Asıl Suçlu insulin Kalori Degil

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve heldic tarafından 9 Mayıs 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. heldic
    Offline

    heldic forum Kurdu

    Katılım:
    23 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.606
    Beğenileri:
    1.118
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    izmir
    Obezite paniği ABD’yi sardı!


    ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin raporuna göre 2030 yılı itibariyle halkın yüzde 41’i obez olacak. Obezitenin önüne geçemeyen uzmanlar, suçlunun kaloriden çok insülin hormonu olduğunu söylüyor





    Ülke çapında aldığı geniş önlemlere rağmen obezite oranı gittikçe artan ABD çaresiz durumda... 2030 yılı itibariyle ABD halkının yüzde 41’inin obez olması bekleniyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından açıklanan rapora göre halkın yüzde 11’i de şiddetli obeziteden muzdarip olacak. ABD bu yeni haberin etkisiyle sarsılırken saygın haber dergisi Newsweek bu haftaki sayısında obezite tedavisin araştırdı. Sorunu ‘Büyüdüğümde 136 kilo olacağım. Yardım edin!” cümlesinin yanında elinde patates kızartması paketi tutan bir bebekle kapağına taşıyan Newsweek, obezitenin ne kadar yediğiniz değil ne yediğinizle ilgili olduğunu savundu.
    Newsweek dergisi ABD’nin gelmiş geçmiş en büyük ekonomik krizi sırasında, yani 1930’lu yıllarda bile sokaklarda obez çocuklar görülüdğünü aktardı. Alman doktor Hilde Bruch’un bu dönemde yaptığı araştırmalarda açlık sınırında yaşayan mahallelerde bile çocukların tükettikleri gıdalar nedeniyle aşırı kilo aldığını kaydetmişti. Bruch’un yaptığı araştırmalar bugün birçok uzmanın kalori değil ne yendiğinin önemli olduğu yönündeki savlarının temelini oluşturdu.

    Asıl suçlu insülin

    Newsweek’in konuştuğu uzmanlar obeziteyi vücuda alınan kaloriden çok insülin hormonuna bağladı. Tüketilen birçok üründe bulunan işlenmiş şeker ve tahıllar vücutta salgılanan insülin hormonu seviyesini artırıyor. Vücutta yağ depolamadan sorumlu olan insülin arttıkça depolanan yağ oranı da artıyor. Bu da aşırı tüketim sonucunda obeziteye yol açıyor. Nişasta, işlenmiş şeker ve makarna, beyaz ekmek, beyaz pirinç gibi işlenmiş tahılların yol açtığı obeziteye neden olmayanlar ise sağlıklı yağlar, proteinler ve yeşil yapraklı sebzeler olarak biliniyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında işlenmiş tahıl, işlenmiş şeker, patates gibi nişastalı sebzelerden uzak durmak gerekiyor. Bu şekilde beslenilmesi halinde diyabet dışında kalp krizi riski de büyük ölçüde azalıyor.



    190 milyar dolar sağlık harcaması
    Obezitenin ABD’ye maliyeti de çok fazla. İngiliz haber ajansı Reuters obezitenin ülkede sağlık sektöründen, uçak yakıtına kadar yol açtığı aşırı harcamaları derledi:
    - Arabalar 1960 yılına göre daha ağır insanları taşıdığı için o döneme göre yılda 3.8 milyar litre daha fazla benzin harcıyor. Bu da 4 milyar dolar (7 milyar TL) daha fazla harcanması demek oluyor
    - Son 50 yılda obezite oranının yüzde 13’ten yüzde 34’e çıktığı ABD’de obezite nedeniyle sağlık sektöründe yapılan yıllık harcamalar 190 milyar dolar (335 milyar TL)
    - Aşırı kilolu bir insan normal kilolu birine göre sağlık harcamalarına yılda 1850 dolar (3 bin 265 TL) daha fazla ödüyor
    - Uçaklar 1960 yılına göre daha ağır insanları taşıdığı için o döneme göre yılda 5 milyar dolar (8.8 milyar TL) daha fazla jet yakıtı harcanıyor.
    - Obezite yüzünden geçirdikleri hastalıklar nedeniyle işe gidemeyen erkek çalışanlar şirketlere yıllık 1026 dolar (1810 TL) kaybettiriyor. Kadın çalışanlarda bu oran 1262 dolar (2227 TL)
    - Obez erkekler normal erkeklere göre yılda 5.9 gün daha fazla hastalık izni alıyor. Kadınlar ise 9.4 gün. Tüm obez çalışanların ABD çapında şirketlere kaybettirdiği miktar ise yıllık 6.4 milyar dolar (11.3 milyar TL)


    http://gundem.milliyet.com.tr/obezi.../09.05.2012/1537920/default.htm?ref=OtherNews
     
    xzgrx, Azi, Kasımpaşa34 ve diğer 4 kişi bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş