Basit Ağırlık Ölçümü

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve MysticMind tarafından 6 Aralık 2013 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. MysticMind
    Offline

    MysticMind Üye

    Katılım:
    6 Aralık 2013
    Mesajlar:
    70
    Beğenileri:
    50
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Makine Teknikeri
    Yer:
    Adıyaman
    Merhabalar.Ateş pahalısı olan hassas tartılara paranızı harcamak yerine 1 kap ve su ile ölçümünüzü yapabilirsiniz tamamen fizikle alakalı.Marketlerden üzerinde gramajları yazan örn: 100 gr - 200 gr -300 gr gibi 1 kiloluk su kaplarından alın.500 gr kadar su doldurduktan sonra mesela tavuğunuzun kaç gr olduğunu ölçmek istiyorsanız suyun içine bırakın ve başlangıçta ki ölçüyle farkı alın.Örneğin kabın içerisinde hiç birşey yokken 500gr ağırlığında olan su tavuğu koyduktan sonra 700 gr a yükseldiyse koyduğunuz tavuğun çiğ hali 200 gr dır. Kolay gelsin.

    [​IMG]
     
  2. wrestler
    Offline

    wrestler Super Moderator Yönetici Super Moderator

    Katılım:
    4 Şubat 2007
    Mesajlar:
    3.231
    Beğenileri:
    3.368
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    TOKAT
    Beherlerdeki rakamlar ağırlığı yani gr. ı değil, hacimi yani lt. ya da cc. yi gösterir. Bu da ağırlığın değil hacmin ölçüldüğü anlamına gelir. Tavuk etinin özkütlesiyle suyunki bir değil. Yani oradaki değer 100 arttı diye tavuk etinin ağırlığı 100 gr olmaz. Daha fazladır.

    Verdiğin metod yanlış gibi görünüyor.
     
  3. MysticMind
    Offline

    MysticMind Üye

    Katılım:
    6 Aralık 2013
    Mesajlar:
    70
    Beğenileri:
    50
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Makine Teknikeri
    Yer:
    Adıyaman
    ml olarak yazımları mevcut ancak su ile ölçüm yapıldığı için 1 ml = 1 gr denk gelmekte zaten. Ağırlık ölçüyoruz özkütlesini değil ki :) Özkütlesi sabittir istediği kadar büyük olsun aynı şekilde suyunda özkütlesi sabittir biz gramaj olarak ağırlığını ölçüyoruz.
    --- Mesaj birleştirildi, 6 Aralık 2013 ---
    Bu arada teknik denenmiştir.100 gr ve 200 gr göğüs eti ile denedim.Kapta ki ibareler 100 ml ve 200 ml olarak artış gösterdi :)
     
  4. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    Eti suya atınca toplam hacim et+suyun hacmi olur yani o artış etin hacminin suyun hacmine eklenmesinden kaynaklanıyor. Yani etin ağırlığını bulmak için artan hacmi suyun yoğunluğu olan 1'le değil etin yoğunluğuyla çarpman lazım. Etin hacmiyle ağırlığının aynı çıktığını iddia etmek için etin yoğunluğunun suyun yoğunluğuyla aynı olması gerekir ki bu da imkansız. Yanlış ölçmüşsün.

    Ayrıca ateş pahası dediğiniz hassas tartılar 30-35 lira falan. Bir avantajı daha var, suyla mahvolacak yiyecekleri de tartabilirsin.

    Daha da önemlisi eti suya atmak etin tadını bozar, yapmayın böyle şeyler.
     
    wrestler bunu beğendi.
  5. MysticMind
    Offline

    MysticMind Üye

    Katılım:
    6 Aralık 2013
    Mesajlar:
    70
    Beğenileri:
    50
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Makine Teknikeri
    Yer:
    Adıyaman
    Şahsen ölçümü denedim.Hassas terazide 108 gr olan göğüsü denediğim teknikle 100 ml olarak gördüm.Denemelerimde doğru çıktığını görünce paylaşmak istedim :)
     
  6. wrestler
    Offline

    wrestler Super Moderator Yönetici Super Moderator

    Katılım:
    4 Şubat 2007
    Mesajlar:
    3.231
    Beğenileri:
    3.368
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    TOKAT
    peki suyun içine attığın tavuğun hacmiyle aynı olan demir parçasını atsan sonuç değişmeyecek mi? senin mantığına göre değişmeyecek çünkü su 100 ml daha yükselmiş olacak. 100 ml su 100 gr gelecek vs vs. Ama doğru olan içine attığın demirin ağırlığının 100 gr dan fazla olması.
     
  7. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    Ortalama tavuk etinin yoğunluğu 1.15 gr/cm3 imiş. Bu durumda senin kaptaki her 100 gr'lık artışı 115 gr olarak değerlendirmen ve tavukçunu da değiştirmen lazım, fazla su dolu senin etler. Bol hormonlu olsa gerek veya şırıngayla su basılmış da olabilir. Bunun dışında kırmızı et için, balık eti için, değişik balık türleri için tek tek yoğunluklarını bilerek hesap yapmamız gerekecek, etin tadındaki bozulmayı da zarar hanesine eklediğimiz ve bu yöntemle suyun mahvedeceği çok sayıda yiyeceği ölçemeyeceğimizi de düşünürsek gidip 20-30 liraya bir tartı almak hem daha güvenli hem daha pratik olacaktır.
     

Sayfayı Paylaş