Boşuna mı kazein proteini alıyoruz?

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve V.Aydın tarafından 27 Eylül 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 10 üye.
  1. V.Aydın
    Offline

    V.Aydın Üye

    Katılım:
    31 Ekim 2010
    Mesajlar:
    68
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Ogretmen
    Yer:
    Istanbul
    merhabalar...
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Kazein
    burada kısa bir açıklama var lap enziminden sorumlu gen yetişkinlerde kapanıyor diyor
    ayrıca biyolog bir hocam bebeklik yetişkinlik arası dönemlerde sık sık süt içmeyenlerin süt içme özürlüsü olduğunu yani sütteki kazeinden yararlanamadığını söylüyor
    bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
     
  2. conicon
    Offline

    conicon Üye

    Katılım:
    8 Aralık 2010
    Mesajlar:
    290
    Beğenileri:
    117
    Ödül Puanları:
    53
    Konu hakkında pek bir bilgim yok ancak şunu söyleyebilirimki 30 yaşında bu işe başlayıp gayette güzel vücut geliştirmiş insanlar tanıyorum.
     
  3. ARSON
    Offline

    ARSON Üye

    Katılım:
    23 Ekim 2005
    Mesajlar:
    461
    Beğenileri:
    1.618
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    V.G.F. 1.Kademe Antrenör
    Yer:
    MERSİN
    Anlaşılır dille ifade edeceğim. Bahsi geçen şey laktoz dayanıklığılıdır; bebekken herkes sütteki laktoza karşı dayanıklıdır ama büyüdükçe bu dayanıklılık gider ve laktoz duyarlılığı başlar; sonuçta ishal ve aşırı gaz problemleri ortaya çıkar. Mesela biz bir bardak bile olsa rahat içeriz ama siyahlar ve asyalılar resmen ağızlarına koyamazlar öyle ki sütü müshil olarak kullanırlar çocukluklarından beridir de içen pek yoktur.
    Son araştırmalar bu duyarlılık probleminin protein emilimini olumsuz yönde etkilediğini gösterir nitelikte. Yani sorun kazeinde değil sütte. Kazein tüketebilirsin peyinir,yoğurt kefir vb. ama duyarlılığın varsa sütten uzak dur, ne süt içerek kas yaparsın ne de içmeyerek zayıf yada kısa kalırsın.
     
    lvntgvnc ve Steve bunu beğendi.
  4. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    doğrudur...eğer sütü uzun süre ve düzenli aralıklarla içmezseniz , sütü hazmedecek bakterileri sindirim sisteminde oluşturamazsınız...hele , inek sütünde bu daha da kötü...

    keçi ,koyun bu oluşum süresi çok daha kısadır...bu nedenle daha çok tercih edilir ve zaten daha da pahalıdır...

    üreyen bakteriler sütü uygun şekilde parçalar ,sindirime uygun hale getirir...düzenli içilmesi gerekir ...

    bu sindirim olayı, ve başka sebeplerden dolayı üretilen "peynir, yoğurt vb" de bu tiip sorun çok büyük boyutlu olmaz...

    (not: şaka gibi gelecek ,ama insan sütüne en yakın süt yakın çevreden "eşek, at sütü" sonra "keçi, koyun"... ...
     
  5. V.Aydın
    Offline

    V.Aydın Üye

    Katılım:
    31 Ekim 2010
    Mesajlar:
    68
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Ogretmen
    Yer:
    Istanbul
    kazein proteinin sindirimi ile ilgili sormuştum ama sanırım anlaşılır biçimde soramadım.
    kazein proteinini sindiren enzimden sorumlu gen bebeklerde işler haldeyken, yetişkinlerde kapalıymış. buradan yetişkinler kazein proteinini sindirecek enzimlere sahip değil yani kazein proteinini sindiremez sonucu çıkıyor.
    gerçekten kazein proteinini sindiremiyor muyuz yani? en besin olarak bile kazein proteini üretiliyor hepsi boş ürünler mi?
     
  6. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    o zaman kısaca anlatılırsa:

    **kazein i süt içerek almaya kalkarsanız , sindirim sorunu ile karşılaşabilirsiniz ,zorlanabilirsiniz ,olmayabilir de ve bazı kişiler ne yaparlarsa yapsın bu konuda duyarldır...ancak ,faydasınıı duyabilmek için uzun süre devamlı içmeniz gerekir...

    **ancak ,kazeini örneğin peynir yoluyla alırsanız sorun büyük ölçüde olmaz...))


    ancak, sütün muazzam faydaları konusuna ben de pek sıcak bakmıyorum...çocukukta tamam, ancak ilerki yaşlarda kullanımı tabiat kurallarına pek uymuyor...ayrıca, sütün mükemmel bir "kalsiyum kaynağı "olduğu da tamamen "endüstriyel süt endüstrisinin "bir pompalaması...(
     
    Son düzenleme: 27 Eylül 2011
    V.Aydın bunu beğendi.
  7. ARSON
    Offline

    ARSON Üye

    Katılım:
    23 Ekim 2005
    Mesajlar:
    461
    Beğenileri:
    1.618
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    V.G.F. 1.Kademe Antrenör
    Yer:
    MERSİN
    wikide ki bilgi eksik, lap enzimin süt ile ilişkisi vardır; sütteki kazeini çökertir yani bir nevi mayalar. Yaş ilerledikçe biz bu işlemi yapamayız ama yoğrt gibi gıdalarda ki faydalı bakteriler aynı görevi görerek bize yardımcı olurlar.
     
    Steve ve V.Aydın bunu beğendi.
  8. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    ---------------------------

    doğru nokta genel olarak...ancak, bazı bünyeler ,örneğin "inek sütü ürünleri "ise bunu hala alamayabilirler...genetik, ülke vb ile çok ama çok ilgili konular...

    çok da kompleks aslında...)
     
  9. FRANKCEO
    Offline

    FRANKCEO Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2011
    Mesajlar:
    22
    Beğenileri:
    8
    Ödül Puanları:
    0
    Bence boşuna alınmıyor.

    20-30 gram protein alabilmek için 1 litre süt içmek gerekir. Yatmadan önce kaçımız 1 litre süt içmeyi tercih ederiz ?
    Sütte ki proteinin %20ı ayrıca whey proteindir.
     
    SoldiersOfGod bunu beğendi.
  10. R10
    Offline

    R10 Üye

    Katılım:
    16 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    924
    Beğenileri:
    1.301
    Ödül Puanları:
    0
    imzamda da belirttiğim gibi supplement kesinlikle kullanmam ama whey protein ile birlikte beğendiğim yegane supplementtir kazein proteini. yetişkinlerde zamanlaması doğru ayarlanırsa kas büyümesini kayda değer bir derecede artırdığı zaten bilinmektedir.
     
    AngryHun bunu beğendi.
  11. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    bu konuda emin olmak biraz zor...) whey'in avantajlı yönü sadece "ptotein konsantrasyon "değerinin yüksek olması ve az bir miktarla fazla miktarda protein alabilmek..


    ancak, whey ,süt esaslı olduğundan dolayı hiçbir zaman "et " ürünleri kadar "amino asit çeşidi "açısından zenginlik sağlayamaz...)

    biraz işin pazarlama yönü ağır basmakta...neticede konunun esası çok ama çok ucuz olan "peyniraltı suyu tozunun " izole, konsantre edilerek çok daha kat kat misli fiyatlarla satılması ...)
     
  12. AngryHun
    Offline

    AngryHun Üye

    Katılım:
    2 Şubat 2010
    Mesajlar:
    1.166
    Beğenileri:
    1.132
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Kimyager
    Yer:
    İstanbul
    ercan,sütte kalsiyum miktarı azımsanmayacak kadar çok vardır.ortada senin dediğin gibi bir pompalama falan yok yani.

    "protein konsantrasyonu" ne demek açıklar mısın.ortada az miktar alınıp fazla miktarda protein içermek gibi bir durum yok.

    whey,süt esaslı değildir.süt esaslı protein üretildiği zaman parantez içinde milk yazar.örneğin twinlab'ın içeriğinde isolate kısmında milk yazması gibi.yazmıyorsa wheydir.

    amino asit çeşitliliği bütün protein kaynaklarında aynıdır.içeriğinde "protein" ibaresi olan bütün ürünlerde 21 tane amino asit vardır.sütte 10,yumurtada 15,ette 21 gibi bir durum yoktur.söz konusu olamaz.kesinlikle bahsettiğin hiçbir konuya hakim değilsin ve yeterli bilgin yok..kırmızı etin üstün olmasının nedenlerinden bazıları içeriğindeki yüksek miktardaki kolestrol ve amino asitlerin bağları arasındaki uzunlukları..

    ayrıca bahsettiğin "peynir altı suyu" nun izole,konsantre,hidrolize edilmesi olayı senin klavyede yazdığın kadar basit bir olay değil.birçok uzun işlemlerden geçip farklı prosesler uygulanıyor.eğer merak ediyorsan internetten araştırıp görebilirsin.ve "peynir altı suyu tozu" değil "peynir altı suyu" ndan üretilir whey..
     
    Danny Boy ve sultanmehmed bunu beğendi.
  13. Danny Boy
    Offline

    Danny Boy Yeni Üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    3.251
    Beğenileri:
    8.716
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Medical Laboratory Technician-Public Relations Spe
    Yer:
    İstanbul-Скопје-Београ&#1076
    aslında oncelıkle whey nasıl uretılır onu bılmek gerek

    whey 2 sekılde uretılebılır

    1-bızım dılımıze whey karsılıgı olarak peynır altı suyu olarak gecmesının nedenı olan uretım seklı yanı peynır uretımınden arta kalan suyun bazı uretım sureclerınden sonra yag ve karbonhıdrattan arındırılıp proteın oranı yuksek bır urun uretılmesı

    2- sutten dırekt olarak whey proteının ayrılması . bu uretım seklı pek bılınmesde aslında 1. sekle gore amıno profılı olarak bazı noktalarda daha ıyıdır

    ------------------

    aslında amıno profılı olarak bakılırsa su besın cok ıyı dmek mumkun degıl cunku ne kadar ıyı bır profıle sahıpte olsa her besın az da olsa bazı eksıklıklere sahıptır . ornegın whey cok ıyı bır kaynaktır ama soya proteını arjının olarak wheyı nerdeyse 3 e katlar

    bu sebebten aslında ustunluk denen bır olaydan bahsedmektense . kombıne proteınlere onem vermek daha ıyıdır

    bılınırkı kombıne edılmıs farklı turdekı proteınler kendı baslarına olduklarından cok daha gucludurler

    tavuk etınden alınan 30 gr proteın yerıne 10 gr mercımek+10gr tavuk+10 gr yogurttan alınan 30gr proteın cok daha degerlı ve bıyoljık deger olarak cok daha ustundur

    ----------------
    whey uretım sureclerınde hıdrolıze ornegınde oldugu gıbı enzımatık hıdrolızelerde proteın zıncırı pepdıd zıncırlere kırılması ıle cok daha kolay ve hızlı sındırım ozellıgı kazandırılabılmektedır .
     
    AngryHun ve sultanmehmed bunu beğendi.
  14. ARSON
    Offline

    ARSON Üye

    Katılım:
    23 Ekim 2005
    Mesajlar:
    461
    Beğenileri:
    1.618
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    V.G.F. 1.Kademe Antrenör
    Yer:
    MERSİN
    Wheyin üretim şemasını ve aşamalarını makalemde belirtmiştim okunmamış anlaşılan :) Mesela konsantre whey için:
    1-Süt kesilir
    2-Kesik sütten elde edilen peynire düşük ısı uygulanarak sıvılaşması yani wheyin ortaya çıkması sağlanır.
    3-Sıvı whey (peynir altı suyu) den fazla tuz ve mineraller alınır.
    4-Düşük ısıda kurutulur
    5-Filtreleme işlemine geçilir.
    6-Fazla nem alınır.
    7-Paketlenir.
     
    Steve bunu beğendi.
  15. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    off ?!.. nasıl anlataılım bazen gerçekten yoruyor ( :

    **tabiatta yüzlerce amino asit mevcut ...ancak ,memelilerde yalnızca 20 küsur tanesi mevcut....bu meyanda yola çıkınca ve et ve süt ürünlerinin ihtiva ettiği "amino asit " tiplerini mulayese edin, etmeniz gerekir...neticede , hepsi en son yer olan,toplanan "ette "oluşurlar,birkirler ...yani, buradaki "amino asit çeşitliğinin oluşturmuş olduğu proteinler "baz alınmalı...)) tabi ki en çok çeşitliliği ihtiva eden besin en optimum olandır, kısa yoldur..diğerleri tamamen, ekonomik, saklama koşulları , verim, kolaylık vb yolunda oluşturulmuş olan olaylar...bu nedenle ,çeşitli besin tipleri üretimleri oluşmuş ve bunlar tarihte yerini almışlardır...tarım, süt üretimi, hayvan yetiştirme vb..

    **arkadaşlar gayet güzel prosesi özetlemiş, whey proteini , peynir altı suyu tozu vb yi..."peynir altı suyu tozunun ,izole ,konsantre edilerek pazarlanması " derken prosesten falan bahsetmedik ,sadece " sanayi tipi p.a.suyu tozu "ile "whey in amino asit çeşitliliği içeriğinin " aynı olduğu, sadece "konsantrasyon "dan dolayı içindeki miktarın daha yüksek olduğu konusu...

    kısaca, atıyorum kafadan: sanayi tipi "p.a.suyu tozu " % 20 gr konsantrasyonda protein içeriyorsa 100 gr ında olan protein miktarı 20 gr , "whey " sise konsantrasyon "%80 "ise , 100 grında olan protein miktarı 80 grdır...kısaca, az miktarda ,"pa.suyu tozunun 1/4 ü oranında kullanarak aynı oranda "p.a.suyu tozu "kullanarak alacağınız protein sözökonusu...yani, bir anlamda hammaliye yapılmaması...ancak, tabi ki 4 kat daha fazla olanı ,ucuzl olanı kullanarak, fiyat olarak belki de 10-20 kat olan "butik ürünün " kullanılmasındaki katmadeğerini elde edersiniz...)

    **basit işlemler , ısı ,filtrasyon ,çökertme vb yaparak olmayan "amino asitleri " ürüne dahil edemezsiniz ,ancak ve ancak ürünün içinde istediğiniz malzemenin "konsantrasyonunu,yani yüzdesini arttırabilirsiniz)

    **neticede, ister "whey olsun,ister peynir altı suyu tozu ,ister yoğurt, ister beyaz peynir,isterse kaşar peyniri, bunların hepsi "SÜT "TEN ÜRETİLİR...yani ,çerdiği "amino asit çeşitliiği " ile süt ile sınırlıdır...(

    -----------------

    kalsiyum konusuna gelince "kemik oluşumunda 3 farklı "tipte kalsiyum tiplemesi gerekir:

    **kalsiyum laktat
    **kalsiyum fosfat
    **kalsiyum glukonat


    -
    eh, artık "süt kompozisyonuna "bakarak ,ve hele "endüstriyel süt "kompozisyonuna bakarak gerisini siz bulun...hangi tip,nerde hangi üründe vb de bulunur?!...

    konu tabi ki " AĞUZ SÜTÜ "kompozsiyonu değil...) bu son derece farklı bir konu...


    whey , peynir altı suyu tozu konusunu da toparlarsak, ki hele

    "whey,süt esaslı değildir.süt esaslı protein üretildiği zaman parantez içinde milk yazar." tanımlamasına ise ne diyebiliriz ,bilemiyorum .?!..whey vb neticede "SÜT "ten üretilir...yani kısaca alacaksınız " 1 kgs sütü" , işlem yapacaksınız vb vb ...kısaca , etden "whey "üretmek basit, üretim şartlarıyla pek mümkün olmaz..."simya yapmanız gerekir "belki?...)))

    :

    ---------------------------
    ---------------------------
    -----------------------------


    Peynir altı suyu (whey) tozu, peynir oluşumu sırasında, çökeltiden süzülerek elde edilen sıvının ısıl işlemlerle toz haline getirilmesinden elde edilir.





    Peynir altı suyunun önemi, gıda sektöründe geç fark edilmiştir, önceki dönemlerde atık olarak görülen peynir altı suyu, besin ve fonksiyonel değeri keşfedildikten sonra gıda sektöründe çeşitli alanlarda kullanılmıştır.




    Peynir altı suyu tozu (PAS) elde etmek için peynir altı suyunda uygulanan işlemler:

    • Ön ısıtma
    • Yoğunlaştırma
    • Çabuk soğutma
    • Ön-kristalleştirme
    • Sprey kurutma
    • Soğutma (karıştırıcıyla)
    Peynir yapımında bir yan ürün olan peynir altı suyu; laktoz, mineral maddeler, vitaminler, proteinler ve az miktarda süt yağını içermektedir. Bunların içinde peynir altı suyu proteinleri, en önemli kısmı oluşturmaktadır. Peynir altı suyu proteinlerinin diğer proteinlere göre üstün tarafı, sadece biyolojik değeri değil, aynı zamanda sülfür içeren aminoasitleri yüksek oranda içermesidir.





    Gıdalardaki peynir altı suyu proteinlerinin temel fonksiyonu, besleyici azotu ve aminoasitleri sağlamış olmasından kaynaklanmaktadır. Bu proteinler alfa laktalbumin, beta laktobumin, immunoglobulin, laktoferrin ve albümin.







    Depolama koşulları serin, kuru, kokusuz, 10- 450°C’de, bağıl nem % 65 ‘in altında hava ile temas etmediğinde 12 aydır.








    Protein Çeşitleri





    1. İzole peynir altı suyu tozu proteini:





    Filtreden geçirilen peynir suyu laktoz, yağ, kolesterol, kalsiyum ve kazein içermez. %90 saf protein içerir. Laktoz dayanıksızlığı olan kişiler izole peynir altı suyu tozu kullanmalıdır.






    2. Konsantre peynir altı suyu tozu proteini:



    Daha geniş gözenekli filtreden geçirilen konsantre peynir altı suyu, kalsiyum ve kazein, az miktarda da laktoz, yağ ve kolesterol içerir. %80 civarında saf protein içerir.






    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 3 Ekim 2011
  16. sulky
    Offline

    sulky Üye

    Katılım:
    19 Ağustos 2013
    Mesajlar:
    3
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    11
    Herkes ne kadar saçma konuşmuş arkadaş kazein sindirilebilir mi demiş herkes bildiği başka şeyler söylemeye başlamış. Kardeşim benim tıp okuyan bir arkadaşım kazeinin bebeklikten sonra sindirilemediğini bunların sadece ticaret olduğunu söyledi
     
  17. Mehmetcankat
    Offline

    Mehmetcankat Üye

    Katılım:
    12 Kasım 2014
    Mesajlar:
    80
    Beğenileri:
    14
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Bu sindirilememe olayıda bi ilginçleştirdi :D
     

Sayfayı Paylaş