Bigorexia – (Mükemmel Vücut Takıntısı)

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve BeachBoy tarafından 26 Mart 2013 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 9 üye.
  1. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.657
    Beğenileri:
    4.430
    Ödül Puanları:
    123
    [​IMG]

    Bigorexia , yakın zamanda, psikiyatristler tarafından "Anoreksiyanın zıttı" olarak ifade edilmiştir. Bigorexia (muscular dysmorphia) artık yüzlerce, binlerce kişiyi etkilemektedir. Kas geliştirmek, bazı insanların zihnini o kadar çok kurcalamaktadır ki bu kişiler, bir çok önemli olayla ilgilenmezler, ağrıları ya da kırık kemikleri olmasına rağmen çalışmaya devam ederler ve hatta fiziksel gelişim programlarına uymak uğruna işlerini bile kaybedebilirler.

    Karakteristik özellikleri nelerdir?


    Bigorexianın en temel özelliği vücudunuzu ne kadar zorlarsanız da yeterince kasa sahip olmadığınızı düşünmenizdir.
    Bu durum, kadın vücutçularda da görülse de, erkeklerde daha yaygın olarak ortaya çıkar. Bigorexiası olan kişiler genellikle vücut geliştirme sporuyla uğraşanlardır ancak bu vücut geliştirmecilerin çoğunun bigorexia hastası olduğu anlamına gelmez. Normal vücutçular, fiziksel gelişimleriyle günde yaklaşık 40 dakika ilgilenirlerken bigorexia hastaları günde 5 saat ya da daha fazla süre boyunca vücutlarının yeterince gelişmediğini düşünürler.
    Bazılarına göre, spor salonlarının ve buralara gidenlerin çoğalması, insanlardaki fiziksel kusurlara daha çok dikkat edilmesine ve kusursuz vücuda ulaşma çabalarının artmasına neden oldu. Tahminlere göre bigoreksiya yüzlerce, binlerce kişiyi etkiliyor.

    Nasıl Oluşur?

    “Muscle dysmorphia” terimi yeni bir bozukluğu ifade etmek için 1997'de bulundu. Bazıları tarafından bu duruma ters anoreksiya denmiştir ve artık çoğu kişi tarafından “bigorexia” denmektedir.
    Kesin bilinmemekle birlikte sebepleri hakkında iki düşünce vardır. Bu sorunun öncelikle obsesif kompulsif bozukluğun bir türü olduğu düşünülmektedir. Ayrıca medyanın, popüler olabilmek için ideal vücuda sahip olmaları gerektiğini erkeklere yaptığı baskı da bir diğer sebep olarak değerlendirilmektedir.
    [​IMG]

    Ayna karşısında neler oluyor?


    Bigorexia ve ayna karşısında vücut kontrolü; Bigorexia hastası kişiler kendilerine günde yaklaşık 12 defa bakarlar.
    Bu diğer vücutçuların yaklaşık 3 katıdır.
    Sosyal hayat ve iş hayatı: Doğum günleri, arkadaş toplantıları, randevulara gelmek gibi durumlar antrenman programlarını bozdukları için geri plana atılırlar. Çalışma saatleri çok uzun sanılabilir hatta bazı erkekler mola süresinde çok uzun süre antrenman yaptıkları için işlerini kaybetmişlerdir.


    [​IMG]

    Bigorexia ve Supplement


    Bigorexic erkekler her zaman daha iyiyi hedeflerler. Bu amaca giden yolda bazen gelişim hızları onları pek mutlu etmeyebilir. Bunun için ise daha hızlı şekilde ve "daha iyiyi" vaat eden desteklere yönelebilirler. Bu erkekler ihtiyaçları olup olmadığına bakmaksızın kutularca supplement satın alabilirler. Fakat supplemeler onlar için sadece bir başlangıç aşaması olabilir. Tatminsizlik sonucu daha üst düzey destekler alımı kaçınılmaz olucaktır.


    Bigorexia ve İlaçlar

    Anabolik steroidlerin kullanımı bigoreksiya hastaları arasında yaygındır. Bigorexic erkekler artmış agresyon, akne, göğüs büyümesi, kellik, iktidarsızlık ve testislerde küçülme gibi yan etkiler yaşamalarına rağmen ilaç kullanmaya devam edebilirler.

    Konu hakkındaki videoya bir göz atalım;

    [YOUTUBE]HTuVCYTxDek[/YOUTUBE]

    Psikolojik etkenler

    Vücutlarını sergilemekten hoşlanan birçok vücut geliştiricinin aksine bigorexia hastaları vücutlarını sergilemekten pek hoşlanmayabilirler. Birçokları vücutlarının şekillerinden hoşlanmadıkları için günlerce gizlenirler.
    Bigorexia hastası kişiler kendilerine güvenme konusunda psikolojik sorun yaşarlar. Yapılan birçok çalışma fiziklerini geliştirme konusuna takıldıklarını ortaya koymuştur. Bir çok kişi bu sorundan dolayı evlilik hayatını bile bitirmektedir. Gelişme kesinlikle başarılamamıştır ve bu kendinden yeterince emin olamamaları ve boşluk hissiyle sonuçlanır. Olivrdi ve ekibinin 2000'de yaptığı çalışmalarda bigoreksiya hastası kişilerin % 29 nun geçmişinde anksiyete bozukluğu olduğu ve % 59'unun geçmişinde de duygudurum bozukluğu olduğu ortaya konmuştur.

    Tedavi Yöntemleri

    - Şimdiye kadar bireysel ya da kombine herhangi bir tedavinin diğerine göre ne kadar etkili olup olmadığı konusunda hiçbir sistematik çalışma yapılmamıştır.
    -Anoreksiya hastaları gibi bigorexia hastaları da kendilerini çok ender olarak hasta olarak görürler ve tedaviyi kabul ederler. Depresyonları ve kendilerine güvenlerinin az olması nedeniyle tedaviyi kabul etmeyi yenilgiyi kabul etmek olarak algılarlar.
    - Eğitim ve psikoterapi tekniklerinin birleşiminden oluşan tedavi yöntemleri ümit verici sonuçlar vermiştir. Bilişsel davranış teknikleri, düşünme şeklini daha gerçekçi ve gerçekleşebilir hedeflere doğru değiştirebilir.
    - Bu tip yaklaşımlar gelecekte uygulanacak tedavi yöntemlerinin habercisi olabilir ancak sistematik çalışmaların yapılması gerekmektedir.

    Kaynaklar:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10910793
    National Geographic - Superhuman Steroids
    http://menshealth.about.com/cs/menonly/a/bigorexia.htm
    American Journal of Psychiatry. 2000 Aug;157(8):1291-6. Accessed online March 22, 2010.
     

    Ekli Dosyalar:

    Xperiance, ace1, Berkay Türkkan ve diğer 11 kişi bunu beğendi.
  2. thebky
    Offline

    thebky Üye

    Katılım:
    13 Şubat 2010
    Mesajlar:
    474
    Beğenileri:
    170
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    Ankara
    Bende var bu. Aynaya belkide 20 kere bakıyorumdur..
     
  3. kaka
    Offline

    kaka Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2009
    Mesajlar:
    438
    Beğenileri:
    144
    Ödül Puanları:
    53
    bu forumda bu oran %60 70 falandır heralde :)
     
    Shredded bunu beğendi.
  4. Shredded
    Offline

    Shredded Yeni Üye

    Katılım:
    28 Nisan 2013
    Mesajlar:
    323
    Beğenileri:
    78
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Hayatımda hiç steroid kullanmayı düşünmedim ama,beslenmemi 1gr dahi bozmayacak antrenman programımı aksatmayacak şekilde yaşarım.
    Büyük ihtimal bu hastalık çoğu kişide de vardır forumdaki arkadaşlardan.Ne yalan söylim aynaya en az 15-30 defa bakıyorumdur poz veriyorumdur.Böyle bir hastalık varsa bile gayet memnunum bu durumdan sağlığıma zarar vermeme neden olacak kadar ilerlemediği ve kontrolüm altında kaldığı sürecede aksine yararı olacaktır.
     
  5. boss333
    Offline

    boss333 Üye

    Katılım:
    20 Kasım 2012
    Mesajlar:
    77
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Aynaya bakma olayını baz alırsak forumun büyük bir bölümünde var bu hastalık bence.Fakat hastaların vücutlarını segilemekten çekindiklerini baz alırsak forumdaki sporcuların büyük bir kısmında bu hastalık yok :)
     
  6. Rambo16
    Offline

    Rambo16 Üye

    Katılım:
    19 Haziran 2010
    Mesajlar:
    712
    Beğenileri:
    1.164
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    La Paz
    Sürekli profesyonel vücutçuların antrenman videolarını izlemenin ve fotoğraflarına bakmanın da bigoreksiyayı tetiklediğini düşünüyorum, o vücutları izledikten sonra kişi kendine baktığında ister istemez onları referans alarak değerlendiriyor..
    Ve sonuç hüsran..
     
    mrtyler2 ve Shredded bunu beğendi.
  7. ercinerge4
    Offline

    ercinerge4 Üye

    Katılım:
    9 Nisan 2013
    Mesajlar:
    75
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    Evet %10000000000 Katılıyorum size
     
  8. sthammer
    Online

    sthammer Guest

  9. AzizShavershian
    Offline

    AzizShavershian Üye

    Katılım:
    19 Aralık 2013
    Mesajlar:
    180
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    aynen öyle ama onlar yapıyorsa biz niye yapamıyoruz?
     

Sayfayı Paylaş