Ballı Mucize

Konusu 'Türkceye Çevirilen Yazilar' forumundadır ve BaBe ShaQ tarafından 9 Mart 2007 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. BaBe ShaQ
    Offline

    BaBe ShaQ Üye

    Katılım:
    21 Ocak 2007
    Mesajlar:
    335
    Beğenileri:
    35
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Manisa-Merkez
    Eğer en iyi balı arıyorsanız, koyu renkli salgı ballarını tercih edebilirsiniz. Bu ballar, bitkilerin üzerinde yaşayan böceklerin şekerli salgılarını toplayan arılar tarafından üretiliyor.

    İspanya’da yapılan bir araştırmaya göre, çiçek balına oranla salgı ballarında, hastalıkla mücadeleye yardımcı antioksidanlar daha fazla bulunuyor.

    Ancak, uzmanlar balın her çeşidinin çok yararlı olduğunu belirtiyor.

    Madrileno de Investigacion y Desarrollo Rural Enstitüsü’nden araştırmacı Rosa Ana Perez açıklıyor: “Balın harika bir tada sahip olmasının yanı sıra, antioksidan ve antibakteriyel etkisi de kanıtlanmıştır.”

    Son yıllarda yapılan araştırmalarla birlikte, balın mikroplarla mücadelede etkili olması, ve serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarlarını önleyen antioksidanlarca zengin olması, ona sağlıklı bir yiyecek şöhreti kazandırmıştır.

    Perez ekliyor: “Serbest radikallerin, nörodejeneratif hastalıklar, kronik inflamatuvar hastalıklar, kanser, kardiyovasküler hastalık ve yaşlanma üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dair her geçen gün daha fazla kanıt elde ediliyor.”

    2004 yılında Amerikalı araştırmacıların yaptığı bir çalışmada, hergün dört ile on kaşık arasında bal yiyen gül hastalarındaki antioksidan seviyesinin kiloya bağlı olduğu belirlenmişti. Bu çalışmada bir belirsizlik olmasına rağmen, bal çeşitleri pek çok antioksidanı içeriyor olabilirdi.

    Yapılan yeni bir çalışmayla, 36 çeşit İspanyol balı, arıların çiçek nektarından yaptıkları çiçek balı, ve bitkilerin üzerinde yaşayan böceklerin salgıladıkları yapışkan ve tatlı maddeden ürettikleri salgı balı olmak üzere iki grupta incelendi.

    Salgı balı, dünyada sadece birkaç yerde üretiliyor ve belirli bölgelere özel bir tat olarak düşünülüyor.

    Araştırmacılar, yaptıkları çeşitli testlerle balları incelediler ve elde edilen sonuçlara göre, salgı ballarında antioksidanlar genel olarak yüksek miktarda bulunuyor. Araştırmacılar, ayrıca İspanyol salgı balının çiçek balına göre daha koyu renkli ve daha asidik olduğunu belirtiyorlar.

    Perez, İspanya dışında üretilen salgı ballarının da yüksek miktarda antioksidanlar içerdiğini belirtiyor.

    Ne kadar bal tüketmeliyiz? Perez bu soruyu şu şekilde yanıtlıyor: “Meyve, sebze, zeytinyağı, bal, ve antioksidanlar içeren diğer doğal besinlerce dengeli bir diyet, hastalıklardan korunmamıza yardımcı olacaktır.”

    Perez, balın %80’ninin şeker olduğunu ve tüketicilerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: “Bal, hem nicelik olarak hem de diğer besin maddeleriyle olan ilişkisi nedeniyle diyete dengeleyici bir unsur olarak eklenmelidir.”

    Son olarak, Perez balın mucizevi bir besin maddesi olmadığı söylüyor ve ekliyor: “Hiç bir besin maddesinin tek başına kişilerin sağlığını iyileştirdiğini veya belirli hastalıklardan koruduğunu düşünmüyorum.”

    Kaynak : Journal of the Science of Food and Agriculture/2007 Şubat sayısından çevrilmiştir.
     

Sayfayı Paylaş