Merhaba arkadaşlar benim merak ettigim herhangi bir besinin pisirilmesi ile protein degerinin azalip azalmiyacaği.Cevaplariniz icin Simdiden tesekkürler...
Arkadaşım fazla pişirmek proteiniz etkilemez ama vitamin mineral kombinasyonunda azalma yapabilir. Protein ile alakası olmaz.. Protein açısından normal ölçüde haşlama daha etkili olur..
kerem hem cok gereksiz hemde cok yanlis mesajlar atiyorsun ve üyeleri yanlis yönlendiriyorsun.her konuya cevap atmak zorunda degilsin bu sana 2. ikaz. pisirirken yiyeceklerin protein degeri düser.
ya bişey soracağım sonuçta 55 santigrad derecede proteinin değeri bi hayli düşmeye başlıyor ya e ozmana biz nası protein alıyoruz?protein zinciri kopuyor ama amino asitler duruyor da amino asitleri mi alıyoruz? bilgi sahibi arkadaşlar biraz aydınlatsalar.
doğal gıdalrdaki proteini pişirme yoluyla amnıoacidlere ayıramazsınız..bu işlemi vücudunuzdaki enzimler gerçekleştirir..pişrilmeyle protein sarmalları açılır,ama bu proteinin aminoacidlere ayrışması anlamına gelmiyor..yada proteinin değerinde bir azalma..pişirilme esnasında gıdaların protein değerlerinde çok fazla bir azalma gerçekleşmez..pişirmenin derecesine görede bu azalma miktarı değişim gösterebilir..
ET ürünleri pişirilme süresi arttıkça protein değerlerini kaybederken; Baklagiler yani kurufasulye,nohut ,mercimek gibi pişirildikçe hazmı kolaylaşır ve protein değerleri artar.
Bizim sporda cok ince hesaplar yapmamak lazım arkadaslar, yani protein değeri azalir diyerek, hemen hemen hic pismemis et yiyemeyeceğimize göre, fazla dert etmemek lazim. Ben bonfileyi az pismis severim, ama eminim, iyice pismis bonfileden cokda fazla bir farki yoktur protein değerinin, aşırı pisirmemeye dikkat etmek disinda bana kalirsa özellikle üzerine düsünmemizin geregi yok.
Sicaklik kac derece olursa olsun egerki bayatlamamissa ve de uzun süre acik havada kalmamissa protein degeri hic eksilmez. Ama yukarda bir arkadasimiz yazdi ki vitaminler gider. Iste bu dogru. Mesela balik etinde bulunan minerallerden cinko ve demir gibi degerli mineraller azalir. Belkide hepsi gider. Onun icin sebze yemeklerini asiri sicakta pisirmemek gerekiyor diye uyariyorlar.
Pişirilen besinlerin protein değeri düşer. Ama çok ciddi bir düşüş olmadığından düşmüyor diye düşünmek işime geliyor benim. Baklagillerin pişirildikçe protein değerlerinin arttığını sanmıyorum.
Selam, Hıcbırsekılde pısırılınce proteın degerı artmaz, artamaz, duser mı tabıı kı ancak zaten pek cok yerde belırtılen proteın degerı az pısmıs urune goredır, ham halıne gore degıl. Hıc bır tabloda cıg tavuk degerı yazmaz. Bunu Karasanın dedıgı gıbı ınce ayar hesabına tabıı kı sokmamak lazım .