Büyüme Hormonu

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve redpack tarafından 3 Mart 2014 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. redpack
    Offline

    redpack Üye

    Katılım:
    22 Şubat 2014
    Mesajlar:
    746
    Beğenileri:
    433
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    sporcu
    Yer:
    istanbul
    İngilizce’de “Growth Hormone” ve Almanca’da “Wachstum Hormone” şeklinde anlatılan büyüme hormonu, son 10 senedir spor camiasında popüler olmanında ötesinde olmazsa olmaz durumuna getirildi. Gerçekten’de Büyüme hormonları anlatıldığı kadar etkili ve olmazsa olmaz bir ilaç mıdır?

    Ülkemizde bu konu üzerinde inanılmaz söylentiler, duyumlar, uygulamalar ve bilgiler yer alıyor. Birçok defa yanlış bilgi ve uygulamalarıda görmekteyiz. Bu açıdan “Büyüme Hormonu” dosyasını açmak istedik.

    Büyüme Hormonu Nedir?

    Cüce kalma- boy kısalığı tedavileri için üretilmiş olan bu ilaç 1950’li senelerden bugüne kadar vardı. Sportif camiada 1970’li yıllardan sonra yavaş yavaş bazı sporcuların kullandığı söylenir. Yalnız o dönemlerde sentetik Büyüme hormonu (STH) üretilmediği için bazı sporcuların yan etkilerini görmesinden dolayı sporcular arasında yaygınlaşmamıştı. 1990’li yıllardan sonra Büyüme hormonu (STH) sporcular arasında ve özellikle profesyoneller arasında yerini aldı. 2000’li yıllardan sonra her branşa ve amatör sporcularada ulaşarak vazgeçilmez ilaç konumuna geçti. Bugün ise futbol, basketbol, voleybol, yüzme, atletizm, halter, güreş, boks, vücut geliştirme ve tenis gibi spor dallarında kullanımı hiçde küçümsenecek gibi değil. Hatta amatör branşlarda şampiyonluk adına yarışan sporcuların kullandıklarını çok rahatça görebiliyoruz. Peki bu Büyüme Hormonu (STH) nedir ?

    STH, 191 aminoasit zincirinden oluşan bir peptid hormonudur. STH başta uzun kemikler ve çizgili kaslar olmak üzere bütün vücudun büyümesini sağlar. Hücrelerdeki protein sentezini hızlandırır.
    STH, büyüme çağında az salgılanırsa cücelik (nanizm), çok salgılanırsa devlik (gigantizm) meydana gelir. 18-22 yaşına kadar normal büyüme devam eder. Bu yaştan sonra büyüme hormonu devam salgılanırsa akromegali denilen hastalık ortaya çıkar. Bu hastalık, el, yüz ve kafa kemiklerinin anormal büyümesine neden olur. Büyüme çağından sonra, uzun kemiklerin büyümeyi sağlayan kıkırdak dokusu kemikleştiği için STH, uzun kemiklere etki edemez.





    Büyüme Hormonu (STH) nasıl uyarılır ve nasıl bastırılır?

    STH (Somatotropin Hormon) hormonu Hipofiz beziyle bağlantılıdır. Hipofiz bezi, Hipotalamusa bir köprüyle bağlanan ve ara beyin önünde bulunan nohut büyüklüğünde bir bezdir. Hipofiz bezi salgıladıkları ile birçok hormonu denetler. Hipofiz ön lop, ara lop ve arka lop olmak üzere üç kısımdan oluşur. STH hormonu ise Ön loptadır.

    Vücut içerisinde “Growth Hormone Releasing Hormone (GHRH)” ile büyüme hormon uyarılır. Buna Somatoliberin denilir.

    Yine aynı şekilde “Growth Hormone Release Inhibiting Hormone (GHRIH)” salgısı ile de büyüme hormonu bastırılır. Bu sayede büyüme hormonu sınırda tutulur ve belli yaştan sonra boy uzaması, kemik kalınlaşması ve iskelet büyümesi ile kas büyümesi sınırda tutulur. Buna Somatostatin denir.

    Büyüme hormonu nasıl uyarabiliriz?

    - Doğru zamanlamada yatılır ve uyku esnasında büyüme hormon salgılanır (saat 23.00 ile 05.00 arası uygundur) Yaz ve kış mevsimlerinde saatler değişebiliyor.

    - Oruç tutmak ve yapay şeker tüketimini kesmek vücutta insulin ve büyüme hormonu salgısını kuvvetleştirir.

    - Stress’e giren insanlarda büyüme hormon salgısı arttığı söylenir ama bu durum biraz düşünceli.

    - Vücut aktivitesi (Antrenmanlar)artırılarak büyüme hormon harekete geçirilir.

    - Ergenlik döneminde bulunanlar hala büyüme hormonu salgılamaktadır.

    - Cinsel hormonları (Testosteron ve Östrojen)

    - Düzenli aminoasit alımı (L-Arginin, L-Ornitin, L-Lözin gibi)

    - Farklı farmakolojik ilaçlar (Klonidin, Propranolol ve L-Dopa gibi)

    - Farklı Gıda takviyeleri gibi (Asetilşolin ve GABA gibi)



    Büyüme Hormonu nasıl bastırabiliriz?

    - Aşırı kilolu olmak (Yüksek yağ tabakası depolamak)

    - Düzensiz gıda alımı (GDO’lu yemekler, düzensiz karışık beslenme ve yüksek kan şekeri)

    - Tiroit bezlerinde sorun yaşayanlar.

    - Yaşlılık sendromları

    - Steroid hormonlarda sıkıntılar

    - Bazı kullanılan farmakolojik ilaçlar (Nalokson gibi)



    20 yaşında Sağlıklı bir insan bedeni günlük ortalama 500 mikrogram Somatotropin salgılar. Kişi yaşlandıkça sth seviyesi düşer. 80 yaşında bir erkek, günlük ortalama 25 mikrogram STH salgılar.



    Büyüme Hormonu Nasıl etki eder?

    Vücutta protein sentezini hızlandırır. Kemik ve kasları geliştirir. Direk ve yardımcı maddeler sayesinde etkisi görülür. Önce direk etkisinden başlayalım.

    Karbonhidrat metabolizması üzerine etkisi vardır ve şeker oranını artırır. Alınan karbonhidratları enerjiye çevirerek kan akışında bunu çok iyi değerlendirir. Bu yüzden kanda şeker oranı artacaktır.

    Yağ metabolizması üzerinede sıkı bir etkisi vardır. Vücuttaki yağlar veya dışarıdan alınan yağları enerji rezerveleri için kullanır. Bu sayede yağ yakıcı etkisi ortaya çıkar. Eğer bir diyet takip edilirse vücuttaki yağların yakılmasında etken rol gösterir. Bu saydığımız DİREK gösterdiği etkilerdir. Birde yardımla ortaya çıkardığı etkiler vardır.

    IGF-1 hormonlarına bağlanması direk etkisi altında değildir. Dışarıdan ya IGF-1 alınmalı veya İnsülin alınmalıdır. Bu sayede IGF-1 etkili sinerjik bir etkisi ortaya çıkacaktır.

    Buna göre protein sentezi üzerinde anabolik bir etkisi vardır. Bunun gerçekleşmesi için yanında insulin, igf-1 veya testosteron gibi ilaçların alınması gereklidir. Böylece büyüme hormonu igf-1 hormonuyla bağlantı kurarak protein sentezi üzerinde anabolik devreyi aktivite ederek kas ve kemik gelişmesinde büyük etkisini gösterir.

    Kemik ve kıkırdaklar üzerinde büyüme ve kuvvetleştirme etkisi ile hücre yenilemesi gibi etkileri vardır. Bunlarıda gerçekleştirebilmesi için yanında ilaçlar kombine edilmesi lazımdır.



    Spordaki durumu ve artıları

    Kas gelişmesi, kuvvet artışı, kas tutucu, gençleştirici, performans artırıcı ve yağ yakıcı özelliği sayesinde hemen hemen her branşta kullanımı vardır. Kas geliştirmek isteyenler Steroid hormonlarını kombine ederek yanına insülin, ve lt4 hormon ilave ederler. Bu sayede steroidlerden ancak 4-5kg elde ettikleri saf kas kütlesini, STH ve İnsülin ile 10kg’a kadar çıkarabilirler. Kuvvet sporcuları kuvvet artırıcı steroidlerle beraber STH kombine ederler. Hem performans hemde kuvvet artışı gerçekleşir. Aynı zamanda kas kütlesinde sert ve formda bir görüntü kazanılır.

    STH(büyüme hormonu) doping testlerinde yakalanamadığı için sporcular müsabaka gününe kadar rahatlıkla kullanırlar. Aynı şekilde igf-1 ve insülin ilaçlarıda testlerden masumca ayrılır. Bu yüzden haftalar öncesinde sporcular steroidleri bırakırken, sth veya insülinle müsabaka gününe kadar devam eder ve performans-kuvvet-kas kütlelerinde düşüş görülmez. Bazı sporcular sth çok pahalı olduğundan müsabakaya son 4 hafta kala alarak sadece kuvvet-performans ve kas kütlesini muhafaza etmek için 4-6 ünite kullanır. Genelde olimpiyatlarda bazı sporcular bu şekilde uygulamalar yapmışlardır.



    Müsabık Kas geliştiriciler için en ideal STH kullanımı nasıl olmalıdır?

    Çok ilerlemiş müsabık sporcular için dozlar aşırıya kaçmamak kaydıyla İDEAL sth kullanımı şu kombinasyonlardan oluşur:

    -Müsabık ağırlığı 90-100kg civarı olanlar için örnek-

    STH 4 ünite (sabah aç karnına yemekten 5dk önce 2ünite + akşam gece yatmadan önce 2 ünite )

    İnsülin 10 ünite (sabah kahvaltıdan 15 dk önce 4 ünite HUMALOG + antrenmandan hemen sonra 6 ünite HUMALOG) Not: insulin enjeksiyonundan sonra 5 saat boyunca yatılmamalıdır

    Testosteron 750mg (haftada bir kere toplu olarak enjekte edilir. Yanına anabolizan ilave edilebilir- Boldenon, Trenbolon gibi)

    Lt4 (sabah yemek sonrası 25mcg ve akşam yemek sonrası 25mcg alarak 2 ay boyunca aralıksız veya bir ay kullanıp 2-3 hafta ara vererek kullanım 3-4 ay boyunca sürdürülebilir.)



    İnsülinler 4 hafta kullanılır ve 2-3 hafta ara verilir. Yada 3 aylık bir STH kürü yapılıyorsa, o zaman ilk 4 haftası ve son 4 haftası insülin alınır. Eğer sıkı diyet uyguluyorsak, o zaman k.hidrat eksikliğinden dolayı insülin yerine igf-1 seçilebilir ve dikkatli davranılır.



    STH’nın başka kullanım şekilleri (6 ünite kullananlar için)
    Saat: 07.00= Sabah kahvaltıdan 15 dk önce 5 ünite HUMALOG insülin alınır.

    Saat: 10.00= STH alınır (2 ünite)

    Antrenman öncesi(2 saat önce) STH alınır (2 ünite)

    Antrenman sonrası(hemen sonra)10 ünite HUMALOG insülin alınır

    Yatmadan önce= STH alınır (2 ünite)

    (Not: bunlar örnektir- lütfen dozları ve ilaçları özenti yaparak kullanmayınız)



    STH büyüme hormonu ne zaman kullanılmalıdır?

    Belki bu makaleyi sadece bu başlık altında yapmak gerekirdi. Çünkü ülkemizde- özellikle vücut geliştirme camiasında inanılmaz derecede STH kullanımı yaygınlaştı. Öyle bir hale geldiki, bakanlığa ulaşan raporda son 7 senede yüksek oranda Büyüme hormonu satışı gerçekleştiğini ve bu bilinçsizce alımlar ve kullanımların önüne geçmek için reçete şartı koyulmasını söylediler. STH’nın sportif manada yaygınlaşmasının kötülüğü değil, bilinçsizce kullanımı ve ilacın etki mekanizması ile vücudun reaksiyonu bilinmemesi tehlikeyi artırıyor. Kulaktan dolma ve spor salonlarında kullanan sporculara bakılarak ve görerek bu ilaçlar alınıyor. En büyük yanlış inanış ise, STH’nın steroidler konumuna eşitlenmesidir.

    STH kullanımının erken vakte alınmasına bir örnek vermemiz gerekiyor. Varsayalım ki sporcumuz ilk kürünü testosteron ile yapıyoy ve daha sonra boldenon, nandrolon(deca) ve metandienon(dianabol) gibi bazı ilaçlarla tecrübe kazanıyor. Son uyguladığı kürde 750mg testosteron ve 500mg boldenon ile 30mg dianabol aldığını düşünelim. Bu sporcu daha fazla gelişmek istiyor ve halk arasındada söylenen growth hormon efsanesine yöneliyor. Oysa bu aşamada büyüme hormon ilacı alınmaması gerekir.

    Büyüme hormonu ilacı alınırsa, bir sonraki kürde ne yapılacaktır? Tekrar STH (büyüme hormonu) alınması zorunlu olur. STH yerine steroidlerle devam edilmek istenirse, arzu edilen başarı görülemeyecektir. Bu durumda mecburen sürekli growth almak zorunda kalınacaktır. Bu ne anlama gelir? Her kür programında 1000 TL üzerinde sadece ilaçlara(belkide aylık) para ayırmak ve maddi anlamda ciddi bir sıkıntı yaşamak.

    Bazıları “aman ne olacak canım bende steroidler alırım dozlarını artırırım” şeklinde düşünebilir. Bu durumda 1500mg Testosteron, 600mg Trenbolon, 50mg Metandienon ve 500mg Boldenon alarak küre girmek gerekecektir. Bu kürlede belki arzu edilen sonuçlar görülmeyebilir. Ya sonra? 2000mg Testosteron ve devamı gelecek. O zaman yan etkilerini kısa zamanda görmek mümkündür.

    Maalesef üzülerek söylemeliyim ki bugün Türkiyede her 5 vücutgeliştirmeciden mutlaka bir ikisi ilk müsabakasına büyüme hormon ile girmeye başladı. Bu daha önce her 20 sporcudan bir tane iken bugün her 5 sporcudan 1-2’si durumuna düştü. Genel olarak 3-5 kür yaptıktan sonra büyüme hormonuna geçiş yapanlar aslında gelecekteki programlarına gölge düşürüyorlar. Testosteron, Trenbolon, Stanozolol, Boldenon, Nandrolon, Drostanolon, Metandienon gibi ilaçlarla tırmanışa geçilemediyse veya hedefe gidilen yolda seni tepeye kadar çıkarmadıysa, o zaman asla ve asla büyüme hormonlarına el uzatmamak gerekiyor. Genel olarak 1500mg testosteron ve 600-700mg Trenbolonlara ve belkide 700mg boldenonlara geldikten sonra Büyüme hormonlara ulaşmak mümkün görülebilir. Çünkü Büyüme hormonu ÇOK kuvvetli bir hormondur. Eğer 3.4. kürlerimizde STH alırsak o zaman bir sonraki kürlerde alacağımız steroid hormonlar hafif kalarak maksimum etkisini vücuda yansıtamaz. Çünkü vücut bir önceki growth hormonun bedene nasıl hakim olduğunu ve metabolizmayı inanılmaz işlettiğini görür ve uygulamasına yansıtır. Steroidler bu durumda saygı duruşuna geçerek ideal etkisini gösteremeyecektir. Bu açıdan kesinlikle ama kesinlikle büyüme hormonlarını erken kullanmayınız. Ben iddia ediyorum ki, güreş, dövüş sporları ve özellikle vücut geliştirmede peptid büyüme hormonları kullanılmadan sadece steroidler alınarak Türkiye ŞAMPİYONU olmak mümkündür. Bu sözüme bazı müsabık kardeşlerim abilerim eleştiri getirebilir ama bu iddiamı isbat etmek için her zaman (sabırla) hazırım. (Görülmeyen dağları tarif etmek âdetim değildir)



    Büyüme Hormonun zararları nelerdir?

    Ödem gelişmesi

    Sık görülen yan etkisinden biriside eklem bölgelerinde sıvı toplanmasıdır. Özellikle gözlemlediğim bazı endomorfi ve ektomorfi sporcularda daha sık sıvı depolandığına şahit oldum. STH’nin sıvı depolaması genelde ilk 4 hafta içerisinde gerçekleşir. Bu zamanlarda sporcular kas ve eklem ağrıları çektiklerini şikayet etmişlerdir. Klinik araştırmalarda ve sporcular üzerinde bilimsel gözlemlemelerde ufak dozlarda ödem gelişmesi görülmemiştir. Örneğin 2 ünite doz ayarlarında bu yan etkiye pek rastlanılmadı. Bu açıdan büyüme hormonu kullananlar dozları piramit sistemine göre artılmaları önerilir. Örneğin;

    1. Hafta: 1 ünite STH
    2. Hafta: 2 ünite STH
    3. ve 4. HAFTA: 3 ünite STH ve bundan sonra arzu ettiğimiz dozlara çıkarak devam etmek mümkündür.
    Enjeksiyon sonrası yan etkiler

    Sporcularda görülen ve genelde 4 ünite dozlarda sıkça gördüğümüz yan etkiler arasında enjeksiyon sonrası terleme, ellerde titreme yada omuz kaslarında titreme, kalpde ağırlaşma baskılama ve acıkma hissi uyanır. Yukarıda belirttiğimiz gibi dozlar her zaman minimumdan başlanarak yükseğe çıkılmalıdır. (kendi bedeninize fazla güvenmeyin. Trenbolon ve Boldenon gibi ilaçlarıda kombine ettiyseniz ve klenbuterol veya salbutamol(ventolin) ilaçlarıda varsa o zaman kesinlikle küçük dozlardan başlayın. İstediğiniz kadar tecrübeniz olsun- kendinizi riske atmayın. Çünkü büyüme hormonu kalbi ciddi manada yukarıdaki saydığımız ilaçlarla beraber baskılar. Kalp krizi geçirme riskiniz bile vardır. En düşük ihtimalle kalp büyümesi gerçekleşir ki bugün profesyonel vücut geliştirmede bu sorun bazı sporcularda vardır. Amatör branşta ise kalp sorunundan müsabakayı bırakan sporcu sayısı hiçde küçümsenecek gibi değildir.)

    Lipatropi

    Lipatropiden anladığımız subkutan bir yağ tabakasının geri dönmesidir. Bunun ortaya çıkması ancak büyüme hormonun sürekli aynı enjeksiyon bölgesine enjekte edilmesidir. Aynı yan etki durumu insülin enjeksiyonlardada vardır. Bu açıdan iki enjeksiyon arası 2cm aralıkla olmalı ve bu şekilde enjekte edilmelidir. (Enjeksiyon konusunda eczane veya doktorunuza danışınız- bilgi alınız)

    Glutamin eksikliği

    Stockholm kentinde yapılan bilimsel çalışmalarda büyüme hormon terapi esnasında yapılan gözlemlemelerde, deneklerde glutamin eksikliği ortaya çıktığı tesbit edildi. Araştırmalar sonucunda büyüme hormonun vücuttaki glutamin rezervelerini kullandığı ve doldurulmadığı takdirde sıkıntı yaşanabileceği kanıtlandı. Belki bu yüzdendir ki bazı doktorlar büyüme hormonu tedavisi gören çocuklara glutamin takviyesi almalarını önerirler. Kaslar ve immun sistem için gerekli bir takviyedir. Büyüme hormonu kullananlara 5-10gram arasında bir doz alınması önerilir. Vücut ağırlığı 70kg’lardan 90kg’lara çıkıldıkça 10gram ve 100kg ve üzeri ağırlıklarda ise 15-20grama kadar çıkılabiliyor. (Glutamin hakkında sitemizde Glutamin makalesine bakınız)

    Tiroid bezleri

    Büyüme hormonun, vücutta salgılanan tiroid bezleriyle ilgili ciddi sorunu var. Tiroid bezleri büyüme hormonun etkisini düşürür. Bunun için T3 ve T4 değerler ölçtürülmeli ve Lt4 ilacı kombine edilmelidir. Eğer kürünüz 3 aylık ise o zaman 3 ay boyunca lt4 almayınız. Bu çok uzun bir süredir ve ömür boyu tiroid sorunu yaşanabilir ve ilaç bağımlısı olabilirsiniz. Bu açıdan ilk ayı kullanın sonra 2-3 hafta ara verip tekrar kullanabilirsiniz. Ayarlamayı kendiniz yapabilirsiniz. Normal bir doz ayarı olarak sabah akşam birer tablet 25mcg olması önerilir (LT4 için).

    Akromegali

    Akromegali bir çeşit tümörvari bir hastalıktır. Vücutta değişik yan etkilere sebep olur. Mesela kulakların, burnun veya dudakların şişmesi kalınlaşması büyümesi ile yüz kısmının değişikliğe uğraması gibi. Ayrıca yüzdeki çene kemikleri veya kafa tasında ki kemik bile kalınlaşabiliyor ve büyüyebiliyor.

    Bunun dışında ellerin ve ayakların büyümesi kalınlaşması, derinin kalınlaşması, baş ağrısı, miyopati(birçeşit kas hastalığı) ve benzeri bazı rahatsızlıklar görülebilir. Alman uzmanları bu duruma espiri diliyle kişinin “maymunlar cehenneminden gelen yolcu konumunda” olduğu vurgusunu yaparlar.

    Gigantismus

    Aşırı büyümeye devleşmeye gigantismus diyoruz. Bu noktada yalnız bir mevzu var. Kişi eğer büyüme yaşını bitirmediyse yani 15-16 yaşlarında ise o zaman gigantizm konusu onu ilgilendirir. 25 yaşındaki birisi için gigantizmin çıkması mümkün görülmez. Gigantizmden anlatmak istediğimiz aşırı boy uzamasıdır. 25 yaşındaki bir kişide boy uzaması gerçekleşmez fakat büyüme boyuna değilde enine olacaktır yani kemikler irileşmeye başlayabilir. Bu noktada benim boyum 165 ve yaşım 17 diye hayıflayan kişiler boylarını bu ilacı alarak uzatmaya kalkmasınlar. Bunun için farklı yöntemler bulunur. Bilgi almak için forum’a sorunuz.

    Kroysfeld Yakop (Creutzfeld-Jacop) hastalığı

    Bu bir beyin hastalığıdır. Bulaştıktan sonra önce beyinsel fonksiyonlar bozulur ve zamanla kişi ölüme mahkum olur. 1960-70’li yıllarda bu sıkıntı görülmüş. Sonradan tesbit edilmiş ki, insan ölüsünden yapılan insansıl büyüme hormonlarında bu yan etki ortaya çıkıyor. Bugün dünyada insan etkenli sentetik büyüme hormonu kullanılıyor ve çok daha yüksek dozlarda alanlar olmasına rağmen bu yan etkiye rastlayana henüz rastlamadık (duymadık). 8 sene önce rusyadan büyüme hormonu alan bir sporcu bana hayvansal büyüme hormonu olduğunu ve domuz gibi bazı hayvanlardanda elde edildiğini söyledi. Kullanmaması yönünde kendisini ikna etmeye çalışsamda bu sporcu arkadaşımız kullandı ve 3 hafta sonra baş ağrısı, aşırı terleme, konsantrasyon bozukluğu ve unutkanlık gibi sendromlara girdi. Hemen ilacı bıraktı ve 2 ay sonra düzeldiğini bana anlatmıştı. Bu yüzden Büyüme hormonları ancak SENTETİK üretimleri olanları kullanılmalıdır.

    Diabetik

    STH, Glukoz gereksinimi artırarak hemen kullanıma geçer. Kan şekerini artırır. Kür boyunca önlem yada dikkat edilmezse veya yüksek doz veya uzun süreli kullanımlarla kişi şeker hastası olabilir. Almanya ikinci ligde top koşturan bir arkadaşımız yıl boyunca büyüme hormonu enjekte ediyordu. Zaman zaman kullanıma ara vermişde olsa hesabımıza göre bir yıl içerisinde 10 ay boyunca STH kullanmış bulunuyordu. Bundesliga’ya çıkan takımı onu bu ilaçları kullanmaya devam zorladı. Bundesliga liginde iken kendisi şeker hastası olmuştu. Arkadaşları buna anlam veremedi ama doktoru durumu biliyordu. Şu an hala şeker hastasımıdır bilmiyorum. Fakat STH’yı bıraktığı anda performans düşüşü yaşamıştı. Bunu yakın arkadaşlarından öğreniyoruz ve sonrasında uzun bir süre yedeklerde oynamak zorunda kaldı. 2010-2012 seneleri arasında Amatör vücutgeliştirme dünya şampiyonasında hem IFBB hemde WABBA- NABBA gibi kuruluşlarda yarışarak finallere kalmayı başarabilen bir sporcumuz, STH ilacını dengesiz kullanmasıyla şeker hastası olduğunu anlatmıştı. Profesyonel camiada bu tür sıkıntılara girmemek için genelde STH yanında insülinde alınır ve diyabetik problemin ortaya çıkma riski kaldırılır.

    Hamile göbek sendromu

    Profesyonel camiada sixpack forma sahip fakat şişkin hamile görüntüsü veren göbekli(!) vücut geliştirmecileri görürsünüz. Bunun büyük sebeplerinden birtaneside büyüme hormonlarıdır. STH büyüme hormonu aslında direk böyle bir görüntüye kapı açmaz. Genelde çok yüksek dozlarda (10-20 ünite gibi) alınarak bu duruma ulaşılabiliyor. Ve daha çok İnsülin ilacıyla kombine edilerek daha kolay çıkabiliyor. IGF-1 veya İnsulin ilaçları bu sendromu artırır. Özellikle İnsulin ilacı STH’dan çok daha kuvvetli bir hamile göbek sendromuna yatkındır. Doz aşımına gitmeden dengeyi ve süreyi standart ayarlamaya koyan sporcular sıkıntı yaşamamaktadır. Tanıdığım bir sporcu, 6 yıldır STH kullanıyor ve mükemmel bir sixpack yapısına sahip ve kesinlikle bu sendroma uğramamıştır.

    Kanser / Lökomi

    Kanser olarak KEMİK TÜMÖRLERİ (Bone Tumor) dediğimiz Osteosarkom, en sık rastlanan kemik kanseridir. 10-20 yaşlar arasında daha sık görülür. Büyüme hormonu salgısının fazlalığı ve kür yapan sporcularda uzun süre veya yüksek dozlarda kullanması sonucunda genç yaşlarda veya 40 yaş üzeri yaşlarda çıkabildiği görülmüştür. Araştırmalar gösterdiki, kansere yatkınlığı olan sporcular ve kişilerde STH kullanılması sonucu kansere yakalanma oranı çok yüksektir. STH kullanıpda kanser olanlarda yapılan araştırmalar bu sonucu vermiştir.

    Bu tümör, genellikle dizin hemen üstü veya hemen alt bölgesindeki kemikte yerleşir. Bazen de üst kol kemiği humerusun, omuza en yakın bölümünde yerleşir. Bu kanserin Parosteal tipi vardır bu cerrahi yöntemle kolay çıkarılır. Kondrosarkom tümörü ise daha çok 40 yaşını aşmış kişilerde görülür.

    Daha önce beyin tümör riski varsa(tam oluşmamışda olsa), STH alarak bu tümör çok kolay büyüme gösterir. Bu yüzden STH kullanmak isteyenler önce doktora başvurup vücudunda tümör olup olmadığına bir baktırmaları gerekiyor.

    Diğer yan etkiler:

    Eklem hastalığı, kaslarda güçsüzlük, yüksek tansiyon, kalpte fonksiyon bozukluğu (örn. Sol ventrikül hipertrofsi), cinsel fonksiyon bozukluğu(sertleşme problemi), yüzde yuvarlaklaşma, deri atrofisi, yara iyileşmemesi, kaslarda güçsüzlük, psikolojik sorunlar.

    Bayanlarda: libido kaybı, tüylenme, aşırı bitkinlik, meme ucundan süt gelmesi, baş ağrıları, adet kanama düzensizliği veya kaybı, kemik problemleri, vajinada kuruluk ve ağrılı cinsel ilişki, görme bozukluğu-zayıflığı, kilo alma, duygusal sendromlar, bazı erkeksi davranışların görülmesi gibi.

    Son olarak:

    Büyüme Hormonu (STH), tek başına sadece kas tutucu ve yağ yakıcı özelliği dışında bir etkisi bulunmuyor. Ancak steroid veya insulin ilaçlarıyla birlikte alınarak kas geliştirme, performans ve kuvvet artışı sağlamaktadır. Eğer STH yanında destek verici ilaçlar alınırsa- bu durumda steroidlerden çok daha etkili ve kalıcı bir etki bırakmaktadır.

    Vücut geliştirme camiasında olmazsa olmaz diye tabir edilen bu ilaç aslında faydası gerçekçi olan bir ilaç fakat aynı zamanda yanlış seçimi barındıran bir ilaç hükmündedir. Steroidlerle deneyim gerçekleştirmemiş sporcular için tamamen yanlış seçimdir.

    STH’nın yan etkiler tablosu steroidlerden az görünmüşde olsa, dengeler doğru tartılmadığı takdirde ömür boyu sürecek olan KALICI yan etkileri getirir.

    STH, doping testlerinde pozitif olarak görünmeyen ilaçtır. İnsulin ilacıda aynı konumdadır.

    “STH olmaza şampiyon olunamaz” fikri ve tezi gerçekçi değildir. Bu fikir ve tez tamamen çürütülmüştür çünkü hala bölgesel ve ülke içerisinde STH almadan şampiyon olan sporcular vardır.

    STH’nın steroidlerden etki olarak farkı, kasları daha çizgili ve parçalı derin bir şekilde çıkarmasıdır. İnsulinde aynı etkiyi gösterir. Steroidler, sıvı depolamadan kas inşa edilse bile STH kadar derin bir parçalama ve çizgi çıkaramamaktadır. (müsabakada STH kullanmış bir sporcu karşısında her şeye rağmen steroidlerle hakem gözünde yine şampiyon olabilirsiniz.)

    STH, yan etkilerini barındırmışda olsa, bayanlarda ve özellikle 40 yaş üzeri erkeklerde oldukça kalıcı bir etki göstermektedir. Daha çok gençleştirici bir özelliği vardır. Bu açıdan yurt dışında bazı doktorlar 40-50yaş üzeri erkeklere ve bayanlara 2-3 ünite dozlarda STH yazmaktadır.

    Piyasada satılan ve kullanılan STH ilaçların birçoğu ÇİN ülkesinden getirtiliyor. Araştırdığım kadarıyla bunu ülkeye 2-3 şahıs sokuyor. Fakat bazıları bağlantılarını net kuramamaktadır ve aldıkları ilaçlar, yolda pakete soğuk buz içerisinde ısısı eksilerde tutulamıyor. Bu korunaklar sağlanamadığı için etken maddesi gücünü kayıp edebiliyor. Bazıları ise ışık gören depolarda bekletiyor ve tabikide soğuk depolarda bekletmedikleri için etkisiz hale geliyor. Hygetropin, Jinropin ve birçok bu tür uzantılı ilaçlar %100 güvenilir olduğu emin olunmadan alınmamalıdır. Bazen satıcılar dürüst olabiliyor fakat ürünleri gönderen kişiler dürüst olmayabiliyor. STH’lar muhafaza ediliş şekillerine göre araştırılmalı ve o şekilde alınmalıdır.



    Uyarı: Bütün sentetik ilaçlar, vücut için doğal takviye hükmünde olmayıp yan etkileri bariz açıktır. Bu açıdan VücutBilim ekibi olarak hiçbir sentetik ilaç önermemekteyiz. Makalede yer alan bilgilendirme’den dolayı yapılacak hatalardan ve uygulamalardan sorumlu değiliz.

    Yazar: Murat Kılıç

    Kaynaklar:

    - DiPasquale MG(1994) Drugs in sports 2 (4): 24-27
    - Gallaway S (1995) The Steroid Bible Third Edition. BI Press, Sacramento, CA, Amerika
    - The Effect of Growth Hormone on Total Body Potassium, Fat-Free Mass and Strength in Growth Hormone-Deficient Males. Journal Sports Science 16 (1998), 1,36-37.
    - Growth Hormone Treatment in Growth Hormone- Deficient Adults I: Effects on Muscle Mass and Strenght. Journal of Applied Physiology 70 (1991): 688-694.
    - Effect of Growth Hormone on carbohydaret and Lipid Metabolism. Endocrine Reviews, Vol.8, No.2 May 1987: 115-131.
    - Upjohn GmbH ve Pharmacia ilaç firmalarının Genotropin üzerine verdikleri açıklama raporu (Biosynthetisch hergestelltes menschliches Wachstumhormon. Wissenschaftliche Basisbroschüre information berichte) Erlangen Almanya.
    - The Lancet dergisi (Growth hormone therapy in elderly people) İngilizce (8750) 1991. 337: 1131-1132.
    - Grow Young with HGH – The Amazing Medically Proven Plan to Reverse the Effects of Aging, Strengthen the Immune System, Improve Sexual Performance and Lower Blood Pressure and Cholesterol. Harper Collins Publishers, New York, NY Amerika 1997.
    - Mutschler: Arzneimittel wirkungen – 7. Baskı. Bilimsel araştırma yayınları Stuttgart Almanya 1997.
    - Kley HK (1985) Leistungsbeeinflussung durch Peptidhormone: Wachstumhormone, ein anaboles Dopingmittel? Dt Z Sportmed 4: 113-118.
     
    Pollysad, drvsard, SiR_Arawn ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. neverbackdown.
    Offline

    neverbackdown. Üye

    Katılım:
    11 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    1.016
    Beğenileri:
    672
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Güzel bir yazı ancak her zaman kafama takılan bir soru. Yeni 16 yaşıma girdim. GH hem boy uzamasında hemde kas gelişiminde etkili , bazı yerlerde okuyorum GH vücut geliştirme yapınca sadece kas gelişimine etkili oluyormuş. Benim beslenmem çok iyi , işlenmiş gıda almıyorum, +100 gr protein ve komplex karbo,sebze , meyve tüketimimde iyi
     
  3. exsisman
    Offline

    exsisman forum Kurdu

    Katılım:
    6 Eylül 2012
    Mesajlar:
    1.063
    Beğenileri:
    774
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Almanya
    Düzenli aminoasit alımı (L-Arginin, L-Ornitin, L-Lözin gibi). Burasi tartismaya acik. Cogu bilimsel kaynaklar L-Arginin ayritten takviye olarak almayi gereksiz oldugunu söylüyor.

    Suan kendim yaklasik 1 aydan beri GABA kullaniyorum. Sabahlari sersem olmuyorum, daha derin uyuyorum. Bi kutu daha siparis edecegim
     
  4. guven79
    Offline

    guven79 Üye

    Katılım:
    14 Temmuz 2014
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    Yazilanlara gore doktor kontrolu ile alinmasi sart ,cok dikkatli olmak lazim.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     

Sayfayı Paylaş