Bir kaç besinin sindirim süresi ?

Konusu 'Vücut Geliştirme & Fitness' forumundadır ve enter33 tarafından 22 Temmuz 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 8 üye.
  1. enter33
    Offline

    enter33 Üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    210
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Evet antrenmandan önce veya sonra tüketebileceğim bi kaç besinin sindirim sürelerini merak ediyorum yardımcı olursanız sevinirim. Bunlar ; fıstık ezmesi, yağda yumurta, normal bi yemek ör: pilav üstü fasulye gibi. . .
     
  2. Kauss
    Offline

    Kauss Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    1.621
    Beğenileri:
    1.401
    Ödül Puanları:
    123
    İnsanların sindirim süreleri farklılık gösterir. Bunu göz önünde bulunduruyorsunuzdur umarım :)
     
  3. brhmcr
    Offline

    brhmcr Guest

    Kesinlikle katılıyorum, ortalama süreler söz konusu ama insandan insana farklılık gösterir.
     
  4. enter33
    Offline

    enter33 Üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    210
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    tabiki. ben ortalama süreleri kastediyorum :)
     
  5. AkrepHan
    Offline

    AkrepHan Yeni Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2012
    Mesajlar:
    1.289
    Beğenileri:
    286
    Ödül Puanları:
    0
    burda en hızlısı yumurta ama antremandan sonrada yumurta yenmiyor :) bende et tüketiyorum genelde (tavuk göğsü,hindi,dana)
     
  6. enter33
    Offline

    enter33 Üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    210
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    ama antrenmandan sonra tüketilen proteinlerin 30 dk içinde kana karışması gerekiyormuş. Siz tavuk yeseniz bile ne gibi faydası olabilir ki kas yıkımını önlermi
     
  7. brhmcr
    Offline

    brhmcr Guest

    Soruyu sormandaki amaç tam olarak ne acaba? İdman öncesi ve sonrası yenebilecek en mantıklı ürünleri mi merak ediyorsun?
     
  8. enter33
    Offline

    enter33 Üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    210
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    ya oda var tabi ama son yazdığım en çok merak ettiğim şey ( AkrepHana yazdığım cevap) tabi önce ve sonra şunu şunu ye dersenizde iyi olur. ama her zaman et-balık-tavuk bulamıyorum doğal olarak :D
     
  9. AkrepHan
    Offline

    AkrepHan Yeni Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2012
    Mesajlar:
    1.289
    Beğenileri:
    286
    Ödül Puanları:
    0
    kas yıkımını kesmek için protein değil basit şeker tüketilir. burda en iyi seçenek %100 üzüm suyu olur boşalan glikojen depoları dolunca kas yıkımı biter bu saatten sonra kası beklemek gerkeir ayrıca aldığım tavuktan gelen proteinin sindirim 4 saat sonra başlamıyor 4 saat sürüyor yani ağzımıza aldğımız anda sindirim başlar. proteinlerin parçalanması tahminimce 30 dakika içerisinde gerçekleşir.
     
  10. wrestler
    Online

    wrestler Super Moderator Yönetici Super Moderator

    Katılım:
    4 Şubat 2007
    Mesajlar:
    3.197
    Beğenileri:
    3.248
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    TOKAT
    Proteinlerin sindirimi ağızda başlamaz. Midede başlar, ince bağırsaklardan kana karışır. Kişiye, gıdaya, gıdanın formuna vs. gibi faktörlere bağlı olarak sindirim süresi değişir ama ortalama 3 saat olduğu söylenir.

    Protein tozlarıysa mide ve ince bağırsaktaki sindirim süreçlerine takılmadan direkt ince bağırsağa gidip, oradan kana karışabilecek şekilde hazırlanmışlardır. Bunun süresininse whey proteinin konsantre, isolat ya da hidrolizat oluşuna göre 30-45 dk olduğu söylenir.

    Whey protein kullanmıyorsan, sindirimi diğerlerine göre daha hızlı olduğu için yumurtanın beyazını kullanabilirsin.

    Antrenmandan sonra bir an önce protein almak istenmesinin sebebi, yıkımı hemen sonlandırıp, yapım aşamasına geçmektir.
     
  11. AkrepHan
    Offline

    AkrepHan Yeni Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2012
    Mesajlar:
    1.289
    Beğenileri:
    286
    Ödül Puanları:
    0
    kas yıkımını protein sonlandırmaz kas yıkımı ATP depolarıyla alakalı bir şeydir vede antreman sonrası içilen 300 ml veya 500 ml (metabolizmaya göre) üzüm suyu kas yıkımını bitirir çüknü insülin salgılanmış kortizol kesilmiştir. Protein alımının sebebinde evet haklısınız biran önce yapıma geçmek için alınır.
    Bu arada biz burada proteinin değil besinin sindirilmesinden bahsediyoruz ağıza alınan yağ hariç her besin (doğal besinler) ağızda sindirime başlar.

    iyi forumlar
     
  12. enter33
    Offline

    enter33 Üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    210
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Hepinize teşekkürler son bir şey soruyorum. Yarın antrenmanım var antrenmandan önce ve sonra ne kadar arayla ne tüketeyim tavsiyeleriniz neler ?
     
  13. wrestler
    Online

    wrestler Super Moderator Yönetici Super Moderator

    Katılım:
    4 Şubat 2007
    Mesajlar:
    3.197
    Beğenileri:
    3.248
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    TOKAT
    Kafandan konuşuyorsun. 'proteinlerin parçalanması tahminimce 30 dakika içerisinde gerçekleşir.' yazmışsın. Neye dayanarak tahminde bulundun? Proteinin ağızda sindirildiğini nereden okudun, duydun?

    Emin olmadığınız konularda sırf cevap vermek için cevap vermeyiniz. Yanlış yönlendirmede bulunup, soruyu sorana daha çok zarar veriyorsunuz.
     
  14. AkrepHan
    Offline

    AkrepHan Yeni Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2012
    Mesajlar:
    1.289
    Beğenileri:
    286
    Ödül Puanları:
    0

    nee :D kafadanmı konuşuyorum :D bakın güzelce söylüyorum siz anlamamkta ısrar ediyorsunuz sürekli illa ki birilerinin üstüne çıkıp rant almak için. o 30 dakğikayı geçelim onu kafadn söyledim tamam ben besinlerden bahsediyorum proteinden değil yediğimiz besinlerin hiçbiri saf proteinden oluşmaz ben supplement kullanmıyorum. yediğimiz besinlerde azda olsa karbonhidrat bulunur bu mideye kadar ayrışır yani yediğimiz tavuk ağızda sindirilir ama içindeki protein midede sindirilir sırf bana bilgisiz damgası vurup forumda bişeyler kazanmaya çalışmayın. Ağzınıza aldığınız tavuk sindirilmeden mi mideye iniyor ?

    Ayrıca siz şunu söylüyorsanız çok daha başka yerlere gider bu konu:
    ''proteinler ancak 3 saat sonra sindirilmeye başlar'' bunu diyorsanı benim dediğimin tam tersini söylüyorsanız ona göre tartışalım ama şunu diyorsanız
    ''proteinler 3 saat içerisinde sindirimi biter'' diyorsanız benle aynı şekilde düşünüyorsunuz ve sadece tartışma çıkartmak amaçlı sataşıyorsunuz.

    şuda var mide proteinleri bekletip beraber kana karıştırmıyor sindirim başladıktan sonra dediğinz gibi sindirim esnasında proteinler ince bağırsağa gidiyor ama 3 saat midede bekleyelim hep beraber gideriz mantığı yürütmüyorlar.



    bunun hakkınd abir çok konu var antremandan önce karbonhidrat protein alımıyla alakalı
    http://www.bodyforumtr.com/vbforum/antreman-ncesi-ve-sonras-beslenme-t38826.html
    http://www.bodyforumtr.com/vbforum/antreman-nce-ve-sonras-beslenme-t52325.html
    http://www.bodyforumtr.com/vbforum/antreman-ncesi-ve-sonras-beslenme-t44544.html
    http://www.bodyforumtr.com/vbforum/spor-ncesi-ve-sonras-beslenme-t30770.html

    Arama butonunu kullanın


    iyi forumlar
     
  15. wrestler
    Online

    wrestler Super Moderator Yönetici Super Moderator

    Katılım:
    4 Şubat 2007
    Mesajlar:
    3.197
    Beğenileri:
    3.248
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    TOKAT
    Arama butonunu kullanmam için verdiğin tavsiyeye sağol. Ama ben bu foruma üye olduğumda sen daha ilkokula gidiyordun herhalde...

    Amacım sataşmak değil. Yazdıklarına istemeyerek de olsa (böyle bir tepkiyle karşılaşacağımı biliyordum) cevap verdim çünkü başka birilerini yanlış yönlendirebilirdin.

    Artık her ikimizin de görüşü burada yazıyor. Kim hangisini almak isterse alabilir.
     
  16. psyzeer
    Offline

    psyzeer Üye

    Katılım:
    3 Ekim 2014
    Mesajlar:
    76
    Beğenileri:
    26
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    ben bu antrenman sonrası meyve suyu işini hiç anlamadım, ben şimdiye kadar toplasan 3-5 kere içmişimdir ve gelişememe gibi bi sorunumda yok, hatta ortalama üstünde gelişim saglıyorum.. nasıl oluyor sitede hepte öneriliyor? sanırım kendimizi neye inandırırsak vücutta ona göre tepkimeye giriyor
     
    Driller bunu beğendi.
  17. oculusmaker
    Offline

    oculusmaker Üye

    Katılım:
    19 Şubat 2011
    Mesajlar:
    55
    Beğenileri:
    34
    Ödül Puanları:
    28
    Besin gruplarinin sindirimi asagidaki gibidir:

    Karbonhidratlar:Ağızda başlar ince bağırsakta biter.
    Protein:Midede başlar ince bağırsakta biter.
    Yağ:İnce bağırsakta başlar ince bağırsakta biter.

    Besinlerin sindirimi hakkinda bilgin yoksa bu kadar israrci olmaman gerekirdi.Sadece karbonhidratlarin sindirimi agizda baslar.Bunu saglayan enzimde amilazdir.Agizda proteini sindirecek enzim yoktur eger olsaydi bu enzimler yuzunden agzin kimyasal sindirime ugrardi.
     
  18. psyzeer
    Offline

    psyzeer Üye

    Katılım:
    3 Ekim 2014
    Mesajlar:
    76
    Beğenileri:
    26
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    bu konu ilkokul müfredatında mevcut
    yiyeceklerin mekanik sindirimi agızda başlar, yani agızda yiyecekleri parçalara bölme
    ama kimyasal sindirim yukarıdada bahsedildigi gibi.. sadece karbonlar için geçerli olansa; tükürük bezlerindeki enzimle kimyasal sindirim agızda başlar
     
  19. oculusmaker
    Offline

    oculusmaker Üye

    Katılım:
    19 Şubat 2011
    Mesajlar:
    55
    Beğenileri:
    34
    Ödül Puanları:
    28
    Bu arada bazi besinlerin sindirim surelerini de ekleyeyim:
    Et : 2,5-5,5 saat)
    Araligin bu kadar uzun olmasini etklieyen faktorler eti pisirme turu ve yagli olup olmamasi.Yagsiz etler yaglilara gore , haslanmis etler izgaralara gore daha cabuk sindirilir.Ornegin tavugun ve hindinin sindirim suresi 2 ila 2,5 saat iken , baligin sindirimi cesitine gore 2 ila 3 saat arasinda degisir.Yine kuzu eti de 2,5 ila 3 saat arasinda sindirilirken ordek eti 4 saat , asiri yagli etler ve domuz etinin sindirimi 5 saati asabilir.
    Yumurta(2-3,5 saat)
    Cig yumurta 2 saatte sindirilirken , cok pismis yumurtanin sindirimi 3,5 saate kadar cikabilir.Dolayisiyla sanilanin aksine yumurta kolay sindirilen bir besin degildir.
    Sebze-Meyveler(2-3,5 saat)
    Meyveler genel olarak pisirme surecinden gecmedikleri icin daha cabuk sindirilirken(2-2,5 saat) , sebzelerin sindirimi daha uzun surmektedir.Sebzelerden pirasa ve patatesin sindirimi bircok sebzeye gore daha hizlidir(2-2,5 saat)

    Bu bilgiler referans olup insandan insana sindirim sureleri degisebilir.
     
  20. psyzeer
    Offline

    psyzeer Üye

    Katılım:
    3 Ekim 2014
    Mesajlar:
    76
    Beğenileri:
    26
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    yumurtanın beyazında yag olmadıgı için 2-2.5 saati geçmiyor, sarısı uzatıyor yaglı oldugundan dolayı
    kabuguyla beraber 4-6 dakika pişirmek yetiyo beyazı için, çig tüketmek zararlı sıcagı görmeden bakteriler yok olmuyor
     
    Son düzenleme: 10 Kasım 2014

Sayfayı Paylaş