ARJİNİN

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve wolveron2 tarafından 10 Nisan 2006 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. wolveron2
    Offline

    wolveron2 Üye

    Katılım:
    28 Kasım 2005
    Mesajlar:
    206
    Beğenileri:
    123
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Bilgisayar ithalat/kurumsal satış
    Yer:
    İSTANBUL/mecidiyeköy
    Arjinin ilginç bir amino asittir, vücudun stres altında olduğu durumlarda esansiyel amino asit karakteri gösterir. Yani dışarıdan alınması gereklidir. Arjinin memeliler için zorunlu bir amino asittir. Arjinin eksikliği bebeklerde görülebilir. Fosfat sentetaz eksikliği nedeni ile gelişme geriliği görülür. Beslenmesi düzenlendiğinde ve yeterli Arjinin eklendiğinde gelişme normal devam eder.

    Arjinin eksikliğinde hücre enerji merkezi olan mitokondrilerde, karbamil fosfat yapımında, Ornitin yetersizliğinden aşırı üretim olur. Arjin'in eksik olduğu dietler ile beslenen erkeklerin sprem sayıları az olabilir. Erişikin spreminde bağlı ve serbest halde büyük miktarlarda arjinin bulunur. Arjinin sperm hareketliliğini uyarmaktadır.

    Arjinin iki şekilde alınır; besinlerle ve besin takviyeleri ile serbest olarak. Arjinin en çok bulunduğu besin kaynakları ettir. Hindi eti, tavuk eti ve kırmızı et iyi bir Arjinin kaynağıdır. Besin takviyelerindeki Arjinin ise L-Arjinindir. Besinlerle veya besin takviyeleri ile alınan L-Arjinin değişik bir özellik kazanır ve kan-beyin engelini aşarak beyinin altındaki hipofiz bezi ön bölgesinden büyüme hormonu salınmasını uyarır.
    Büyüme hormonu seviyeleri adolesans çağda en üst seviyelere erişir. Yirmiüç yaşlarından itibarende seviyesi düşmeye başlar. Yaşlanma ile büyüme hormonu azalırken vücutta yağ doku artmaya başlar, kas dokular azalır, iyleşme süreci uzar ve bozulur.

    Arjinin 30 gr. damar yolu ile 30 dakikada verildiğinde insanlarda büyüme hormonu salgılanması artar. Artış kadınlarda daha yüksek seviyede olur. Ağız yolu ilede Arjinin verilmesinin büyüme hormonu üzerine etkisi vardır. Sindirimden alınan Arjinin direk olarak bu etkiyi gösterirken diğer amino asitlerle Ornithine çevrildiğinde bu etkisini göstermez.

    Arjinin yüksek dozlarında da toksisitesi azdır. Diabetik kişilerde, karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda yüksek dozlardan çekinmelidir. Besinlerdeki Arjinin gelişme çağındaki kişilere gereklidir. Besin takviyelerinde yer alan serbest L-arjinin 23 yaşından küçüklere verilmemelidir.

    Arjinin'e olan ihtiyaç, fiziksel yorgunluk ve stres durumlarında artar. Besinlerle veya takviyeleri ile alınan Arjinin kollajen yapımını arttırır. Yumuşak dokuların dayanıklılığını artırır. Yara iyleşmesini düzeltir, hızlandırır. Sprem sayısını ve sperm hareketliliğini arttırır. Amonyağın üreye çevrilmesinde önemli rol oynar.

    İnsanda Arjinin gereksinimini artıran durumlar kabaca şunlardır:
    Ameliyat geçirmek, her türlü fiziksel aktivite, yanıklar, güneş yanıkları, kırıklar, kan nakli, enfeksiyonlar, diş operasyonları ve sorunları, kötü beslenmedir.

    Tümöral hücrelerin çoğalması üzerine etkili olduğu düşünülmektedir.
     
    MERAKLI bunu beğendi.
  2. efee
    Offline

    efee Üye

    Katılım:
    14 Nisan 2010
    Mesajlar:
    91
    Beğenileri:
    14
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    öğrenci
    süt ile alınmaması gerekiyo diye duydum, doğru mu? doğruysa neden?
     

Sayfayı Paylaş