İyi Bir Shake (Şeyk) Nasıl Hazırlanır ve Nasıl Tüketilir? 10 Adımda Protein Shake Hazırlama
Herhalde iyi bir protein tozlu karışım hazırlamak için yapacağınız son şey, bardağa döktüğünüz protein tozunu çay kaşığıyla karıştırmak olur; mikser kullanmak ise işe yaramasına rağmen oldukça zahmetli ve bulaşık çıkartan bir yöntem. Sizin iyi bir karışım (shake diyorlar genelde) hazırlamanız için, bir adet shakerınızın olması ve aşağıdaki oldukça basit yönergeleri uygulamanız yeterli:
1. Shakera önce sıvıyı, ardından tozu ekleyin. Özellikle karışma özelliği düşük tozların kaba önceden konması, dipte kalma ihtimalini artırıyor.
2. Shakerın kapağını iyice kapattığınızda emin olun, çalkalama sırasında hiçbir sızıntı olmamalı.
3. Yukarı ve aşağı yönünde çalkalayın, arada sırada ise shakerın içindeki sıvıyla shakerın kenarlarını sıyırmak ister gibi ufak daireler çizin.
4. Sert, hızlı ve kısa git-gellerle çalkalayın; ne kadar sert, o kadar iyi.
5. Çalkalamayı yapan eliniz yorulursa durup beklemek yerine diğer elinizle devam edin.
6. Karışımınız ne kadar homojen olursa o kadar iyidir ve aynı zamanda o kadar da içimi lezzetlidir. Homojen bir karışım içinse iyi bir çalkalama süreci şart. Bunun için benim size önerdiğim ideal süre iki dakikadır (içinizden 100e kadar sayabilirsiniz). İki dakika boyunca süren çalkalamalar, en inatçı protein tozlarını bile yola getirir.
7. İyi karıştırmışsanız karışımınızın kabarıp köpürdüğünü ve yükseldiğini göreceksiniz. Karışımınızı sütle hazırlıyorsanız bu köpürme (sütün yağından dolayı) daha da fazla olacaktır. Köpürme sizi endişelendirmesin, sevindirsin.
8. Protein tozlu karışımınız hazırdır. En üstün verimi alabilmek için karışımınızı derhâl için, zaten protein tozlarıyla yapılan sıvı karışımları ne kadar az bekletilirse o kadar iyidir. Ancak çeşitli sebeplerden ötürü karışımınızı bekletmeniz gerekiyorsa, shakerı çok iyi kapattığınızdan emin olun, ne kadar az hava kaçırırsa o kadar iyidir.
9. Protein tozlu karışımınızı tek seferde bitirin. Tek seferde, ihtiyacınız olan kadar karışım yapın, sabah yaptığınız bir karışımı akşam içmek ya da gece yaptığınız bir karışımı sabah içmek alacağınız verimi azaltır. Sıcağı sıcağına ve tek seferde tamamını içmelisiniz. Protein tozunuzu −derhâl içmek kaydıyla− herhangi bir bardakta içmenizde sakınca yoktur ancak eğer birisine ikram etmeniz gerekmiyorsa shakerın ağızlığından içmenizi öneririm.
10. Eğer karışımınız sütlü idiyse, shakerınızı bitirdikten sonra kaldırıp atmayın. Shakerınızın içine biraz içme suyu koyarak tekrar üç beş git-gellik çalkalayın ve o suyu da için. Bu sayede vücudunuza iyilik yapmış olursunuz. Ayrıca, shakerın içinde kalan azıcık protein tozunu ziyan etmeyerek minik bir tasarruf da yapmış olursunuz. Ama tabii ki esas sebep, yağlı sütten sonra bir miktar su almanızın daha iyi olması.
Tüm bunları yaptıktan sonra protein karışımınızı hazırladığınız shakerınızı çok az deterjanlı bir süngerle yıkayın ve bolca durulayın.
Afiyet olsun. bench_O