Dövüş Sporları/Sanatları ve Vücut Geliştirme

Konusu 'Savunma ve Dövüş Sporları' forumundadır ve Draqo tarafından 1 Şubat 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 84 üye.
  1. boxer
    Offline

    boxer Üye

    Katılım:
    27 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    372
    Beğenileri:
    56
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    istanbul
    Sorularda genellikle vücudum şöyle olsun başlayayım dövüş sporuna mantığı var eğer amatör olarak yaparım sadece öğreneyim müsabakalarla işim olmaz diyorsanız olur ama ciddi bir şekilde düşünüyorsanız önce dövüş antrenmanlarına başlayın sonra vg çalışın bu şekilde ilgilendiğiniz dövüş sporuna uygun olarak gelişecektir kaslarınız.Kanatlarım kötü ,omuzlarım iyi değil... bunlar dövüş sporuna başlamanıza engel değildir.
     
    Katarina, zoparrat ve Draven bunu beğendi.
  2. Draven
    Offline

    Draven Üye

    Katılım:
    15 Ocak 2009
    Mesajlar:
    10
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Evet, kesinlikle boxer' ın yazmış olduğu son mesaja katılıyorum.

    Ben yaklaşık bir buçuk senedir WTF Tae Kwon Do & Ju-Jutsu ( Sekai Dentokan stili ) çalışıyorum. Daha önce VG & TKD' yu bir arada götürdüğüm oldu. VG ve dövüş sanatları/sporları bir arada zor giden bir ikili, ama doğru program, dengeli beslenme & düzenli uyku ile başarılı bir biçimde yürütülebiliyor. Yanlış anlaşılmasın, ben bunu %100 mükemmel bir biçimde yürüttüm vs gibisinden ahkam kesmiyorum, ama bahsettiğim çalışma sonucunda aldığım neticeden memnun olduğumu söyleyebilirim ;)

    Ben işin VG kısmından çok, dövüş sanatları kısmına değinmek istiyorum. Öncelikle bu konuda hedefinizi baştan belirlemiş olmanız çok önemli. Çünkü diğer arkadaşların da dediği gibi, bu işin müsabık olma boyutu ile, sokakta yaşayabileceğiniz duruma karşı müdahele edebilme boyutu çok farklıdır. Doğru bir eğitim süreci ile öğrenildiği & uygulandığı takdirde, dövüş sanatları kişinin esnekliğinin, vücut koordinasyonunun ve reflekslerinin gelişmesini sağlar.

    En önemli konu ise, işini çok iyi bilen bir eğitmen ve düzgün bir çalışma ortamı. Bilinçli insanların bir arada bulunduğuna inandığınız bir yerde çalışın. Yoksa bunun bedelini en ağır ödeyen kişi siz olabilirsiniz. Dövüş sanatları çalışmalarının çok ciddi, çok dikkatli bir biçimde yürütüldüğü bir salonda bile, irili ufaklı sakatlıklar yaşanabiliyor. Bu yüzden, başta eğitim alacağınız salonun nasıl bir kitleye sahip olduğundan emin olun. Uzun lafın kısası, sırf dövüş sanatı öğreneceğim diye, kazara kendini bilmez adamların bir araya toplandığı bir ortama düşmeyin, kendinizi yok yere sakatlamayın, sakatlatmayın. Sonuçta hepimiz işi gücü veya okulu olan insanlarız. Özellikle bunun bilincinde insanlar ile bir arada çalışırsanız, pek bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum ;)

    Fazla da uzatmak istemiyorum, sonuçta bende halen bu konuda eğitim alan biriyim ;) Yine de aklınıza takılan ve yardımcı olabileceğim bir konu olursa, fikrimi paylaşmaktan mutluluk duyarım...

    Saygılar.
     
    Son düzenleme: 3 Ekim 2009
  3. İnteqral
    Offline

    İnteqral Yeni Üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    323
    Beğenileri:
    120
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İzmir
    Benim bir sorum var.müsabık olmak için 2 yıl geçmesi gerekiyormuş.peki bu profesyonelliğe adımda bu boksu öğrenirken-veya kix boks-,müsabık olurken geçen 2 sene içinde,biz maç yapacakmıyız?yoksa antrönörle çalışıp,hafif maçlar mı yapacağız,antrönörle flan.veya yeni öğrenen biriyle hafif vuruşlar vs.ben öğrenmek istiyorum ama öğrenirken dayak yemek istemiyorum en azından ilk 2 sene.oram buram morarmasın:DSırf bu yüzden başlamadım.
     
    Son düzenleme: 3 Ekim 2009
  4. drazor
    Offline

    drazor Üye

    Katılım:
    1 Ekim 2009
    Mesajlar:
    14
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    bnm yaşm 12 diye kick boxa ailem scak bakmıyor gelişimim için ama odama yastıklarımı koydum kendi çapımda çalışıyorum kas çalışma programımıda yaptım okulda dokunabilen olmuyor :)
     
  5. Draven
    Offline

    Draven Üye

    Katılım:
    15 Ocak 2009
    Mesajlar:
    10
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0

    Sevgili İnteqral, ben boks ya da kick boks yapmadığım için bu iki dalın eğitim sürecinin tam olarak ne olduğunu bilmiyorum. Bu bu iki spordan biri ile ilgilenen deneyimli bir arkadaşımızın, bu sürecin nasıl geliştiğini sana detaylı bir biçimde anlatacağına eminim.

    Yine de sana bu konuda kendi alanımdan örnek verebilirim. Benim lisanslı dalım TKD. TKD' nun eğitim sürecinde, müsabık olana kadar öncelikle temel teknik eğitimi, ellik antrenmanları ve belirli bir düzeye geldikten sonra ise maç ağırlıklı antrenmanlar yapılıyor ( tabii bu süreç içerisine poomsae çalışmaları de yer alıyor ama, sen boks ve kick boks dediğin için benzer yönlerden ele alıyorum ;) ).

    Müsabık olana kadar maç yapılıyor mu ?

    Evet, müsabık olana kadar maç yapılıyor. Hele ki eğitmeninize bu spor ile müsabık olmak üzere ilgilendiğinizi belirttiğinizi varsayarsak, mutlaka bir süre sonra antrenman sırasında maç yapacaksınız.

    Maç yapılacağı zaman nasıl bir sistem izleniyor ?

    Salon içerisinde yapılan maçlarda genellikle tecrübeli ve tecrübesiz kişilerin eşleşmesine dikkat edilir. Genelde yeni öğrenen biri olarak sizden daha tecrübeli bir arkadaş ile maç yapmanız daha olası bir durum. Böylelikle çalışma arkadaşınız sizden daha kontrollü olduğu için, maç sırasında yaşanabilecek sakatlıkların nisbeten önüne geçilmiş olur.

    Tecrübesiz olduğunuz için böylesi bir eşleşme gözünüzü korkutmasın. Neden derseniz, genelde bu tarz sporlarda bilen adamdan değil, bilmeyen adamdan zarar gelir :)

    Kısacası bu tarz bir sporun bilinçli bir biçimde yürütüldüğü bir salonda, çaylak olmanız sebei ile dayak yemezsiniz ;) Genelde dayağı yiyen, hocanın güvendiği ve tekniği üzerinde gösterdiği arkadaşlardan biri olur ( şekil 1A Draven :D ).

    Yine de acı gerçeklere değinmeden geçmeyelim :) Dövüş sanatları/sporları ile uğraşan bir kişi bazen ufak tefek el/ayak burkulmaları, kızarık ve morarıklıklar ile uğraşmak durumunda kalır. Yine de gözünüz korkmasın ;)

    Yeter ki ilgilendiğiniz dövüş sanatını/sporunu bilinçli bir biçimde çalışan insanlar ile bir araya gelmeye bakın. Göreceksiniz ki bu işi bilinçli yapan insanlar, karşısındakine en az kendine dikkat ettiği kadar özen gösteriyor ;)
     
    NWO bunu beğendi.
  6. İnteqral
    Offline

    İnteqral Yeni Üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    323
    Beğenileri:
    120
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İzmir
    saol teşekkür ederim.yanlız birşey yanlış anlaşılmasın,tekrar değineyim.bu 2 yıllık müsabıklık süreci içinde maç yapacağımı biliyorum.sonuçta antrönör birşeyler öğretecek ve ben bunu uyguluyacağım.Ama mesela haftada atıyorum 2 saat bu sporla ilgileneceksem.Bunun 1,5 saati antrönörümle,0.5 saati de maç yapmakla tecrübe yapmakla mı geçecek?yoksa öyle ucundan birşeyler gösterip acaba direk maç mı yaptırıyorlar.ve maç yaparken aslı merak ettiğim dediğin gibiyse güzel ama öyle pat küt,hırslı sanki puan maçı gibimi yapılıyor.yoksa o kadar sert değil sadece teknikleri öğrenmek için antrönör eşliğinde mi yapılıyor.Bu arada ben aslında boks istiyorum ama İzmir-karşıyakada oturuyorum.Ben boks klubü göremedim.gerçi burada bir tane var ama sanırım orasıda kix boks.Kix boks değilde boks istiyorum ve izmirde güzel bir kurs varsa yerini bildirenlere şimdiden teşekkür ederim.Birde bu kurstaki hoca bilgili olmalı doğal olarak,öyle lap şap bir hoca değilde alanında iyi bir hocada şart.teknikleri kusursuz adam gibi öğretmek için.o yüzden salon tavsiyenizde eğer sizde gidiyorsanız hocasından da bahsederseniz sevinirim.
     
    Son düzenleme: 4 Ekim 2009
  7. NWO
    Offline

    NWO Üye

    Katılım:
    6 Eylül 2009
    Mesajlar:
    17
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    İnteqral , bende uzak doğu sporu yapmış biri olarak yeni olduğum zaman hocamla maç yapıyorum.Ben kurallar çerçevesinde yapabildiğim kadar Allah ne verdiyse giriodum o mesalla bana dokunmuyodu bile , daha tecrübeli arkadaşla maç yaptı o benden daha çok dayak yedi.Adamına göre muamele...İş birazda hocada bitio.Ama kimse para kazandığı kişiyede öyle kontrolsüz güç uygulayacanı zanetmiyorum.Tabi bu sporlarda evcilik değil sakatlanmaları her zaman göz önünde bulundurmak lazım.
     
  8. boksör elif
    Offline

    boksör elif Üye

    Katılım:
    26 Eylül 2009
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    spor
    Yer:
    izmit
    ben boksörüm 4 senelik vicudun gerçekten çok değişiyor ağırlık kaldırdığım için boyum uzamadı ama bi erkekte oldugu kadar kas var
     
  9. boxer
    Offline

    boxer Üye

    Katılım:
    27 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    372
    Beğenileri:
    56
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    istanbul
    3-6 ay arası yeteneğinize göre değişir antrenman maçlarına başlarsınız.Morarmalar ufak tefek kanamalar antrenman maçlarında olacaktır.Hocana söylersin ben dövüşmek istemiyorum diye antrenman maçı yapmazsın olur biter.Ama tam anlamıyla darbe almadan gardının nasıl olacağını algılaman ve yumrukların seni yanıltır.
     
    zoparrat bunu beğendi.
  10. Draven
    Offline

    Draven Üye

    Katılım:
    15 Ocak 2009
    Mesajlar:
    10
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Evet, aynen katılıyorum. Sonuçta bir sporcunun gelen saldırıya karşı nasıl tepki vereceğini öğrenebilmesi için, bir miktar darbe alması gerekiyor. Kaldı ki, bu sayede refleksleriniz ve o an gelen saldırıyı fark edip, bulunduğunuz pozisyona göre karar verebilme yeteneğiniz gelişiyor ;)

    Inteqral,
    Boks klübü olayına gelince, bende İzmir' de oturuyorum ama açıkcası Karşıyaka tarafında sadece boks eğitimi veren bir klüp var mı, yok mu bilemiyorum. Sürekli adını duyduğum Egem Sports diye bir klüp var. Klübün internet sitesinde yer alan branşlar arasında Boks' u göremedim, ama yine de bu klübe danışmakta fayda var. Hocalarının eğitim verdiği branşlar arasında Boks olmasa da, en azından seni iyi bir klübe yönlendirebilirler diye düşünüyorum.
     
    Son düzenleme: 4 Ekim 2009
  11. İnteqral
    Offline

    İnteqral Yeni Üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    323
    Beğenileri:
    120
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İzmir
    Teşekkür ederim.Şu sınav derdi başımdan geçince belki ankaraya gideceğim orada da esaslı bir araştırma yapacağım seneye başlarım artık.yardım eden herkese büyük büyük teşekkürler.
     
  12. msquared
    Offline

    msquared Üye

    Katılım:
    27 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Ankara
    en sonunda aradığım başlığı bulabildim. yakın bir zamanda wing tsun eğitimi almayı planlıyorum. amacım büyük ölçüde bu dövüş sanatını öğrenip, kendimi savunmayı etkili bir biçimde uygulayabilmek. ancak bununla beraber vücudumun daha formda, kuvvetli olmasını da bekliyorum. özellikle omuz, kol ve bacak kas gruplarında gelişmeye ihtiyacım olduğunu düşünüyorum. geçmişte 3-4 ay kadar bir salonda bodybuilding çalışmışlığım var aynı zamanda forumu aylardır okumaktayım. ancak bildiklerim ve anlayabildiklerim burada profesyonel olarak vücut geliştirme ile ilgilenen kişilerin sahip olduğu tecrübe ve bilgi birikiminin çok altında tahmin edersiniz ki. dolayısıyla öğrenmeyi istediğim çok fazla konu var.
    ilk başta sormak istediklerim;
    *aynı anda başka bir spor dalı ile uğraşırken yapılan vücut geliştirme sadece kondüsyon ve güç kazanımına yönelik bir çalışma mı olur? yoksa hacim kazanma da sağlanabilir mi?
    * vücut geliştirme antrenmanlarının çeçiştli dönemlerde [yeni başlayanlar ve başlangıç dönemini geride bırakanlar arasındaki fark mesela] farklı gün aralıkları, farklı set ve tekrar sayıları, değişik çalışma prensipleri üzerine kurulu devamlılık gerektiren bir uğraş olduğunu göz önünde bulundurursak haftanın 3 günü wing tsun antrenmanına gidersem haftada kaç gün bb antrenmanı yapmalıyım? bu antrenmanda değişik kas gruplarını farklı günlerde mi yoksa yeni başlayanlarda olduğu gibi her kas grubunu aynı gün sıralı bir biçimde mi çalışmalıyım?
    *gelişmeye ve hacim kazanmaya yönelik bir çalışma yapmak istediğim için önce bb yapıp daha sonra mı wing tsun'a başlamalıyım? yahut tam tersi? örneğin 6 ay bb yapıp daha sonra wing tsun antrenmanına başlamak gibi?

    cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
     
  13. frhtck
    Offline

    frhtck Üye

    Katılım:
    26 Eylül 2007
    Mesajlar:
    31
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    vücut geliştirme de vücudunu belli bir noktaya getirmek istiyorsan haftada en az 4 gün düzenli antreman yapmalısın. e 3 günde "wt" yaparsan haftanın 7 günü çalışmış oluyorsun. ben de "wt" yapıyorum ama öncelik vücut geliştirme olduğu için haftanın 2 günü "wt" yapıp 4 gün ağırlık çalışıyorum. 1 günde dinleniyorum. bu bile bazen çok yorucu oluyor. hele ki çalışan bir insan isen. tabi bu durum beni destek ürünlerine itiyor. 2 sini birden çalışacak supplement desteği bence şart. ama çalışmanda bence hiçbir mahsur yok.
     
    msquared bunu beğendi.
  14. dominic
    Offline

    dominic Üye

    Katılım:
    30 Ocak 2005
    Mesajlar:
    561
    Beğenileri:
    213
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    Vienna-Turkey
    haftada 3 gün wt 3 gün fitnes uy gun olur. bb yerine fitnes çalışman
    wt' ye daha yatkın faydalı olacaktır hızlı dirençli rakip karşısın da 50. yumrukta aynı kuvveti yorulmadan uygulayabilmen için çok tekrar az kilo çalışmalısın wt de belli zaman sonra fit bir vucut kazanabilirsin
    hacim kazanmak için carbon hidrat miktarını arttırıp kılo tekrar ve setleri düşürebilirsin.
    Wt. ile bb. yada fitnes çok iyi beslenme ister wt ile BB zıt uğraşıdır aynı ayna çok hızlı olup çok güçlü ve esnek olamazssın fitnes güç ve kondisyon artışı için uygundur..
     
    msquared bunu beğendi.
  15. likiliki
    Offline

    likiliki Üye

    Katılım:
    10 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    ...

    Arkadaşlar ben kick boks yapıyorum. Boy:183 Kilo:57 Kick boksla birlikte güç idmanı yapmak istiyorum. Bana uygun bir program önerebilir misiniz?
     
  16. j.claude.er
    Offline

    j.claude.er Üye

    Katılım:
    11 Eylül 2010
    Mesajlar:
    536
    Beğenileri:
    438
    Ödül Puanları:
    73
    hem boks hem body i bir arada yürütmek imkansız ikisinide tam anlamıyla yapmak vucudun pilini bitiriyor şarj olacagınız süre yetersiz oluyor mesela 3 gün boks 3 gün body yaptıgımızı düşünelim 1 günlük tatilin hiç bir faydasını göremiyorsunuz. bu yüzden dolayı bazı dönemler boks u 2 güne indirip body e 3 gün devam ediyorum bazen body 2 güne iniyor boks 3 gün 2günlük dinlenme süresi bile bazen yetersiz gelebiliyor bu yüzden dolayı çook iyi beslenme uyku şart. body antrenmanlarında 45 dk dan uzun çalışma yapmıyorum güclenmeye ve gelişmeye dayalı çalışmalar yapıyorum. haftada 3 gün yapılan boks cardio antrenmanından daha fazla kalori yaktırıyor.ayrıca boks yaparken gelişmek çok uzun sürüyor. önerim boksa başlamadan önce 1 veya 2 yıl body yapılması sonrasında boksa başlanması boksa başladıktan sonrada daha fazla gelişmeyi düşünmek yerine geliştirdigimiz vucudu korumak için body yapmalıyız.
     
  17. TheSingleWolf
    Offline

    TheSingleWolf Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    201
    Beğenileri:
    83
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Adana
    yazılanlara katılıyorum... ve bende şuan TÜRKİYEYE yeni gelen ve pekte spor olarak görülmeyen amerikan güreşiçileriyle görüştüm onlarda tam vücut yapmadan önce esnek olmamı söylediler azda olsa... :))banada esneklik ne yakışır ya :))
     
  18. moqqlass
    Offline

    moqqlass Üye

    Katılım:
    28 Eylül 2009
    Mesajlar:
    340
    Beğenileri:
    123
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    bende askerden sonra kesinlikle wushu yapmaya calışacagım ama aile baskısı evlen filan evine bak bi şirkete gir vs olucak sanırım fight club gibi evi havaya uçurmayı planlıyorum :D hahaha
     
  19. Emre94
    Offline

    Emre94 Üye

    Katılım:
    25 Ekim 2010
    Mesajlar:
    369
    Beğenileri:
    115
    Ödül Puanları:
    0
    Bende boksa başlıycam Allah'ın izniyle haftada 3 günmüş19:30dan 21:00'a kadarmış.Sizce yeterlimi yoksa azmı?
     
  20. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    herşeyden önce "sap ile samanı "karıştırmamak gerekir...

    "vg ", tamamen "hipertrofi ve şekil yaratmaya" yönelik metodlojilerden yararlanan bir disiplin...oysa, dövüş sistemleri için gereken "kondüsyon talepleri" çok farklıdır...

    bu nedenle, ana hatları ile "vg" dövüş sistemleri için fazla bi şey ifade etmez...

    ayrıca, "vg " de oluşturulan "güç, kuvvet" tamamen alışkanlıklar ile ilgili "lineer "formda olan bir tarz içerir...

    bunu en kısa yoldan şu şekilde özetlersek:

    "kolu 60 santim "olan bir şampiyona , tornavida ile 5 dakika vidayı çevirmesini söylediğinizde ortaya çıkar...

    "hipertrofi" , güç konusunda bir noktaya kadar olan gerekli olan bir parametre...ancak, daha ön planda olan "eklem büyüklüğü, ligament ,tendon dayanıklılığı, akım şiddeti, kas içeriği vb gibi konular da ön plandadır...
     

Sayfayı Paylaş