alkol ile ilgili

Konusu 'Konu Dışı' forumundadır ve StRoNgMaN tarafından 11 Haziran 2006 başlatılmıştır.

  1. StRoNgMaN
    Offline

    StRoNgMaN Yeni Üye

    Katılım:
    18 Eylül 2005
    Mesajlar:
    462
    Beğenileri:
    74
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    sporcu
    Yer:
    istanbul
    Tarihte damıtma işlemi ilk kez yaklaşık M.S. 800’lü yıllarda Arabistan’da yapılmıştır. İngilizce’deki alkol kelimesi de, Arapça’daki alkual (asıl, öz) kelimesinden türetilmiştir. Yazılı tarihe göre alkol başlangıçta tedavi ajanlarının çözücüsü olarak kullanılmış, sosyal ve dini hayatta da önemli bir yer tutmuştur. Öte yandan insanlık tarihinde de aşırı miktarda alkol kullanımına bağlı olarak meydana gelmiş pek çok probleme de rastlamak mümkündür.
    ABD’de 1989 yılı itibarıyla, yaklaşık 10 milyon yetişkinle, 3.3 milyon gencin alkole bağlı problemleri olduğu belirtilmektedir. Yaklaşık 40 milyon Amerikalı alkolizmden doğrudan yada dolaylı olarak etkilenmişlerdir. Bu ülke, sağlık için ayrılan bütçeden, yaklaşık %12’sini alkole bağlı sorunlar için harcarken, tedavi amaçlı, yıllık harcama ise, 13,5 milyon dolar olarak hesaplanmıştır.
    Alkol bireyin zehirlenmesine yol açabilecek bir ajan olmasına karşın hem yasal, hem de sosyal olarak kullanımına izin verilmiş, bu tipteki tek madde olması açısından da önemli bir özelliğe sahiptir.
    Alkol yasaklı olmamasına karşın, Ulusal ve Uluslar arası Federasyonların isteği üzerine, örneğin eskrim ve pentatlar gibi spor dallarında sporcularda alkol düzeyi ölçülebilir.


    SPORCU ÜZERİNDE FİZİKSEL ETKİLERİ
    İki karbonlu basit bir molekül olan alkolün birincil hedef organı santral sinir sistemidir. Bir genel sinir sistemi baskılayıcı olan cthanolün santral sinir sistemindeki özgün reseptörü bilinmemektedir Sinaptik fonksiyonların olumsuz etkileyen ethanolün esas etki mekanizması anlaşılamamış olmakla beraber membran alışkanlığında değişiklik yaptığı belirtilmektedir. Ek olarak ethanolün sinir hücresinde aşağıdaki değişikliklere neden olabileceğine dair kantlar vardır. Bunlar;
    • Sodyum akımını azaltarak aksiyon potansiyelini etkilemesi
    • İstirahat geçirgenliği ile aktif taşınmaya etkisi
    • Nörotransmitter salınımının uyarması
    • Polisinaptik eksitatör akımı değiştirmesi
    Sporcular bazı koşullarda alkol karşısında savunmasız kalabilmektedir. Erkek profesyonel sporcular arasında uygunsuz alkol kullanım oranını gösteren veri bulunmamaktadır. Pek çok profesyonel spor organizasyonunda alkol suistimali yapılan maddeler grubunda tanımlanmamış olmakla beraber profesyonel spor takımları alkolü seyrek olarak suistimali yapılan maddeler grubunda test etmektedir.
    Alkol, yasal yoldan kolay ulaşılabilen, toplumun kullanımına tepki göstermediği bir maded olduğundan, tüketimiyle ilgili kesin yaptırımların uygulanması da kolay değildir. Sporcular, antrenör ve taraftarlar arasında problemlerin meydana gelmesi, taraftar ve antrenörler üzerinde şok etkisi yaratmaktadır.


    PERFORMANSA ETKİLERİ
    Akut alkol alımı ve sportif performans arasındaki ilişki irdelendiğinde, alkolün ergojenik bir madde olarak değerlendirilmesi pek mümkün değildir. Araştırmalar, alkolün sporcuların bazı psikomotor becerilerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalmaya neden olduğunu göstermiştir. Alkol etkisi altında olan bireylerde meydana gelen beceri bozuklukları şunlardır.
    - Denge ve sabitlik
    - Reaksiyon zamanı
    - Hassas ve karmaşık motor koordinasyon
    - Görsel izleme
    - Bilgi değerlendirme.
    Öte yandan bazı araştırmalar, dozu iyi ayarlanmış alkolün, performans artırımı amacıyla kullanılabileceğini ileri sürmüşlerdir. Farmakoloji kitaplarında düşük dozda alkolün etkisi altında olan bir bireyin yaptığı toplam işin, yorgunluk hissindeki azalmaya ikincil olarak arttığı belirtiliyor.
    Düşük dozda alkolün, anksiyolitik etkisinden dolayı sportif performansı artırabilir.
    YAN ETKİLERİ
    • Alkol yoksunluk sendromu
    • Amnezik evreler
    • Demans
    • Srerebellar değenerasyon
    • Priferal nöropati
    • Miyopati
    • Kardiyomiyapati
    • Beriberi
    • Taşikardi
    • Hipartensiyan
     

Sayfayı Paylaş