Bel Fıtığı'na Yüzme İyi Geliyor

Konusu 'Sağlık & Sakatlanma' forumundadır ve saydam tarafından 17 Nisan 2006 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. saydam
    Offline

    saydam Özel Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2004
    Mesajlar:
    7.092
    Beğenileri:
    1.922
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    serbest
    Yer:
    Academic Sport Center
    ANKARA (İHA) - Bel fıtığının oluşmasını engelleyen yüzme sporunun, mevcut olan bel fıtığı rahatsızlıklarının tedavisinde de olumlu sonuçlar verdiği belirtildi.
    Karın ve sırt kaslarını kuvvetlendiren yüzme sporu, düzenli olarak yapıldığında ise bel fıtığını tedavi eden en önemli yöntem olarak öneriliyor.

    Pek çok insanda görülen bel fıtığı hastalığının tedavisinin mümkün olduğunu belirten uzmanlar, küçük yaşlardan itibaren egzersiz yapmanın ve sağlıklı beslenmenin bel fıtığı hastalığının oluşumunu önleyen en önemli etken olduğunu kaytetti. Kalsiyum ve demirin yoğunlukta olduğu beslenme şekli kemik yapısının gelişimi için oldukça önemli olduğunu belirten uzmanlar, güneşin kemikler üzerindeki etkisinin unutulmaması gereken bir husus olduğunu, bebeklerin ve çocukların kemik yapısının gelişimi için güneş ışığına ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

    Küçük yaşlardan itibaren yapılan egzersizlerle kuvvetlendirilen bel ve karın kaslarının bel fıtığının önlenmesinde önemli rol oynadığını açıklayan uzmanlar, karın ve bel kaslarının güç kazanması ile belin yükünün azalacağını ve vücudun taşınmasının sadece iskelet sistemi tarafından sağlanacağını açıkladı.

    Böylelikle bel ve karın kaslarının kuvvetlenmesinin omurlara binen yükü azalttığının görüldüğü belirtiliyor. Bel fıtığı oluşumunu önlemek ya da tedavi amaçlı spor yapmak isteyenlere uzmanlar tarafından ilk olarak yüzme sporu öneriliyor. İlk defa spora başlayacak olan kişinin ise birdenbire hızlı bir tempo ile yüzmeye, yürümeye ya da koşmaya başlamasının vücuda zarar vereceğinden dolayı, sporların kişinin kondisyonuna ve fiziki yapısına göre uygun bir şekilde yapılması gerektiği bildiriliyor. Yine kasları uygun bir şekilde çalıştırmak için serbest stil ve sırt üstü yüzme stilleri uzmanlar tarafından hastalara tavsiye ediliyor.

    40 yaşın üstündeki kişilerinde yürüyüş yapmaları gerektiğini bildiren uzmanlar, bel fıtığı hastaları asla ağırlık kaldıracakları veya sırt hareketleri yapacakları sporları yapmamaları yönde hastaları uyarıyor.
    Bel fıtığının nedenlerinden bir diğerinin de stres olduğunu nitelendiren uzmanlar, stresle birlikte salgılanan hormonların kalpten bağırsaklara kadar vücudun her yerinde olumsuz etki meydana getirdiğini belirtiyor.

    Stres sinir sistemi üzerinde etki meydana getireceği ve bel fıtığını da olumsuz yönde etkileceğinden hastaların stresten uzak durmaları gerekiyor. Bel fıtığı hastaları işyerinden akşam eve gittiklerinde sırt ağrısı çekiyorlar ise gün içindeki pozisyonlarınına dikkat etmeliler.

    Özellikle uzun süreli oturuşlarda belin destekli şekilde olması gerekiyor. Bel desteksizken omurlara binen yük maksimuma çıkıyor. Kişi oturduğu anda bele binen yük iki mislinden fazla olduğu, bu sebeple oturuş pozisyonun oldukça önemli olduğu uzmanlar tarafından hastalara açıklanıyor.

    Eğik bir şekilde oturmak kısa süre için rahat gözükse de, bir süre sonra omurlardaki statik dengeler bozulduğundan ciddi sorunlar ortaya çıkıyor. Hastaların oturuş pozisyonlarına da dikkat etmeleri öneriliyor.

    Sağlıklı bir bele sahip olmak için yatılan yerin büyük önem taşıdığı belirtilirken, toplum içinde oldukça yaygın olan tahta üzerinde yatma uygulaması uzmanlar tarafından doğru bulunmuyor.

    Yine uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda tahta, sunta gibi sert cisimlerin üzerinde yatan kişilerin bel sağlığında hiçbir olumlu etki görülmediği ifade edildi. Sağlıklı bir bele sahip olabilmek için ortopedik yaylı yataklarda yatılması gerektiği uzmanlar tarafından bildiriliyor.
     
    ammun ve Sampiyon bunu beğendi.
  2. wolveron2
    Offline

    wolveron2 Üye

    Katılım:
    28 Kasım 2005
    Mesajlar:
    206
    Beğenileri:
    123
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Bilgisayar ithalat/kurumsal satış
    Yer:
    İSTANBUL/mecidiyeköy
    Bilgiler için saol saydam kardeş. Bende fel fıtığının en şiddetli şekilde yaşayan birisiyim.Askerde tankçıydım başıma geldi. ağır mühümmatlardan dolayı başımıza geldi.7 ay boyunca ilaç tedavisi ve fizik tedavi geçirdim ama tam olarak iyi gelmedi.Sonra ameliyat demelerine karşın ben olmadım biraz çekindim açıkçası.. Sivile geldikten sonra hafif egzersizlerle iyleşmeye çalıştım. Arada bir ağır şekilde yakalıyordu ama egzersizleri arttıırdım ve çok şükür şimdi b.b. yapıyorum çok iyiyim. Burada herkes sağlığın kıymetini bilmeli spor yapan birisinin aslında normal bir insana göre çok daha az zararlar gördüğünü mükemmel sağlamlıkta vucut yapısında olduğunu bilmeli işin görüntü boyutunu bir anlamda aşmalı, saygılar
     
  3. bayramefendi
    Offline

    bayramefendi Üye

    Katılım:
    21 Kasım 2007
    Mesajlar:
    7
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    11
    bende de bel fıtığı var.bu bilgiler iyi oldu benim için.teşekkürler
     
  4. caneryılmazer
    Offline

    caneryılmazer Üye

    Katılım:
    17 Ocak 2009
    Mesajlar:
    3
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    çektirdğim mr sonucunda bel fıtığına rastlanmadıgı görülmüş. ama benım işim dolaysıyla gun boyu bılgısayar karsısındayım.sırt ve bel bölgemde agrılar devam edıyor.doktor bana bel fıtıg baslangıcı var dedı.gunde 50 tane ters mekik önerdi.gecelerı yuz ustu yatınca belımde agrılar oluyor .çoğu uzmanda mekik çekmeyi tavsiye ettiğini duydum.yasım 22.bu yaşta fizik tedavilerde yaşlı ınsanların oldugu yerlerde sürünmek ıstemıyorum.bu illetten kurtulmak istiyorum.neler yapmalıyım lütfen yardım ederseniz çok sevınırım.
     

Sayfayı Paylaş