D vitamini hakkında bildiklerimiz bilmediklerimiz kaynakları ve etkisi!!

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve kaptandd tarafından 4 Ağustos 2012 başlatılmıştır.

Siz güneş ışığına ne kadar maruz kalıyorsunuz

  1. neredeyse hiç.

    oy sayısı 0
    0,0%
  2. haftada 30 dk civarı.

    oy sayısı 0
    0,0%
  3. 3-4 günde 30dk civarı.

    33,3%
  4. hergün 30dk civarı.

    66,7%
Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. kaptandd
    Offline

    kaptandd Üye

    Katılım:
    10 Nisan 2012
    Mesajlar:
    20
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    korkmaz
    Yer:
    istanbul
    20120525_1907_7879602313.gif
    ‘’İngilteredeki Manchester üniversitesinden bilim adamları yaşları 40 ila 79 arasında değişen 3 binden fazla erkeğin üzerinde yapılan araştırmada vücudunda yüksek oranda D vitamini bulunan erkeklerin dikkat ve cevap becerilerine dayanan basit nöropsikoloji testinde daha başarılı oldukları sonucuna vardı.Sonuçlar 60 yaş üzerine geçince daha belirgin olduğunu D vitaminin beynin yaşlanmasıyla mücadeleye katkıda bulunabileceği ifade edildi.Hollandalı bilim adamlarının geçen yıl yaptığı araştırmada da D vitamini eksikliğinin yaşlılarda depresyon riskini deprasyonu arttırabileceği veya başka psikolojik sorunlar doğurabileceğini göstermiştir.’’
    Yüzsoruyayüzyanıtla sağlıklı beslenme 104. Sayfadan alıntı yapılmıştır.
    stresten_kurtulmanin_yollari_b.jpg
    Hepimizinde bildiği gibi D vitamini kemik sağlığı için çok önemli bir vitamindir.Yanlız bunun yanında bir çok yararının ve bizimde D vitamini ihtyacımızın ne kadar olduğunu biliyormuyuz?
    Bizim bildiğimiz yetersizliğinde raşitizm , osteomalasia gibi kemikle ilgili hastalıklar. Yalnız son araştırmalara göre ve Düayen profesör doktor Ayşe Baysal hocamın söylediği gibi D vitamini tip 1 diyabet , kanser , kardiyovaskular hastalıklar , psoriasiz(sedef) ve zihinsel yeteneklerle yakından ilişkili olduğu ortaya çıkmaktadır. Peki D vitamini ihtiyacımız ne kadar ve nerelerden sağlaya biliriz.
    0-1 yaş 400 IU(10 mcg)
    1-18 yaş 600 IU (15mcg)
    19-70 yaş üstü 600 IU(20mcg)
    Gebe ve emzikli 600 IU (15mcg)
    Bunlar en alt alım düzeyleridir.
    Daha sağlıklı bir yapı için 1000 IU cıvarı alınmalıdır.
    Şimdi gelelim besinlerle D vitamini alınırmı ?
    Besinlerle D vitamini tamamlamak çok zordur. Ençok D vitamini Balık karaciğeri yağında bulunmakta ondada 100g da 10000 IU D vitamini vardır. 100g balıktaki D vitamini miktarı yağlı olduu taktirde 300-1000 IU diğer kaynaklarda dahada azdır 100 g karaciğerde 100-400 IU tereyağında 50-100IU sütün litresinde 3-10 IU yumurta sarısında 100 IU D vitamini bulunmaktadır.
    Cilt-ve-Güneş.jpg
    Aslında D vitaminin en iyi kaynağı bir çoğumuzunda bilindiği gibi güneştir. İnsan derisi ultraviole ışınlar deriyle teması sonucu D vitamini sentezi gerçekleşir.D vitamini tam olarak alabilmek için düzenli olarak kol , bacak ,yüz bölgeleri güneşle teması gereklidir.Ve bu güneşlenme aynı bölgenizde olursa mesala sürekli kolunuzda bu D vitamini oluşturma o bölgede etkisi kaybeder ve etkisi azalır. Bunun için günlük 30 dk vücudumuzun çeşitli bölgelerini güneşe maruz bırakmalıyız. Peki bu herzaman mümkün oluyormu ve elbiselerin içinde bu işlem oluyormu. Öncelikle elbiselerin içinde bu tam anlamıyla mümkün olmuyor bu camdan geçen güneş ışığına maruz kalmakta dahil. Bir çoğumuz işi gereği sabah erken saatlerde dışarı çıkıp otobüse biniyoruz ve aksam geç saatlerde ofisten işten dönüyoruz. Bu yaşam sitili bize neler kaybettiriyor. Hiç güneş ısıgı görmeden yıllarca yaşıyoruz peki toplumda rahatsızlıklar baş göstermeye başlıyor bunların başında eklem rahatsızlıklarını saymıyorum bile psikolojik sorunlar en başta. Peki en vahim olanlar çocuklar çocuklar ne yapsın tam gelişim döneminde dersanelerde tutuluyor sabah akşam monoton bir yaşam oyunu bali dışarıda oynasalar onuda monitörlerin karşısında geçiriyorlar hani güneş ışığı hani D vitamini. Sonrasında nesil daha hastalıklı daha psikolojik rahatsızlıkları olan bir nesil geliyor. Keza yaşlılarda buna dahil. Peki ne yapmalıyız. İlk baş çocuklarımızı mümkün olduğunca dışarıda güneş ışığında oynatmaya gayret etmeli bizde her fırsat bulduğumuzda güneşe çıkmalı bu mümkün değilse dışarıdan D vitamini takviyesi kesinlikle almalıyız. Yalnız dikkat edin D vitaminini kullanırken cok fazla alırsanız zehir etkisi yapar. Onun için günlük alım değerlerine dikkat edin.Bizlerde kapalı odalar spor salonları içerisinde güneş ışığı olmadan spor yapmak zorunda kalıyoruz.

    Sonuç olarak : herkezin bir sağlık kurumunda D vitamini analizi yaptırtmalı ve bunun yanında güneş ışığına çıkamıyorsa dışarıdan besin takviyesi olarak D vitamini alması gerekir.
    Besin takviyesini özellikle tatlandırışı olayan direk hap şeklinde olan ürünlen seçilmelidir. Etrafımızda özellikle çocukları dışarıda oynamaya teşvik etmeli onun yanında yaşlılarımızada D vitamini Takviyesi yapılmalıdır. Tabiki analizlerden sonra.
     
    2157, AkrepHan ve (silinen üye bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş