Bent Over Barbell Row

Konusu 'Türkceye Çevirilen Yazilar' forumundadır ve D.Wolf tarafından 3 Eylül 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 10 üye.
  1. D.Wolf
    Offline

    D.Wolf Üye

    Katılım:
    19 Ocak 2008
    Mesajlar:
    1.305
    Beğenileri:
    2.200
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    istanbul
    Neden bu hareketi yapıyoruz?
    Bu hareket sırtımızın üst kısmını doldurmak, kanatlara kalınlık ve güç katmak için harika bir egzersizdir. Bu hareket, tüm vücudumuzdaki kasları saglamlaştırmak adına blinen en köklü harekettir. Bunlardan dolayı, kuvvet oranını artırmak, temel güc ve dayanıklılık kazanma konusunda çok etkili bir harekettir. Dogru bir şekilde yapıldıgında, sırta kalınlık ve kütle katmada tek başına en cok etkiyi yapabilen bir harekettir.

    Hangi kasları çalıştırıyorlar?
    The bent barbell row hareketi kanatlarınıza ve sırt bölgesindeki alt trapez, arka omuzlar ve rhomboids gibi tüm kaslara aşırı derecede baskı ve gerilim uygular. Aslında, barı kendinize çektiginizde sırt ortasındaki ve iç kısımlarındaki kaslarn hepsi çalışıyor.
    Bunlara ilave olarak, hamstringsler ,alt sırt(lower back), ve abdminal(mide) bölgeleri de hareketi yaparken yerçekimine karşı sabit durmanızı saglayan ve bu yuzden bu stabilizasyonu saglamak için gerilim alan bölgeler arasındadırlar. Bu yuzden agır bir set girdikten sonra, The bent over barbell row hareketini tüm vücudu çalıştıran bir hareket olarak hissedebilirsiniz.
    Bu hareket agırlık kaldırma programlarının vazgecilmez temel bir hareketidir. Eger bir vücut geliştirmeci iseniz ve ciddi oranda kas kütlesi kazanmış görünen birisiyseniz, bu hareketi antrenman programınıza eklemek , üst sırıtnıza hacim katmak ve yanlara dogru kalınlık oranını artırmak ve çizgileri keskinleştirmek için eşsiz bir hareket seçimi olacaktır. Aslında, sırt kalınlıgı için genel olarak bulabileceginiz en iyi kütle inşa etme hareketidir.

    Eger kuvvet kazanma programına yönelik bir çalışma içerisine girmiş bir sporcuysanız, barbell rows lar üst sırt bölgesi için çekiş gücünü artırmada harika bir tamamlayıcı harekettir, bu yuzden aynı zamanda, futbol ve rugby gibi temas gerektiren sporlarla ugrasanlar için de çok önemli bir hareket. Hatta, çoğu antrenör barbell rows lar temel gücü artırdıgı için, bunları favori hareketler olarak nitelendirirler.

    Powerlifter lar için bench press hareketinde güç kazanmak için önemli bir yardımcı harekettir. Hernekadar pullup hareketi üst sırt bölgesinin en etkili hareketi olarak düşünülse de, bent over barbell rows powerlifterlerın en cok odaklandıgı harekettir. Bunun sebebi, üstü sırtın bir çok yönden göğüse benzemesidir. yani, bu bölge diğer kas gruplarından(biceps, trapezler ve arka omuzlar) yardım alan gövde kaslarındandır, dolayısıyla bu bölgeler güçlendiginde bench press için bir artı saglanmış olacaktır.

    Yapılış Şekli
    The bent over barbell rows belirttigimiz şekillerde yapılabilir. Eger, kütle veya kütle+ güç artışı çin çalışıyorsanız, aşagıda tanımladıgımız şekillerde yapabilirsiniz.

    Bir powerlifter veya vg ci ve özellile hız veyag üç kazanmak için çalışyorsanız, bu hareketi farklı teknikler kullanarakta yapabilirsiniz.

    The Basic Barbell Row
    Dogru yapılış şeklini ögrenmeniz için başlangıcta bu hareketi oldukça düşük kilolar ile yapmanızı öneriyorum. Hiç agırlık eklenmemiş olarak başlangıcta çalışmak idealdir. Barı önünüze koyun, bacaklarınızı omuz genişliginde veya biraz daha geniş açın. Öne dogru egilip,belinizi bükün, kalçalarınızı dışarı atacak şekilde barı iki elle tutun. Barı tutuş şekliniz omuz genişliginizden daha geniş olmalı, her bir taraf için 4-6 inch lik daha geniş bir mesafe uygun olabilir. Bu tutuş genişliği kanatları çalıştırdıgı kadar, sırıtnızın orta kısımlarını da çalıştırdıgınızı garanti eder.

    Pozisyon(duruş şekli)
    Harekete başlamadan önce almanız gereken pozisyon; dizleriniz asla düz olmayacak şekilde, 90-180 derece bükülmüş şekilde olmalı. Alt sırıtnız gergin olacak şekilde(beliniz biraz bükülmüş şekilde) dümdüz bir görüntü çizmelisiniz.
    Kollarınızdan sadece güç alarak agırlıgı midenize dogru çekin ve bırakırken zemınle arasında sadece birkaç inch mesafe kalsın(çünkü amaç yüksek gerilim). Barbell rows hareketinden maksimum verimi almak için alt sırtınızı olabildigince yere paralel olacak şekilde yakın tutmaya çalışın. Kısacası, En önemli nokta alt sırtı düz veya biraz kavisli(bükülmüş) tutabilmek.

    Hareket
    Baı göğüs kafesinize veya abdominal bölgesinin üst kısmına dogru çekin. Unutmayın, barbell row bir sırt egzersizidir. Genelde yeni başlayanlar agırlıgı sırtının yardımıyla kaldırmayı cok zor bulurlar ve kollarını çok fazla kullanırlar.
    Vücudunuzun geri kalan bölgelerinde gerilimi koruyacak şekilde agırlıgı gövdenize doğru çekin. Hareket boyunca alt sırtınızı biraz bükülü ve yüzünüz karşıya baksın. Barı gövdenize degdirin ve omuzlarınzdaki baskıyı ve yanmayı hissetmelisiniz. Kollardaki gerilimi en üst düzeyde tutmak için barı yavaş yavaş bırakın. Bunlar, sadece 1 tekrarda dikkat emeniz gereken durumlar.
    Tekrarları olabildigince kendınıze zorla söyleyerek ve sayarak yapın. Böylece hareketi dogru yaptıgınızı hissedebilecek ve kanat bölgesi çevresindeki, arka omuzlarda ve omuzlar arasındaki kan pompalanmasını hissedeceksiniz.

    Teknik

    Bu harekette tenik gerçekten çok çok önemli. Hamstringsler, abs ve alt sırt gergin saglam bir şekilde gergin olmalı. Sadece omuzlarınız ve dirsekleriniz hareket boyunca hareket etmeli.
    Üst sırt bölgesinde herhangi bir şekilde sallanma, silkelenme, kalçaları hareket ettirmek çok kötü bir fikir. Omurganızın yüzlerce pound olarak kaldırdıgınız agırlıgın son tekrarı için hızını birden kesmek veya yavaşlatabilmek için inşa edilmedigini unutmayın. Sırtınızı hareketsiz ve sabit bir biçimde kavisli olacak şekilde tutun sadece, böylece hiç sakatlık yaşamayacaksınız.
    Hareketi dogru bir biçimde yapmaki için, hakim olacagınız bir kilo ile çalışın ve tekrarları biraz yuksek tutmaya çalışın. Her antrenmanda agırlıkları yavaş yavaş ekleyin ve bu sadece birkaç pound olacak şekilde olsun. Sonra agrılıkların çok artmaya başladıgını göreceksiniz.

    Antrenmanınıza nasıl dahil edeceksiniz?
    Bent over barell rows hareketini antrenmanınıza nasıl dahil edeceginiz tamamen amaçlarınıza baglı. Eger özel olarak büyüme amaçlı çalışma yapıyorsanız, veya hacimle birlikte güç kazanmaya yönelik yapıyorsanız, o zaman rows hareketlerini sırt gununde yapmanız gerekiyor. Tekrarları temiz çıkarmak için 8-10 tekrar bu amaçlar için en iyi aralık. 3-4 setlik bİr çalışma yeterli .
    Programıızda pullup hareketi varsa, pullup hareketi daha zor oldugu için, onu bent over barbell rowing ten önceye almak isteyebilirsiniz(yani, bu olabilir)
    Deadlift hareketi antrenmanınızda olacaksa, o zaman hangisinin daha önce olacagına siz karar vereceksiniz çünkü her ikisi de posterior dediğimiz kaçla bölgesindeki ve ona yakın kaslara baskı uygular. örnegin; alt sırt, hamstrings, glutes bölgeleri. İkinci sececegin hareket hangisi olursa, o zaman daha az sulu ve dinç olursunuz o harekette, bu yuzden kişisel olarak deadlift hareketinden önce rows lara öncelik tanırım. Deadlifit önce yaptıgımda alt sırtım o kadar çalışıyor ki, rows hareketine gectigimde daha ısınma kilosunda bile hemen tıkanıyorum. Yine de deneyin ve hangisinin size yaradıgını görün ve tercihinizi ona göre yapın.

    Çeviri: D.Wolf
    Kaynak: http://www.real-weight-lifting.com/b...rbell-row.html
     
    Alper19891, mma-, GencGrafiker ve diğer 24 kişi bunu beğendi.
  2. Hamartin
    Offline

    Hamartin Üye

    Katılım:
    30 Nisan 2008
    Mesajlar:
    345
    Beğenileri:
    190
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Kayseri
    D.wolf belimizi incitmemek için tavisye ettiğin bir püf noktası var mı ? Bende biraz agrı yapıyor.
     
  3. D.Wolf
    Offline

    D.Wolf Üye

    Katılım:
    19 Ocak 2008
    Mesajlar:
    1.305
    Beğenileri:
    2.200
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    istanbul

    genel olarak alt sırta vuran hareketlerde kaldırış teknıklerı birbirine benzer.

    en cok önemli olan nokta alt sırtın yere paralel olacak şekilde düz durması. ve agırlıga olabildigince yakın olun, bunun için de barbell a uzak mesafede durmayın. olabildigince bacaklarınızı kırın agırlıgı alırken. agırlıgı alırken avuclarınızı hazır konumda tutun önceden. alırken avuclarınızla anlık biçimde kavramayın. bu hareket güç kaybına da yol açar. eger sagınızda solunuzda ayna olursa, oradan duruş şeklinizi ayarlamaya çalışın.

    çok yuksek kilolara başta inanın gerek yok, önceden deadliftte başladıgımda, kısa zamanda 140 kg yi gecmiştim, ama keşke öyle yapmasaydım diyorum. önemli olan kiloları birden artırmak değil. unutmayın, her harekette yeteneklilik oranı ve adaptasyon şeklini aslında siz belirliyorsunuz ve nasıl başlarsanız o şekilde gidiyorsunuz. yavaş bir şekilde artırın kiloları ve belirli periyotlarda harekette yaptıgınız kiloya hakim olmaya başlayınca, kiloları da artırırsınız. önemli olan hareketi düzgün yapabilmek, yoksa agır kilolar sakatlık getirebilir, özellikle bu tür hareketlerde.

    kaslarınızdaki noktaları vuracak ve pumpingi rahatlıkla hissedebileceginiz kiloyu secin ve onla başa cıkmak sizin için zor olmasın, tam optimum sevıyede olsun.
     
    Alper19891, Akay, inTimiDaToR ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  4. novizenj
    Offline

    novizenj Üye

    Katılım:
    11 Aralık 2008
    Mesajlar:
    444
    Beğenileri:
    371
    Ödül Puanları:
    73
    yüksek kilolarla yapıldığında sakatlanmaya çok uygun bir hareket barbell bent over row. setin sonuna doğru özellikle son 1-2 tekrarda yorgunluk sebebiyle sırtın pozisyonu bozulabilir. bu durumda bütün yük birden omurgaya biner ve ciddi sakatlıklar ortaya çıkabilir. bu nedenle çok dikkatli yapılması gerekir. ben şahsen seated cable row hareketini tercih ediyorum. oturarak yapıldığı için aynı kas grubunu daha kontrollü çalıştırma imkanı sağlıyor.
     
  5. SCHWARZXXL
    Offline

    SCHWARZXXL Özel Üye

    Katılım:
    15 Mart 2006
    Mesajlar:
    3.626
    Beğenileri:
    4.706
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    bu harekette beli korumak için bir teknik de aşağı değil yukarıya doğru bakmaktır.
     
  6. precorefx
    Offline

    precorefx Üye

    Katılım:
    5 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    134
    Beğenileri:
    62
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Ankara
    Harika bir hareket.

    Nizami yapılmasına bir katkı da smith machine'de yapmak olabilir.
     
  7. zoparrat
    Offline

    zoparrat Üye

    Katılım:
    15 Aralık 2009
    Mesajlar:
    127
    Beğenileri:
    44
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Edirne & İzmir
    neden?....
     
  8. gr
    Offline

    gr Üye

    Katılım:
    29 Ekim 2009
    Mesajlar:
    55
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    makalede deadlift ve row ayni programda olacaksa deadliftten önce row önermiş ama row deadlift' le birlikte ayni programda yapildiginda ikisinden biri çok verimsiz oluyor.

    ikiside insana hayvanca tatmin veren hareketler ikisini programda nasil düzenlemek lazim sizce?
     
  9. D.Wolf
    Offline

    D.Wolf Üye

    Katılım:
    19 Ocak 2008
    Mesajlar:
    1.305
    Beğenileri:
    2.200
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    istanbul
    Deadliftte ilk haftalar daha düşük kiloyla, daha kontrollu kaldırışlar yapmak gereklidir. Bu hem hareketin kavrayış şeklinin öneminden olsun, kaldırırken sakatlık ihtimalinin en aza indirgenemsini saglayan duruş pozisyonu olsun, başlarda agır kaldırılabilse bile, nispeten biraz daha düşük kiloyla daha dengeli tekrarlar yapmak, ileride hızlanacak olan agır kilolar ve düşük tekrarlar için önemli bir zemin hazırlar. Kolların düz olması, omuzların ileriye değilde, geride göğüs kafesinin ileride durarak harekete hazır olmasının önemi olsun, sırtın düz durması olsun

    Örnegin; İlk haftalar 1 dk lık gibi bir dinlenme ile gücünüzün % 50-%70 ini kullanarak dogru tekrarlar yaparak, bu harekette dogru kaldırış teknigiyle agır kilolar için temelinizi artık oluşturmuş olursunuz. Daha sonra 3-5 tekrar gibi ciddi kilolara gireceginizde, gücünüzün %90 dan daha fazlasını kullandıgınız anlarda bile, nizamiyet konusunda hata yapmanız cok daha düşük bir olasılık içerecektir. Teknigi dogru kavrayabilmek cok önemli.



    Amaca göre değişir, ama genel olarak kanatları büyütmek ve kalınlık katmak için rowing daha önceye koyulabilir. Sulu görünümünü rowing le daha cok kullanmak istiyorsan, daha iyi performans sergilersin ve ilk sıralara koyabilirsin. Bu tercihe göre değişen birşey, haftalık olarak değişmeli olarakta denenebilir.
     
    Akay, gr ve zoparrat bunu beğendi.
  10. zumruduanka
    Offline

    zumruduanka Üye

    Katılım:
    20 Haziran 2010
    Mesajlar:
    167
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    38
    Meslek:
    pazarlama
    Yer:
    istanbul
    Af buyurun sulu görünüm ne demek?
     
  11. voltaj
    Offline

    voltaj Üye

    Katılım:
    31 Mayıs 2011
    Mesajlar:
    933
    Beğenileri:
    258
    Ödül Puanları:
    73
    Yer:
    Ankara
    arkadaşlar birşey sorucam bent over barbel row da tutuşunuz nasıl ?

    avuç içi arkaya bakacak şekildemi tutuyorsunuz ? yoksa avuç işleri öne bakacak şekilde mi tutuyorsunuz?

    youtube falanda baktım çoğu kişi avuç içleri öne bakacak şekilde tutuyor. bende bu hareketi avuç içleri arkaya bakacak şekilde tutuyordum ama kafam karıştı. sizce hangisi daha doğru bir tutuş? ya da ikisinin farkı warmı hareketin vurduğu yer bakımından ?
     

Sayfayı Paylaş