Bacak Çalışmanın Önemi

Konusu 'Vücut Geliştirme & Fitness' forumundadır ve ineedpower tarafından 10 Ağustos 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 11 üye.
  1. ineedpower
    Offline

    ineedpower Üye

    Katılım:
    24 Haziran 2011
    Mesajlar:
    348
    Beğenileri:
    398
    Ödül Puanları:
    73
    Arkadaşlar bende bacak çalışmasına önem vermezdim nasıl olsa görünmüyor bi faydası yok diye düşünürdüm fakat şu 1 ay 4 bacak antrenmanından sonra gücümün arttığını hissediyorum ve daha çabuk terliyorum galiba metabolizmam hızlandı çünkü bacaklar vücuttaki en büyük kas olduğu için daha fazla enerji ihtiyacı istiyor.

    İnternette bi yazı buldum çok güzel bir yazı sizlerle paylaşmak istiyorum gerçekten bacak çalışmak beni çok iyi motive etti özellikle calflar :D genetik olarak galiba calflarım iyi 1 aydada olsa biraz gelişme sağladım.

    Gelelim yazıya
    Bacak Çalışanlar, Çalışmayanlara Göre Daha Çok Büyüme Hormonu Salgılar

    Fizyolojik açıdan düşünüldüğünde, büyümeye etki eden hormon growth hormone (büyüme hormonu) dur. Kaslarımız egzersiz esnasında yüksek dirençlerle çalıştığında bu hormonun kana salgısı artar. Daha büyük kas gurupları, daha fazla büyüme hormonu salgılayacaktır. Vücuttaki en büyük iki kas gurubu Gluteus Maximus ve Hamstrings dir ve bu kaslar bacaklarımızda bulunmaktadır. Bu nedenle bacak kaslarının çalışmasıyla vücutta salgılanan büyüme hormonunun miktarı daha fazla olacaktır.
    Bacak Çalışanla Çalışmayanın Arasındaki Fark

    Bacaklardan salgılanan bu hormonun üst vücuttaki kaslara olan etkisini tartışmak isteyen arkadaşlar olabilir. Bunu şöyle açıklayabilirim. Diyelim ki Ahmet sadece üst vücut kaslarını çalıştırıyor ve bu kasların vücuda kazandırdığı büyüme hormonu miktarı 3mg olsun. Bu demektir ki Ahmet’in vücut içinde toplam büyüme hormonu rezervi 3 mg'dır. Aynı salonda Cengiz de çalışıyor ve onun antrenman programında hem üst vücut hem alt vücut kasları bulunmakta. Bu durumda Cengiz’in vücudunda bacak kaslarından 5 mg. üst vücut kaslarından da 3 mg. büyüme hormonu kana verilsin Cengiz’in vücudunda bacak kaslarından 5 mg. üst vücut kaslarından da 3 mg. büyüme hormonu vücuda kazandırılsın, bu demektir ki Cengiz’in vücudundaki kullanılabilir büyüme hormonu miktarı 8 mg. olacaktır. Bu durumda Ahmet ne kadar çalışırsa çalışsın, Cengiz çalışmalarına devam ettiği sürece onun kadar büyüme hormonu rezervi olamayacaktır.
    Elbette ki eğer Cengiz üst vücudunu çalıştırmasaydı, rezerv ne kadar olursa olsun, üst vücut kasları Ahmet’inki kadar büyümeyecektir. Kas büyümesi, ancak kaslarda stres yaratılırsa ve sonrasında overcompansation (fazla tamamlama) sağlanırsa gelişebilir. Ancak büyüme hormonunun vücutta oluşturduğu olumlu etkiler, sadece kas büyümesiyle kısıtlı değildir. Bu hormon ayrıca depo yağlarının kana verilip yakılmasını hızlandırdığı gibi, ayrıca vücuttaki protein sentezinin de arttırılmasını sağlamaktadır. Böylece Cengiz, hem Ahmet’e göre daha kolay yağ yakacak, hem de yediği proteinli besinleri daha etkili bir şekilde sindirebilecektir.
    Dışarıdan Alınan Büyüme Hormonu Performansı Asla Çok Arttırmaz

    Büyüme hormonunun vücut içerisindeki dengesi çok hassastır. Azlığı da çokluğu da zarar getirebilir. Ayrıca yapılan deneylerde bu hormonu ilaç olarak almanın spor performansına pek bir olumlu etkisi olduğuna dair bir kanıt bulunamamış, ancak doğuştan hormon dengesi bozuk olan hastalarda tedavisi başarılı olmuştur. O nedenle sana tavsiyem, eğer hormon fonksiyonlarında bir rahatsızlık bulunmuyorsa ve sağlıklı isen, büyüme hormonunun vücudundaki doğal halini tercih etmendir.
    Bu konuda daha ayrıntılı bilgiler için:
    1) http://www.medical-library.net/sites/framer.html?/sites/_human_growth_hormone_(hgh).html
    2) http://www.bodybuildbid.com/articles/muscle_building/fastgains.html
    3) Essentials of Strength Training and Conditioning, 2nd Edition, Thomas R. Baechle, Roger W. Earle
    Kaynaklarından yararlanabilirsin.
    Bu nedenle fizyolojik açıdan, eğer büyüme ile ilgili sorunların varsa, sadece vücuttaki estetik kaslara eğilmek yerine, bütün vücut kaslarını (özellikle büyük kas guruplarını) içine alan bir egzersiz programı dizayn etmen gerekir. Böylece vücudun yaşamsal sistemlerinin (hormonsal düzen, sindirim, metabolizma gibi) daha verimli çalışmasını sağlamış olursun.
    Bacak Çalışanlar Diğer Egzersizlerini Daha Ağır Çalışabilir

    Gelelim işin biyomekanik kısmına. Biyomekanik, hareket bilimi olarak kabul edilebilir. Vücut kaslarının birbiriyle orantılı olması ve ortak çalışabilmeleri, hareketlerimizin daha etkili olmasını sağlamaktadır. Bu demektir ki bacak kaslarının kuvvetli olması, kollarımızla yaptığımız hareketlerin verimliliğini arttıracaktır. Nitekim bench press’i düşük olan birçok üye ile çalışırken, onların bacak kuvvetini arttırdıktan sonra eskiden kaldırdıkları ağırlığın %15-25 daha fazlasını kaldırabildiklerine tanık oldum. Bunun nedeni, bacak çalışmaları sayesinde artan omurga stabilizasyonu ve daha etkili güç transferi idi.
    Bacak Çalışanların Vücudu Daha İyi Güç Transferi Yapar

    Bu nasıl mı olur? Şöyle açıklayayım:
    Yukarıda bench press örneğini verdiğim için, stabilizasyon ve güç transferini aynı egzersiz üzerinde açıklamak istiyorum. Bench press uygulanırken amaç, zeminden gelen kuvvet vektörünün bara en uygun şekilde geçirilebilmesidir. Zemin, bench üzerinde baş, omuzlar ve kalça ile yaratılırken, yerde ise bacaklarımız ile yaratılır. Kısacası omurgamızın ve bacaklarımızın stabilizasyonu, etkili bir güç transferi için çok önemlidir. Bu konudaki referansım: http://www.bodybuildinguniverse.com/routine9.htm
    Şimdi Ahmet ve Cengiz’e tekrar dönelim. Ahmet çoğunlukla üst vücut kaslarını çalıştırdığı için salon içerisindeki zamanının çoğu bench’lerde geçmektedir. (Salonlarda yapılan üst vücut egzersizlerinin %80’i oturarak ya da yatarak yapılmaktadır). Araştırmalar göstermiştir ki oturarak ya da yatarak çalışıldığında stabilizasyondan sorumlu kaslara gelen sinir uyarıları azalmaktadır. Bu nedenle Ahmet’in karin ve bel kasları yüksek derecedeki yükleri stabilize edecek yeteneğe sahip değildir. Ancak Cengiz, squat’lar, lunge’lar, dead-lift’ler esnasında iç karın kaslarını da orantılı olarak çalıştırmıştır. O nedenle bench press esnasında hem ayakları hem de omurgası vasıtasıyla vücudunu stabilize etmesi daha kolaylaşacak ve Ahmet’e oranla daha verimli ağırlık kaldırabilecektir.



    ALINTIDIR.
     
    Son düzenleme: 10 Ağustos 2012
    Arman Aslan, himrkolo ve dishiwelet bunu beğendi.
  2. ilkayerguden
    Offline

    ilkayerguden Üye

    Katılım:
    18 Mart 2012
    Mesajlar:
    45
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    18
    Meslek:
    Ögrenci
    Yer:
    Edirne
    Salonda gördügüm birçok kişi bacak calısmıor senin gibi düşünüolar bu yazıyı onlarada okutmak lazım :)
     
  3. ineedpower
    Offline

    ineedpower Üye

    Katılım:
    24 Haziran 2011
    Mesajlar:
    348
    Beğenileri:
    398
    Ödül Puanları:
    73
    düşünüyordum diyelim artık bacağa fazla önem vericem bu arada 2pac imzası güzelmiş.
    Rap
    Is
    Pac
     
  4. surakings2
    Offline

    surakings2 Üye

    Katılım:
    20 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    464
    Beğenileri:
    142
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    VG
    Yer:
    Sivas
    Bacak çalıştıktan sonra fena acılarım olsada,Sonucunu alacağımı düşünüyorum.


    Ve anlamadığım neden kimse bacak çalışmıyor:S
     
  5. ineedpower
    Offline

    ineedpower Üye

    Katılım:
    24 Haziran 2011
    Mesajlar:
    348
    Beğenileri:
    398
    Ödül Puanları:
    73
    Dediğim gibi nasıl olsa görünmüyor hesabı ama bacağın üst vücuda büyük etkisi olduğunu düşünüyorum.
     
  6. ilkayerguden
    Offline

    ilkayerguden Üye

    Katılım:
    18 Mart 2012
    Mesajlar:
    45
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    18
    Meslek:
    Ögrenci
    Yer:
    Edirne
    Bizim Türkler bilinçsiz yapıor ondan herşeye önyargılı 1 hafta önce 7 aydır bu sporu yapan bi elemanla konustum dedim Ndn bacak çalışmıorsun Napıcam bacagı daha cok boyu kısaltıor dior :)
     
  7. ozan1234
    Offline

    ozan1234 Üye

    Katılım:
    15 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    322
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Minder , serbest stili güreşçi.
    Çok iyi bir konu malum bizim türklerde bacak antremanları sınırlı sayıda yapan kişi var bende futbolcu olduğum zamanlarda [ Sakatlık bıraktım ] bacaklarım çok iyiydi 3 sene aradan sonra bacaklarım söndü ve bende yaklaşık 1 senedir bacak antremanları yapıyorum.Ve öyle bir gelişme varki daha iyi yükseğe zıplama hızlı koşma insana bildiğin hareketlilik veriyor.
     
  8. thekinger
    Offline

    thekinger Üye

    Katılım:
    24 Haziran 2010
    Mesajlar:
    639
    Beğenileri:
    79
    Ödül Puanları:
    38
    Benim bacak yapım zayıf ve çocukken hiç bisiklete binmedim. Yüzme sporu yaptım bu nedenle ince uzun bacaklarım oldu. Belkide kas yapım çok gelişmeye uygun değildir.
    Ama şimdi kalınlaştırmak için bacak çalışıyorum.
    Size iki sorum var;
    1-Bacak antremanını haftada bir gün yapıyorum zaten çok ağır çalıştığım için 4-5 günde ancak geçiyor ağrıları. bahsettiğiniz hormonların salgılanması için herhangi bir kas grubundan sonra bacak çalışma şartı yoktur heralde?
    2-Bacaklarımı kalınlaştırmak için salondaki bisikletin ağır kademelerinde sürmemin faydası olacağını söylüyorlar bunu tavsiye edermisin? ayrıca bisikleri kardio amaçlı antreemandan önce 15-20 dk 3. ağır kademede çeviriyorum. eğer daha ağır yaparsam idman gücümden kaybedeceğim için idmandan sonra yapmamda sakınca varmı?
     
  9. kabus2213
    Offline

    kabus2213 Üye

    Katılım:
    10 Temmuz 2011
    Mesajlar:
    101
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    Cinsiyet:
    Bay
    Ben güç için yapıyorum bu sporu benim farkettiğim birşeyde kasları bütün olarak düşünmek lazım mesela kendi adıma söyliyim önkol çalıştıktan sonra biceps ve tricepsleriminde önkolla beraber geliştiğini farkediyorum doğru yanlış emin değilim ama benim gözlemim bu yönde.O yüzden üst vücuda bacaklarıda orantılanması görüşündeyim.
     
  10. letsev
    Offline

    letsev Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.560
    Beğenileri:
    1.080
    Ödül Puanları:
    123
    benim en önem verdiğim yer bacak. dolgun bacaklar kadar sexy bir görüntü olamaz :). zaten dolgun bacaklar üst vücudunda gelişimini hızlandıracaktır. çünkü vucudun en büyük kas gurubu. testesteron artırmakta önemi büyük.
     
  11. jackmaldow
    Offline

    jackmaldow Üye

    Katılım:
    28 Mayıs 2011
    Mesajlar:
    293
    Beğenileri:
    125
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    LA / California
    Bacak calismamak gerçekten saçmalık vücudu bir bütün olarak görüp tamamını çalıştırmak gerekir .
     
  12. serdar2
    Offline

    serdar2 Üye

    Katılım:
    3 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    442
    Beğenileri:
    532
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    Purchase
    Yer:
    Avusturya
    eger haftada bir
    squat
    stiff leg deadlift
    extensions
    curls
    calves
    leg press
    calismiyorsam, o hafta kendimi calismis saymiyorum.

    Bacak calismayan kisiler de bu sporu yapiyorum demesinler.Ne demek istedigimi iyi duzenli hakki ile bacak calisan arkadaslara sorsunlar.En sevdigim gundur bacak gunu.
     
  13. Duratec
    Offline

    Duratec Üye

    Katılım:
    4 Ekim 2010
    Mesajlar:
    881
    Beğenileri:
    659
    Ödül Puanları:
    103
    Yer:
    Ankara
    Dün göğüs-kanat idmani yapmıştım bugün de omuz-kol yapacaktım ki bacağın önemini bu konu bana tekrar hatırlattı ve bu gün bacak idmanı yapmaya karar verdim.. Kol ve omuzu yarına bıraktım , bugünkü bacak idmani yarını da iyi yönde etklieyebilir düşüncesiyle.. :)
     
  14. Duratec
    Offline

    Duratec Üye

    Katılım:
    4 Ekim 2010
    Mesajlar:
    881
    Beğenileri:
    659
    Ödül Puanları:
    103
    Yer:
    Ankara
    Evet çalıştım ve geldim.. Koltuktan kalkamıyorum,merdiven çıkamıyorum :D
     
    zeybek bunu beğendi.
  15. surakings2
    Offline

    surakings2 Üye

    Katılım:
    20 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    464
    Beğenileri:
    142
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    VG
    Yer:
    Sivas

    Off of:DO ağrıyı bilirim ben:D
     
  16. letsev
    Offline

    letsev Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.560
    Beğenileri:
    1.080
    Ödül Puanları:
    123
    ilk seferlerde bu olacak alış ileride bu durum yavaş yavaş düzelir. idmandan sonra o bölgelere soğuk su tut :)
     
  17. Duratec
    Offline

    Duratec Üye

    Katılım:
    4 Ekim 2010
    Mesajlar:
    881
    Beğenileri:
    659
    Ödül Puanları:
    103
    Yer:
    Ankara
    Yav ilk sefer değilde bugün olağandan ağır ve fazla squad girdim , setleri yüksek tuttum o yüzden böyle oldu ama çok ağrı falan yok bitek merdiven çıkma olayı sakat :D

    [​IMG]

    Gerçi bu after :)
     
    ineedpower bunu beğendi.
  18. jackmaldow
    Offline

    jackmaldow Üye

    Katılım:
    28 Mayıs 2011
    Mesajlar:
    293
    Beğenileri:
    125
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    LA / California
    İlk kez yapıyorsanız birde yüklendiyseniz gerçekten kötü ilk çalışmamda zar zor yürümeler merdiven çıkamamalar otururken destek almak vs. ama iyi dinlenip ve duş alırken masaj yapın geçicektir .
     
  19. ineedpower
    Offline

    ineedpower Üye

    Katılım:
    24 Haziran 2011
    Mesajlar:
    348
    Beğenileri:
    398
    Ödül Puanları:
    73
    en güzel dinlenme uyku <3
     
  20. ahmetcankar1234
    Offline

    ahmetcankar1234 Üye

    Katılım:
    21 Ekim 2014
    Mesajlar:
    50
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    arkadaslar benım bir sorunum var bacak çalışmanın etkisini biliyorum ve hep bacak calısırım ama suan kalçam cok büyüdü yani kötü gözüküyor squattan olsa gerek squatı güç antrenmanı şeklinde yapmayı düsünüyorum ve leg extension ve leg curly nin set sayısını artırmayı ne diyorsunuz ?
     

Sayfayı Paylaş