1- Bir karbonhidrat kaynağının kompleks veya basit olmasının spor veya glisemik indeks açısından pek bi anlamı yoktur.Amaca göre hızlı sindirilen veya yavaş sindirilen tüketilir.Kompleks karbonhidrat iyi karbonhidrat demek değildir.Polisakkaritmiş monosakkaritmiş disakkaritmiş bunlar karbonhidratın sağlıklı olup olmadığıyla ilgili hiçbir bilgi veremez.Mesela nişasta tozu da kompleks ama şekerden daha berbat.Çörek börek simit de komplekstir.Bu baştan kaptırıp gidilmiş koca bir yanlış ve herkesin kafasını allak bullak eden bir konu.Sebebi en başlarda birilerinin karbonhidratları moleküler yapılarına göre sınıflandırılmasıyla alakalı tıbbi ve kimyasal bilgileri gelip spor camiasına aktarmasıyla ortaya çıkmış saçmalıklar yumağı.Kaliteli karbonhidrat yavaş sindirilen kan şekerini fazla zıplatmayan demektir.Bunu da karbonhidrat molekülünün kompleks veya basit yapıda olması belirlemez etkenlerden biridir fakat tek başına belirlemez.Karbonhidratın kalitesi, doğal formundayken posa/karbonhidrat oranıyla ilişkilidir.Posada bulunan doğal maddeler,Lif,protein,vitamin mineraller..vsvs bunların kimyasal emilim engelleyici özellikleri ve hepsinin bitkide bulunan karbonhidrata oranı,insanlar bunu tükettiğindeki emilim hızını belirler.Bu da glisemik yükü ve indeksi belirler.Bu da yağlanmadan karbonhidratlardan faydalanmak isteyen insanlara göre kaliteyi belirler.Kaliteli şeker kaynakları da vardır,polisakkarit kaynakları da vardır.Kalitesiz olanları da vardır.Yavaş sindirilen karbonhidratlara kompleks denmesinin sebebi yavaş sindirilen karbonhidratlarının büyük kısmının kompleks olmasındandır.Fakat çok hızlı sindirilen kompleks karbonhidrat kaynakları da vardır yavaş sindirilen kaliteli şeker kaynakları da vardır.Kriteriniz komplekslik basitlik değil de yavaş sindirilmesi olursa doğruyu yapmış olursunuz.
Şurada yazdıklarımı bi oku :
https://www.bodyforumtr.com/threads/kahve-önerisi.97391/page-2#post-880645
Şekerden uzak duralım olayı da uydurmasyon yavaş sindirileni de hızlı sindirileni de vardır aynı kompleks gibi:
http://www.sugar.org/sugar-your-diet/family-health/glycemic-index/
Bu arada bir not düşeyim glisemik indeksten ve vitamin mineral lif ..vsvsden daha önemlisi tükettiğiniz miktardır.Fazla tüketirseniz yulaf ezmesi de bulgur da sizi yağ tulumuna çevirir.Az tüketirsen şeker seni yağlandırmaz.
2-ikisi de. Kalöri olayı malesef biyolojik olarak imkansız bişey,insan vücudu ve gıdalar arabanın deposundaki benzin gibi çalışmaz çok farklıdır çok faktör vardır.Fakat fikir vermesi açısından mutlaka yapılması gereken bir hesap.Antrenmandan iki saat önce hiçbişey yemesen 2 saat sonraya kadar da bişey yemesen aynı kalöriyi aldığın halde vücut yağın azalabilir mesela.Ama aynı kalöriyi aynı yaşantıyla farklı zamanlarda bölerek aldığında gün sonunda fazladan yağın bile olabilir.
3-Bazı bilimsel çalışmalarda tek öğün yendipinde bile arada anlamlı bir fark görülmemiş.Ama en az 3 öğün yenmesi taraftarıyım.Katabolik oluyorum diye de kendinizi sıkmayın aç kaldığınız zamanlar da olması iyidir.
4-Bo konuda bazı yeni görüşler var.GH ile İGF aynı anda salgılanamadığı için önce protein başka bi zaman da karbonhidrat gibi yöntemler var.Ne kadar doğrudur bi study okumadım henüz.Çok kafaya takılacak ibşey değil beraber alabilirsin.
5-Antrenmandan hemen sonra bişeyler yemenin uzun vadede hiçbir fayda sağlamadığını sağlasa da 1 saat bekleyip yağ yakmanın çok daha avantajlı olduğunu düşünüyorum.Ha tüm (veya üst)vücut süper drop set girmişsindir,2-3 saat çalışmışsındır o zaman glikoz yüklemesi yapman gerekir anlamlı bi fayda sağlar.Ama normal çalışan insanlarda ve hepinizin %90ınızda son derece gereksizdir.
6-Proteinin emilim hızına bağlı çok yavaşsa 30grama belki ulaşırsınız.Hızlıysa zaten bi kısmı işeyerek kullanılacaktır.Kısacası genelde sindirilemez.
Genişletmek için tıkla...