Bulgur vs Pirinç

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve prontobasso tarafından 7 Şubat 2010 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 18 üye.
  1. prontobasso
    Offline

    prontobasso Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2009
    Mesajlar:
    440
    Beğenileri:
    319
    Ödül Puanları:
    73
    Yer:
    İstanbul
    Selamlar,
    Pirinç biliyoruz ki bu sporu yapan herkesin vazgeçilmez karbonhidrat kaynaklarından biri.
    Bulgur da aynı şekilde iyi bir karbonhidrat kaynağı.
    Benim sormak istediğim, her yerde bulgurun pirinçten daha besleyici olduğu yazılıyor, baktığımda 100gramındaki karbonhidrat oranı da pirinçten daha yüksek.
    Peki, hacim kazanmak kilo almak adına pirinç yerine bulgur tüketilmesi uygun mudur. artıları eksileri nelerdir.
    Bu soruyu sordum çünkü her yerde verilen beslenme örneklerinde pirinç lapası tavsiye ediliyor, neden pirinç lapası da bulgur değil merak ettim.
     
  2. Mugen
    Offline

    Mugen Üye

    Katılım:
    25 Ocak 2010
    Mesajlar:
    110
    Beğenileri:
    46
    Ödül Puanları:
    38
    Yer:
    istanbul
    Sorunun pek yanıtı değil ama; Bulgurun pirinçten daha sağlıklı olduğunu, kilo sorunu olanların bulguru tercih etmesi gerektiğini okumuştum bir yerden. O zaman kadar bulgura burun kıvıran ben sonrasında özellikle alıp pişirmeye başladım. Şimdide keyifle yiyorum. Ama köy bulgurunu bulmak lazım asıl.
     
  3. fehmican
    Offline

    fehmican Üye

    Katılım:
    1 Ekim 2007
    Mesajlar:
    228
    Beğenileri:
    44
    Ödül Puanları:
    0
    bulgurun kan şekerini yükseltme oranı(glisemiks indeks) daha düşüktür bu da daha az inülin salgılanması ve daha az yağ demektir. genel olarak düşük kan şekeri vücuttaki growth hormonun salgılanmasını artırır. antrenman sonrası kan şekerinin yüksek seyretmesi istendiğinden pirinç tercih edilebilir. ben şahsen mix yapıyorum bazen.
     
    Bodyyci bunu beğendi.
  4. zhu.zhq
    Offline

    zhu.zhq Üye

    Katılım:
    27 Mart 2009
    Mesajlar:
    999
    Beğenileri:
    340
    Ödül Puanları:
    73
    zannedersem buldur daha kompleks bir karbo. ama bulgurla pirincim tamami olarak yani halk arasinda dovme diyede gecer .dovme pilavi veya lapasini bulgurun pilav veya lapasina tercih ederim.
     
  5. prontobasso
    Offline

    prontobasso Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2009
    Mesajlar:
    440
    Beğenileri:
    319
    Ödül Puanları:
    73
    Yer:
    İstanbul
    Antrenmandan sonra kan şekerinin yüksek olmasının istenmesi katabolik süreçte vücudun gerekli enerjiyi glikojen deposundan almasını sağlamak için midir?
    Eğer öyle ise boşalan glikojen depolarını doldurmamamız durumunda katabolik etki hangi maddeyi kullanarak yıkım gerçekleştirir, yani yakıt olarak neyi kullanır yağları mı kasları mı.
     
  6. fehmican
    Offline

    fehmican Üye

    Katılım:
    1 Ekim 2007
    Mesajlar:
    228
    Beğenileri:
    44
    Ödül Puanları:
    0
    antrenmandan sonra en geç 3 saat içinde karbondrat ve proteinden zengin bi yemek ye gerisini boşver. öyle kısa sürelerle vücut katabolik olacak değil nasıl olsa antrenmandan çıktığında kaslarda ve karaciğerde depolanmış olan glikoz var yani 0 deil vücuttaki miktar kısaca bu tip şeyleri çok takmayın 3-4 saatte hatta karnınız ne zaman acıkmaya başlarsa sinyal verirse yemek yiyin.
     
  7. prontobasso
    Offline

    prontobasso Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2009
    Mesajlar:
    440
    Beğenileri:
    319
    Ödül Puanları:
    73
    Yer:
    İstanbul
    Yok öyle yapıyorum zaten de, acaba bilimsel olarak nasıl açıklanır diye merak ettim, offtopic olmakla beraber aklıma takılmıştı, sağolasın fehmican thums:
     
  8. fehmican
    Offline

    fehmican Üye

    Katılım:
    1 Ekim 2007
    Mesajlar:
    228
    Beğenileri:
    44
    Ödül Puanları:
    0
    gün içinde aldığımız karbınhidratların %85 i kompleks %15 i basit karbonhidartlardan gelmeli normal sezonda.basit olanları sabah kalkınca ve antrenman sonrası ihtiyacımız fazla olduğu düşünülürse dediğn gibi katabolik olma tehlikesi olan zamanlarda acil şeker göndermesi için tercih ediyoruz ki kaslar kendinden değil de bu basit şekerden beslensin katabolik olmasın. kompleks karb ise gün içinde yediğimiz ve bize uzun vadede enerji sağlayıp tok tutması için nerdeyse aldığımız toplam kalorinin yarsını teşkil eden gruptur.
     
  9. prontobasso
    Offline

    prontobasso Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2009
    Mesajlar:
    440
    Beğenileri:
    319
    Ödül Puanları:
    73
    Yer:
    İstanbul
    Anladım, ben genelde antrenman sonrası ve sabah kalktığımda protein ve BCAA takviyesi yapıyorum vücuda, basit karbonhidrat çok tüketmiyorum aslında totalde. Antrenman sonrasındaki öğünüm ton balığı ve bulgur, sabah kalkınca ise protein tozu ve 1 saat ardından 6 yumurta oluyor sürekli. Bunun ne gibi sakıncası vardır.
    Yani bunların yanına basit karbo'lar eklemek mi gerekir, daha iyi bir gelişim için.

    Şu an hatırlamıyorum ama ya biyerde okumuştum ya hocam söylemişti, ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum açıkçası.
    Vücuda katabolik süreçte Basit şeker yüklediğimiz zaman yakıt olarak basit şekeri kullanacağını ve protein sentezini azaltacağı kalmış aklımın bi köşesinde. yani ihtiyaç duyulan anda protein yüklemesi yapılırsa vücut gücü ordan alma yoluna gidip protein sentezini hat safhaya çıkartıyor(mu).

    Bu düşünce yanlışmıdır.
     
    Son düzenleme: 8 Şubat 2010
  10. fehmican
    Offline

    fehmican Üye

    Katılım:
    1 Ekim 2007
    Mesajlar:
    228
    Beğenileri:
    44
    Ödül Puanları:
    0
    gayet güzel ydeiklerin ihtiyacın yoksa almayabilirsin özellikle kilo alma döneminde tercih ediliyor basit karb. üzüm suyu maltoz,dekstroz şurubu gibi
     
  11. dontyouloveme
    Offline

    dontyouloveme Üye

    Katılım:
    9 Mayıs 2013
    Mesajlar:
    100
    Beğenileri:
    27
    Ödül Puanları:
    18
    Kaç kişi yorum yapmış ama 1 tanesi de şu daha iyidir şu şöyle yararlıdır diyememiş arkadaş madem bilmiyosunuz niye yorum yazıyosunuz şuraya

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 18:14 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 18:09 ----------

    Ben konuya açıklık getireyim
    pirinç:100g-protein 7g ---karbonhidrat 79g---yağ 1g)
    bulgur:100g-protein 12,5g---karbonhidrat 69,8g---yağ 1,5g)
     
    AnılErdik bunu beğendi.
  12. Dexter_Morgan
    Offline

    Dexter_Morgan Üye

    Katılım:
    30 Ocak 2012
    Mesajlar:
    1.223
    Beğenileri:
    665
    Ödül Puanları:
    123
    Besin değeri açısından çok fark yok (tabi bulgurun lifi daha fazladır belki). Önemli olan Glisemik indeks

    bu pirinc, esmer pirinc ozellikle amerikalı bbciler deli dana gibi tüketiyorlar, bizimkilerde biraz özentilikten oluyor. Bulgurumuz varken (üstelik düşük gi) suratına bakmam tatsız tutsuz pirincin..
     
  13. silverstar
    Offline

    silverstar Üye

    Katılım:
    10 Kasım 2009
    Mesajlar:
    43
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ticaret
  14. Shredded2
    Offline

    Shredded2 Yeni Üye

    Katılım:
    20 Mayıs 2013
    Mesajlar:
    109
    Beğenileri:
    25
    Ödül Puanları:
    0
    Bulgur tüketmeyi isterdim daha sağlıklı ama feci gaz problemi yapıyor bende.
     
  15. silverstar
    Offline

    silverstar Üye

    Katılım:
    10 Kasım 2009
    Mesajlar:
    43
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ticaret
    gaz problemi olanlar için,pişirirken yemeğe kimyon ekleyin
     
  16. bebeqte5tur
    Offline

    bebeqte5tur Üye

    Katılım:
    10 Aralık 2010
    Mesajlar:
    172
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    28
    Arkadaşım zaten kaliteli karbonhidrat kaynakları belli, pirinç, bulgur,yulaf ... pirinç iyi bulgur kötü yada pirinç az faydalı bulgur daha çok faydalı gibisinden yorumları doğru bulmuyorum. İkiside ana karbonhidrat kaynağı ve birine bağlı kalınmadan ikiside tüketilebilir. bulgurun karbonhidrat değerleri daha mı yüksek sen pilav mı yemek istiyorsun ? ozaman tabağına pilavı biraz daha fazla koyarsın.Ayrıca eklemek istiyorum ki şu takıntıdan birazda olsun sıyrılın, paketin üzerine bak 70 gr karbo, diğerine bak 67 gram tamam 70 gram olanı al.. ürünlere sadece karbo protein olarak bakıyorsunuz. halbuki pirinçte niasin var vitamin mineraller var ayrıca enerji veren daha bir sürü madde var ayrıntılı incelediğinde, bulgur desen bambaşka bir dünya B1 fosfot potasyum aklıma gelenler sadece bunlar. Haa diyorsanki sağlık problemlerim var şişkinlik istemiyorum bulgurun posası daha yüksek ve sindirim sistemini daha fazla uğraştırır ama lifli posalı gıdalarda kolon kanseri için birebirdir.
     
    Bodyyci bunu beğendi.
  17. TheBlack_D-D_
    Offline

    TheBlack_D-D_ Üye

    Katılım:
    2 Nisan 2011
    Mesajlar:
    438
    Beğenileri:
    113
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Sochi
    İkisini de dönüşümlü olarak tüketirim. Bulgur hem daha besleyici hem daha tadı daha güzel olduğu için(benim için) onu daha çok tüketiyorum genelde ama pirinci de yamana atmamak lazım
     
  18. umut-
    Offline

    umut- Üye

    Katılım:
    5 Eylül 2013
    Mesajlar:
    182
    Beğenileri:
    66
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    tasarım
    Yer:
    izmir
    ikisinden de aşırıya kaçmayacak şekilde dengeli olarak yenebilir ...
     
    Bodyyci bunu beğendi.
  19. Extravaganza
    Offline

    Extravaganza Üye

    Katılım:
    16 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    1.513
    Beğenileri:
    2.573
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Her hafta 1 kilo bulgur yaparım. 10'a bölüp buzdolabı poşetlerinde buzluğa atarım. Mikrodalgada 4dk ısıtınca taptaze hazır her akşam 100gr bulgur :)

    Pratik olmak isteyenler, çalışanlar için güzel yöntem :)
     
    technical1967, Bodyyci ve (silinen üye bunu beğendi.
  20. CursedChico
    Offline

    CursedChico Üye

    Katılım:
    16 Şubat 2014
    Mesajlar:
    51
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    16
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Istanbul
    Pirinç pilavı şeker gibi bir şey zaten. Protein oranı çk az, 4-5 gram anca. Bulgursa 18e yakın diye biliyorum. Bulgurun yeri ayrı.
     

Sayfayı Paylaş