Bulunmaz Nimet Mantar

Konusu 'Yemek tarifleri' forumundadır ve Murat Cenk tarafından 16 Mayıs 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 18 üye.
  1. Murat Cenk
    Offline

    Murat Cenk Üye

    Katılım:
    19 Ekim 2010
    Mesajlar:
    143
    Beğenileri:
    72
    Ödül Puanları:
    38
    valla annem yaptıgı ıcın bende sorun olmuyor emınım ben yapmaya kalksam senın gıbı duruma duserım ya yerken mantar dıye dusunme zaten ete benzer tadı var bır şeyi nasıl gorursen düşünürsen beynı kandırırsın hosuna gıtmıyorsa başka bır yıyecek gıbı dusun tavsiyem :)
     
  2. bukadar
    Offline

    bukadar Üye

    Katılım:
    27 Mayıs 2012
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    dogadan mantar toplamak cok riskli yapmayin, panzehiri yok bircogunun,
     
    deist190 bunu beğendi.
  3. Karakaş
    Offline

    Karakaş Üye

    Katılım:
    28 Eylül 2011
    Mesajlar:
    582
    Beğenileri:
    1.704
    Ödül Puanları:
    103
    valla bizim kuzugöbeklerini buradan fransızlar 1'e alıp kend ülkelerinde lüks restoranlarda 10'a satıyorlar. bu işin yasalarca yönteminin belirlenip kontrollü bir şekilde yapılması lazım. hem mantardan zehirlenenler olmaz hem de halkımız bu büyük nimetten istifade eder.
     
    Danny Boy bunu beğendi.
  4. andromedia
    Offline

    andromedia Üye

    Katılım:
    10 Nisan 2012
    Mesajlar:
    24
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    ankara
    köye yazları gidişimde yıllarca mantar topladım ve en doğallarında yedim ancak kapitalizm mantarı da vurdu kilosu 5-6tl'ye satılınca herkes mantar toplamaya çıkmaya başladı. bilinçsiz toplama sonucu artık mantarı mumla arayıp bulamaz olduk. aslında ne kadar kolay kmple kökten koparmak yerine kokunu bırakarak kopar sabah olunca tekrar git tekrar kopar ama cehalet yazık artık kültür mantarı yiyoruz mecbur
     
    Karakaş bunu beğendi.
  5. Karakaş
    Offline

    Karakaş Üye

    Katılım:
    28 Eylül 2011
    Mesajlar:
    582
    Beğenileri:
    1.704
    Ödül Puanları:
    103
    yabani mantarların tadını bilenler vazgeçemezler. öyle mantarlar var ki yerken ölsem gam yemem diyorum.
     
  6. andromedia
    Offline

    andromedia Üye

    Katılım:
    10 Nisan 2012
    Mesajlar:
    24
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    ankara
    Karakaş bunu beğendi.
  7. Karakaş
    Offline

    Karakaş Üye

    Katılım:
    28 Eylül 2011
    Mesajlar:
    582
    Beğenileri:
    1.704
    Ödül Puanları:
    103
    valla ben daha bu akşam mantar çorbası yaptım kültür mantarıyla ama küçük küçük olanlardan alıyorum mantarları bütün halde saplarıyla atıyorum salça baharat vs 10 dk kaynatıyorum süper oluyor. mantar iyidir, candır.
     
    andromedia bunu beğendi.
  8. f.w.nietzsche
    Offline

    f.w.nietzsche Üye

    Katılım:
    15 Kasım 2009
    Mesajlar:
    120
    Beğenileri:
    49
    Ödül Puanları:
    0


    aksine mantarda protein yok denecek kadar azdir ha lezzetlidir dogaldir vitamini minerali iyidir ona lafim yok ama protein yoktur.Bu da linki

    http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=50818
     
  9. Karakaş
    Offline

    Karakaş Üye

    Katılım:
    28 Eylül 2011
    Mesajlar:
    582
    Beğenileri:
    1.704
    Ödül Puanları:
    103
    mantardan mantara besin değerleri değişir fakat ben şu zihniyetten nefret ediyorum, "kültür mantarı dışında mantar yemeyin!!!" araştırın biraz görün bizdeki doğal mantarlar fransa'ya, avrupa'ya, amerika'ya kapış kapış nasıl satılıyor. biz kendi elimizdeki şifadan, nimetten faydalanmıyoruz enayi gibi. mantar zehirlemez, bilgisizlik zehirler.

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 18:21 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 18:14 ----------

    az önce baktım, bizdeki kuzu göbeği mantarının ihraç edildiği ülkeler: fransa, isviçre, almanya, ingiltere, abd, ispanya, lüksemburg, norveç, belçika, avusturya, isveç.

    aman biz yemeyelim avrupalı kodamanlar mantarsız kalır sonra. bilmem kaç bin dolarlık şarapların yanında ne yerler sonra?

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 18:26 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 18:21 ----------

    Sinop’tan Gürcistan’a kadar, Karadeniz Bölgesi’nde neredeyse tamamında yetişen, yaklaşık 20 çeşit mantar, aracı firmalar tarafından toplanarak Avrupa’ya ihraç ediliyor. Giresun’da kurulan tesislerde temizlendikten sonra şoklanarak muhafazaya alınan mantarlar, sipariş üzerine paketlenerek başta Fransa olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerine gönderiliyor.
    Giresun’da mantar alımı yapan Toroslar Gıda işletmesi sahibi Hasan Akşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Giresun merkez ve ilçe köylerinden topladıkları mantarları başta Fransa olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ettiklerini söyledi.
    1985 yılından beri ülke genelinde mantar toplayıp yurt dışına ihraç ettiklerini anlatan Akşen, ”Giresun’da da Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Kumyalı Su Ürünleri İşleme Tesisleri ile imkanlarından faydalanma konusunda anlaştık. Giresun merkez köy ve ilçelerden topladığımız mantarları bu tesislerde şoklayarak muhafaza altına alıyor, sipariş üzerine paketleyerek yurt dışına gönderiyoruz” dedi.
    Akşen, bölgede yetişen bir çok mantar türünün yöre halkına tanıtılmadığını belirterek, ”Sinop’tan Gürcistan’a kadar Karadeniz Bölgesi’nde yaklaşık 20 çeşit mantar var. Yöre halkı bu mantarların bir çoğunun yenilebildiğini bilmiyor. Bunun için her yıl tonlarca mantar ormanlarda çürüyerek ziyan oluyor. Vatandaşı bu konuda bilgilendirerek hem doğal bir servet olan mantarları değerlendirmeyi hem de yöre insanına gelir kazandırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
    Mantarın asıl mevsimin temmuz ayı başı itibari ile 45 gün olduğunu ifade eden Akşen, şöyle devam etti:
    ”Yörede mantar sezonu temmuz ayının ilk günleri ile başlıyor ve 45 gün sürüyor. Bu zamanlarda ise sadece güz mantarı dediğimiz tek çeşit mantar çıkıyor. Yöre insanı bu mantar çeşidinin de tüketilebildiğini bilmiyor. Yaptığımız çalışmalarla ulaşabildiğimiz kadar insana ulaşıp bu mantarın tüketilebilindiğini, isteyenlerin toplayıp bize satabileceğini söylüyoruz. Sesimizi duyurabildiğimiz köylerde mantar toplayan vatandaşlardan, kalitesine göre ücret karşılığı topladıkları mantarları satın alıp tesislerde işliyoruz.”
    ”8 TON GÜZ MANTARI İHRAÇ ETTİK”-
    Akşen, eylül ayı itibari ile Giresun merkez köy ve ilçelerinde yaptıkları çalışmalar neticesinde 8 ton mantar toplayarak ihraç ettiklerini belirtti.
    Yörede bundan sonra da yapacakları çalışmalarla mantar ihracatını arttırmayı planladıklarını söyleyen Akşen, ”İhraç edilen mantar miktarı şuan için olması gerekenin çok altında. Bölgede yapacağımız özellikle bilgilendirme çalışmaları ile Karadeniz Bölgesi’nde yetişen bütün tüketilebilir mantar çeşitlerini değerlendirerek istiyoruz. Uygun şart ve koşullar oluşturulduğu takdirde yıllık 100 ton civarında mantar ihracatı yapmayı planlıyoruz” dedi.
    ”BÖLGE İNSANI BİLİNÇLENDİRİLMELİ”-
    Bölge insanın tüketilebilir mantar türleri ve ticareti hakkında bilinçlendirilmesinin yöreye önemli ekonomik katkısı olacağının altını çizen Akşen, ”Ülkemizde tamamen doğal koşullarda, hiçbir emek ve sermaye harcanmadan yetişen onlarca çeşit tüketilebilir mantar türü var. Bu türlerin bir çoğu Avrupa’da teknolojik imkanlar kullanılarak üretilmeye çalışılıyorken ülkemizde kendiliğinden yetişen tonlarca mantar, bilinçsizlik yüzünden ormanlarda çürümeye terk ediliyor” diye konuştu.
    Akşen, mantar tüketim ve ticareti konusunda ellerinden geleni yaptıkları halde imkanların kısıtlılığı nedeniyle vatandaşı yeteri kadar bilgilendiremediklerini ifade ederek, bu konuda bölge insanının bilgilendirilmesi gerektiğini, tüketilebilir mantarların yöre ekonomisi ve özellikle orman köylülerine önemli bir ek gelir sağlanabileceğini vurguladı.

    http://www.mantaruretimi.com/mantar-ticareti/karadenizden-avrupaya-mantar-ihracati.html

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 18:28 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 18:26 ----------

    sadece kuzu göbeği değil, her biri anadolu'nun bizlere birer armağanı, hazinesi olan onlarca çeşit mantar türümüzü avrupa'lı amerika'lı kodamanların şarap sofralarına sunuyoruz.

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 18:32 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 18:28 ----------

    Çanakkale`de kurulu bulunan Bektaş Dış Ticaret Şirketi`nin Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Mutlu, yaptığı açıklamada, tesislerinin günlük 15 ton mantar işleme kapasitesine sahip olduğunu söyledi.
    Tesisin yılın 9-10 ayı faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Mutlu, dönemine göre değişik türlerde işlenen ``ayı``, ``trompet``, ``dil``, ``melki``, yumurta`` ve ``kuzu göbeği`` türü mantarların başta Fransa, Almanya ve İsviçre olmak üzere çeşitli Avrupa ülkeleriyle ABD`ye ihraç edildiğini bildirdi.
    Mutlu, Türkiye`de işlenip, ihraç edilen mantarın yüzde 60`ının firmaları tarafından karşılandığını ifade ederek, ``Şu dönemde tesisimizde ilkbaharda Marmara ve Ege bölgelerinin sahil şeridinde yoğun olarak toplanan kuzu göbeği mantarı işleniyor. Fabrikada vardiyalı olarak çalışan 20 işçi günde 1,5 ton mantarı işleyip paketliyor`` dedi.
    Kuzu göbeği mantarının, protein değerinin oldukça yüksek olması nedeniyle Avrupa`da yoğun ilgi gördüğünü anlatan Mutlu, ``Fabrikamızda işlenen mantarlar, soğuk hava depolarında saklanıyor. Daha sonra kara yoluyla İstanbul`a, oradan da uçakla Avrupa ve ABD`ye gönderiliyor. Dış pazarda kuzu göbeği mantarına özellikle oteller ve büyük marketler ilgi gösteriyor`` diye konuştu.

    http://www.haberortak.com/Haber/Gida/13042009/Canakkaleden-Avrupaya-mantar-ihracati.php

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 18:34 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 18:32 ----------

    Karaman’dan 27 ülkeye domalan (keme) mantarı ihraç ediliyor


    Hemen her yerde yetişebilen ancak oldukça nadir bulunan mantar türlerinden olan domalan , özellikle Karaman ve yöresinde vatandaşlardan büyük ilgi görüyor.
    Karaman’dan dünyaya domalan ihracatı yapan Yamacahan Group Dış Ticaret yöneticisi Selami Yamaç “terferia” cinsi olan ve birkaç çeşidi bulunan bu mantar türünün, Karaman topraklarında bolca yetiştiğini belirtiyor.
    Japonya ve Almanya başta olmak üzere 27 ülkeye ihracatı yapılan domalan yenilebilir, zehirsiz bir tür olduğunu dile getiren Yamaç, şöyle konuşuyor: “Dolaman otunun bulunduğu yerde toprak altında kabarır. Patatese benzeyen bir şekli vardır. Bu mantar türünü bilen köylüler tarafından kolaylıkla fark edilerek bulunur. Arazide çok nadirdir. Çok lezzetli olan bu mantar türünü insanlar evlerinde tüketmek ya da semt pazarlarında satmak için topluyorlar.
    AFRODİZYAK ETKİSİ VAR
    Karaman ve yöresinde birçok bölgede insanları arazilerde mantar ararken görmek mümkündür. Domalan mantarına bu derece yoğun ilgi gösterilmesinin afrodizyak etkisinden kaynaklandığını düşünüyorum. Afrodizyak etkisi olduğu için çok aranan bir tür. Özellikle Araplar çok fazla tüketiyor.(CİHAN)


    Devamını Oku: http://www.etarim.net/ekonomi/karam...eme-mantari-ihrac-ediliyor.html#ixzz1w5JOVL93

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 18:36 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 18:34 ----------

    Avrupa'ya 'ay mantarı' ihracatı

    Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı dağ köylerinde vatandaşlar tarafından güç şartlar altında toplanan "ay mantarları" Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

    Dağ köylerinde yaşayan vatandaşlar, son yıllarda bilhassa Avrupa ülkelerinden gelen talep karşısında mantar toplayarak ekonomik kazanç elde etmeye çalışıyor. Genç, yaşlı demeden sabahın ilk ışıklarıyla yataklarından kalkarak meşe ve kayın ağaçlarından oluşan ormanın içinde kilometrelerce yol kat edip, akşama kadar ağaç diplerini tarayan köylüler, ellerindeki torbayı doldurabilirlerse günün yorgunluğunu üzerlerinden atmış oluyor. Bu dağ köylerinden biri olan Muradiye Sarnıç köyünde komisyoncular halk arasında ayı mantarı olarak bilinen ay mantarının kilosunu 4-5 YTL den alıyor. Komisyoncu Halil Şahan, "Buradan toplanan mantarlarda zehir yok. Bu mantarlar çiğ bile yenir. Buradan aldığım mantarları Çanakkale'ye ve başka illere gönderiyorum. Orada gıda maddesi olarak işlenen mantarlar yurt dışına gönderiliyor. Özellikle Fransa mutfağının bolet mantar diye tanıdığı vazgeçilmez damak zevki bu mantardadır. 15 kadar köyden günlük 10 ton mantarı peşin paraya alıyorum. Mantar sezonu 10 ile 60 gün arasında değişir. Kırağı düştükten sonra mantar alımı biter" dedi.

    Komisyoncu Nizamettin Gömeç ise, mantarların zehirli olmadığını ve gıda sektöründe kullanıldığını belirterek, "Mantarı kırdığımızda beyaz olan kısım çok kısa sürede mor bir renk alırsa o mantar zehirlidir, ama bu mantarlar kırıldığında beyaz rengini korur, yani zehirli değildir. Bizim yöremizde ayı mantarı denilen ay mantarı, akşam hava karardığında büyümeye başlar ve sabah güneş doğduğunda büyümesi durur. Bu mantar ortalama 8 saatte büyür, bugün kesim yapılan yere yarın sabah girdiğimizde mantar yine yetişir. Bir sezonda mantar toplamakla traktör alan var" derken, mantarları birinci kalite, ikinci kalite ve lokma olarak sınıflandırdıklarını, bu mantarlardan çeşitli yemekler yapıldığını söyledi.

    Lokma olarak adlandırılan mantarların kıyılıp kurutularak çorba yapıldığını anlatan Nizamettin Gömeç, köylerdeki bütün ailelerin sezon boyunca mantar topladığını belirtti.

    "Biz Sünnük köyünden geldik, topladığımız mantarları satıyoruz" diyen İsmail ve Fatma Oruç çifti ise, 20 gün kadar süren mantar toplama sezonunda günlük ortalama 25 ila 30 kilo mantar topladıklarını bildirdi.

    http://www.kenthaber.com/marmara/bu...ihracati/0556a721-d812-41f3-85cb-462a320a2f76

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 18:38 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 18:36 ----------

    Elmalı Köyü’nden Almanya ve İtalya’ya Ayı Mantarı İhracatı

    Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Elmalı köyünde yetiştirilen ayı mantarı, İtalya ve Almanya’ya ihraç ediliyor.

    Her gün yaklaşık 200 kilogram elde edilen ayı mantarlarının kasalanarak ihraç edildiğini belirten üretici Mehmet Dere, “İlk zamanlarda ayı mantarı yetiştirmeyi kimse istemiyordu. Bu ürün önce Biga, ardından da Çanakkale’de rağbet görünce dikkat çekmeye başladı. Her gün 200 kiloyu aşkın üretim yapılan ayı mantarını aylık olarak Almanya ve İtalya’ya ihraç ediyoruz. Ayı mantarı köyümüzün tarım ve hayvancılık dışında iyi bir geçim kaynağı oldu” dedi.

    http://www.canakkaleicinde.com/elmali-koyunden-almanya-ve-italyaya-ayi-mantari-ihracati.html

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 18:41 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 18:38 ----------

    Mantar ihracatı Feke'ye kazandırdı

    Adana'nın Feke ilçesindeki orman köyleri, topladıkları sedir mantarlarının tamamını Avrupa ülkeleri ile Japonya'ya ihraç etti. Köylüler bir sezonda en az iki milyon dolar kazandı.




    Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, Toros dağlarının eteklerinde bulunan Feke ilçesine bağlı Oruçlu, Çandırlar, Hıdıruşağı ve Tortulu, Bahçecik, Kayadibi, Mansurlu ve Şahmuratlı köylerine yakın bölgedeki ormanlık alanlarda yetişen ve yörede 'katran mantarı' olarak bilinen sedir mantarının, köylülerin en önemli geçim kaynaklarından biri halini aldığını söyledi.

    Klasik ormancılık faaliyetlerinin yerini, orman köylülerinin refah seviyesini de artıracak kapsamlı çalışmaların aldığını belirten Yılmaz, defne, kekik, çiçek soğanları, sumak, ıhlamur ve harnup gibi tali ürünler ile mantarın orman köylüsünün refahını büyük oranda arttırdığını kaydetti.

    Kilosu 100-150 YTL

    Yılmaz, Avrupa ülkeleri ve Japonya'ya kilosu 100- 150 YTL'den ihraç edilen besin değeri çok yüksek sedir mantarından geçen yıl Eylül- Ekim ve Kasım aylarında en az iki milyon dolar gelir elde edildiğini ifade etti.

    Yılmaz, Feke'de yaklaşık 25 bin hektar alanda yetişen sedir mantarının Karaisalı, Aladağ, Kozan ve Saimbeyli ilçelerinde de yoğun olmamakla birlikte elde edilebildiğini vurgulayarak, "Geçtiğimiz hasat döneminde yaklaşık 50 bin kilo mantar hasadı yapıldığı tahmin ediliyor. Toplanan mantar kayıtlara tam olarak geçmediği için, ürünün tamamı ve elde edilen kazanç daha yüksek olabilir'' dedi.

    Yılmaz, ''Türkiye'de ağaç türü zenginliği, mantar florasında olumlu etki yaratıyor. Sedir mantarı ekonomik açıdan önemli gelir kaynağını oluşturmasına rağmen bu konuda yeterli çalışma yapılmadı. Biz de sorunların çok yönlü ele alınacağı panel düzenledik. Bunun olumlu sonuçlarını bu yıldan itibaren alacağız" diye konuştu.

    http://www.cnnturk.com/2007/ekonomi...hracati.fekeye.kazandirdi/314555.0/index.html

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 18:43 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 18:41 ----------

    Gördüğünüz gibi her biri anadolu'ya özgü 100'lerce farkli türde lezzet ve şifa kaynaği mantarimiz dünya'nin 10'larca farkli ülkesine kapiş kapiş götürülüyor. Halkimiz ise kasitli olarak bu nimetten mahrum birakiliyor.
     
    serkan1984, Azi, andromedia ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  10. Danish
    Offline

    Danish Üye

    Katılım:
    20 Haziran 2012
    Mesajlar:
    19
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İzmir
    Et gibi birşey yahu ve aşırı lezzetli
     
  11. F@T!H
    Offline

    F@T!H Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2012
    Mesajlar:
    62
    Beğenileri:
    36
    Ödül Puanları:
    0
    Mantar çok lezzetlidir.
    Bazıları da çok tatsızdır :(
     
  12. svaroth
    Offline

    svaroth Üye

    Katılım:
    9 Eylül 2011
    Mesajlar:
    89
    Beğenileri:
    34
    Ödül Puanları:
    0
    öyle bi tadı var ki her karışıma yakışıyo bence :) yumurtalısından, sebze karışımlarına , kavurmasından , ızgarasına.. kahvaltı, akşam yemeği vs...
    şahane bi besin :)
     
  13. Murat Cenk
    Offline

    Murat Cenk Üye

    Katılım:
    19 Ekim 2010
    Mesajlar:
    143
    Beğenileri:
    72
    Ödül Puanları:
    38
    eminimki böyle bir besinden forumda çoğu arkadaslarımız yoksun :(
     
  14. aqualinebursa
    Offline

    aqualinebursa Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    469
    Beğenileri:
    246
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    DESTAN AKVARYUM MARKET
    Yer:
    Bursa
    her gün yumurtarlar birlikte krep yaparak yediğim mucize yiyecek..
     

Sayfayı Paylaş