ANATOMİK YAPIMIZ "GENETİK"

Konusu 'Vücut Geliştirme & Fitness' forumundadır ve zülküf turan tarafından 27 Mayıs 2006 başlatılmıştır.

  1. zülküf turan
    Offline

    zülküf turan Özel Üye

    Katılım:
    9 Nisan 2006
    Mesajlar:
    122
    Beğenileri:
    126
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    vücut geliştirme kitap yazarı.
    Yer:
    mersin
    ANATOMİK YAPIMIZ
    “GENETİK”
    Potansiyel olarak gücümüzün çok az farkına varırız ağırlık antrenmanına başladıktan birkaç ay veya bir yıl sonra farkına varırız ama tam olarak bilemeyiz .eğer mükemmel bir genetiğe sahipsen sadece fiziğini eğitmen gerekir.ve bu doğal gelişimin en iyi bir şekilde kullanırsın.bu mükemmel genetik yapıların örnekleri oldukça çok tur mesela Lee Haney,Sergio Oliva,Steve Reevers ,Cory Everson,Bop Paris vs. gibi ünlüleri ilk etapta saya biliriz. Potansiyellik fiziksel genetiğe dahil değildir diyoruz.genetik yapı fiziksel yapı ve zeka potansiyelini birbirinden ayırmıştır. Futbol, basketbol, Yüzme gibi sporları yapa bilirsin ama iş vücut geliştirmeye gelince zekasal potansiyele ihtiyaç vardır.
    Fiziksel potansiyelin kasın büyümesine kemiğin şekline ve uzunluğuna ve kasın yapısal pozisyonunda etkilidir.iyi bir iskelet yapısına sahip olan kadın ve erkekler bir çok spor branşlarında başarılı olurlar .
    İnsanlar anatomik ve vücut yapılarına göre dört değişik şekilde inceliye biliriz bunlar Endomorphy,Mezomorphy,Ectomorphy ve bunların dördüncüsü olan karışık tip vücutlardır burda kısaca bu tip vücutların özelliklerine değineceğim “Daha geniş bilgi için Modern Fitness kitabından yaralana bilirsiniz”
    Eğer orta genişlikte omuzlara ve dar bir kalça yapısına orta uzunluktaki kemiklerin ve kas hücrelerinin vücuda dengeli yerleşmiş olması Vücut geliştirme sporu için artı bir avantaj sağlar .buna rağmen kişisel olarak geniş omuzlar dar kalçalar eğer kola ve bacağa dengeli hücre dağılımı ol masada potansiyel olarak vücut geliştirme çalışa bilir veya yapa bilir.
    Kişisel çalışmalarda yani antrenmanlarda kişisel potansiyel çözülemez bir sırdır. Buna yani bu çözünürlüğe ancak genetik yapımız karar verir.
    Genetik yapımız DNA bize büyük babamızdan bize hediyedir çünkü kalıtımsaldır ve genler aynı kanı taşıyan kişilere geçer.genetik yapımızı pek dikkate almasak ta vücudumuzu her zaman bir adım ileri götürmek için çaba sarf etmeliyiz ve bir adım ileri götürmliyiz.genetik yapımız göz rengimizi,saç rengimizi,basit zekamızı,boyumuzu,kan gurubumuzu.adale yapımızı ve daha bir çok özelliğimizi etkiler.

    VÜCUT GELİŞTİRMEDE GENETİK YAPIMIZ ŞU FAKTÖRLERI İLE ÖNEMLİDİR.

    KEMİK TİPİ :
    Vücut geliştirme sporu için uygun olan kemik yapısı mesomorph vücut yapısına sahip olan atletik kaslara yuvarlak kaslara orta omuz genişliği ve dar kalçalara sahip mesomorph “sportif yapı” tipleri daha uygundur.Endomorphle kemik yapısı olarak yuvarlak ,ağır ve büyük kemik yapısına sahiptirler.Ectomorphy zayıf sınırlı enerjik ve düşük yağ oranına sahiptirler.

    FİZİKSEL ORANTI:
    Vücut geliştirme sporu için fiziksel orantı oldukça önem arz eder çünkü vücudun her iki yanını orantılı alt ve üst vücudunda bir birlerini tamamlayıcı oranda olması gerekir .kemik uzunluklarının ayarlı ve eşit uzunlukta olması kas hücrelerinin eşit dağılımı atletler için yani bizim yaptığımız spor için oldukça önem arz eder.

    YAĞ YAKIMI:
    Genlerimizde eğer düşük seviyede yağ hücreleri bize miras kalmışsa idealdir ve vücut geliştirme sporu için çok şanslı sayılırız.sıcak ülkelerde veya iklimlerde yaşayan insanlar soğuk iklimde yaşayan insanlara oranla bu konuda oldukça şanslı sayılırlar.

    KAS UZUNLUĞU:
    Uzun kaslar yardımcı kaslardır uzun pazu kasları yada yüksek veya alçak “kısa” Calf “baldır” kası kısa pazu ve uzun baldır kası bil vücudumuzda bile orantısızdır.uzun kaslar vücudu her zaman güçlü ve heybetli gösterir.

    BÜNYE ÖLÇÜSÜ:
    Kemik yapıları büyük adale ve adale guruplarını destekleyecek ölçüde büyük olmalıdır. yani kemik boyutu ile kasın hacımı veya kapladığı alan arasında orantı olmalıdır. Burada şunu belirtmeliyim ki uzun kemiklerde vücut geliştiriciler için dezavantajdır.


    SİNİR SİSTEMLERİ
    Vücudumuzda yüksek oranda bulunan ve yer kaplayan sinir sistemleri bir çok kas liflerinin maksimum iletişimini sağlar buda kas kütlesinin oluşmasına yardımcıdır.

    PİSİKOLOJİK TOLERANS:
    Vücut ölçüleriniz yani genetik yapınız mükemmel ol masada gelişmek için siz çalışın.kendinizin başarısız olacağınızı düşünüp bırakmayın.

    Zülküf TURA
     
  2. FleXoR
    Offline

    FleXoR Özel Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2005
    Mesajlar:
    7.083
    Beğenileri:
    10.235
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Antrenör - Yazar
    Yer:
    Kırklareli & sivas
    emeğine saglık hocam cok güzel lmuş bu yazı birde rica etsem bu yazıları çeşitli makaleler bçlümüne yazsan bilgilendirici dökümanların orada bir arada olacak ve hepsini bir arada bulacagız
     
  3. hsd
    Offline

    hsd Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2005
    Mesajlar:
    2.584
    Beğenileri:
    306
    Ödül Puanları:
    93

Sayfayı Paylaş