EgO dan TaRifLeR (EVDE LOR PEYNİRİ YAPIMI!!!)

Konusu 'Yemek tarifleri' forumundadır ve egoTR tarafından 5 Nisan 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 14 üye.
  1. egoTR
    Offline

    egoTR Üye

    Katılım:
    20 Ekim 2007
    Mesajlar:
    47
    Beğenileri:
    25
    Ödül Puanları:
    28
    evet arkadaşlar..artık kendi peyirimizi kendimiz yapıyoruz..hem kaliteli,hem sağlıklı,hem de daha lezetli bi şekilde..üstelik te çok kolay..hadi bakalım kolları sıvıyoruz..

    gerkli malzemeler;
    *1 lt süt
    *yarım çay bardağı sirke(asidik herhangi bir sıvı gıda,limon suyu vs)
    *temiz bir tülbent yada ince bez



    öncelikle sütü kaynatıyoruz
    [​IMG]

    kaynamaya başlayınca OCAĞIN ALTINI KAPATIYORUZ, yavaş değil ''HIZLI'' bir biçimde sirkeyi ekliyoruz ve az miktar karıştırıyoruz

    [​IMG]

    sütün hemen kesildiğini göreceksiniz...
    [​IMG]

    para kazeinat molekülleri kalsiyum bağları ile birleşerek serumu tutan bir ağ oluştururlar. Yüksek ısı işlemi uygulanan sütlerde kalsiyum iyonları fosfatla birleşerek çökmüş olacağından bu tip sütlerden elde edilen pıhtı yumuşak olur

    1 saat sonra..
    [​IMG]

    yeterince soğuyunca temiz bir tülbent yardımıyla pıhtımızı süzüyoruz

    [​IMG]

    bezi burup top lanine getirip iyice suyunu sıkıyoruz..ve o şekilde buzluğa koyuyoruz bi 15 dk...ki kolayca bezden ayrılsın..

    [​IMG]

    GÖRDÜĞÜNÜZ GİBİ PİYASADA BULAMADIĞIMIZ %0 YAĞ ORANLI..TUZSUZ PEYNİR YAPMAK ÇOK AMA ÇOK KOLAY

    ARZU EDENLER YAĞLI SÜTTEN YAPABİLİRLER,VEYA PEYNİRİ TUZLU SUDA BEKLETEBİLİRLER... FAKAT BİZİM İÇİN TADI DEĞİL BESLEYİCİLİĞİ ÖNEMLİ DİYENLERE AFİYET OLSUNthums:
     
    Son düzenleme: 5 Nisan 2008
    enwer-34, dj M.F.C., ÇTN ve diğer 14 kişi bunu beğendi.
  2. saydam
    Offline

    saydam Özel Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2004
    Mesajlar:
    7.079
    Beğenileri:
    1.905
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    serbest
    Yer:
    Academic Sport Center
    peki tadi nasil egotr?
     
  3. egoTR
    Offline

    egoTR Üye

    Katılım:
    20 Ekim 2007
    Mesajlar:
    47
    Beğenileri:
    25
    Ödül Puanları:
    28
    yağsız sütten yaptığım için pek tadı yok..ama yağlı sütle yapınca tadı aynı markatlerdeki taze lor peyniri gibi oluyo..
     
  4. Reddie
    Offline

    Reddie Üye

    Katılım:
    8 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.213
    Beğenileri:
    388
    Ödül Puanları:
    93
    fikir uygulama gayet guzel ama litre basina kac gr ciktigina bakmak lazim
     
  5. egoTR
    Offline

    egoTR Üye

    Katılım:
    20 Ekim 2007
    Mesajlar:
    47
    Beğenileri:
    25
    Ödül Puanları:
    28
    5 te 1 oranında olması lazım yani 1 lt sütten 200 gr peynir çıkar..
     
  6. gazilikurt
    Offline

    gazilikurt Yeni Üye

    Katılım:
    3 Şubat 2008
    Mesajlar:
    68
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    benim aklıma takılan süte koyduğumuz sirkenin peynire etkisi
    açın camı mamı bu ne yav sirke kokmuyo mu bu :D
    aslında ben de lor bulamadığımda yapıyordum ama bole değil. ben kısaca nasıl yaptığımı anlatıyım. süt miktarı önemli değil bir kabın içine koyduğumuz süte bir çay kaşığı yogurt koyuyoruz (süte sıcakda sogukda koyabilirsiniz ama ben soguk koyup kaynatmanız taraftarıym) bıraz karıştırıp kaynatıyoruz daha sonraki basamaklar egotr arkadaşımızın anlattığı gibi süzme vs... bu yöntem denenmiş ve başarılı olmuştur :) piyasadaki lordan hiçbir farkı yok bilakis daha taze oluyo. afiyet olsun.
     
    Son düzenleme: 6 Nisan 2008
  7. egoTR
    Offline

    egoTR Üye

    Katılım:
    20 Ekim 2007
    Mesajlar:
    47
    Beğenileri:
    25
    Ödül Puanları:
    28
    peynir yapımındaki asıl olay sütün içindeki suyun ayrılmasıdır

    sirke de asidik madde olarak suyun ayrılmasını sağlıyo ve peyire geçmiyo tadı

    senin uyguladığn yöntem daha lezzetli olur saırsam..ama ben güvenemedim mayalamaya şimdi zehirlenirim vs gümbürtüye gitmeyelim :D
     
  8. gazilikurt
    Offline

    gazilikurt Yeni Üye

    Katılım:
    3 Şubat 2008
    Mesajlar:
    68
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    egotr bu yöntemi tüm kırsal kesim çökelek (lor) elde etmek için kullanırlar bnde onlardan öğrendim. ben şu an lor bol olduğu için marketlerden alıyorum yapmıyorum fakat zararı olacağını zannetmiyrm (açıkcası bana bişi olmadı) zaten çökelek yapımındaki esas mantık sütün kesilmesidir sen sirkeyle kesmişsn bnde yogurtla fark etmez yani evde hangisi varsa kullanılabilir.
     
  9. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.855
    Beğenileri:
    4.910
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Londra
    1 litre sütte 35 gram protein varsa mantık olarak 150-200 gram falan lor cıkması lazım..
    yani cıkan bütün peynirde maksimum 35 gram protein oluyor..
     
  10. gazilikurt
    Offline

    gazilikurt Yeni Üye

    Katılım:
    3 Şubat 2008
    Mesajlar:
    68
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    mantık güzel fakat sütten çıkan sarımsı suyun içinde de bir miktar protein kaldığı düşünülürse maks. 30 ya var ya yok :(
     
  11. ulasmen
    Offline

    ulasmen Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2007
    Mesajlar:
    325
    Beğenileri:
    64
    Ödül Puanları:
    0
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    veteriner fakültesi öğrencisi
    sutten cıkan sıvıda protein kalmıyacagını dusunuyorum cunku o zaten sutun içindeki suyun ayrılmasından kalan kısımdır
     
  12. kaaneroz
    Offline

    kaaneroz Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2007
    Mesajlar:
    45
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    1 litre süt ortalama 1.00 TL ise loru evde yapmak gereksiz 500 gr 3.25 TL Tansaşta başka yerlerde ne kadar bilmiorum
     
  13. aysunil
    Offline

    aysunil Üye

    Katılım:
    24 Mart 2009
    Mesajlar:
    67
    Beğenileri:
    34
    Ödül Puanları:
    0
  14. cacik
    Offline

    cacik Üye

    Katılım:
    23 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    10
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    ya ben geçende tvde izledim adam böyle peynir yaptu yemek peogramında ama bakın bu suyu atmayın dedi özellikle sporcular bu peynirin artan kısmındaki suyu içsinler dedi protein ve aminoasit olarak sütün yoğun olan kısmı burası dedi eğer doğruysa peyniri değil o çıkan su daha faydalı ...
     
  15. LoRD oF THe SHeLPe
    Offline

    LoRD oF THe SHeLPe Üye

    Katılım:
    17 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    81
    Beğenileri:
    20
    Ödül Puanları:
    0
    güzel bi çalışma olmuş fakat bence marketten almak daha mantıklı :) kilosu 2 tl civarındaydı sanırım en son aldığımda loru, 1 lt süt ise ortalama 1,5 tl ,, 200-300 gr. peynir çıkcaksa ne anlamı war ki :)
     
  16. zhu.zhq
    Offline

    zhu.zhq Üye

    Katılım:
    27 Mart 2009
    Mesajlar:
    999
    Beğenileri:
    338
    Ödül Puanları:
    73
    suyu ne kadar faydali oloabilir ki en fazla sut kadar faydalidir o kadar bile degildir hatta. o su yerine sut icmek daha mantikli
     
  17. yalnızkovboy_89
    Offline

    yalnızkovboy_89 Üye

    Katılım:
    5 Nisan 2009
    Mesajlar:
    916
    Beğenileri:
    378
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Endüstriyel Otomasyon
    Yer:
    İstanbul
    katılmıyorum;

    süt başkadır peyniraltı suyu başkadır ben peyniraltı suyunun protein bakımından daha zengin olduğunu düşünüyorum,en kaliteli protein tozları [whey protein] peyniraltı suyundan yapılmaktadır...
     
  18. zhu.zhq
    Offline

    zhu.zhq Üye

    Katılım:
    27 Mart 2009
    Mesajlar:
    999
    Beğenileri:
    338
    Ödül Puanları:
    73

    tabiki peynir alti suyu cok onemli ama bizim protein tozu diye ictigimiz peyniralti bu peynir altimi acaba? 1 litre sutde 30 35 gr protein var ve yaklasik 150 200 gr kadari lor oluyor o protein in bi kismi lora gitti bi kismi suda kaldi desek suyu yine sutden daha az faydali oluyor
    . bu endikasyon sirasinda ortama ekstra protein mi cikiyor yani? bence bu su whey degil . gereksiz bir su bu . ha bu sulardan tonlarca alirsin icindeki az miktarda proteini konsantre hale getirip whey yaparsin orasini bilemem tabi. ama evde lor yaptigimizda arta kalan su sutden yararli degildir. o suyu icmektense ayni miktarda sutu icmek daha faydali olur bence.
     
    Son düzenleme: 8 Ağustos 2009
  19. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.855
    Beğenileri:
    4.910
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Londra
    Herhangi bir hayvanın sütünün peynir yapılmasından sonra geride kalan sıvıya peynir altı suyu denir. Peynir sütün pıhtılaşmasıyla yapılır. Pıhtılaşmadan sonra oluşan katı kısım'dan (lor) ayrılan sıvı peynir altı suyudur. Bu su protein, vitamin ve minerallerin yanısıra yaklaşık olarak süt laktozunun %50 sini de içermektedir. İçinde bulunan protein genellikle saflaştırılarak marketlerde peynir altı suyu proteini olarak satılmaktadır. Kurutulan bu su, peynir altı suyu tozu olarak bilinir. Sert, yarı-sert veya yumuşak peynir ve rennet kazeini üreten işletmelerden yan ürün olarak elde edilen peynir altı suyu tatlı peynir altı suyu olarak bilinir ve pH'sı 5.9 – 6.6 arasındadır. Mineral-asit yoluyla çökeltilmiş kazein üretiminden elde edilen peynir altı suyu asitli bir peyniraltı suyudur ve pH'sı 4.3 ile 4.6 arasındadır.
    Peynir altı suyu değerli besin öğeleri içermesine rağmen, proteinler ve vitaminler gibi yüksek kalitede peynir altı suyu ürünleri üretmek için gerekli ticari prosesler sadece son yıllarda geliştirilmektedir..

    Kaynak: Dairy Processing Handbook, TetraPak, Sweden.




    Ayrıca TÜBİTAK'ın sitesinde şu yazı da ilgi çekici:

    Süt endüstrisinden kaynaklanan atıksularda, en büyük kirletici kaynağı, peynir üretiminden sonra oluşan ve "oldukça kirletici" olarak değerlendirilen peyniraltı suları oluşturuyor. Peynir için işlenen 100 kg sütün, yaklaşık 90 kg'mının peyniraltı suyu olarak oluştuğu ve ülkemizde yılda 40.000 ton peynir üretiminin bulunduğu, bu durumda 360.000 ton peyniraltısuyu oluştuğu "Çevre ve Orman Bakanlığı" kaynaklarında belirtilmekte.

    ...peyniraltı suyundaki %5.5-6.6 oranındaki katı maddenin ancak %1,5'u lor olarak alınmakta geri kalan katı madde yine atıksu oluşturmakta, yani kirletici etkisi giderilmemekte. Oysa "toz haline getirme" denen işlemede su tamamen uçurulduğu için herhangi bir atıksu oluşmamakta ve durum çevre kirliliğinin önlenmesi açısından önem taşımakta. Bu açıdan baktığımızda toz haline getirilerek bu önemli atığın farklı endüstrilerde değerlendirilmesi çok akılcı bir çözüm. Bu toz, şekerlemeler, unlu mamuller, bebek mamaları, et ürünleri, çorbalar, soslar, içecekler gibi ürünlerde dolgu malzemesi olarak ayrıca buzağı maması gibi süt yerine geçen yemlerde kullanılmakta. Ayrıca özel olarak işlenen peyniraltı suyu çikolata ve dondurma üretiminde de kullanılmakta....

    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=5&soru_id=3938
     
    Son düzenleme: 8 Ağustos 2009
    aysunil, zhu.zhq ve yalnızkovboy_89 bunu beğendi.
  20. enwer-34
    Offline

    enwer-34 Üye

    Katılım:
    16 Nisan 2009
    Mesajlar:
    268
    Beğenileri:
    274
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    havaalaninda isci
    Yer:
    İstanbul
    tarifi görür görmez hemen yaptim cok harika fakat dogruyu söylemek gerekirse evde yapmaya degmez 1 litre sütten cika cika bir avuc peynir oda disimin kovuguna girmedi
     
    aysunil bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş