Balığın vücuda verebileceği zararlar olabilir mi?

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Veyron tarafından 7 Kasım 2006 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. Veyron
    Offline

    Veyron Özel Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.884
    Beğenileri:
    435
    Ödül Puanları:
    93
    Yer:
    Republic Of Fenerbahce
    Bu yazıda dikkat çekmek istediğim sadece günümüzde yediğimiz balıkta bile sağlığımızı tehdit edebilen maddeler olması



    ''Yağ oranı düşük balık, iyi kalite protein kaynağı yumurta ve antioksidan deposu kahveyi tüketirken zararlarını göz ardı etmemeliyiz




    BALIK
    Yağ oranı düşük olan balık hayvansal proteinin önemli bir kaynağıdır. Balık yüksek kaliteli protein, omega 3, omega 6, vitamin ve mineral içermesi açısından besin değeri yüksek bir besindir. Kalp sağlığı üzerine koruyucu etki göstererek, kötü huylu kolesterolün azalmasını, iyi huylu kolesterolün artmasını sağlayan, bu sayede kan damarlarının tıkanmasını önleyerek dolaşımın akışkanlığını devam ettiren omega 3 yağ asitleri yönünden zengin olan balığın bu etkileri konuyla ilgili çok sayıdaki araştırmayla da desteklenmektedir.
    Omega 3 yağ asitlerinin sağlık üzerine bir diğer etkisi kansere karşı koruyucu kalkan işlevi görmesidir. Özellikle göğüs, prostat ve kolon kanserinde omega 3'ün yararlı olduğu bilinmektedir. Balığın özellikle çocuklarda zekâyı geliştirici özelliği vardır. Düzenli olarak omega-3 bakımından zengin besinler tüketenlerde beyin yaşlanması daha da yavaşlar.
    Peki balığın vücuda verebileceği zararlar olabilir mi? Evet, maalesef günümüzde çevresel kirlenmeler nedeniyle yediğimiz balıklar da beyin hasarına neden olan cıva ve "poliklorine bifeniller" (PCBs) ile kirlenmiş durumdadır. Özellikle çocukların, doğurganlık çağındaki kadınların, gebe ve emziklilerin ağır bir metal olan civayı almaları, beyin gelişimlerini olumsuz etkileyebileceği için, yüksek cıva içeren balık tüketimlerini kısıtlamaları gerekir. Bu nedenle kılıçbalığı, kiremitbalığı, uskumru gibi cıva ile kirlenme oranı yüksek olan balıklar tüketim açısından tercih edilmemelidir.

    KAHVE
    Son çalışmalarda kahvenin siroza ve diyabete karşı koruduğu görüşü yer almaktadır. Yine çalışmalarda kahvenin en genel antioksidan kaynağı olduğu, mutasyona uğramış gen taşıyan bireylerin meme kanseri risklerini azalttığı bulunmuştur. Hafızayı artırabileceği kanıtlanmıştır.
    Kahve tüketimi düşük riskini artırabileceği için hamileyken kahve tüketilmemelidir. Kafein uykusuzluğa, mide ekşimesine ve reflüye neden olabilir. Eğer kahve tüketmeyi seviyorsanız, günlük maksimum 4 fincanla sınırlandırın; ancak eğer kafeinle ilgili problemli genlere sahipseniz günlük 1 fincanı geçmeyin.

    YUMURTA
    Yumurta iyi kalite protein kaynağı olan, yapısında kolin (özellikle hafıza kaybına karşı koruyucu etkisi bulunur), lutein ve zeaksantin (gözü katarakt ve maküler dejenerasyona karşı koruyan karotenoidlerdir) gibi esansiyel aminoasitleri içeren önemli bir besindir. Ancak orta boy bir yumurtada ise 187 mg kolesterol bulunur. Önerilerde herhangi bir hastalığı bulunmayan bireylere günlük olarak kolesterol takibini yaptıkları sürece 1 adet yumurta tüketebilecekleri; ancak önemli hastalığa sahip olanların, kalp hastalıklarının oluşmasını engellemek için tükettikleri yumurtayı haftada bire düşürmeleri gerektiği belirtilmektedir.


    kaynak:http://www.milliyet.com.tr/extra/venus/vitamin/vit001/avitamin.html
     
  2. DEXTER JACKSON
    Offline

    DEXTER JACKSON Özel Üye

    Katılım:
    12 Kasım 2006
    Mesajlar:
    590
    Beğenileri:
    108
    Ödül Puanları:
    0
    her yiyecek vücuda zarar verir. Ama dengeli alinirsa zarardan faydaya döner. Kimse bir oturusta 1kilo balik tüket demiyor. Güzel olmus yazi.
     
  3. ebb
    Offline

    ebb Üye

    Katılım:
    1 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    103
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Havızam beni yanıltmıyorsa, Mozart`ın ölüm nedeni olarakta Tuna nehrinde avlanmış balık (yüksek civa içerdiği için ) yemesi öne sürülmüştü.
     
  4. guardbody
    Offline

    guardbody Özel Üye

    Katılım:
    24 Ağustos 2004
    Mesajlar:
    3.414
    Beğenileri:
    1.565
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    KALİTE TEKNİSYENİ
    Yer:
    MAGNESIA
    televizyonda bır uzman açıklamıştı yanılmıyorsam;haftada 2 taneden fazla ton balıgı tuketmeyın dıyordu.sinir sistemlerinde bozulma goruluyormus.
     
  5. sarc4stic
    Offline

    sarc4stic Özel Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2005
    Mesajlar:
    3.239
    Beğenileri:
    2.239
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Satış Temsilcisi
    Yer:
    Istanbul
    :? Bozduk o zaman bayağı bir.
     
  6. guardbody
    Offline

    guardbody Özel Üye

    Katılım:
    24 Ağustos 2004
    Mesajlar:
    3.414
    Beğenileri:
    1.565
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    KALİTE TEKNİSYENİ
    Yer:
    MAGNESIA
    mesela ellerde tıtreme ön belirtilerden denilmişti.bu bende son zamanlarda sık olmaya basladı.
     
  7. kerwan
    Offline

    kerwan Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2006
    Mesajlar:
    267
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    istanbul
    ben 1-2 yıldır hemen hemen her öğlende 1 adet 160 gr ton balığı biraz mısır biraz pancar turşusu yerim şu ana kadar bişey olmadı, korkutmayın insanı, azaltsakmı acaba ?
     
  8. DEXTER JACKSON
    Offline

    DEXTER JACKSON Özel Üye

    Katılım:
    12 Kasım 2006
    Mesajlar:
    590
    Beğenileri:
    108
    Ödül Puanları:
    0
    Arakadaslar! Balikda bulunan elementler var. Mesela Demir orani balikda fazla var. Fazla derken sporcuya göre normaldir. Sporcu daha fazla vitamin ve element tükettigi icin sporcuya cokda dokunmaz. Ama bakin vücutta fazla oranda zaten demir varsa ve bizde bol bol balik yediysek yani bir oturusta cok yediysek, artik bas agrisi felan görülmeye baslar.
     
  9. akçakaya
    Offline

    akçakaya Üye

    Katılım:
    28 Eylül 2006
    Mesajlar:
    484
    Beğenileri:
    26
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
    Bir ara 3-4 gün oturup 1 kg balık yedim.Ertesi gün başım dönmeye başladı :shock: .Sonra bunu 2-3 günde bir 500 grama düşürdüm şimdi daha iyi ;)
    Balık yerine tavuğu tercih edin.Alın kasaptan bir but.Haşlayın sonra da afiyetle yiyin.Bir but 350-400 gr.Tavuktan sıkıldığınız günde balık yiyin.Ondanada sıkıldığınız zaman kırmızı et yiyin.Böyle bir besin döngüsü yapın ;) .....
     
  10. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.855
    Beğenileri:
    4.910
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Londra
    zaten ekonomik olarak da hergün ton balıgı tuketmek adamı baya bir zorlar..
    tavuk tanrının bodycilere bir hediyesi bence.. hem besin degerleri harika hem de fiyatı..
    pişirmeyi de bilince saman gibi olan gogus etinden ne lezzetler cıkarabilir insan=)
     
    Runn3R bunu beğendi.
  11. Disturbed1
    Offline

    Disturbed1 Üye

    Katılım:
    2 Şubat 2010
    Mesajlar:
    3
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Sakarya
    Bizim burdaki bir markette 160 gr ton balığı 1,49 oldu 20-30 tane aldım .
    Haftada 4 defa antrenmandan sonra kullanmanın fazla zararı olmaz sanıyorum ?
    Haberde bahsedilen zehirli maddeler her besinde var sonuçta . Herşeyin fazlası zararlıdır .
     
  12. estetik fenomen
    Offline

    estetik fenomen Üye

    Katılım:
    15 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.122
    Beğenileri:
    614
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    istanbul
    Mehmet Öz, ton balığının tüketiminde haftada üç öğünü geçmememizi tavsiye ediyordu.
     
  13. zhu.zhq
    Offline

    zhu.zhq Üye

    Katılım:
    27 Mart 2009
    Mesajlar:
    999
    Beğenileri:
    338
    Ödül Puanları:
    73
    suan baktim bendede bariz titreme var.ben hergun tuketiyorum :S okudugum iyi oldu bu aralar azaltim oyleyse umarim azaltinca gecer
     
  14. Zugzwangi
    Offline

    Zugzwangi Üye

    Katılım:
    27 Eylül 2009
    Mesajlar:
    80
    Beğenileri:
    22
    Ödül Puanları:
    0
    Ağır metal zehirlenmesi görülebilir,ki çok kötü bişeydir yaşamak istemezsiniz, ama çok çok çok fazla yemeniz gerekli.
     
  15. letsev
    Offline

    letsev Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.559
    Beğenileri:
    1.076
    Ödül Puanları:
    123
    günde 160 gr ton balığının bir zararı olmaz umarım
     
  16. shownodese
    Offline

    shownodese Üye

    Katılım:
    3 Ocak 2008
    Mesajlar:
    966
    Beğenileri:
    251
    Ödül Puanları:
    73
    Meslek:
    gayrimenkul danışmanı
    Yer:
    kocaeli
    balığın en tehlikeli kısmı derisidir yememek gerekir denizden aldığı kiri zehri toksinleri vs derisindeymiş
     
  17. Di
    Offline

    Di Üye

    Katılım:
    12 Haziran 2010
    Mesajlar:
    14
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    civa zehirlenmesi

    Bende bu konu hakkinda bir baslik acacaktim, ama arkadaslar bahsetmis zaten. Gunde iki tane ton baligi tuketmye baslayinca biraz arastirma yaptim. Asiri balik tuketimi civa zehirlenmesine sebep oluyor. Buda kiytirikdan bir zehirlenme degil, beyin hasarina yol acabilir. Yani saglik icin cok ciddi bir tehlike sozkonusu. Bir yetiskin icin gunluk onerilen 1 kutu konserve. haftalik olarak ise hergun yememek gerektigi soyleniyor.
     
  18. netugur
    Offline

    netugur Üye

    Katılım:
    20 Mart 2010
    Mesajlar:
    208
    Beğenileri:
    101
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    gsm - bilişim
    Yer:
    istanbul
    benim et tüketimimde balığın yeri haftalık sadece 1 veya 2 öğün. pek sevmediğim için faydalı diye yiyorum. genelde kırmızı et ve tavuk göğsü yiyorum. yumurta hakkındaki kolesterol olayı da vg. ile uğraşanlar için gözardı edilebilir bir durum. sonuçta kolesterol ile ilgili o kadar çok tez ortaya atıldı ki , hangisine inanacağımızı şaşırdık. kimi uzmanlara göre kolesterolün damar tıkanmasındaki rolü toplam etkenlerin sadece %20 si kadar. kolesterolü düşürdüğü iddia edilen ilaçların yüzyılın yalanı olduğunu alman bir profesör açıklamıştı. bence en sağlıklı olanı çeşitli protein kaynaklarını kullanarak beslenmek. devamlı aynı kaynağı kullanmak sindirim sisteminde de sorunlara yol açabilir.
     

Sayfayı Paylaş