Dikkat eksikliği-Ders çalışamamak

Konusu 'Sağlık & Sakatlanma' forumundadır ve arsonist tarafından 20 Ocak 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. arsonist
    Offline

    arsonist Üye

    Katılım:
    13 Ocak 2009
    Mesajlar:
    194
    Beğenileri:
    37
    Ödül Puanları:
    38
    Arkadaşlar bir süredir dikkatimi toplayamıyorum.Manik-depresif olduğum için biraz hassasım ve sıkıntılı olduğumda bu olay çok oluyor.Sadece mutlu ve düzenli bir hayatım varken ders yapabiliyorum bu da her zaman mümkün olmuyor haliyle.
    Bu konuyla ilgili tecrubeleri olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.Özetle merak ettiklerim şunlar
    *psikiyatıra gitmemi ve dikkat arttırıcı ilaçları kullanmamı tavsiye eder misiniz?
    *siz böyle ilaçlar kullandınız mı?Kullandıysanız bunun günlük hayat ve spor hayatınıza ne gibi etkileri oldu?
    *Manik depresif kimselere bu tip ilaçlar uygun mudur?
     
  2. WStrongest
    Offline

    WStrongest Üye

    Katılım:
    25 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    136
    Beğenileri:
    29
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    İstanbul
    bendede aynı problem var 16 yaşındayım ya 3 haftadır antrenmana gidemiyorum kendimi çok yorgun halsiz hissediyorum hiçbişeyden zevk almıyorum doktora gitcem haftaiçi büyük ihtimalle psikiyatriste yönlendircek anti-depresan vercek :/
     
  3. arsonist
    Offline

    arsonist Üye

    Katılım:
    13 Ocak 2009
    Mesajlar:
    194
    Beğenileri:
    37
    Ödül Puanları:
    38
    Ben araştırdım kendi sorunumu "ritalin" kullanıyor böyle tipler oda karaciğere sağlam yük bindiren bir ilaç.Bu spora ters kaçıyor.
    Yorgunluk konusunda önerebileceğim tek konu partner!Eğer sağlam bir partnerin varsa büyük motivasyon sağlıyor..Ben bu konuda çok şanslıyım
     
  4. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    dikkat eksikliği psikiyatrlar tarafından tedavi edilebilne bir durum..bir psikiyatrla görüşmenizde fayda var..
     
  5. pastnova
    Offline

    pastnova Üye

    Katılım:
    23 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    351
    Beğenileri:
    152
    Ödül Puanları:
    53
    Manik-depresif tanınızı kendiniz mi koydunuz?
     
  6. arsonist
    Offline

    arsonist Üye

    Katılım:
    13 Ocak 2009
    Mesajlar:
    194
    Beğenileri:
    37
    Ödül Puanları:
    38
    Bence incitici bir soru sormuşsun.Hasta olmaya özenen tiplerden değilim.Sorunu cevaplamak gerekirse de hayır doktorlar koydular.Hatta okul durumlarım için de heyet tarafından da onaylandı.
     
  7. vinternatt
    Offline

    vinternatt Üye

    Katılım:
    3 Eylül 2010
    Mesajlar:
    286
    Beğenileri:
    385
    Ödül Puanları:
    73
    Alınacak birşey yok ilk mesajda bu bilgiyi vermeyi unuttuğun için bazı arkadaşlar böyle düşünmüş olabilir, herkesin karakterini tahmin etmemiz bilgisayar ekranından mümkün olmuyor.

    Dikkat eksikliği için bir uzmanla görüşmeni önermekle birlikte omega 3 takviyesi kullanmanı da tavsiye edebilirim. Okuduğum bazı araştırmalarda, özellikle ilkokuldan itibaren omega 3 takviyesi yapılan çocuklarla, yapılmayan çocuklar arasında dikkat süresinde (attention span) farklılıklar olduğundan bahsediliyordu. Bazı araştırmaların sonuçları çelişse de bu konudaki çalışmalar devam ediyor. Ancak genellikle omega 3'ün, sağlıklı beyin fonksiyonunu teşvik etmesi nedeniyle dikkat bozukluğunun tedavisinde yardımının olduğu düşünülüyor. Daha birçok faydasının olduğunu da hesaba katarsak, uzman görüşüne ek olarak kullanmanızdan zarar geleceğini sanmıyorum.
     
    Son düzenleme: 9 Şubat 2011
    arsonist bunu beğendi.
  8. arsonist
    Offline

    arsonist Üye

    Katılım:
    13 Ocak 2009
    Mesajlar:
    194
    Beğenileri:
    37
    Ödül Puanları:
    38


    Bir süredir de fish oil kullanıyorum isabet oldu,yaradı herhalde ki biraz daha dikkatim yerimde.Seven seas pulse omega 3 yazıyor üzerinde.Manik atağa bağlı oluyor bu dikkat dağınıklığı aslında.Tavsiyen için teşekkür ederim.

    Diğer konuya gelirsek tabi ki arkadaş bilgilenmek isteyebilir ama bunu daha kibarca sorabilirdi diye düşünüyorum."Ne zaman teşhis kondu?" vs. gibisinden.Böyle söylendiği zaman insan alınıyor.Nefret ettiğiniz bir özrünüz var ve bunu kendinizin uydurduğunuzun düşünülmesi ciddi moral bozucu bir şey.
    Ama kabul ediyorum ki bipolar bozukluk çok özentilik yaratabilecek bir hastalık.Çoğu insan bende mi böyleyim gibisinden tavırlar takınıyor.Hasta olanlar bundan mutlu olduğunu söyleyecek kadar kötü durumda olabiliyor ve en kötüsü de medya yanlış bilgilendiriyor.Sürekli ünlü hastalığı vs. gibisinden açıklamalar,bu konuyla ilgili konuşan psikologların gülümsemeyle manik atak dönemindeki sevincimizi anlatması insanlarda merak uyandırıyor.Başa gelmeden ne bela olduğunu anlamıyor kimse.Tepkimi bağışlayın
     
    vinternatt bunu beğendi.
  9. vinternatt
    Offline

    vinternatt Üye

    Katılım:
    3 Eylül 2010
    Mesajlar:
    286
    Beğenileri:
    385
    Ödül Puanları:
    73
    Şimdi aklıma geldi, daha önce paylaştığım bir çeviride son yapılan araştırmalardan birinde yeşil çay tüketiminin mental distressi azaltmaya yardımcı olduğundan bahsediliyordu. O araştırmadaki kadar olmasa da günde 1-2 bardak içilebilir, yine zararının olacağını sanmıyorum (Bu forumdan birisi çok aşırı miktarda tüketiminin testosteronu azalttığını iddia etmişti ancak bu konuda bir araştırma yapmadım.), doğrudan sizin sorununuza bir faydası olur mu onu da bilemem ancak yine dediğim gibi uzman görüşüne ek olarak tüketilmesinden bir zarar geleceğini sanmıyorum.
     
  10. arsonist
    Offline

    arsonist Üye

    Katılım:
    13 Ocak 2009
    Mesajlar:
    194
    Beğenileri:
    37
    Ödül Puanları:
    38
    Yeşil çaydan bende tırsıyorum testo düşürdüğü için.Daha çok kadın işi bir içeçek gibi gözüküyor.Meditasyona kafa yormayı düşünüyorum şu sıralar aslında.
     
  11. vinternatt
    Offline

    vinternatt Üye

    Katılım:
    3 Eylül 2010
    Mesajlar:
    286
    Beğenileri:
    385
    Ödül Puanları:
    73
    Öncelikle yiyeceğin, içeceğin cinsiyeti olmaz.

    O konu üzerine ufak bir araştırma yapayım dedim. Ve yeşil çayın testosteronu düşürmediğini okudum. Bunun haricinde testoyu arttırdığını dahi söyleyenler var.

    Öncelikle bahsi geçen testosteron düşürme iddiasının, ölü farelerden alınan bir takım hücreler üzerinde yapılan bir araştırmaya dayandığını okudum. Bu araştırmada bu farelere yeşil çaydaki antioksidanlardan çok fazla dozlarda enjekte edilmiş. Bu antioksidanların farelerde testosteron hormonunu azalttığı görülmüş. Ancak bununla birlikte östrojen dahil diğer hormonlar da azalmış, yani sadece testoyu azaltmıyor. Bunun haricinde bu araştırmada yeşil çayın, ağızdan alındığında hormonlar üzerinde hiçbir etkisinin olmadığı görülmüş. Bu araştırma insanlar üzerinde yapılmadığı gibi normal alımda testosteronu düşürdüğüne dair bir etkiye de rastlanmamış.

    Bunların haricinde yeşil çayın L-theanine adlı bir aminoasidi içerdiği ve bu aminoasidin beyindeki alfa dalgalarının yaratılmasını teşvik ettiği, vücutta ve beyinde rahatlama sağladığı iddia ediliyor.

    Testoyu arttırma konusunu ise karman çorman bir başlıkta okudum, bununla ilgili bir bilgim yok. Ancak hormonlara etkisinin olmadığı genel kanı. Ayrıca birçok vücut geliştirmeci yeşil çay içiyor veya yeşil çayı supplement olarak tüketiyor.

    Kaynaklar: *, *, *

    Ben şahsen günde en az 2 bardak içmeye çalışıyorum, sadesini şekersiz içmek kolay değil ancak çeşitli aromalıları da var. Limon da sıkılabilir.
     
    Son düzenleme: 10 Şubat 2011
    arsonist bunu beğendi.
  12. Bodysoft
    Offline

    Bodysoft Üye

    Katılım:
    13 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    409
    Beğenileri:
    469
    Ödül Puanları:
    73
    vinternatt'ın da belirttiği gibi yeşil çay testosteron'u düşürmez. Buna emin olabilirsiniz. Yeşil çay'ı günde en fazla 2 bardak tüketirim. Şimdiye kadar herhangi bir olumsuz etkisi ile karşılaşmadım. Lakin testosteron hormonunuz düştüğünde bunu zaten anlarsınız.

    Halsizlik, bitkinlik, uykuya meyil, bıkkınlık, çabuk hastalanma (nezle-grip), hiç bir şeye sinirlenmeme, cinsel isteksizlik, ereksiyon bozukluğu, ağırlık idmanlarında güç kaybı gibi istenmeyen durumlar ortaya çıktığında olası bir testosteron düşüklüğünden bahsedilebilir. Tabii ki bu belirtiler başka hastalıkların habercisi de olabilir ama sağlıklı bir erkekte ilk yapılacak şey testosteron değerlerine bakılmak olmalıdır.

    Yeşil çay'ı yıllardan beri kullanan biri olarak bu olumsuzlukların hiçbirini yaşamadığımı tam aksine termojenik bir etkisi olduğundan dolayı performansa bile olumlu katkıları olduğunu bizzat tespit ettim.

    Uyulması gereken en önemli kural günde 2 veya 3 bardaktan fazla içmemeniz. Lakin vücuttan çok fazla su atar, bu hem idrar, hem de ter yolu ile gerçekleşir. Dolayısıyla ciddi bir böbrek yorgunluğu söz konusudur. Böbreklerinde sorun olan (böbrek yetmezliği) yeşil çay'ı tüketmemeli veya doktor kontrolü altında belki bir bardak tüketmelidir. Ayrıca vücutdan çok fazla su attığı için kabızlık sorunu da yaşatabilir. (Kişiye ve günlük alınan su miktarına göre değişir.)

    Müthiş bir antioksidandır. Vinternatt'ın da belirttiği gibi beyin dalgaları üzerinde meditasyon tipi sakinleştirici etkisi bulunmaktadır.

    Peki testosteron'u düşürür mü? Düşürmez, çünkü fitoöstrojen değildir. İçerisinde hemen hemen her bitki de bulunan (nedense) fitoöstrojen (kadınlık hormonunun farklı bir kimyasalı - vücut otomatikman kadınlık hormonu olarak algılıyor) yoktur.

    Örneğin keten tohumu ve Adaçayı fitoöstrojen deposudur. Fazla içilmesi erkekte cinsel isteksizlik ve yağlanma yapabilir. Kadınların da fazla içmemesi ve keten tohumu çok fazla tüketmemesi gerekir.

    Vinternatt Omega-3 önermiş, keten tohumu bilinen en güçlü Omega-3 kaynağıdır. Çok fazla tüketmediğiniz takdirde testosteron sorunu yaşamanız mümkün değildir. Salatalara serpebilirsiniz.

    Bitkilerde ki fitoöstrojen'lerin erkeklere hiç mi yararı yok, elbette ki var prostat değerleriniz imdat sinyalleri vermeye başladığında testosteronu baskılamak için güvenle kullanılabilir/kullanılmaktadır.

    Dolayısıyla yeşil çay'ı böbrek sorununuz yoksa günde 2 bardak güvenle içebilir ve kaliteli bir markanın Omega-6 ile birleştirilmemiş saf Omega-3 kapsüllerini (doktorunuza danışarak) kullanabilirsiniz.

    Yine güvenilir bir markanın sarı kantoron (St. John's Wort) kapsüllerini de kullanabilirsiniz. Yalnızca doktor kontrolünde kullandığınız bir sinir hapı varsa sarı kantoron hapı kullanamazsınız lakin birbirinin etkisini bloke ederler. Sarı kontoron hapını bile doktor kontrolü altında kullanmalısınız, bitki de olsa içerisinde onlarca kimyasal var kafanıza göre kullanamazsınız!

    Sarı kantoron (St. John's Wort) Almanya'da doktorlar tarafından sinirsel hastalıklar için reçete edilen bir bitkisel takviyedir. Sinirli olduğum zamanlarda kullanmışlığım vardır bana şarkı söyletmekte :) yani kendimi oldukça mutlu hissetmekteyim. Aç karnına içilirse bulantı yapar ayrıca çok fazla tüketilmesi ışığa karşı hassasiyet oluşturur. Doktorunuza danışarak deneyebilirsiniz.

    Bol sağlıklı günler...
     
    Son düzenleme: 10 Şubat 2011
    arsonist ve vinternatt bunu beğendi.
  13. pastnova
    Offline

    pastnova Üye

    Katılım:
    23 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    351
    Beğenileri:
    152
    Ödül Puanları:
    53
    Geç bir cevap olucak ama amacım tabiki sizi kırmak değildi ama ilk mesajınızda sorduğunuz şu sorular kafamı karıştırdı.

    ""Psikiyatıra gitmemi ve dikkat arttırıcı ilaçları kullanmamı tavsiye eder misiniz?""
    siz böyle ilaçlar kullandınız mı?
    Kullandıysanız bunun günlük hayat ve spor hayatınıza ne gibi etkileri oldu?
    Manik depresif kimselere bu tip ilaçlar uygun mudur?

    Özelliklede ilk sorunuza takıldım.Bence sorularınızın cevaplarının yeri burası değil.Tanı almış bir bipolar bozukluğunuz var ise dikkat eksikliği konusunu psikiyatristinizle konuşmanız lazım.Hastalığınızın atak dönemlerinde dikkat bozukluğu beklenen birşeydir.

    Kaldıki ritalini öyle eczaneden gidip alamazsınız kırmızı reçete ile satılır.
     
    arsonist bunu beğendi.
  14. gurur
    Offline

    gurur Üye

    Katılım:
    21 Ocak 2010
    Mesajlar:
    159
    Beğenileri:
    53
    Ödül Puanları:
    38
    yorumları okumadım ama ritalin denen ilaç için iyi duyumlar aldım aynı zamanda kötülerinide kısaca şöyle özetlerim:
    dikkat eksikliği ve hiperaktivite hastalarının kullandığı kırmızı reçeteli ilaç. fiyatı 25-30 tl civarındadır. ancak sadece %70 hastada verimli olabilir. etki süresi 3-4 saat kadardır. etkisi azalmaya başladıkça,fiziksel ve duygusal çöküntüler olabilir. hergün düzenli olarak alınması lazımdır. İstek arzu ,cinsellik azalmasına neden olabilir. kilo kaybı ve büyüme gelişimine engel durumlar ortaya çıkabilir.uykusuzluk belirtileri ortaya çıkartabilir. baş ve mide ağrısı ve sinirlilik durumu ortaya çıkabilir.tedavi öncesinde olmayan tiklere sebep olabilir.yüksek dozları kalp ölümlerine yol açabilir.
    buyrun kararı siz verin
     
  15. arsonist
    Offline

    arsonist Üye

    Katılım:
    13 Ocak 2009
    Mesajlar:
    194
    Beğenileri:
    37
    Ödül Puanları:
    38
    Bence o kadar özenle baktığımız vücudumuza böyle bir ilaç yüklemek uygun olmayacaktır.Böyle giderse de dersler nanay ama önce sağlıktan kullanıcağım seçimimi,başka bir yol bulacağım.
     
  16. angel9
    Offline

    angel9 Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2010
    Mesajlar:
    164
    Beğenileri:
    23
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    ögrenci
    Yer:
    istanbul
    benmde bu tarz bi sorunum var aslında tmmen psikolojik bişi oldugunu düşünüorum eğer çözümü ilaç olarak görüosanz vitamn tarzı bi ilaç almanızı öneririm hem psikolohik olarak kendinizi daha rahat hissedersinz hem de soguk havalarda hastalıklar gelmeden kovarsınz
     
    arsonist bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş