Demirin yararı nedir? Hangi besinlerde bulunur? Emilimini arttıran etkenler nelerdir?

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Psychosocial tarafından 19 Mart 2013 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. Psychosocial
    Offline

    Psychosocial Üye

    Katılım:
    16 Mayıs 2012
    Mesajlar:
    71
    Beğenileri:
    27
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Konya
    -Demirin vücut geliştirme için yararları nelerdir?

    -Halsizlik bitkinlik ve yorgunluğu engeller.

    -Demir hangi besinlerde bulunur?


    1. Bakliyat
    2. Brokoli
    3. Yumurta sarısı
    4. Kümes hayvanları
    5. Yağsız kırmızı et
    6. karaciğer
    7. pazı
    8. Karahindiba
    9. Kuşkonmaz
    10. Karalahana
    11. Lahana
    12. Ispanak
    13. Kayısı
    14. Kuru üzüm
    15. Kuru erik
    16. Kurutulmuş meyveler
    17. Barbunya
    18. Kuru fasülye ve bezelye
    19. Soya fasülyesi
    -Demir emilimini arttıran ve azaltan faktörler nelerdir?

    Demir Emilimi Artırıcıları



    • C Vitamini içerenler
    • Sığır eti
    • Kümes hayvanlarının eti
    • Somon
    • Domuz
    • Sitrik asit
    NOT:

    Sitrik asit, halk arasında limon tuzu olarak da bilinir. Hemen hemen tüm bitkilerde ve birçok hayvanın vücut sıvısında bulunur. Yağların, proteinlerin ve karbonhidratların yükseltgenerek karbondioksit ve suya dönüştüğü fizyolojik süreçlerden geçer. pH değeri 3,5 tir.


    C Vitamini içeren besinler,
    Kuşburnu 0,450
    Taze kırmızı biber 0,340
    Maydanoz 0,180
    Şalgam yaprağı 0,130
    Asma yaprağı 0,120 Yeşil
    sivri biber 0,100
    Kara lahana 0,094
    Kivi 0,090
    Karnabahar 0,080
    Ispanak 0,050
    Çilek 0,070
    Kızılcık 0,055
    Portakal 0,050
    Limon 0,030
    Lahana 0,042
    Greyfurt 0,043
    Mandalina 0,030
    Şeftali 0,028
    Domates 0,023
    Ahududu 0,022
    Böğürtlen 0,020
    Taze fasulye 0,020
    Patates 0,016


    Demir Emilimi Azaltıcıları


    • Fitik asit
    • Yumurta Proteini
    • Kalsiyum, Çinko, Magnezyum, Bakır
    • Tannik asit
    • Nane ve Papatya gibi bazı otlar
    • Kahve
    • Kakao
    • Lifler
    Bazı kısımlar "http://vgrehberi.blogspot.com" dan alıntıdır.


     
    Son düzenleme: 19 Mart 2013
    Akdenizli, letsev ve mcan09 bunu beğendi.
  2. Akdenizli
    Offline

    Akdenizli Üye

    Katılım:
    1 Şubat 2014
    Mesajlar:
    138
    Beğenileri:
    27
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Yapmış olduğum bir hata vardı, tavuk ve et yemeklerinin yanında yogurt, peynir tuketiyordum. Geçen gün bir makalede rastladım ve hatadan döndüm demir olan yiyecekleri kalsiyum olan yiyeceklerle tuketilmemesi gerekir. Yogurt ve peyniri ara ögün olarak yani normal ögünden 2-2,5 saat sonra tuketmek daha mantıklı, hepimiz body ile uğraşan kişileriz ilerleyen yaşlarda daha az hastalanmak için bu detayı atlamayalım. :)
     

Sayfayı Paylaş