Diyette Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve Gio tarafından 1 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. Gio
    Offline

    Gio Üye

    Katılım:
    26 Aralık 2006
    Mesajlar:
    34
    Beğenileri:
    48
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Daha önce saydam'ın açtığı başlığa benzer bir konu ancak içerikte ciddi farklılıklar olduğundan ve gerekli bulduğumdan burda paylaşmayı uygun gördüm,umarım faydalı olur!

    “Ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidratların diyetten tamamen çıkarılması”Diyet yapan kişinin yaptığı en önemli hatalardan biri vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir. Diyete başladığı zaman ekmek, pilav, makarna, patates, mısır gibi besinleri kesen kişilerin metabolizması ihtiyacı olan karbonhidratı önce kandan almaya çalışır. Glikoz oranı düştüğünde kan şekeride palrelinde düşmeye başlar.Sonrasında vücut kas içerisindeki karbonhidratları kullanmaya başlar ve bu durum kas kaybı anlamına gelir. Bu sırada vücut kasla beraberinde su kaybına uğrar. Yani diyette karbonhidratı kesen kimse tartıdaki sonucu görünce kilo verdiği yanılğısına düşer ancak gerçek olan vücudun kaybettiği yağ değil kas ve sudur.

    “Sadece protein ağırlıklı diyet yaparak hızlı zayıflama”
    Protein vücut mekanizmasını hızlandırdığı doğrudur ancak sürekli protein almak kas dokularını eksiltir ve su kaybına neden olur. 1 gr kas dokusu ile beraber yaklaşık 2,7 gr su kaybı olur. Yağsız doku kitlesi kaybı metabolik hızı düşürür. İnsanlar tartıya çıktığı zaman kilo verdiklerini zannederler ancak metabolizma yavaşladığı için diyet sonrasında hızlı bir şekilde kilo alınır.
    “Her tür hareket ve sporun zayıflatması”
    Vücudun egzersiz ve sporla kilo vermesi için yağ yakma formuna geçmesi gereklidir, buda ancak haftada 5 gün düzenli egzersiz ile başlar. Çoğu zaman iki saat sürekli mekik hareketi yerine uygun nabızla 45-60 dk bir yürüyüş istenilen sonuçlara ulaşmakta daha faydalı olur.
    “Sabahları aç karnına içilen limonlu sıcak suyun yağ yakıcı özelliği”
    Halk arasında inanılan bir başka yanlışta sabahları veya yemek öncesinde aç karnına limonlu sıcak su içmenin vücuttaki yağları erittiğidir ancak bu inanç tamamen yanlıştır. Suyun veya içine katılacak limon soda gibi maddelerin, bitki çaylarının kesinlikle yağları eritmek, yok etmek gibi bir etkisi bulunmamaktadır.
    “Tek öğün yemek yiyerek kolayca zayıflamak!..”
    Vücudun kilo almasına neden olan en önemli etkenlerden biri, onu bütün gün aç bırakıp sadece akşamları yemek yemektir. Çünkü yaklaşık 20 saat aç kalan vücut bu durumun devam edeceğini düşünür ve savaşa hazırlanır gibi yediklerini depolamaya başlar. Sonra 4 saat içerisinde gelen besinler yağ olarak depolanır. Bu konuda diyetisyenlerin tavsiyesi vücudu asla uzun süre aç bırakmamak ve mutlaka her 3-4 saatte birşeyler tüketilmelidir.
    Diyetle ilgili bildiğimiz gerçekler değişiyor mu?
    •Sık sık değil, günde 3 öğün yiyin
    Yanlış. Günde 3 öğün beslenme ara öğünlerde özelliklede öğle ve akşam yemeklerinin arasında çok acıkmaya dolayısıyla ana öğünlerde fazla miktarlarda yemek tüketilmesine neden olabilir. Ayrıca sık ve kontrollü miktarda yemek yemek metabolizmanın hızlanması içinde gereklidir.
    Kilo vermek için ilaç kullanmak da doğru bir seçenek
    Yanlış. Tek başına ilaç kullanmak kilo kaybı ve kontrolü için yeterli ve doğru değildir. Kilo kaybı davranış değişikliği gerektirir.
    •Kilo vermeye yardımcı bitkisel ürünler güvenlidir.
    Yanlış. Tüm bitkisel ürünlerin güvenliği ile ilgili yeterli çalışma yoktur.
    •Fazla kilolardan kurtulmak için ilk adres iyi bir diyetisyendir
    Doğru. Ancak varolan fazla kilonun arkasında bir metabolik hastalık söz konusuysa mutlaka konunun uzmanı bir doktora danışılmalı, gerekliyse kişinin kilo kaybı diyetisyen – doktor ile birlikte takip etmelidir.
    •Fazla kilolardan kalıcı olarak kurtulmak imkansız
    Yanlış. Kilo kaybı geçici yöntemlerle sağlanmaya çalışılırsa verilenler fazlasıyla geri alınır. Bunun yerine davranış değişikliği yapılırsa, beslenme şekli yaşam tarzımızla örtüşürse kilo kaybı kalıcı olur
    •Fazla kilonun nedeni yerken aşırıya kaçmak
    Doğru.Tek neden bu olmamakla birlikte, porsiyon miktarının kontrol edilmemeside kilo artışının bir sebebidir.
    Kısa vadede, hızla, fazla kilolardan kurtulmak mümkün
    Doğru. Ancak hızla kaybedilen kiloların aynı hızla hatta fazlasıyla geri dönüceğini unutulmamalı, kısa sürede hızlı ama geçici kilo kaybındansa, olması gereken sürede dengeli kalıcı kilo kaybı tercih edilmeli.
    •Az beslenerek kilo probleminden kurtulabiliriz
    Kaybedilen kilonun istenildiği gibi yağ mı yoksa kas ve su kaybımı olduğu çok önemlidir. Doğru kilo kaybı sağlayabilmek için kişinin günlük alması gereken gıdaları mutlaka tüketmesi gerekir. Az beslenmek, kilo kaybı için bir çözüm yöntemi değildir.
    •Güne dengeli ve zengin bir kahvaltı ile başlayın
    Doğru. Ancak kalori yönününden dengeli ve kişinin gereksinimlerini karşılayacak içeriği olan bir kahvaltı ile güne başlanılmalı
    •Her tür hareket ve spor zayıflatır
    Her tür hareket ve spor enerji harcanması için bir yöntemdir. Ancak gün içerisinde aldığınız kalori miktarı harcağınız kalori miktarından fazlaysa kilo kaybı sağlanamaz.
    •Seks kalori yakar.
    Doğru. Ancak sanıldığı kadar fazla değil.
    •Çay, yanında tükettiğin besin değerini yok eder ve vücutta su tutulumuna neden olur.
    Yanlış. Koyu olmayan bir çay gıdaların besin değerlerinde kayıba neden olmaz
    •Sauna gibi sıcak ortamlarda terlemek zayıflatır.
    Yanlış. Sauna ile sadece vucuttan su kaybı olur.

    Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Ayça Ilıca'nın makalesinden alıntıdır.

    Kaynak:ntvmsnbc
     
    HcRn ve rsxer bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş