Bir Türk Sanatı 'SAYOKAN' (Bunu OKU!)

Konusu 'Geri Dönüşüm Kutusu' forumundadır ve bodyci55 tarafından 12 Temmuz 2013 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. bodyci55
    Offline

    bodyci55 Üye

    Katılım:
    12 Mayıs 2012
    Mesajlar:
    98
    Beğenileri:
    21
    Ödül Puanları:
    18
    Merhaba Değerli Forum Üyeleri,

    Şimdi size pekde tanıdık gelmeyen ama artık tanımanız gereken bir kelimeden bahsedicem 'SAYOKAN'.

    Geçenlerde uzak dogu sporlarıyla ilgili bir belgesel izledim. Bu belgeselde Judo Karate Tekvando vs birçok sporun temel prensiplerini anlatıyordu ve bu sporların geçmişine dair bilgiler veriyordu. Bu sporlar adı üstünde uzak doğu yani kore japonya çin gibi ülkelerde doğmuş. (Bir makaleye göre çinliler türklerle savaşlarında onların yaptıkları hareketlerden etkilenerek bu hareketleri sistematikleştirerek kendilerine uyarladıklarıydı. ne kadar doğru bilemem.)

    Bu belgeseli izlerken bir an neden bizim dövüş sanatımız yok çinliler bile korkusundan uzaydan bile görülebilen bir çin seddini yapmışlar. Diye homurdandım ve hemen internetten araştırmaya başladım ve işte benimde daha yeni yeni öğrendiğim Sayokan Savaş Sanatı'nı sizlerle paylaşmak istedim eğer biz şu ana kaar bu kelimeyi yeni duyuyorsak bu bizim ayıbımızdır eğer bizimde bir dövüş sanatımız varsa neden bir taylandlının kendi sporunu duyurduğu kadar duyurmayalım.
    Eğer bir taylandlı dövüş sanatını tüm dünyaya yaptırabiliryorsa yine bu bizim ayıbımızdır.(yanlış anlamayın kesinlikle bir aşağılama yok.) Sayokan'ı bir Çinli'nin duyurcak hali yok bu bizim görevimiz.

    Önce sayokan hakkında biraz bilgi edinelim bu Sayokan neyin nesi :) ;

    Sayokan




    Türk Savaş Sanatı Sayokan, kökleri Orta Asya'ya dayanan, yaklaşık 16 bin yıllık Türk Tarihi'nde bulunan bilgiler derlenerek stratejileri oluşturulmuş bir Türk savaş sanatıdır. Nihat Yiğit tarafından gündeme getirilmiş ve Dünyada kabul edilerek resmi bir branş olarak dünyaya tanıtılmaya başlanmıştır. Sayokan Dünya Federasyonu, 7 Aralık, 2005 tarihinde Türkiye'de kuruldu.
    Nihat Yiğit bu sisteme “Savaşçı’nın Yolu ve Kan’ı" cümlesini uygun görmüş, bu cümledeki sözcüklerin baş hecelerini alarak kısaltmıştır. Onun ifadesi ile, “Savaşçı” Mete Han’dan Atatürk’e kadar gerek bedensel, gerekse ruhsal, zihinsel yetenek ve erdemliliğe sahip eşsiz devlet adamlarımızı, komutanlarımızı, kahramanlarımızı, “Yol” ise bu eşsiz insanların bu yetenek ve erdemliliğe giden yolunu, “Kan” ise yine bu eşsiz insanlarla olan bağımızı ifade etmektedir.” diye tanımlıyor. Tabiatı ile uzak doğu savaş sanatlarına bu alanda alternatif, yerelliği ve milliği olan bir kültürleştirme hareketi olunca kolay kabul edilebilir görünmektedir.



    Sayokanın Teknik ve Eğitim Yapısı


    Sayokan 4 bölge-4 hilal . Her bir hilal ayak hareketi büyük komutan Alparslan'ın Malazgirt savaşında kullandığı hilal stratejisini ifade eder. Rakip hilalin içine hapsedilir ve teknik uygulamaya geçilir. Sayokan vuruşlu-yere serme sistemine sahiptir. Kahramanlık Oyunlarındaki cenkler bu kural anlayışı ile icra edilir. Ayrıca Sayokan'ın öğreti ve teknik anlayışı zıtlıkların birliği kuramı üzerine kurulmuştur. Bu anlayış teknik alanda kişiyi sağ ve sol yeteneklerini aynı seviyede geliştirir. Öğreti boyutunda ise kainatın bu anlayış ile yaratıldığını bilir ve yaşamında eksi ve artı değerleri dengelemesini öğrenir. Bu anlayışın tekniksel alanda uygulanışı başka savaş sanatlarında yoktur.



    Tüm temel tekniklerde uzuvlar araçtır, destekleyici, ivme kuvvetini artırıcı unsur gövdedir. Örneğin, yumruk tekniğinde kol ve el araçtır. Yumruğu destekleyen, itici güç ve ivme kazandıran gövdedeki başka kas guruplarıdır. Bu anlamda Sayokan’ın teknik hareket analizi ile diğer savaş sanatlarının teknik analizleri arasında çok ciddi farklılıklar vardır. Tekniklerde orak, kanca, tırpan, kalkan gibi tanımlamaların olması sadece isimlendirmeden ibaret değildir.


    Uluç El İrtişleri: Ok yumruk - Orak yumruk - Kanca yumruk - Döner dirsek - Sağ ve sol sancak - Gökkuşağı - Kalkan - Burgu - Kılıç el - Sarmala at - Ters sarmala at - Osmanlı eli - Düz ok - Düz orak - Düz Osmanlı eli.
    Uluç Ayak İrtişleri : Alt, orta ve üst tırpan - Omca - art bönge - Art orak bönge - ön bönge - yan bönge - Bagış bönge - Ters bagış bönge - Kımaça bönge.


    (sadece bilgi kısmı alıntıdır.)


    umarım Sayokan'ı daha iyi tanımışsınızdır. Şimdi SAYOKAN'ı birde kurcusundan dinleyelim Nihat YİĞİT'ten.



    [YOUTUBE]sBnOUjMBzXM[/YOUTUBE]


    [YOUTUBE]OFpV6DdMTMs[/YOUTUBE]


    [YOUTUBE]BpdrZhwFcN4[/YOUTUBE]




    başta daha iyi anlamanız için dövüş sanatı dedim ama videoyu izlediledikten sonra savaş sanatı denilmesi gerektiğini anlamışsınızdır.



    Umarım Sayokan'a dair bir sempati oluşturabilmişimdir. thums:
     
  2. brhmcr
    Online

    brhmcr Guest

    Değerli üyemiz;

    Konunuz kilitlenip kapatılmıştır.

    Konu kilitleme sebepleri;

    - Daha önce benzer bir konu açılmıştır
    Lütfen arama yapmadan konu açmayınız.

    Forumdaki "En Çok Sorulan Sorular ve Cevapları" isimli baslıgı okumak icin tıklayınız



    Arama Kelimeleri : sayokan



    Lütfen 1 dakikanızı ayırarak forum kurallarını okuyunuz. Forum kurallarını okumak için buraya tıklayınız

    Anlayışınız için teşekkür ederiz.

    Saygılarımızla
    BodyForumTR Ekibi
     
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.

Sayfayı Paylaş