Beslenmede Genel Prensipler

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve hsd tarafından 1 Temmuz 2005 başlatılmıştır.

  1. hsd
    Offline

    hsd Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2005
    Mesajlar:
    2.584
    Beğenileri:
    306
    Ödül Puanları:
    93
    Şimdi gelelim asıl işimize, öncelikle şu aklınızdan çıkmasın. Bir sporcu yalnızca 2 saat boyunca egzersiz yapan birisi değildir. Sporcu sporu ve yaptığı sporun gereksinimlerini yaşam biçimi haline getirmiş kimsedir. Beslenme bu yaşam biçimi içinde önem sırasına koyarsak belki de en tepededir. Sağlıklı beslenme sağlıklı bir yaşam demektir, sporda yüksek performans demektir. Zaten sizde bunları biliyorsunuz,

    En başta şunu söylemek istiyorum, iyi bir diyet vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içeren diyettir. Yapma abi çok klasik bir laf ettin diyenleriniz olabilir. Ama biraz sonra ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

    Önemli bir bilgi : Yediğimiz besinler ilk önce yapı taşlarına ayrılarak kanımıza karışır. Sonra yağ olarak depolanma işleri başlar. Bu depolanma işlerinin sonucunda ne açığa çıkar biliyor musunuz ? 'Su'. Eeee, şimdi bu ne ifade ediyor diyorsunuz, bu şunu ifade eder: Eğer su ihtiyacınızı yeterince karşılamazsanız vücut bu ihtiyacı gidermek için yağlanma mekanizmasını hızlandıracaktır. Güzeeel, işte eksik diyetin marifetlerinden biri.


    Kural 1 : Bol su iç.



    Genel Prensipler (Spor yapan yada yapmayan herkes için)

    Neler yemeliyim:

    Yanınızda sürekli su taşıyın. Susuzluk hissetmeseniz dahi her saat başı su içmeye özen gösterin. Fakat aşırıya kaçmaya gerek yok vücut bir su bardağı suyu yaklaşık 40 dakikada içinde emebiliyor. Önemli bir konu: Yemek esnasında yada yemekten hemen sonra su içmeyin. Bu aralarda su içmek miğdenin asitlik derecesini düşüreceği için sindirim zorlasir.

    Karbonhidrat ihtiyacınızı glisemik index' i düşük besinler ile karşılayın.(Bu gerçekten çok önemli)

    Protein ihtiyacınızı yumurta, az yağlı balık ve beyaz et ile karşılayın.

    Yağ için en iyi kaynaklar fındık,fıstık, ceviz gibi kuru gıdalar ve zeytinyağı.

    En az 5 çeşit meyve ve sebze tüketmeye çalışın.

    Nelere son :

    Basit şekerli tüm gıdalar (şeker, büsküvi, tatlı içecekler, çikolata)

    Hayvansal yağlı besinleri daha az tüketin (Yağlı kırmızı et, süt, yoğurt, bitkisel ve hayvansal margarinler)

    Kafein oranı yüksek içecekler.

    Sigara ve Alkol.


    Glysemic index nedir ?

    Bilindiği gibi karbonhidratların yapı taşı şekerlerdir. Fakat her besinde yapı şekilleri aynı değildir. Sindirim esnasında kolay parçalanan karbonhidratlar daha kısa surede daha fazla şekere dönüştüğü için kan şekerini daha fazla yükseltir. İşte bu tip besinler glisemik indexi yüksek besinlerdir.

    Peki kan şekerimizin yükselmesi ne anlama gelir. Kan şekeri yükseldiği zaman vücut onu eski değerlerine çekmek için İnsülin adı verilen hormonu salgılamaya başlar. Bu hormon asıl olarak kanda bulunan şekerlerin vücutta yağ olarak depolanmasını işinde görev alır. Yani yüksek kan şekeri demek yüksek İnsülin demek buda daha hızlı yağlanma anlamına gelir. Daha hızlı kilo almanın dışında, yüksek kan şekeri sağlık açısından pek çok problemlere de yol açabilir. Aynı zamanda kan şekerinin normal seviyesinin çok altında olması da tehlikeli sonuçlar doğurabilir. İnsülin seviyesindeki hızlı değişiklikler (yükselmesi veya alçalması da vücut için tehlikelidir.)

    Güzeeel glysemic index, kan şekeri ve İnsülin hakkında da artık iyi kötü bir şeyler biliyoruz. Peki şimdi ne yapacağız. Evet benim size bu sayfada anlatmak istediğim en önemli konulara geliyoruz.


    Kural 2 : Kan şekerini her zaman normal in en alt seviyesinde tutmaya çalış.

    Çoğu insanın zihninde sağlıklı beslenme kelimelerinin karşılığında yağsız beslenme yatar. Şunu unutmayın ki yukarıdaki su örneği gibi vücudun yağa da ihtiyacı vardır. Fakat vücudun basit şekerli gıdalara ihtiyaci yoktur.


    Kural 3 : Yağ ihtiyacını bitkisel bazlı yağlardan karşıla.

    %0 yağlı diyetler sağlıklı diyetler değildir. Diyetinizin içinde içinde belli oranlarda yağ bulunmasına dikkat edin.


    Evet bu 3 kuralı artık biliyoruz. Yapmamız gereken tek şey bu 4 basit kuralı diyetinize uygulamak. Tabi ki vücut için gerekli miktarlarda temel besin maddelerini, vitamin ve mineralleri alarak. Şu anda piyasadaki diyet programlarının çoğunun temelinde bunlar yatar ama o programları hazırlayanlar olayı biraz daha süsleyip biraz daha karmaşık hale getirerek farklı şeyler yaratmaya çalışırlar.

    Glysemic index oranları için linke tıklayınız: http://www.metu.edu.tr/~guney/bb/gindex.html
     

Sayfayı Paylaş