Hayır. Vücut alınan proteinin %90 kadarını kullanır, üzerine yenilenlerin bunu azalttığını zannetmiyorum. Yavaşlatma tabi ki olur ancak vücut da bağırsak hareketlerini bunun besin kaybıyla sonuçlanmaması için yavaşlatarak kendisini korur. Dedikleri için kaynak göstermesi lazım, hangi araştırma sonuçlarına dayanarak bunları söylediğini belirtmesi lazım ve o araştırmanın sonuçlarının çarpıtılmadığını teyit etmemiz, sonra da benzer şartlarda yapılmış başka sonuçlarla kıyaslamamız lazım. Gerçekten protein ve yağın bir kısmı 2 saat sonra kuruyemiş veya meyve yedik diye gidiyor diyelim, bunun ne kadarının gittiğini belirtmesi lazım. Her halükarda zaten sporla ilgilenen beslenme uzmanları minimum protein ve yağ ihtiyacının alınmasını değil, minimumun biraz üzerinde alınmasını tavsiye ederler. Vücut ağırlığı başına 2 gr biraz da bundandır mesela, yoksa verimli kullanılan 1.5 kat protein de yeterli olur ama 2 kat işi garantiye alır. Minimum yağ ihtiyacı da örneğin 60 gr'sa 100'ün altına pek düşülmemesi tavsiye edilir.
Şunun farkına varılması lazım, insanlar tarımı sadece 10000 yıl önce keşfettiler ve bundan önceki yüzbinlerce yıl boyunca ne zaman nerede ne bulurlarsa onu yediler. Vücudumuz bu şartlarda hayatta kalmaya adapte olmuştur ve bu adaptasyonlar kesinlikle boğazdan içeri girecek her molekülü en verimli şekilde kullanma üzerinedir. Tarihimizin sadece çok yakın bir döneminde düzenli yemek yemeye başladık. Eğer atalarımız bir geyik avladıklarında ve tıkabasa yediklerinde (buzdolapları olmadığı için böyle olmak zorundaydı) sadece üzerine gidip yandaki ağaçtan bir muz kapıp yedikleri için protein ve yağları sindiremeselerdi hayatta kalamazlardı. İnsan vücudu elinde olanın zerresini bile kullanarak çok zor şartlar altında hayatta kalabilmeye programlıdır.
Son düzenleme: 30 Ekim 2014