Destek haplarının zararları![Okumanızı tavsiye ediyorum önemli bir konu]

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve CRUNCHY tarafından 13 Şubat 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 16 üye.
  1. CRUNCHY
    Offline

    CRUNCHY Üye

    Katılım:
    13 Şubat 2009
    Mesajlar:
    29
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    [​IMG] Kas yapmak için hap almak

    Kas yapmak için hap almak zararlı

    Spor yaparken kolay sonuç almak isteyenler vitamin-mineral desteğine başvuruyor. Ancak bu ürünlerin kullanımı tehlikeli.

    Beslenme uzmanı olarak yaşamımı, sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli spor yaparak sürdürüyorum. Gün aşırı bir saat ısınma, yürüyüş ve ağırlık çalışmaktayım. Böylece daha rahat yiyebiliyorum. Ancak her zaman olduğu gibi her şeyin doğal olmasından yanayım. Spor salonlarında gördüğüm dehşet verici hatalı beslenmeyi; vitamin ve protein tozlarının gelişigüzel kullanıldığını gördükten sonra bu yazıyı yazmaya karar verdim. Spor yapan bireyler, üst düzey performans sağlamak için daha iyi beslenmenin yollarını arıyor. Bu yüzden her yeni üründen medet umuyorlar. Seçkin sporcuların çoğunun kalp krizi veya sağlık sorunu nedeniyle öldüğü görülüyor. Bunun nedeni doping veya gelişigüzel performans artırıcı kullanmak, yetersiz ve dengesiz beslenmedir. Bilinmesi gereken en önemli nokta; spor yapan bireylerin, spor yapmayanlarla aynı besin öğelerine, farklı miktarlarda gereksinim duyduğudur. Sporcu beslenmesindeki temel farklılıklar; sıvı kaybını karşılamak için yeterli desteğin sağlanması, kasların enerji gereksinimini karşılamak için besin öğelerine özellikle de karbonhidrata ihtiyaç duyulmasıdır. Çünkü yoğun egzersizlerde karbonhidratlar, kaslarda enerji deposu oluşmasını sağlayarak, egzersizin daha uzun süre yapılmasına olanak verir. Enerji depolarını uygun bir şekilde oluşturmazsak; yorgunluk, bitkinlik, ani baş dönmesi ve sırtta terleme ile kendini gösteren, "Duvara Çarpma Sendromu" kaçınılmaz olur.

    YAN ETKİLERİ ÇOK
    Spor yapanların çok sık kullandığı bu maddelerin kullanımına, daha çok performansı artırmak için başvurulur. Yaptığım çalışmalara göre spor yapan erkeklerin yüzde 51'i, kadınların yüzde 29'u besinsel destek kullanmaktadır. Neden destek kullandıklarına yönelik soruya ise, "sporda dayanıklılığı artırmak, enerji vererek spor sırasında oluşan yorgunluğu gidermek, kas kitlesini artırmak, toksin arındırıcı etkisi yaparak yabancı maddelerin vücudundan uzaklaşmasını sağlamak ve yağ yakımı yaratarak kilo vermeyi hızlandırmak" cevaplarını aldım. En çok kullanılan ürünleri sorduğumda bunların, vitamin mineral kompleksi, kreatin, aminoasit karışımları, C vitamini, L-karnitin, polen, L-glutamin ve özel sporcu barları olduğunu öğrendim. Dehşete düşerek devam ettiğim çalışmamda, bunu kimlerin önerdiğini sorduğumda "antrenörler, broşür ve dergiler, doktorlar ve ilaç mümessilleri" cevabını aldım. Yan etkilerini sordum. Genelde şikayetler "aşırı yağlanma, kadınlarda baldır kaslarında büyüme, cinsel gücün azalması, tansiyon düşmesi ve alerji" olarak ortaya çıkıyor. Böylece kullanılan ürünlerin etken maddelerini ve spor yapan üzerinde oluşturduğu sağlık sorunlarını detaylı araştırdım.

    Kreatin: Bir amino asit olan kreatin et, balık ve tavukta bulunmaktadır. Kas kitlesini artırmada kullanılır. Fakat sağlık için normal fiziksel aktivite yapanlar için etkiden çok zararı vardır. Uzun süreli kullanımı, karaciğer, böbrek hasarı, elektrolit bozuklukları, sıvı kaybı, kan basıncında artış, sindirim sistemi şikayetleri ve kas kramplarına neden olabilmektedir.

    Kafein: Daha çok uyarıcı niteliği olan kafein, spor yapanlarda kas kasılmasının düzenlenmesi, yorgunluğu azaltmak, dikkati toplamak, dayanıklılığı artırmak ve kanda serbest yağ asitlerinin yıkımı için kullanılmaktadır. Baş ağrısı, sinirlilik, idrar çıkışında artma, kalp ritim bozuklukları, görülen sağlık sıkıntıları arasındadır.

    Sodyum bikarbonat: Alkali tuzları adı altında da satılan bu ürünler, kas hücrelerinde biriken ve yorgunluk belirtisine neden olan laktik asit birikimini engellemek için kullanılmaktadır. Karın ağrısı, ishal, sindirim sistemi şikayetleri, kas spazmları ve kalp ritim bozuklukları görülen en önemli şikayetlerdir.

    Aminoasit veya protein tozları: Vücut geliştirme yapan kişilerin sıklıkla kullandığı desteklerdir. Kas büyüklüğünü ve gücünü geliştirmek amaçlı kullanılmaktadır. Aşırı protein tüketiminin, kas kütlesini belirli dozda artırabileceği ancak uzun süreli kullanımlarda yağlanma etkisinin de olacağı uyarıları yapılmaktadır.

    Polen: Kullanımının sporcuda olumlu etkisi bulunmamaktadır. Hatta polen, hava temasıyla bakteri ve mantar üremesine elverişli bir ortam oluşturması nedeniyle alerji, astım, üritiker gibi sağlık sorunlarının oluşmasına yol açmaktadır.


    ( Selahattin Dönmez : Sabah Gazetesi )
     
  2. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    Bir şey iddia ediyorsanız desteksiz olmamalı bu.
    Yazarın da iddiaları var, ancak bizi ikna edici hiçbir bilimsel çalışma örneği göstermemiş, kaynak vermemiş.

    Forum üyeleri olarak biz de bu konular ile ilgili çok ciddi zaman harcadık, araştırmalar yaptık, makaleler okuduk.

    Mesela yazar şöyle demiş:
    "En çok kullanılan ürünleri sorduğumda bunların, vitamin mineral kompleksi, kreatin, aminoasit karışımları, C vitamini, L-karnitin, polen, L-glutamin ve özel sporcu barları olduğunu öğrendim. Dehşete düşerek devam ettiğim çalışmamda, bunu kimlerin önerdiğini sorduğumda "antrenörler, broşür ve dergiler, doktorlar ve ilaç mümessilleri" cevabını aldım. Yan etkilerini sordum. Genelde şikayetler "aşırı yağlanma, kadınlarda baldır kaslarında büyüme, cinsel gücün azalması, tansiyon düşmesi ve alerji" olarak ortaya çıkıyor. Böylece kullanılan ürünlerin etken maddelerini ve spor yapan üzerinde oluşturduğu sağlık sorunlarını detaylı araştırdım."


    Örnek olarak mesela ben de diyorum ki karnitin kullanımının etkinliği tartışılabilir.
    Ancak yan etki yönünden günlük 2000 mg'a kadar alımında bir zararının olmadığı gösterilmiştir.
    Bunun için son çevirdiğim makaleyi kanıt olarak gösterebilirim:
    https://www.bodyforumtr.com/vbforum/carnitinein-risk-de-erlendirmesi-t16886.html

    Hatta kaynakçam da bellidir:

    Risk assessment for carnitine
    John N. Hathcock , Andrew Shao
    Council for Responsible Nutrition, 1828 L St., NW, Suite 900, Washington, DC 20036-5114, USA
    Received 2 May 2006
    Available online 9 August 2006
    http://www.sciencedirect.com/science...37139e5d3391b4


    Bu kadar iddialı konuşan bir yazardan da aynı hassasiyeti beklerim.
    Bilimsel yazılar ve çalışmalarla iddialarını ortaya koymadığı sürece söyledikleri son derece havada kalıyor.

    İddialarının bazılarında gerçeklik payı yoktur olarak algılanmasın bu yazım.
    Sadece bu tarz çarpıcı iddiaların desteklenmesi ve sağlam dayanakları olması gerektiğine inananlardanım.
     
    vanesy, kujum, Pain&Gain ve diğer 6 kişi bunu beğendi.
  3. cusco*
    Offline

    cusco* Üye

    Katılım:
    20 Mart 2008
    Mesajlar:
    449
    Beğenileri:
    282
    Ödül Puanları:
    73
    Yer:
    İstanbul
    C vitamini bile zararlı demiş yazar...tamamen saçmalık yazılacaksa bari destekli yazılsın ki biraz düşündürsün bizi..ama düşündürecek birşey yok..tamamen karalamak maksatlı yazılmış bir yazı eğer birazcık araştırılarak yazılsaydı böyle bir yazı yazılmazdı malesef insanımız sabit görüşlü hiç bir zaman protein tozuna iyi gözle bakana rastlayamadım vahim bir durum..
     
    denizgnr97 bunu beğendi.
  4. CRUNCHY
    Offline

    CRUNCHY Üye

    Katılım:
    13 Şubat 2009
    Mesajlar:
    29
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Ben her sonuçta destek gıdalarına karşıyım.Çünkü bu gıdalar sadece görüntüyü düzeltiyor ve bence önemli olan görünüş değil güçtür ve bu destek gıdalarıyla belirli bir seviyeye gelen kişiler aynı seviyeye destek ilaçları kullanmadan gelselerdi çok daha güçlü olurlardı.Ama tabiki destek gıdası olmadanda vücut geliştirmek çok zor.
     
  5. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    CRUNCHY belki iyi niyetlisin paylaşıma katkıda bulunmak istedin fakat birisi çıkıp bunlar tu kaka diyor diye yada sen karşısın diye koskoca vg forumunda temelleri sarsacaksan sağlam kaynakların olmalı..

    bizler zaten hiçbir şeyi şartsız yada bilimsel dayanağı olmadan kabul etmiyoruz ama aksini söyleyende bilimsel dayanaklar sunacak..

    ben ulusal basını gezsem bir günde 20tane makale bulurum şunun zararı bunun zararı diye..çok güvenmiyorum açıkçası bu günü birlik bilim köşelerine..
     
    joseph18, amandeyim ve bonatschi bunu beğendi.
  6. mantr
    Offline

    mantr Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2008
    Mesajlar:
    16
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    kafein, aa veya prt tozlari, NaHCO3 ve polen icin yazilanlar herzaman solenen seyler zaten ve dogru, Cr bilemem ama oda buyuk olasilik dorudur ama bu bir yere goturmez insani. onemli olan belli DOZ! bunlar doz asiminda ortaya cikan seyler. bu mantikla ilac vs gibi hicbir kimyasal almamak lazim.
     
    bonatschi bunu beğendi.
  7. lynx_engin
    Offline

    lynx_engin Üye

    Katılım:
    8 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    235
    Beğenileri:
    61
    Ödül Puanları:
    38
    protein ve aminoasitlerin yan etkisi olarak yağlanma cinsel gücün azalması gibi maddeler yazılmıs bence tamamen saçma araştırma yapılmadan kendi görüş çerçevesinde yazılmıs buraya uygun olmayan bi yazı
     
  8. 1reex1
    Offline

    1reex1 Üye

    Katılım:
    16 Mart 2008
    Mesajlar:
    76
    Beğenileri:
    24
    Ödül Puanları:
    0
    o makalede tek doğru bence '' aşırı protein kulanımı yağlanmaya yol açar '' gerisi fısss...
    aşırı protein yağ çevrilerek depolanır bunu harkez biliyodur ..
     
  9. sleepy
    Offline

    sleepy Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesajlar:
    844
    Beğenileri:
    643
    Ödül Puanları:
    0
    Saçma sapan bir yazı.

    Sadece köşesini doldurmak için yazmış yazar.

    Zarar olarak gösterdiği tüm sonuçlar aşırı kullanımda ortaya çıkıyor.

    1 kg incir yiyip üstüne soğuk su iç bakalım ne oluyor?

    Şimdi incir beni dehşete mi düşürdü, bundan sonra incir yememeli miyim?

    Örümcek kafalı insanlar...

    Toplumu da yanlış yönlendiriyorlar.

    Protein tozları demiş, ondan sonra aşırı protein tüketmek yağlanma yapar demiş.

    Tamam da o protein tozlarının değil proteinlerin aşırı tüketimi sonucu ortaya çıkan bir sonuç.

    Creatin demiş. Creatin zaten sürekli değil kombine olarak kullanılan bir ürün. Dolayısıyla ara veriliyor.

    Yazdıkça yazılır buraya.

    Böyle insanlara nasıl köşe veriyorlar anlamıyorum.
     
    keepsoul bunu beğendi.
  10. muscle_pump
    Offline

    muscle_pump Yeni Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2008
    Mesajlar:
    335
    Beğenileri:
    53
    Ödül Puanları:
    0
    kesinlikle katılmıyorum amino asitin yan etkisine bakarmısınız yağlanma...Eğer antreman yapmadan ter atmadan kullanırsan tabiki yağlanırsın nede olsa fazla protein yağa dönüşür...
     
  11. tupac
    Offline

    tupac Üye

    Katılım:
    10 Şubat 2009
    Mesajlar:
    22
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    13
    Yer:
    izmir
    ben 3 tane doktora danıştım ve bunlar sıradan doktorlar değildi(kendilerini geliştirmiş insanlar). körü körüne amino asitler, protein tozları zararlı demediler bana. ancak şunu söylediler: insanların KARACİĞERLERİ 18 yaşına kadar büyümeye ve gelişmeye devam ediyormuş. bu gelişme esnasında protein tozu ve amino asit kullanmanın KARACİĞERDE YAĞLANMAya sebep olacağını söylediler. bu nedenle boyum ve kilom fazlasıyla uysada 18 inden önce kullanmamam gerektiğini söylediler. ama 18 inden sonra bilinçli bir şekilde kullanmanın tabikide bir zararı yok... bende onların tavsiyesine uyuyorum ve bir süre daha DOĞAL OLSALARDA amino asit ve protein tozu kullanmıycam...
     
  12. sleepy
    Offline

    sleepy Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesajlar:
    844
    Beğenileri:
    643
    Ödül Puanları:
    0

    O zaman 18 yaşından önce ağırlık sporlarıyla uğraşma.

    Çünkü senin aldığın protein ve aminoasit yediğin tavukta da var.

    Eğer ağırlık sporlarıyla uğraşıp protein ağırlıklı besleneceksen bu da aynı etkiyi yapar.
     
  13. spudd webb
    Offline

    spudd webb Üye

    Katılım:
    31 Aralık 2006
    Mesajlar:
    382
    Beğenileri:
    168
    Ödül Puanları:
    53
    Türkiye de insanalrın spora bakışı çok farklı.Göbeği kendinden önde giden günde litrelerce kola içip saçma sapan bir çok şeyi yiyen insanalrı normal kabul ediyorlar.sporla uğraşanı anormal sayıyorlar.özellikle vücut geliştirmeyle ilgileniyorsanız kesin gaydır,kesin ilaç basıyordur gibi sözleri sarfediyorlar.
    normal bir sporcu- hangi tür sporla uğraşıyor olursa olsun- diğer insanalrdan afrklı beslenmek zorundadır.özellikle daha fazla protein ve karbonhidrat almak zorundadır.niye çünkü vücut iflas etmesin diye.vücut geliştirmeci olarakta kas inşa ettiğimiz için proteine ihtiyaç duyarız.ihtiyaç duyduğumuz maddelrin hepsini gıdalardan karşılamamız mümkün değil,mümkün olsa bile devasa göbeğimiz olrdu.bunun için ek besinlere(supplementlere)ihtiyaç duyarız.bunlar belli ölçü dahilinde bize yararlıdır fazlası herşeyde old.gibi zararlıdır
    Bir süre geçince pro.tozlarıan ara veririz ki k.ciğer dinlensin.diğerleri içinde durum aynıdır.
    Bu arada k.ciğerin yağlanması oalyını ben anlamadım.VG yapıyoruz vücut proteine ihtyaç duyuyor zaten ihtiyacı olan proteini kaslar kullanıyor k.ciğerde birikecek doz kalıyor mu ki?
    Çakma yazarımız beslenme uzmanıymış !!! ve ağırlık çalıyormuş!!!.Kaç kg ile ne kadar çalıyorsun.umarım eline 5 kg dambıl alıp her gün kol çalışmıyordur
    Bir şeyi bilmeden,öğrenmeden şuna inanmıyorum buna inanıyorum demek aptallık ötesidir.Savunabilecek fikirleriniz olması için 2 zıt görüşü okuyup analiz edip belli çıkarım yapmak gerekir.
    Spor yapmak önemli iştir:işin ucunda kendi bedenimiz vardır.Bu makinanın yedek aprçasıda bulunmaz.Bunun için hangi sporla uğraşırsak uğraşalım,okumak,beslenmek,dinlenmek çok önemlidir.Yaptığımız antreman işin sadece bir bölümüdür.
    Sonuç olarak işi sadece fitness oalrak görüp,haftada 1-2 gün hafif çalışıyorsak yada evde oturup sadece popo kasımızı geliştiriyorsak yada belli bir amacımız yok sadece ter atmak için spor yapıyorsak elbetteki bütün bunlara gerek yoktur
     
  14. tupac
    Offline

    tupac Üye

    Katılım:
    10 Şubat 2009
    Mesajlar:
    22
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    13
    Yer:
    izmir
    aynı etkiyi yapmaz. sonuçta protein tozu, amino asit alırken amacın aldığın proteinin bir an önce emilimini sağlamak ve bu proteini alırken vücuduna en az oranda karbonhidrat, yağ vs. almaktır. yani asıl amaç protein yüklemek... ben sadece araştırmamı buradaki insanlarla paylaşıyorum ve 18 inden önce protein tozu ve amino asit kullanmak her ne kadar doğal olsada riskli diyorum(ileriki yaşlarda karaciğerde yağlanma). bunu dikkate alıp almamak sana kalmıştır. ayrıca demişsin ki protein tozu içmiyeceksen 18inden önce bu sporla uğraşma... bırakta buna ben karar vereyim ;)
     
  15. sleepy
    Offline

    sleepy Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesajlar:
    844
    Beğenileri:
    643
    Ödül Puanları:
    0
    Ben senin mantaliten yüzünden dedim sana o lafı. Sen başka türlü anlamışsın.

    Protein tozu alırken amaç protein tozu yüklemek değildir.

    Sporla ne kadar uğraşıyorsun bilmiyorum ama bu ürünler, supplementlar, destek ürünleridir.

    Protein tozunun yediğin tavuğun içindeki proteinden hiçbir farkı yoktur yapı olarak.

    Sadece türleri vardır: Whey, soya, casein vs...

    Adam akıllı beslenen hiçbir sporcu zaten sadece protein tozuyla öğün yapmaz.

    Sabah kalktığında alıyorsan düzenli bir kahvaltıyla, antrenmandan sonra alıyorsan karbonhidratla veya proteinli bir yemek yiyemediğinde kullanıyorsan mutlaka bir öğünmüş gibi başka gıdalarla desteklemen gerekir.
    Bu protein tozları içindi.

    Aminoasitler ise evet daha çabuk etki eder ama, bunun nedeni sindirilmediği içindir.

    Zaten en küçük yapı taşındadır, mideye gelir, haplar mekanik sindirime uğrar ve emilim sağlanır.

    Yediğin proteinli gıdalar ilk önce mekanik sindirime uğrar, daha sonra proteinler yapı taşlarına ayrılır ve bu bir hayli zaman alır.

    Senin dediğinden zarar görmesi için bir insanın yani protein yüklemesi için, öğün olarak %90 olarak protein alması lazım.

    Zaten body sporuyla uğraşan aklı selim bir adam böyle birşey yapmaz ki.

    Buyrun çok bahsettiğiniz karaciğer yağlanması. Hani şimdi alırsan ilerki yaşlarda oluyor ya...

    KARACİĞER YAĞLANMASI

    Herhangi bir nedenle doktora gittiğinizde genellikle tesadüfen bulunan karaciğer yağlanması günümüzde sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Tıp dilinde hepatosteatoz diye anılan karaciğer yağlanması karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikmesi anlamına gelir.

    Karaciğer yağlanmasının pek çok nedeni ve nedene bağlı pek çok sınıflaması vardır. Ancak kolay anlaşılabilir olması açısından şöyle bir gruplama yapabiliriz:

    · Alkole bağlı karaciğer yağlanması

    · Hastalıklara ve ilaçlara bağlı karaciğer yağlanması

    · Beslenme ve yaşam şekline bağlı gelişen karaciğer yağlanmaları

    Alkole bağlı karaciğer yağlanması sirozla sonuçlanabilen ciddi bir sağlık sorununun ilk devresidir. Bu nedenle de çok önemsenmelidir.

    Hastalıklar denildiği zaman Hepatit A, B, C hastalığı, Karaciğer kanseri, Karaciğerde demir depolanması (hemokromatoz), Karaciğerde bakır depolanması (Wilson hastalığı), Diyabet hastalığı, Metabolik sendrom… gibi. Bu hastalıklarda görülen karaciğer yağlanmasının tedavisi ancak hastalığın tedavisi ile mümkündür.

    İlaçlar ise başlıca tetrasiklin grubu antibiyotikler, parasetamol, kortizon… Eğer her ilaç doktor kontrolünde kullanılırsa eminim ilaca bağlı karaciğer yağlanmasının görülme sıklığı çok azalacaktır.

    Ve son olarak günümüzde en sık karşılaştığımız alkol, hastalık ve ilaçlara bağlı olmayan karaciğer yağlanmasındaki patlamanın nedeni, aşırı kalori tüketimi, yanlış ve dengesiz beslenme, yağ ve karbonhidrat tüketimindeki artış, rafine ürünler, doğal olmayan besinler ve tabii ki hareketsiz, sporsuz yaşam. Sonuç şişmanlık!!!

    Şişmanlıkla beraber cilt altı yağ dokusu ve daha tehlikeli organ çevresi yağ dokusu gelişiyor. Bunlar olurken vücudumuzun metabolizma fabrikası olan karaciğerin de yağ biriktirmesi kaçınılmaz oluyor. Yağ önce karaciğer hücrelerinin içinde birikirken zamanla birikim artınca karaciğerin büyümesi ile karşımıza çıkıyor.

    Karaciğer yağlanmasının başka bir hastalığın sonucu oluşmadıkça tek başına çok fazla endişe verecek bir durum değildir. Çok çabuk düzelebilir. Ancak ayni zamanda başka hastalıklarla beraber görülebileceğinden, karaciğer yağlanması olan kişilerde bu hastalıklar mutlaka araştırılmalıdır ve sonuca göre tedaviye başlanmalıdır.

    Karaciğer yağlanması tanısı; muayenede ele gelen karaciğer (her zaman değil), kanda yükselen karaciğer enzim değerleri [AST(SGOT), ALT (SGPT)] ve ultrasonografi ile belirlenen karaciğer yağlanması ve büyümesi ile konulur. Tomografi ve MR gibi ileri görüntüleme araçlarına ihtiyaç genelikle duyulmaz. Kesin tanı için en iyi test karaciğer biyopsisidir.

    Unutmayın tavuk butu beyaz et değildir! Beyaz et denildiği zaman tavuk etinin sadece göğsü, hindi eti ve yağsız balık anlaşılmalıdır.
    Karaciğer yağlanmasında neler yapalım

    Alkolle ilişkisiz karaciğer yağlanmasının, siroz, karaciğer kanseri, karaciğerin depo ve immün hastalıkları ve benzeri ciddi nedenler elendikten sonra sonuçları tehlikeli olmayan bir sağlık olduğunu belirtmiştik.

    Ancak karaciğer yağlanmasının herhangi bir özel tedavi şekli yoktur. Yapılabilecek en iyi şey özellikle beslenme seklini değiştirmektir. Hayvansal yağlar karaciğer için oldukça zararlıdır. Hayvansal yağlardan, sakatat, yağlı et, tavuk derisi ve butu, yumurta.. gibi kolesterol içeren yiyeceklerden uzak durun. Mümkün olduğunca yağsız yemeği tercih edin.

    Sebze, meyve, beyaz et ve lifli gıdaları tüketmeye özen gösterilin.

    Şeker vücutta yağa dönüştürüldüğü için karbonhidrat ve seker tüketiminizi mümkün olduğu kadar azaltın.

    Karaciğerin yükünü doğal besinler tercih ederek azaltın.

    Düzeli olarak spor yapın ve spor yapmayı yaşamınızın bir parçası haline getirin.

    Mutlaka kilo verin.

    Alkol tüketmeyin.

    Karaciğer yağlanmasını azaltmanın yollarından biri antioksidan tedavisidir. Bu sebeple E vitamini, betaine, N-asetil sistein ve benzeri antioksidanlar kullanın.

    Paracetamol, kortizon, tetrasiklin gibi karaciğere zararlı ilaçları doktor kontrolünde kullanın.

    Doktora gidince karaciğerinizde yağlanma olduğunu mutlaka söyleyin.

    Zencefil

    Asırlar boyu iyi bir besin ve ilaç olarak güvenle kullanılmıştır.

    Bağışıklık sistemini güçlendirir,

    Güçlü bir romatizma ilacıdır,

    Sindirim sistemini düzenler,

    Kanı sulandırır,

    Zihin açıcıdır,

    Bulantı kesicidir,

    Anne sütünü artırır,

    Sinir sistemini düzeltir.
    Karaciğere Faydalı Besinler

    Enginar: Özellikle karaciğerden başta azot olmak üzere toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur. Taze olarak da tüketilmelidir.

    Devedikeni: Bu bitki hem karaciğeri yeniler hem de enfeksiyonlara iyi gelir.

    Hindiba: Karaciğeri zehirli maddelerden arındırır ve hazmı kolaylaştırır. Yaprakları salata olarak, kökleri de kaynatılıp tüketilebilir.

    Havuç: İçerdiği antioxidanlar sayesinde karaciğeri temizler.

    Kaynak: http://www.nuveforum.net/1403-dahiliye/11738-karaciger-yaglanmasi/


    Protein tozu ve aminoasitlerin kullanımının zararları sürekli olarak bilinçsizce yüksek oranda protein tüketimine bağlanıyor.

    Ben de diyorum ki fazladan aldığın proteini ha tozdan almışsın ha tavuktan.

    İnsanlar bunu anlamak istemiyor.

    Kimsenin keyfinin kayhası değilim. Aklı başında her insan için buraya yazılanlar zaten bir öneriden öteye gidemez.

    Türkiye'de çok üst düzey doktorlar bile bu konularda hala supplementlara steroid gözüyle bakıyorlar.

    Eğer bir görüş aldıysan bildiğini düşündüğün birinden, git ve araştır.

    Şu an bana burada sana akıl veren insanların laflarını savunuyorsun, kendi fikirlerini değil.

    Bir karaciğer yağlanmasıdır alıp gitmiş başını.

    Tekrar ve son kez söylüyorum.

    Kutulanmış protein olsun, yediğiniz tavuk, balık, et olsun... aşırı tüketimi sonucu yağlanma olur.

    Bu tozların değil, proteinlerin aşırı kullanımı sonucu ortaya çıkan yan etkileridir.

    He az mı kullandım çok mu merak ediyorsanız gidersiniz bir doktora, yaptırırsınız tahlillerinizi.

    Üre miktarına bakar, karaciğere bakar. Sonucu zaten söyler.

    Ki en doğrusu da budur.

    Bilmiyorum artık bunları daha ne kadar tartışacağız...
     
    Son düzenleme: 17 Şubat 2009
    olgonu.10 bunu beğendi.
  16. sleepy
    Offline

    sleepy Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesajlar:
    844
    Beğenileri:
    643
    Ödül Puanları:
    0
    Ayrı bir mesaj olarak yazalım ki okumaktan sıkılmayasın.

    Bu ürünlerin üzerinde 18 yaş ibaresinin yer almasının en büyük iki nedeni:

    1)Genelde büyüme 18 yaşına kadar sürer ve bu yaştan sonra yavaşlar veya durur.
    Bu yaşa kadar organlar da gelişir.

    18 yaşında yediklerini aminoasit protein gibi önceden zaten sindirilmiş besinlerden karşılamak, mideyi ve sindirimde yer alan diğer organları tembelliğe alıştıracaktır.

    Bu yetişkinler için de geçerlidir; ama -18 yaş grubu bundan daha çok etkilenecektir.

    2) Bazı tozların içerisinde nadir de olsa prohormon olmasından dolayı firmalar bu yaş grubunun bu ürünleri kullanmasını önermezler.

    Yaptığın araştırma sonucunda karaciğer yağlanmasından çok daha önemli bunlar.

    Sana akıl veren bu kişiler bunlardan da bahsetmediler mi acaba?

    Halbuki bunlar daha önce burada konuşuldu, fikir alışverişleri yapıldı.

    Araştırma sonuçları yazmalar, 2-3 doktor tavsiyesiyle delice fikir savunmalar...

    2,5 senedir hergünüm bunları aramakla araştırma geçiyor.

    Burada bu sporu yıllardır yapan insanlar var.

    Kusura bakma ama, kulaktan dolma bilgilerle fikirlerini bu kadar fanatik savunanları gördükçe ister istemez kızıyor insan.

    Aslında yapılması gereken hiçbirşey yazmamak, bildiğiniz gibi devam edin demek.

    Zaten konu hakkında bilgi sahibi olan her insanın geleceği nokta bu.

    Ben de birgün pes edicem laf anlatmaktan, o zamana kadar devam.

    İyi sporlar.
     
  17. tupac
    Offline

    tupac Üye

    Katılım:
    10 Şubat 2009
    Mesajlar:
    22
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    13
    Yer:
    izmir
    ben burda sen haksızsın ben haklıyım muhabbeti yapmıyorum ve evet dediğin gibi kendi düşüncemi savunmuyorum; doktorlardan edindiğim bilgileri PAYLAŞIYORUM. savunmak gibi bir derdim de yok... ben 18 inden önce kullanmıcam sizde kullanmayın protein tozu kakadır, pistir demiyorum... sağlam olduğunu düşündüğüm bir bilgiyi paylaştım herneysee...
     
  18. MT
    Offline

    MT Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2007
    Mesajlar:
    519
    Beğenileri:
    1.054
    Ödül Puanları:
    0
    Ben supplementler hakkındaki genel görüşümü şöyle özetlerim: "Supplementler marketten aldığımız çikolatadan daha zararlı değildir." Malesef bu konuda TR' de bulunan doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları vs... pek bilgili değiller ve mesleklerine yakışmayacak şekilde kulaktan dolma (çağımızda internetten gelişi güzel sitelerden okudukları bilimsel dayanağı olmayan yazılar da buna dahil) bilgilerle konuşuyorlar. Bu şekilde hem kendilerini rezil ediyorlar hem de bu sporu bilinçli şekilde yapan insanları çevrelerine açıklama yapmak zorunda bırakıyorlar.
     
    sleepy bunu beğendi.
  19. sleepy
    Offline

    sleepy Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesajlar:
    844
    Beğenileri:
    643
    Ödül Puanları:
    0
    Ayrıca şunu da belirteyim.

    Ben de bu ürünlerin üzerinde yazıldığı gibi 18 yaş altının kullanmasından yana değilim.

    Benim isyanım, protein tozlarınının ve aminoasitlerin zararlarının, proteinlerin aşırı tüketimi sonucu oluşan yan etkilerle açıklanması.
     
  20. tupac
    Offline

    tupac Üye

    Katılım:
    10 Şubat 2009
    Mesajlar:
    22
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    13
    Yer:
    izmir
    madem en başından beri böyle düşünüyordun, şöyle diyebilirdin : ''evet 18 yaşın altı için sakıncalı, buna katılıyorum. ama zararlı olmasının nedenini yanlış öğrenmişsin.karaciğerde yağlanma yapmıyor, şu şu nedenlerden dolayı zararlı...'' emin ol eyvallah der konuyu kapatırdım. bunu yapmak yerine polemik yapıyorsun, isyanlar ediyorsun... isyan ediceksen git o doktorlara et. hem beni geriyosun hem kendini ...
     

Sayfayı Paylaş