Eklem , tendon , kas ve kemik sakatlıklarının önemi

Konusu 'Sağlık & Sakatlanma' forumundadır ve Iron_Man tarafından 31 Aralık 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. Iron_Man
    Offline

    Iron_Man Üye

    Katılım:
    23 Ekim 2009
    Mesajlar:
    240
    Beğenileri:
    262
    Ödül Puanları:
    0
    Vücut Geliştirmede eklem tendon , kas ve kemik sakatlıklarının önemi


    Ülkemizde bu spor her geçen gün daha çok yaygınlaşmaya başlıyor, egzersizlerin sağlığımız açısından çok daha iyi anlaşıldığı bir çağı yaşıyoruz.
    Fakat gerekli önlemleri almazsak sportif faaliyetler bizim için risk faktörü haline gelir.Birçok sporcu farklı nedenlerden dolayı vücutlarına zarar verirler.
    Girilen kiloyu tam olarak kestirememek, gerekli ekipmanı kullanmamak ,(eldiven,bel kemeri,diz bağı) hareketin temel kurallarını bilmemek yada dışarıdan oluşan bir hata faktörüyle
    ciddi problemler oluşabilir.

    Spor yaparken bütün kas tendon ve eklemler kullanılmaktadır .Eklemler kemiklerin birleştiği noktalardır. Eklemler hareketli yarı hareketli yada sabittir.Bağlar ile birleşmiş sivonya sıvısı ile kayganlaştırılmıştır.
    Kaslar yapılan sportif etkinlikte kasılmaya uğrarlar.Kasları kemiklere bağlayan dokuya tendon denir. İdmanlarda sakatlıkların bir çoğu kas tendon ve eklemlerde oluşur.


    Tendon iltihaplanması:Bir çok spor dalında oldukça yaygın bir hastalıktır Body building sporunda da ağır yağılan idmanlar yüzünden sıkça karşılaşılır. Daha çok kolun dirsek bölgesinden tenis gibi uzamasıyla başlar .Ağır idmanlarda kas kendine yüklenen güce dayanacak esnekliği göstermezse
    hassaslaşır ve tendon kılıfının iltihabına sebep olur. Eklemlerde tendonun bulunduğu her bölgede iltihaplanmaya neden olur.
    En sık karşılaşılan tendon iltihabı ise , tenisçi dirseği denilen iltihaplanmadır. İltihaplanma dirseğin dış kısmındaki bölgede oluşur. Tendonla kasların ve eklem bölgesindeki sıvının ağır idmanlarda zorlanmaya ve baskıya dayalı olarak
    iltihaplanmasıdır.Bu sorunun oluşmasını engellemenin en iyi yolu ,özellikle güç idmanlarında hareketi sistematik şekilde yapmak , duruşa önem vermek ve kas kütlemizin tartacağı ağırlıktan fazlasını yüklemekten mümkün olduğunca kaçınmaktır.



    Kırık: Kırık kemik dokusunun, darbe, tendon ve kasın kaldırdığı yükü tartamama(özellikle bilek güreşinde oluşmaktadır) yada çeşitli etmenlerle zarar görmesidir.Son yapılan araştırmalar özellikle güç sporcularında, stres kırığının oluştuğu ortaya çıkarmaktadır .Bunun nedeni sürekli aynı idman hareketini ağır kiloyla yapma sonucu, kemiklerin deformasyona uğramasından dolayı kaynaklanmaktadır.Bu yüzden sporcu sadece kas ve gücünü düşünerek , bunun üstüne gitmemeli ve kemik durumunu bilimsel bir açıdan göz önünde bulundurarak hareket etmelidir .Kırığı önlemenin en iyi yolu riskli hareketlerden kaçınmak ve ağır idman yapıyorsak beslenme düzenimize özen göstermekten geçer.


    Fıtık:Özellikle vücut geliştirme sporunu yapan bir çok kişide görülür ve sebebi genelde ağır kilo çalışmasında özellikle , shoulder press squat ve deadlift ile yapılan esneme hataları sonucunda bel ve karın kaslarının zayıflığına bağlı olarak oluşur.

    Omurilikteki sıvının , omurlara oluşturduğu baskı sonucu arasından taşmasıyla sinirlere baskı yapar. İleri seviyede felç vb gibi sinir hastalıkları riskine sebep olabilir.Belin zorlandığı hareketlerde bel kemeri kullanarak bel ve karın kaslarını kuvvetlendirmeyle bu riski minimum seviyelere indirebilirsiniz.


    Kas yırtılması:Kasın açma germe egzersizlerinde , yeterli derecede idmanlı olmamasından veya baskıyı tartamamasından dolayı , kas hücrelerinin birbirinden kopması veya yırtılmasıyla oluşan bir sakatlık türüdür.İdman sırasında toplanma veya boşluk oluşması ile kendini belli eder.Hareket sırasında tam olarak anlaşılmaz , fakat kasılma sona erdiğinde bölgede şiddetli bir acı ve şişlik gözlemlenir.Eğer bölgedeki adele kopmuşsa , muhakkak ameliyat ile dikilmelidir.
    Aksi taktirde estetik olarak bir görüntü bozukluğu ve ilerleyen dönemlerde güçte düşüş yaratır. İdmanlardan önce iyi ısınarak ve kaslarımızın tartamayacağı ağır kilolardan kaçınarak bu riski minimuma çekebiliriz.

    Kişisel Antrenör ve Diyetisyen IRON MAN
     
    atilla67 bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş