alınan proteinin bir kısmının zaten mide asidi tarafından sindirilemediğini biliyorsundur umarım 200 gr tavuk (pişmemiş) haliyle ideal bir miktardır
MİT: Tek seferde ancak 30 gram protein alınabilir.
GERÇEK: Vücut 30 gramdan cok daha fazla proteini sindirip, alabilir.
Ne zaman yuksek miktarda protein alımlarından konuşulsa, her seferinde ortaya bir söylenti atılır; her protein beslenmesinde yaklasık olarak 30 gram protein kullanılır ve bunun üstündeki miktar atıl kalır.
Aslında bunun gercekle pek de alakası yoktur. Örneğin et ( Dana, tavuk, domuz ve balık) %97 etki ile sindirilir. 25 gram dana eti yendigi zaman etteki proteinin %97’si emilir. Daha sonra icınde yaklasık 60 gram protein barındıran 280 gramlık bir biftek yenildiginde, bunun %97’si yine sindirilir ve emilir. Peki arastırmacılar neden 40 gram daha protein kullanıyorlar, sadece 30 gram protein sindililebiliyorsa? (1)
Gerçek olan, bazı araştırmacılar speküle etmesine ragmen, Protein yükseltgemesinin "anabolic drive" tetikledigidir. (2). Bu anabolik itis gücü Hyperaminoacid yoluyla tanımlanır. Hayvanlarda IGF-1 ve GH gibi anabolik hormonların arttıgı olmustur. Bunun iliksinin insanlarda ispatlanması zor olsa da, fazla protein alımlarında kuru vücut kütlesinde artis olmustur. (3,4).
Kas buyumesinin maksimize edilmesi isteniyor ve kas kaybının da minimal seviyeye çekilmek isteniyorsa, protein sentezlenmesi maksimuma çıkarılmalıdır. Bu açıkca gösterir ki, buna ağır idman ve gerekli kalori ve yuksek miktarda protein ile ulasılır. Bunun anlamı, öğünlerde 30 gramdan fazla protein alımı norm olarak kabul edilebilir. Hiç korkunuz olmasın, tüm protein vücut tarafından efektif olarak kullanılır.
KAYNAKLAR
1. Tipton K., Ferrando A., Phillips S., Doyle, JR D., Wolfe R. Post exercise net protein synthesis in human muscle from orally administered amino acids. Am. J. Physiol. 276: E628-E634, 1999
2. Millward, D.J. Metabolic demands for amino acids and the human dietary requirement: Millward and Rivers (1988) revisited. J. Nutr. 128: 2563S-2576S, 1998
3. Fern EB, Bielinski RN, Schutz Y. Effects of exaggerated amino acid and protein supply in man. Experientia 1991 Feb 15;47(2):168-72
4. Dragan, GI., Vasiliu A., Georgescu E. Effect of increased supply of protein on elite weight-lifters. In:Milk Protein T.E. Galesloot and B.J. Tinbergen (Eds.). Wageningen The Netherlands: Pudoc, 1985, pp. 99-103
Son düzenleme: 10 Ocak 2015