Ekmekten Korkmayın...!!!

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve CEW!Q tarafından 1 Haziran 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 6 üye.
  1. CEW!Q
    Offline

    CEW!Q Yeni Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2008
    Mesajlar:
    154
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    0
    Bu gün showtv haber de bir bayan diyet uzmanıydı sanırım, konuşmalarını izledikten sonra kafamdaki beslenme ile ilgili bilgilerden bir kısmının yanlış olduğunu, ve bu büyük hatadan döndüğümü fark ettim.

    Genelde ekmek yerine, gün içinde yağsız pilav, makarna tarzı şeylerin zararlı olmadığını bilirdim. Aslında gene öyle zararı yok fakat, ekmeğin bu makarna ve pilavın yanında hiç zararı yokmuş.

    2 kaşık sossuz* makarna veya pilav => yaklaşık 1 dilim ekmeğe bedelmiş. Yani bir tabak dolusu pilav veya makarna yenildiği zaman farkında olmadan 7-8 dilim ekmeği yemiş oluyoruz, ayriyetten yağıda cabasası. Üstelik birde sos eklenildiği zaman eyvah ki ne eyvah.

    Ekmeğin, yağı yakmada yardımcı olduğunu, üstelik 2-3 dilimin mideyi daha da tok tuttuğunu, basit bir yağsız yiyecek olduğunu vücudun gerek duyduğu besinlerden biri olduğunu öğrendim.

    Bu spora bodye başladığımdan beri, bu foruma üye olduğumdan beri gerçekten çok mutluyum, hayatımda çok büyük değişiklikler oldu. Hem zihin sağlığım olarak hemde fiziki sağlığım olarak. Saygılar.
     
    Setenay bunu beğendi.
  2. SEZER YZL
    Offline

    SEZER YZL Yeni Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2008
    Mesajlar:
    885
    Beğenileri:
    479
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    ögrenci
    Yer:
    istanbul
    eger ekmek durum budayından yapılmıssa evet makarnayla aynıdır

    ama yedıgımız ekmekledekı gıbı normal budaydan yapılmıssa makrnanın pılavın yanına bıle yaklasamaz

    bızım ıcın onemlı olan ne tok tuttması nede mıktarı onemlı olan nekadar kalıtelı kompleks karbonhıdrat ıcerıyor
     
    YesiLZeytin bunu beğendi.
  3. CEW!Q
    Offline

    CEW!Q Yeni Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2008
    Mesajlar:
    154
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    0
    Yani durum budaylı ekmek, normal beyaz ekmekten dahamı iyi, hem yağ yapmıyor tam aksine yağ yakımını kolaylaştırıp, vücut içinde gerekli tahıl vitanimini sağlıyor.
     
  4. SEZER YZL
    Offline

    SEZER YZL Yeni Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2008
    Mesajlar:
    885
    Beğenileri:
    479
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    ögrenci
    Yer:
    istanbul
    aslında durum bugdaylı ekmek varmı bılmıyorum ama makarnalar durum budayından yapılır ve o yuzden tercıh edılır
    http://www.bodyforumtr.com/vbforum/...t8625.html?t=8625&highlight=durum+bu%F0day%FD
     
  5. Gray Wolf
    Offline

    Gray Wolf Üye

    Katılım:
    14 Nisan 2008
    Mesajlar:
    533
    Beğenileri:
    266
    Ödül Puanları:
    0
    Durum buğdayı normal buğdaya göre protein açısından daha zengin ve düşük kalorili bir buğdaydır. Normal buğdaya göre dha serttir. Ekmek yapımına uygun olmadığını düşünüyorum vede hiç duymadım.

    Ekmek makarnanın yerini tutamaz Ekmeğin tabi cinsine göre değişse de makarnaya göre çok yüksek kalori içeriyor. Benim tecrübeme göre makarna pilav vb türev karbonitratları yemeği bıraktıgımda ekmeğe ağırlık verdiğimde hemen göbek çıkmaya başlıyor :) dikkat etmek lazım.
     
    @COMMANDO@ bunu beğendi.
  6. CEW!Q
    Offline

    CEW!Q Yeni Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2008
    Mesajlar:
    154
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    0
    Göbek demek sırf yağ demek değildir sonuçta. Ekmek, pilav ve makarnaya göre yağları azaltmada daha başarılı. Eyer ekmeği tamamen beslenme programınızdan keserseniz, vücudunuzun yağlanma metoduna bir destekde siz bulunmuş olursunuz. Artık sadece sabahları 2-3 dilim ekmek yiyeceğim. Bunca zaman boşuna korkmuşum ekmekten.
     
    Setenay bunu beğendi.
  7. Coyote
    Offline

    Coyote Üye

    Katılım:
    24 Aralık 2008
    Mesajlar:
    1.626
    Beğenileri:
    1.553
    Ödül Puanları:
    123
    Ekmek tabiki yenmesi gereken bir kaynak. Bu yaşınıza kadar şüphesiz bütün aileler ekmek ile beslenerek gelmiştirki, kücüklüğünde turkiye gibi bir ülkede yada dunyada yok ben pirincle beslendim, yok ben durum buğdayı yedim ve öyle büyüdüm diyen bir insan varsa böyle bilincli ve beyaz ekmek yemeyen bir turk ailesi varsa banada gösterin. (UZak doğu ülkeleri haric)

    Ekmek insanlığın en temel ve en kaliteli besinidir aslında.

    Bizim tüketmemiz gereken ise, kepek ve çavdar ekmeğidir. Tabi bakın karıştırmayın. Kepek katkılı beyaz ekmek yada çavdar katkılı beyaz ekmek değil.

    Dünya standartlarında bir ekmeğin çavdar veya kepek ekmeği olabilmesi için içeriğine yüzde 80 oranında kepek veya çavdar bulunması gerekiyor.

    Ancak bu maliyeti arttırdıgından dolayı ekmeklerin içerisine gıda katkı maddesi dahi ekliyorlar.

    Yani dusundugunuz gibi dunyanın en saf besının kimyası ile oynuyorlar.

    Ülkemizde kepekli ekmek veya çavdarlı ekmek diye tabir edilen, içeriğine katılmış olan yüzde 20 yi geçmiyor.

    Kaldıki bir çok fırıncı ekmeğin içerisine kakao tozu katarak kepekli ve çavdar ekmeği daha ucuza mal etmeyi başarıyor.

    Söylediğim gibi ekmek dunyanın en mükemmel besinidir aslında, Tabiki usulune uygun uretilirse.

    Beyaz ekmek ise tam bir muamma. Asla demiyorum ama çok az oranlarda tüketilmeli bence.

    Cunku içeriğinde bulunması gereken lif ve vitamin açısından eksik.
     
    CEW!Q bunu beğendi.
  8. Setenay
    Offline

    Setenay Üye

    Katılım:
    24 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    742
    Beğenileri:
    302
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Ankara
    Merhaba,
    Yukarıdaki bilgilerin tamamını okudum; yalnız halen ekmek ve yağ yakımı arasındaki ilişkiyi ve de ekmeğin neden önemli olduğunu tam olarak anlayamadım.
    Detaylı bir şekilde açıklamanız mümkün mü acaba ? weightlifter
     
  9. Coyote
    Offline

    Coyote Üye

    Katılım:
    24 Aralık 2008
    Mesajlar:
    1.626
    Beğenileri:
    1.553
    Ödül Puanları:
    123
    Sayın setenay, ekmek insanlar için çok kaliteli bir besindir, tabiki tükketiğiniz ekmeğinde usulune uygun uretilmesi gerekirki bu mükemmel kaliteyi hissedebilesiniz.

    Yağ yakımının daha doğrusu atımının gerçekleşmesi için, belirli bir enerji açığı yaratılması gerekiyor.

    İşte bu noktada kalitesiz besinler, yağ atımı yerine, yağın depolanmasına sebeb olabilmektedir.

    Arkadaşlarımızın korkusu ise bu yüzden.

    Ancak gerçekten usulune uygun yapılmış bir ekmek çok az oranlarda alındıgında dahi mükemmel bir doygunluk hissi ve yağ atımına katkısı oldukça büyük.

    Ancak kalorisi yüksek oldugundan tüketim miktarı yağ atımı zamanlarında dikkat edilerek tüketilmelidir.
     
  10. CEW!Q
    Offline

    CEW!Q Yeni Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2008
    Mesajlar:
    154
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    0
    Mesela sabahları kahvaltıda 2-3 dilimi geçmemek gibi. Bazı zamanlarda gün içinde sabah kahvaltıdan sonra öğlen sabah gibi bir kaç dilim ekmek tüketim istisnasıda olabilir, tabiki her zaman değil. Genelde bende sabah ekmek tüketiyorum zaten.:)
     
  11. CEW!Q
    Offline

    CEW!Q Yeni Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2008
    Mesajlar:
    154
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    0
    Sn Setenay, sn coyoteye katılıyorum.

    Dediği gibi gerçektende diyette bulundurduğumuz ekmek, hakiki, daha kârlı bir maliyet için oynanmamışsa, genelde sabah kahvaltıda tüketilmesi uygun.

    Bu zamana kadar ekmekten bende korkuyordum. Taki, dün sabah showtv de (tam bilmiyorum sanırım diyet uzmanıydı) bayanın konuşmasıyla ve fiziki görünüşüyle ekmek konusundaki fikirlerim değişene kadar. :D Yani fizikide onaylıyor gibiydi anlattığı bilgileri.

    2 kaşık plav 1 dilim ekmeğe tekabül ediyor. Üstelik ekmekten kat ve kat fazla olan yağlar vs de cabası. Yani bir porsiyon pilav yiyorsun, 6-7 dilim ekmek yemiş gibi oluyorsun. Üstelik bir o kadarda yağ depoluyorsun. Eee vücutta lif olarak ekmekte görmüyorsa, yağların atımı biraz daha zorlaşıyor.
    Sonuçta sağlıklı, gereğine, doğasına uygun yapılmış bir ekmek, tertemiz bir besin kaynağı. :)
    İyi çalışmalar saygılar.
     
    Setenay bunu beğendi.
  12. YesiLZeytin
    Offline

    YesiLZeytin Üye

    Katılım:
    26 Nisan 2009
    Mesajlar:
    313
    Beğenileri:
    197
    Ödül Puanları:
    53
    Pilavın veya makarnanın yağlı ve soslu yapılması forumda tavsiye edilen bi şey değil bu şekilde kıyaslama yapmayın. Televizyonda konuşma yapan herkese de otorite gözüyle bakmayın, araştırıp sorgulayın.
     
    Setenay bunu beğendi.
  13. SEZER YZL
    Offline

    SEZER YZL Yeni Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2008
    Mesajlar:
    885
    Beğenileri:
    479
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    ögrenci
    Yer:
    istanbul
    ben yinede princ-makarna-yulfin daha kaliteli oldugu kanisindayim

    ekmek yemek le yag yakmak arasinda nasil bir baglanti kurdunuz anlamadim eger yag yakimina katkiysa bence yulafin ustunde birsey olmaz

    ben ogunlerimde karbonhidrat olarak genelde makarna tuketirim ve ne yag koyarim nede bir soz ustune yagsiz domates ezmesi koyuyorum ve cok lezzetli oluyor

    sabah ekmek yerine 50gr yulaf yemeniz sizin icin daha yarrli olucaktir

    ===burda bahseddigim ekmek bildigimiz beyaz undan yapilan firin ekmegidir yoksa tam bugday ekmegi gibi yada cavdarli ekmeklere bir lafimiz yok-----
     
    YesiLZeytin ve Setenay bunu beğendi.
  14. ofis
    Offline

    ofis Üye

    Katılım:
    21 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    160
    Beğenileri:
    45
    Ödül Puanları:
    38
    Meslek:
    muhasebe
    Yer:
    istanbul
    ben ekmeği evde yapmaya başladığımdan beri ekmeğin ne olduğunu anladım

    genelde bulabildiğiniz, istediğiniz buğday ununu kendiniz seçip onlarca ekmek çeşidi yapabiliyorsunuz

    yumurta ve sütlede protein oranını arttırma imkanınız var ve çekirdek ceviz peynir zeytin gibi gıdalarla çok daha lezzetli katkısız ekmekler yapabiliyorsunuz.

    1 dilimi oldukça doyurucu oluyor ve sabahların vazgeçilmezi

    imkanı olan herkesin ekmeğini kendisinin yapmasını öneririm

    fırınlarda ki ekmeğe katılanlarda saymakla bitmez keşke sadece kilo aldırsa
     
    Setenay bunu beğendi.
  15. Setenay
    Offline

    Setenay Üye

    Katılım:
    24 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    742
    Beğenileri:
    302
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Ankara

    Nasıl yani, mesela sadece sabah kahvaltılarında mı ? :)
    weightlifter Ben kahvaltımdan bir kaç saat sonra zaten antrenmana giriyorum. O zaman sadece sabahları 2-3 dilim ekmek yesem, yeterli olur mu ? Şimdi benim önce kilo kaybetmem gerek; bu sebepten sabahları ekmek yiyerek kahvaltı yaptıktan sonra, diğer öğünlerde pilav, bulgur, makarna gibi kompleks karbo içeren besinler tüketmemeli miyim mesela ? Yani o kadarcık ekmek benim için günlük karbo ihtiyacım için yeterli gelceek midir ?
     
  16. Setenay
    Offline

    Setenay Üye

    Katılım:
    24 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    742
    Beğenileri:
    302
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Ankara

    Bu kadar sağlıklı kepekli ekmekleri nereden temin edeceğim acaba ?
    Uno nun kepeklileri var mesela, onlar bu türden midir ki :eek:
     
  17. SEZER YZL
    Offline

    SEZER YZL Yeni Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2008
    Mesajlar:
    885
    Beğenileri:
    479
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    ögrenci
    Yer:
    istanbul

    bence bazi arkadaslarimiz yaptigi gibi ekmeginizi evde yapmaniz en iyisi fakat unonun kulerde iyi bir alternatiftir

    tabiiki sabahki 1kac dilim ekmek karbonhidrat ihtiyacinizi karsilamiycaktir diger ogunlerdede kompleks karbonhidrat almaniz diyetiniz acisindan daha sagliklidir
     
    Setenay bunu beğendi.
  18. CEW!Q
    Offline

    CEW!Q Yeni Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2008
    Mesajlar:
    154
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    0
    Ona bakma, şuna bakma, buna bakma. Peki kime bakacaz biz, yani body sporunda beslenme konusunda daha yeni yeni tecrübe kazanmaya çalışan arkadaşlar?

    İnternette 1 gün boyunca kafanı kaldırmadan araştır, o araştırdığın yazılar ney? Göktenmi iniyor? Gene o yazıyor, şu yazıyor, bu yazıyor. Yani demek istediğimi sakın yanlış tarafa çekmeyin.

    Her türlü kaynağa, bu konuda konuşan, tecrübesi olduğunu anladığımız her kişinin, her kaynağın aktarımlarını alarak, bizde yavaş yavaş tecrübe kazanmaya başlayacağız.
     
  19. CEW!Q
    Offline

    CEW!Q Yeni Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2008
    Mesajlar:
    154
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    0
    Besin olarak tükettiğimiz her şey sırf yarar değil ki. Mutlaka vücuda bir zararıda çıkabiliyor, tıpkı ilaç gibi. Vücut geliştirme için bir madde kullanırsın, vücudunun gelişmesinde katkı payı vardır, fakat bir yandanda bazı organlarına zararı vardır. Mesela bir ağrı kesini kullanırsın, baş ağrını azaltır, geçirir fakat bir yandanda, başka bir organına zarar verir, vücuduna yat etkisi vardır.

    Bana göre günlük tüketilen besinlerde bu yöndedir. Mesela süt, yıllarca mideye iyi geldiği söylendi, şimdide mide ülser şeklindeki bir hastalığı tetikliyormuş. Fakat bu zararının yanında kalsiyum olarakta vücuda yararı var.
    :D
    Her yediğimiz besin, %0 zarar %100 yarar değildir yani. Bu yüzdeler her zaman değişkendir. Saygılar.
     
  20. YesiLZeytin
    Offline

    YesiLZeytin Üye

    Katılım:
    26 Nisan 2009
    Mesajlar:
    313
    Beğenileri:
    197
    Ödül Puanları:
    53
    Ona bakma, şuna bakma, buna bakma demedim. Televizyonda konuşan herkese otorite gözüyle bakmayın sorgulayın araştırın dedim, bakmamakla otorite gözüyle bakmamak farklı şeyler. Son paragrafında yine benim söylediğimi destekliyorsun farkında olmadan.

    Tam tahıldan üretilen ekmek karbonhidrat haricinde E D B2 B6 vitaminleri, iyot, omega 3 ve 6, çinko, protein ve lif gibi şeyler içerir. Kan şekerini hızlıca yükseltmek yerine daha dengeli olmasına yardımcı olur. Fakat günümüzde fırınlarda üretilen ekmek bu türden değildir. Vitamin ve minerallerden yoksundur, kan şekerinde dalgalanmalara yol açar, posa içermez ve uzun vadede obeziteye yol açabilir, ayrıca içerisindeki yağları ve ekstra maddeleri de bilmiyoruz. Doktorların ekmekten uzak durun tavsiyesi de bu yüzdendir. Hal böyleyken beyaz ekmekle diğer kompleks karbonhidratların kıyaslanması bile abes.

    Yazıyı beslenmeyle ilgili fikri olmayan biri okuduğunda ekmekle ilgili olumlu düşünceler geliştirmeye başlayacaktır ki bu da yanlış yönlendirme olur.
     
    Setenay ve SEZER YZL bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş