antrenman sonrası whey,creatin,glutamine gibi suplementleri genelde üzüm suyu veya başka bir meyve suyu ile alma eğilimi var. amaç insülini zıplatmak ve protein,creatin gibi ekleri kas hücrelerine çabucak sokmak,ayrıca tükenmiş olan kas glikojen depolarını hızlı karbonhidrat ile doldurmak.
bunun ne kadar büyük bir yanlış olduğunu aşağıda görebilirsiniz.
yabancı dili olanlar okusun. olmayanlar için kısaca özetleyeyim makalenin tamamını pdf olarak okudum. burdaki sadece bir kısmıdır orijinalin tamamı http://www.abcbodybuilding.com/scientific.pdf adresindedir isteyen okusun çok faydalı bilgiler ve çeşitli konulara gerçek bilimle yaklaşımlar var.
şimdi ,doğru zannedilen büyük yanlıştan kurtulalım;
"fruktoz düşük glisemik indeksli yavaş bir karbonhidrattır. ayrıca kas glikojeni depolarına giremez karaciğerde işlenir. kas artırmaya yönelik antrenmanlarda harcanandan fazla kalori almak sözkonusu olduğundan karaciğer deposu doludur bu yüzden fruktoz vücutta yağa çevrilir. meyve suları ,üzüm suyu gibi maddeler antrenman sonrası karbonhidrat ihtiyacı için alınırsa kas glikojenine faydasızdırlar. bunun yerine yağa çevrilirler. çünkü glikozun yanında büyük miktarda fruktoz içerirler. tüm meyveler,bal,şeker buna dahil hatta muz bile.
bu çok geniş makaleyi okuyanlar eminimki artık antrenman sonrası üzüm suyu gibi içeceklerden uzak duracaklardır. bunun yerine üç dilim beyaz ekmeğin içini yiyip üstüne bolca suyla karıştırılmış whey,glutamin,creatin vs. ne varsa ekleyip mideye indirilmesi daha iyi sonuç verir. beyaz ekmek suda ıslanınca çok yüksek glisemik endeksli karbonhidrat olur ayrıca hiç fruktoz içermez saf glikoz olarak kas glikojenine dönüşür.bench_O
***************************************************
In 2000, J. L. Bowtell, K. Gelly, M. L. Jackman, A. Patel, M. Simeoni, and M. J.
Rennie (9) reported in their entry, “
Effect of different carbohydrate drinks on whole
body carbohydrate storage after exhaustive exercise,
” that:
Fructose is less insulinogenic than glucose; the lower insulin response to the
sucrose than to the glucose polymer drinks may be due to the fructose
component of sucrose or may be related to a more rapid gastric emptying of
the glucose polymer drink. The former explanation is the most feasible,
because the calculated gastric emptying times for 330 ml of 18.5% (wt/vol)
glucose polymer and sucrose drinks were 69.8 ± 2.9 and 66.5 ± 2.5 min
respectively.
The low GI of fructose in addition to its preferential uptake by liver makes fructose a
poor post-exercise carbohydrate source. Therefore, fructose should be avoided posttraining
(3).
Nilsson and Hultman (12) demonstrated that the infusion of fructose resulted in a
fourfold greater increase in liver glycogen than glucose.
Fructose is an inferior carbohydrate source to utilize during the window of
opportunity; therefore, post-workout blends that include fructose should be
avoided
(this includes honey and table sugar).
Some examples of fructose-containing products that are popular in unscientific postworkout
recipes include:
•
Whole fruits (e.g. strawberries and bananas)
•
Fruits blended with a post-workout liquid meal (e.g. frozen fruits in a
Fruit juices (e.g. grape or orange juice),
•
Foodstuffs containing sucrose (e.g. table sugar or honey).
Sucrose is
50% glucose and 50% fructose. Steer clear of recipes that embrace
sucrose sources post-workout.