Boy Uzaması Hakkında...

Konusu 'Vücut Geliştirme & Fitness' forumundadır ve Aab Husein tarafından 8 Mayıs 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. Aab Husein
    Offline

    Aab Husein Üye

    Katılım:
    27 Nisan 2011
    Mesajlar:
    36
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    0
    Forumda pek çok kez karşılaşınca yardımcı olması açısından genel bir yazı hazırlamak istedim. Umarım bu konuyla ilgili soruları olan arkadaşlara yardımcı olur.

    Boy uzunluğunun gelişimini etkileyen faktörleri "Kalıtım (Genetik)" ve "Beslenme", "Çevresel Faktörler" ve "Hormonal sistem" olarak 4 temel başlık altında sıralayabiliriz.


    Kalıtımsal Yapı ( Genetik )

    Genetik faktör sanıldığının aksine sadece anne ve babanın boy uzunlukları ile doğru orantılı değildir. Çünkü ebeveynler sosyoekonomik açıdan güçsüz kalmış ve yeterince beslenememiş veyahut birtakım hastalıklar veya rahatsızlıklar sonucu gelişimlerini standartlar dahilinde tamamlayamamış olabilirler. Bu yüzden Genetik olarak maksimum veya standart boy uzunluğuna erişememiş ebeveynlere sahip olabilirsiniz. Kalıtım etkisi göz önünde bulundurulacak ise soy ağacınızın çok iyi irdelenmesi gerekir. Örneğin; Amcalar, Halalar, Teyzeler, Dayılar vs vs. Kısacası anne ve babanız sizden 10..20..30 santim kısa olabilir.

    Beslenme

    Doğum öncesi anne karnındaki beslenme ile alakalı olarak büyüme aksaklıkları olabilir ama bu beslenmenin etkisi gelişim çağındaki beslenmeye nazaran çok daha azdır.

    Normal bir gelişim sağlamak için beslenme olmazsa olmazdır. Ergenlik dönemindeki herhangi bir bireyin günde ihtiyacı olan kalsiyumu, idrarla attıktan sonra muhakkak geri kazanması gerekmektedir. Günlük ortalama kalsiyum atımı 800mg dır. Bu yüzden Kalsiyum bakımından zengin gıdaların yenilmesi önerilmektedir (örn. günde ortalam 500gram yoğurt veya 1lt süt tüketilmelidir -Tercihen süt çünkü yoğurdun farklı etkileride mevcut).

    Çevresel Faktörler

    Çocukluk döneminde geçirilen kronik rahatsızlıklar büyümeyi çok fazla etkiler. (Örn. Mide veya barsak enfeksiyonuna sahip bir çocuğun alabileceği besin miktarı bozulan sindirim ve emilim yapısına bağlı olarak daha azdır.)

    Bazı hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçlarda gelişimi olumsuz(Bazen çok olumsuz) yönde etkilemektedir. ( Örn, Kemoterapi sırasında kullanılan kortizon(steroid ilaçlar) )

    Çocuk iken geçirilen kazalar sonucu oluşabilecek anatomik bozukluklar.

    Hormonal Sistem

    Vucüdumuzdaki büyüme bir grup salgı bezi ve bunların ürettiği hormonlar tarafından sağlanmaktadır.

    Ana unsur olarak bilmemiz gereken beynimizin ortasında yer alan Hipofiz bezidir. Bu salğı bezinden salğılanan büyüme hormonu ve ergenliği uyarıcı hormonlar büyüyüp yetişkin bir hal almamızı sağlar.

    ikinci olarak bilinmesi gereken boyunun ön kısmında Troid bezidir. Troid bezi vücudumuzun çalışma hızını, zeka gelişimi ve kemiklerin gelişimini etkiler.

    üçüncü olarak bilinmesi gereken halk arasında cinsiyet hormonu olarak adlandırılan erkeklerde testislerin ürettiği Testesteron ve kadınlarda overlerin ürettiği östrojen hormonlarıdır. Bu hormonlar gelişme döneminde ve sonrasında gelişimi etkilemektedir.

    Son olarakta böbrek üstü bezleri tarafından salgılanan Androjen hormonudur. Bu hormon ergenlik dönemindeki hızlı büyümeyi etkiler.

    Boy uzunluğuna etki eden faktörlerden sonra boy uzunluğu hakkındaki genel yanılgılardan ve boy uzunluğuna yardımcı konulardan bahsedelim.

    Hiçbir spor branşı boyunuzu uzatamayacağı gibi kısalmasınada sebep olmaz. Ancak düzenli spor yapmak normal gelişiminize destek olur.
    Büyüme hormunu salgılayan Hipofiz bezinin topuktaki belli bölümler tarafından da uyarıldığı bilinmektedir. Bu sebepten ötürü ip atlamak, basketbol oynamak vs kısacası herhangi zıplamaya dayalı bir sporu yapmak normal gelişim hızının korunumuna yardımcı olacaktır. Ayrıca düzenli yapılan sporlar sayesinde kemiğe geçen kalsiyum miktarı artar ve böylelikle bu tip düzenli yapılan sporlar gelişime katkı yapmış olur.
    Ağırlık kaldırarak yapılan sporlar ayrı bir başlık altında toplanmalıdır.( Halter, Çekiç atma, Vücut geliştirme vb. ) Çünkü bu sporlarda (vücut kütlesinden ağır kilo kaldırmak) kemiğin enine genişlemesine sebep olur. Bilinenin aksine bu sporlar boyun kısalmasına sebep olmaz fakat daha güçlü eklemler kemiğin boyuna değil enine gelişimini sağlar. Bu yüzden boy uzaması durabilir. Erken yaşlarda bu tür sporlar (Eğer ağır kilolar ile çalışma yapılacak ise) özellikle uzun boylu olmak isteyenlere tavsiye edilmemektedir.
    Kısacası başa dönecek olursak hiçbir spor branşı (ağırlık ile yapılan sporlarda vücut kütlesinden ağır kilolar kaldırmak dışında) boy uzamasını olumsuz etkilemez. Aksine düzenli yapılan spor boy uzamasına normal gelişimi destekleyerek fayda sağlar.

    Son olarak toparlayacak olursak;

    Öncelikle herşeyden önce boy uzunluğu temel olarak genetik yapıya bağlıdır.
    (Genetik yapısının üzerine çıkmış bireylere rastlanılmaktadır. Bu imkansız değil ama zor rastlanan bir durumdur.)
    Genetik yapınız ne olursa olsun vücudunuzun genetik olarak belirlediği yapıya ulaşmak için "Beslenme" önşarttır.
    Ergenlik döneminde günlük "Kalsiyum" ve "magnezyum" ihtiyacınızı karşılamanız gerekmektedir. Ortama günlük kalsiyum ihtiyacı 800mg dir. (Kadınlarda regl dönemlerinde 1200mg yi bulur) Kafein içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Çünkü Kafein kana karışan kalsiyum miktarını azaltmaktadır. Kesinlikle ergenlik evresinde sıgara içilmemelidir.( Genel olarak içilmemesi daha iyi olacaktır. ) Çünkü sıgarada kafein gibi kana karışna kalsiyum demir vs miktarını düşürür. Güneşlenmek veya d vitamini almak beslenmenize çok faydalı olduğu gibi boy uzunluğu içinde çok faydalıdır.

    Yukarıda yazılan bilgilerin büyük bir bölümü ergenlik dönemi için geçerlidir. Ergenlik dönemi ortalama 18-24 yaşları arasında tamamlanır. Eğer bu yaşları çoktan geride bırakmış iseniz yapabileceğiniz boy uzunluğunuzun gerilemesini engellemektir.

    Ergenlik dönemindeki arkadaşlara itafen;
    *Düzenli spor yapın.
    *Düzenli ve dengeli beslenin.
    - Vücudun kalsiyum ve magnezyum miktarını karşılayacak şekilde süt ve süt ürünleri tüketin.
    - D vitamini alın. (Güneşlenmek veya balık en faydalıları)
    - Kafeinden uzak durun.

    Ergenlik dönemini geçmiş arkadaşlara;
    Düzenli spor yapmak boyunuzu uzatmaz fakat omuriliğinizin şeklinin korunmasını ve dik durmanızı sağlar. Ve gerilemeyi önler.

    Son olarakta günde 5 ila 10 dakika arası sert zeminde sırt üstü serbest bir şekilde uzanınız. Bu sizin omurlar arası yastıkçık (intervertebral disk) denilen yapınızın sertleşmesini engelleyerek boy uzunluğunuzu ve omurilik yapınızı korur.

    Bu iki durumda muhtemelen görüntünüzde 3 - 5 santim arası bir fayda sağlayacaktır.

    ---------------------------------------------------------------
    Unutulmaması gerekenler;
    *Ergenlik çagında iseniz ve olması gerekenden kısa olduğunuzu düşünüyorsanız öncelikle doktora başvurun.

    *" Boy uzaması 20den sonra olmaz " diyenlere kulak asmayın. En güzel örneği, Hidayet Türkoğlu. NBA e giderken boyu 200 santim idi ve 20 yaşındaydı. Bir sene sonra şuanki boyu 208 santime ulaştı.

    *Büyümeyi hızlandırması için yapılan alternatif tıp uygulamaları, ters etkiler yaratabiliyor. Bunlardan uzak durun.

    *Asla aceleci olmayın. Bilindiği üzere Emre Belözoğlu daha hızlı büyüme yakalayıp, a takımda oynamak için küçük yaşta kendisine yaptırılmaması gereken fakat yaptırılan aşırı çalışmalar ve hareketler yüzünden kas-iskelet sistemini bozmuş ve ergenlik sonrası sıksık adele problemleri yaşamış ve yaşamakta.
     
    Son düzenleme: 8 Mayıs 2011
    ---RamSes---, simitci88 ve bravehearts bunu beğendi.
  2. Fantastix
    Offline

    Fantastix Üye

    Katılım:
    21 Eylül 2010
    Mesajlar:
    189
    Beğenileri:
    38
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
    Bence yararı olmuştur.Bir de boy uzatmak isteyenler ergenlik döneminde basketbola yönelmelerini tavsiye ediyorum.Örneğin ben 1.88im Sülaledeki en uzun kişiyim denedim gördüm şuan kardeşlerimede aynısını söyliyorum.Arkadaşları arasında en kalıplı duran onlar.
     
  3. Emre94
    Offline

    Emre94 Üye

    Katılım:
    25 Ekim 2010
    Mesajlar:
    369
    Beğenileri:
    115
    Ödül Puanları:
    0
    O genetik ile ilgili bir şey var mesala benim amcam uzun halalarımda uzun ama babam 170 boyunda çünkü 14-15 yaşlarında 70-80 kg'lık çuvallar taşıyolarmış annemde 160 ama oda çok kötü beslenmiş hiç süt içmemiş küçüklüğünden beri çalışmış Ama şimdi benim boyumda ailemin şimdiki boyumu etkisi olur yoksa eğer düzenli beslenselerdi ulaşacakları boy mu etkili oluyo??
     
  4. Aab Husein
    Offline

    Aab Husein Üye

    Katılım:
    27 Nisan 2011
    Mesajlar:
    36
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    0

    Şuanki boyları hiçbir şekilde senin boy uzunluğunu etkilemez. Genetik olarak DNA sına şifrelenmiş yapı, seni etkiler. Onların herhangi bir sebepten dolayı standart gelişimlerini tamamlamamış olması, seninde tamamlamayacağın manasına gelmez. Örneğin aile geneli 180 ile 190 santim arasında bir boy ortalamasına sahip ise seninde bu ortalama dahilinde bir boya sahip olman beklenir. Ve bu boya ulaşabilirsin..
     
  5. celalcaner
    Offline

    celalcaner Üye

    Katılım:
    13 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    430
    Beğenileri:
    87
    Ödül Puanları:
    38
    yazı güzel ancak burda bir hata var. hidayetin nba ye gittikten sonra büyüme hormonu kullandığını hepimiz biliyoruz. zaten sesi ve burnu da uzamasıyla birlikte ciddi şekilde değişti...
     
  6. Aab Husein
    Offline

    Aab Husein Üye

    Katılım:
    27 Nisan 2011
    Mesajlar:
    36
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    0
    @celalcaner; Hata demiyelimde o örnek sadece boyun 20li yaşların başlarında uzayabileceğini gösterme amaçlı verilmiştir. Pek çok örnek daha verilebilir. ( örn. Kevin Durant )
    Büyüme hormonu kullanıp kullanmadığı hakkında kesin bir bilgi göremedim. Fakat kullanmışsa da bunu doktor gözetiminde, profesyonel koçlar yardımıyla kullanmıştır.
    Zaten Hipofiz kaynaklı cüceliklerde tüm dünyada büyüme hormonu kullanılmakta ama unutulmamalı ki suni olarak verilen büyüme hormunu destek veya ek besin değil, bir ilaçtır ve her ilaçta olduğu gibi yan etkileri olabilir. ( örn.Devlik )
     
  7. gangsta86
    Offline

    gangsta86 Üye

    Katılım:
    10 Ekim 2007
    Mesajlar:
    27
    Beğenileri:
    8
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    öğrenci
    genetik faktörü birinci gelir...hani babam uzun ben kısayım neden denir ya..babanın uzun olması bi anlam taşımaz.Hatırlarsanız bir beyaz çiftin zenci bir bebekleri olmuştu..Araştırmada 7 kuşak öncesinden zenci geninin karıştığı bulunmuştu...öyle kolay olsaydı babamın saçları dururken benimki dökülmezdi :)
     

Sayfayı Paylaş