Beyaz ekmek beyaz undan yapılır ki unun asıl rengi beyaz değil kahverengidir. Yani unla oynanıyor (Tıpkı şekerde olduğu gibi. Şekerin de asıl rengi kahverengidir). Bu yüzden beyaz ekmek diğer ekmeklere göre daha zararlıdır. Çünkü beyaz ekmek kilo yapar. Benim tavsiyem tam buğday, kepek, çavdar vb. (kahverengi olan) tür ekmekleri tüketmenizdir. Beyaz ekmeğin bir diğer kilo yapma sebebi de içinin boş olmasıdır ve o taze, çıtır çıtır, yumuşacık ekmeği yemeğe başlayınca bırakmanın zor olmasıdır. İlla beyaz ekmek yiycem, ben beyaz ekmekten vaz geçemem diyorsanız tavsiyem belediye ekmediği (halk ekmeği) yemenizdir. Çünkü halk ekmeği fırınlarda yapılan ekmeğe göre içi daha doludur ve daha çok doyurur. Bu yazıyı edindiğim bilgilerce yaptığım kendi yorumumdur.
Kepek Ekmeğin, Beyaz Ekmekten Farkı Yok! Diyabetlilerin ve diyet yapanların yoğun olarak tükettiği kepek ekmeğin beyaz ekmekten farkı olmadığı ortaya çıktı. Araştırmayı yapan bilim adamları, “kepek ekmeğin kilo ve kan şekeri kontrolü açısından ne yazık ki beyaz ekmekten farkı yok” diye uyardı. Uzmanlar kepekli ekmeğin yalnızca sindirimi kolaylaştırıcı özelliği nedeniyle tercih edilebileceğini söylüyor. Şişman ve diyabetli hastaların “kan şekerini fazla yükseltmediği ve kalorisi düşük olduğu” gerekçesiyle sofralarından eksik etmediği kepek ekmekle ilgili bir araştırma yapıldı. İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 60 kişi üzerinde yapılan araştırma sonunda kan şekeri ve kilo kontrolü açısından kepek ekmekle beyaz ekmek arasında bir fark bulunamadı. Kliniğin şefi Prof. Dr. Aytekin Oğuz, araştırmayla ilgili şu bilgiyi verdi. “Hastada beyaz ekmek-kepek ekmek kıyaslaması, 20 hastada beyaz ekmek- çavdar ekmek kıyaslaması, 20 hastada beyaz ekmek tam buğday ekmeği kıyaslaması yaptık. Kepekli ekmeğin verdiği kalori, kepekli ekmeğin şişmanlatma gücü, kepekli ekmeğin kan şekerini yükseltme gücün olarak değerlendirdiğimizde beyaz ekmekten çok büyük farkı olmadığını gördük.” TAM BUĞDAY EKMEĞİ DAHA DOYURUCU Kepek ekmekle ilgili sonuçlar hayal kırıklığı yaratsa da araştırmada tam buğday ekmeği lehine sonuçlar elde edildi. Prof. Dr. Aytekin Oğuz, şöyle konuştu: “Tam buğday ekmeğinin doyuruculuğunu daha fazla bulduk, kepek ekmeğinin sindirim sistemi açısından katkıları var ama kan şekeri kontrolü açısından etkileri üçünün de birbirine benzerdi. Ekmek tüketiminin kontrollü olması gerekiyor. Özellikle obez olan hastaların diyet ekmek zannederek fazla miktarda kepek ekmek tüketmesi hem obezite hem de diyabet kontrolü açısından kötü olduğunu söylemek isterim. Önemli olan gün içinde yediğiniz toplam ekmek miktarıdır. Hangi cins ekmek olduğu çok ciddi fark yaratmaz. Alıntıdır
Bundan bir kac yil kadar önce hamuru bile ekmek arasi yapip yiyen biriydim ki, artik hic ekmek yemiyorum. Bunu kilo almamak icin yapmiyorum. Hayatimda prensip haline getirdim. (Pazar kahvaltilari istinadir)
vg de mantık kilo almak değilmi peki neden ekmek yemiyoruz? veya şöyle söyleyeyim pilavı karbonhidrat için bol yiyoruz ekmekte karbonhitrat yüzünden kilo yapmıyormu. bilmiyorum ama ekmekteki karbonhidrat basit mi yoksa? yulaf ezmesi gibi değilmi ekemk. yoksa kiloyu sadece yağdanmı veriyor?
Değerli üyemiz; Açtığınız başlık günlük niteliğinde değil soru niteliğindedir.Bu yüzden günlük bölümü dışında taşınmıştır. Lütfen başlık açarken en doğru bölüme açmaya özen gösteriniz ve 1 dakikanızı ayırarak forum kurallarını okuyunuz. Forum kurallarını okumak için buraya tıklayınız Anlayışınız için teşekkür ederiz. Saygılarımızla BodyForumTR Ekibi