2006'DA TURKIYE'NIN EKONOMİK SEYRI

Konusu 'Konu Dışı' forumundadır ve boxer tarafından 24 Aralık 2006 başlatılmıştır.

  1. boxer
    Offline

    boxer Üye

    Katılım:
    27 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    372
    Beğenileri:
    56
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    istanbul
  2. Veyron
    Offline

    Veyron Özel Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.885
    Beğenileri:
    440
    Ödül Puanları:
    93
    Yer:
    Republic Of Fenerbahce
    2006'da Türkiye'nin ekonomik seyri

    18 Aralık, 2006 13:00:00 (TSİ)


    Mayıs ve hazirandaki dalgalanmalar piyasaları olumsuz etkilemişti



    Ekonomide 2006, özellikle yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisinin arttığı bir yıl oldu. Aralık başı itibarıyla Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye girişi, tarihi rekor kırarak 17.5 milyar doları buldu.

    Bu yıl piyasalar birçok şirket satın alma ve birleşme operasyonuna tanık oldu.

    * İlk çeyrekte Gima'nın devir yoluyla CarefourSA ile birleşmesine karar verildiği açıklanırken, YKB-Koçbank birleşmesi tamamlandı. Güler Sabancı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı'na yeniden getirildi.

    * Finansbank'ın yüzde 46'sı Yunan National Bank of Greece'e, Şekerbank'ın yüzde 34'ü Kazaklara, TMSF'nin elindeki Adabank da Kuveytlilere satıldı.

    * Merrill Lynch Türkiye, Tat Yatırım Bankası'nı (Tatbank) satın aldı. Alternatifbank'a da Yunan ortak geldi.

    * Anadolu Grubu, Yunanistan Merkezli Alpha Bank ile her iki tarafın yüzde 50 pay sahibi olacağı ve yönetimde eşit şartlarla temsil edilecekleri bir finansal holding kurmak üzere hisse devir anlaşması imzaladı.

    * Denizbank'ın yüzde 75'i resmen Belçika-Fransız ortaklığı Dexia'nın oldu.

    * Akbank'ın yüzde 20 hissesinin Citigroup'a satılmasına yönelik anlaşma imzalandı.

    * POAŞ'ın yüzde 34'ü Avusturyalı OMV'ye satılırken, Vodafone Telsim'i aldı, Atlas halının yüzde 50.1'i İsraillilere gitti.

    * Murdoch'un sahibi olduğu News Corporation, Ahmet Ertegün ile birlikte TGRT'yi satın almak üzere sözleşme imzaladı.

    * Koç Grubu, İzocam'da sahibi olduğu yüzde 61.19'luk hissesini lisansını kullandığı Fransız Saint Gobain Isover ile Kuveytli Alamana'ya 171.3 milyon dolara sattı.

    * Biletix de dünyanın en büyük bilet satış şirketlerinden Amerikalı Ticketmaster'a satıldı.

    PİYASALARDA DALGALANMA

    Ekonomide 2006 yılına damgasını vuran önemli olaylardan biri de mayıs ve haziran aylarında yaşanan finansal piyasalardaki dalgalanma oldu.

    Dalgalanmaya paralel borsa yılın en düşük değerini gördü, dolar 1.76 YTL'yi aşarken, euro da 2.1 YTL'nin üzerine çıktı.

    Gecelik borçlanma faizleri yüzde 13.25'ten 17.50'ye kadar çıkarken, iç borçlanma faizleri de yüzde 23'lerin üzerini gördü, enflasyon da yeniden çift haneli rakamlara döndü.

    Buna karşılık, piyasaların sakinleşmesi ile dolar kuru yeniden bugünlerde 1.43'ler seviyesine indi, borsa 40 binlere doğru hareketini sürdürdü, enflasyonda da tek hane ile yılı kapatma umudu hala devam ediyor.

    ÖZELLEŞTİRME SEKTÖRÜ

    Özelleştirmede bu yıl büyük kuruluşların devri tamamlandı. Tüpraş'ın yüzde 51'i Koç Holding'e, Erdemir'in deki yüzde 46.12'lik kamu payı Oyak'a devredildi.

    Buna karşılık bu yıl ilana çıkılması beklenen Halk Bankası özelleştirmesi yargıya takıldı.

    Danıştay 13'üncü Dairesi, Halk Bankası'nın sermayesinde bulunan Hazine'ye ait hisselerin özelleştirme kapsam ve programına alınmasına ilişkin ÖYK kararının yürütmesini ''ÖYK kararına dayanak alınan Bakanlar Kurulu kararını yetki yönünden hukuka aykırı bularak'' durdurdu.

    Ödeme süresi bir çok tartışmalara neden olan Galataport ihalesi iptal edilirken, yenisi için ÖİB'de çalışmalar hala devam ediyor.

    Önümüzdeki dönemde gündemde büyük yer bulacak olan elektrik dağıtım özelleştirmeleri de görücüye çıktı. Üç bölge için ihale ilanına çıkılan ve yoğun ilgi gören dağıtım özelleştirmelerinin gelecek yıl start alması bekleniyor.

    İHRACAT

    Bu yıl, Türkiye'nin 12 aylık ihracatı rekor kırarak, ilk kez 80 milyar doları geçti. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yılın 85 milyar dolar ile kapatılacağını belirtti.

    Bunun yanında, son çeyrekte büyüme hızı yüzde 3'e kadar gerilemesine karşın Türkiye 18 çeyrektir sürdürdüğü büyemeyi, 19'uncu çeyreğe de taşımayı başardı.

    Sonuçta kişi bayına gelir de 5 bin 300 doların üzerine çıktı. Bütçe de yılın ilk yarısı itibarıyle 1984'den bu yana ilk defa fazla verdi ve faiz dışı fazla hedefi de yüzde 6.7'ye çıkarıldı.

    İŞSİZLİK VE CARİ AÇIK

    İşsizlik ve cari açık konusu, bu yıl da tartışmalı konuların başında yer aldı. Ağustos ayı itibarıyla, geçen yılın aynı dönemine kıyasla resmi kayıtlara göre işsiz sayısı 38 bin kişi azalarak 2 milyon 343 bin kişiye düştü.

    2005 yılı Ağustos ayı itibarıyla yüzde 9.4 olan işsizlik rakamı da yüzde 9.1'e geriledi. Cari açıkta ise 2005 yılında 22 milyar 852 milyon dolar olan rakam, bu yılın 10 ayında 28 milyar 21 milyon dolara çıktı.

    Ekonomi yönetimi, finanse edilebildiği için sorun oluşturmadığı görüşünde. Buna karşılık 85 milyar dolarlık ihracat, 20 milyar dolarlık turizm ve 12 milyar dolarlık yurt dışı müteahhitlik geliri beklentisi ile özelleştirme ve artan yabancı sermaye girişi sürdü.

    DİĞER GELİŞMELER

    Bu yıl Süreyya Serdengeçti'den boşalan Merkez Bankası Başkanlığına Durmuş Yılmaz atandı. Tevfik Bilgin de yeniden BDDK Başkanlığına getirildi.

    'Yüzyılın projesi' olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattı projesi tamamlanarak hizmete açıldı.

    Emekli Sandığı, SSK, ve Bağ-Kur'u kaldırıp yerine Sosyal Güvenlik Kurumu'nu getiren yasa Meclis'ten geçti.

    Emeklilere vergi iadesi için bu yıl fiş ve fatura toplama zorunluğu kaldırıldı, ücretlilerin de bu yıl son kez fiş toplayacağı açıklandı.

    EPDK'nın, 28 akaryakıt dağıtım şirketine toplam 1 milyar 666 milyon YTL idari para cezası gündemde yer bulurken, 13 ilde yaşanan elektrik kesintisinin kaynağı da tartışmalara neden oldu.

    'ERMENİ SOYKIRIMI' YASASINA TEPKİLER

    Yılın son çeyreğine ise, Fransa Parlamentosu'nun 'Ermeni soykırımı' konusunda aldığı karar ile AB'nin Türk limanlarının Rum kesimine açılması isteği üzerine Türkiye'nin yaptığı açılım ve bunun yansımaları damgasını vurdu.

    Parlamento'nun 'Ermeni soykırımı'nı reddedenlere hapis ve para cezası verilmesini öngören yasa teklifine dönük kararı, bazı iş çevreleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından tepkiyle karşılandı
     

Sayfayı Paylaş