İlginç geldi bana...

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve ForzaBeşiktaş tarafından 10 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

  1. ForzaBeşiktaş
    Offline

    ForzaBeşiktaş Üye

    Katılım:
    20 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    156
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Makine Mühendisi
    Yer:
    Ankara
    1 yumurta yaklaşık 60 gr. Ve bunun beyazını yediğimizi farz edersek 35 grmı beyaz. 100 gr yumurtada yaklaşık 12-14 gr protein var. Ben yaklaşık olarak 6-7 yumurta yiyordum çiğ olarak sadece beyazı.

    Şimdi kabaca şöyle bir hesap yaptım. 35*6 veya 35*7 yaklaşık olarak 200-250 civarı bir yumurta beyazı yemiş oluyoruz.

    Bu da bize kabaca yumurta beyazında atıyorum 8gr protein varsa yaklaşık 7 yumurtadan 25-30 gr protein almış oluyoruz.

    Şimdi yumurtayı yemek bazılarımıza zor gelebilir. Aynı parayla veya daha az bir paraya bir 150 gr az yağlı bir peynirle yaklaşık olarak 35 gr protein almış oluyoruz. Bana bu biraz mantıklı geldi.

    Siz neler düşünürsünüz?...
     
  2. ForzaBeşiktaş
    Offline

    ForzaBeşiktaş Üye

    Katılım:
    20 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    156
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Makine Mühendisi
    Yer:
    Ankara
    Kalori olarak hesaba gelirsek peynir yaklaşık olarak az yağlı da 150 gramında 300 kalori civarı var.

    6-7 yumurtada ise 150 kalori felan...
     
  3. masteer
    Offline

    masteer Özel Üye

    Katılım:
    17 Şubat 2006
    Mesajlar:
    809
    Beğenileri:
    1.095
    Ödül Puanları:
    103
    bır normal boy yumurta beyazında 6 gr proteın hesapla
     
  4. JöNTürK
    Offline

    JöNTürK Üye

    Katılım:
    26 Şubat 2006
    Mesajlar:
    622
    Beğenileri:
    22
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Tekirdağ
    Yumurtayı hayatta yiyememediğim için tam bana göre bi hesap ama yumurta proteini ile peynirdeki protein aynı kalitedemi??eğer diilse yumurtadan çok daa iyi bi tercih..
     
  5. wolf
    Offline

    wolf Üye

    Katılım:
    20 Haziran 2005
    Mesajlar:
    16
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    dış ticaret
    Yer:
    ist
    hocam tam bir yumurtada o kadar protein olması lazım bir yanlışlık olmasın
     
  6. CURL
    Offline

    CURL Yeni Üye

    Katılım:
    23 Haziran 2006
    Mesajlar:
    272
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    Orta boy yumurta 60 gram gelir. Bunun %60'ı beyazıdır. O zaman 60*(60/100) = 36 gram beyaz. O beyazın da %12si proteindir. O halde 36*(12/100) = 4,32 gram protein yapar. Doğrusu bu. Hadi küsaratı eleyelim. 4 gram yapar.

    30 gram protein alımı için 30/4 = 7,5 ~ 7 adet yumurta gerekir. ForzaBeşiktaş'ın hesabı doğru çıktı :)

    7 yumurta = 7x 10 kuruş = 70 kuruş

    Şimdi beyaz peynirin kilosu 6 YTL diyelim o zaman 30 gram protein için 30/(20/100) = 150 gram peynir

    (150/1000)*6 YTL = 90 kuruş

    peynir ile yumurta arasında 20 kuruş oynuyor. Artı peynirden ekstra karb ve yağ geliyor. Bulkta iken peynir. Diyetteyken yumurta olur diyorum ben.

    http://www.e-caps.com/za/ECP?PAGE=ARTICLE&ARTICLE.ID=2897
     
  7. Excursion
    Offline

    Excursion Üye

    Katılım:
    22 Nisan 2006
    Mesajlar:
    888
    Beğenileri:
    82
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Curl hocam sağlam hesap yaptın vallahi, sen harcanıyorsun buralarda benden söylemesi :D
    Evet işin gırgırı bir yana, mesela bnm kahvaltımda 4 tane beyaz+1 tane yumurta sarısı olur, 100 gr peynir kesinlikle yerim, tabi bu tulum olur kaşar olur. Bence böyle karışık yapmak daha mantıklı, sonuçta değişik türden protein alıyorsun.
     
  8. gurseshalil
    Offline

    gurseshalil Üye

    Katılım:
    25 Aralık 2005
    Mesajlar:
    162
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    öğretmen
    Yer:
    osmaniye
    selam arkadaşlar, yaptığınız hesap yaklaşık olarak doğru olabilir fakat sizlere şunu belirtmek istiyorum ki yumurta protein kalite bakımından en üst kabul edildiği için sürekli yumurta rövaşta..
     
  9. ForzaBeşiktaş
    Offline

    ForzaBeşiktaş Üye

    Katılım:
    20 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    156
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Makine Mühendisi
    Yer:
    Ankara
    Benim aldığım yerde yumurta 14 kuruş. Ve az yağlı peynirde 4,5-5 ytl civarı. 150 gram peynir 80 kuruş. 7-8 yumurta 1 Ytl. :D

    Hesaplamanın doğru çıkmasına sevindim. Boşa okumadığımı anladım :D

    Senin dediğin gibi dostum peynirden yap geliyor. Haklısın. Karbonhidrat fazla gelmiyor yanlız.

    100 Gr peynirin 25 gramı protein
    7-10 gramı yağ.
    Az bir miktar karbonhidrat..
    geri kalanı da zaten su.

    Ben sadece yumurtadan bıkanlara yiyemeyenlere alerji yapanlara alternatif olsun diye söyledim.

    Ancak protein olarak vücuda katkıları ne derece onu merak ediyorum gerçekten. 30 gr yumurtadan alınan proteinle 30 gr peynirden alınan protein aynı kalitede mi? bunu sorgulamak gerekir bence...
     
  10. CURL
    Offline

    CURL Yeni Üye

    Katılım:
    23 Haziran 2006
    Mesajlar:
    272
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    0
    en altta verdiğim linki inceledin mi?
     
  11. ForzaBeşiktaş
    Offline

    ForzaBeşiktaş Üye

    Katılım:
    20 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    156
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Makine Mühendisi
    Yer:
    Ankara
    Baktım şimdi. Yumurtadaki protein saf olduğu için daha kaliteli herhalde.
     
  12. gokhanalpan
    Offline

    gokhanalpan Üye

    Katılım:
    19 Haziran 2006
    Mesajlar:
    128
    Beğenileri:
    56
    Ödül Puanları:
    0
    Sindirim sisteminin yumurta akını sindirimi?

    Hocam sindirim sistemi yumurta akında bulunan 4,2 gram proteinin ne kadar ını sindiriyor yüzde 98 diye duymustum siz doğrusunu biliyorsanız açıklarmısınız?
     
  13. ebben
    Offline

    ebben Üye

    Katılım:
    23 Haziran 2006
    Mesajlar:
    338
    Beğenileri:
    223
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Bilgisayar mühendisi
    Yer:
    Danimarka
    slm arkadaslar


    bir seye dikkat edin, oda salmonella. bu bakteri yumurtanin kabugundadir, yani yumurtayi kirip icerken yumurtayla birlikte agiziniza bulasa bilir. eger selmonella olduysaniz, hem isal olursunuz hemde vücutta okadar su kayip olurki bayilmaya baslarsiniz. eger isal olduysaniz ve dayma tuvalette gitme ihdiyacini duyuyorsaniz hemen doktora gidin.
    ben olmustum selmonella 2000 senesinde ve 115kg'den 98kg'ya düstüm ve 2 hafta hastanede yattim. hic hos birsey degil bu!!

    bana doktorun tavsiyesi, yumurta icmeden önce yumurtayi sicak suyun altinda tutuyorum, ve bundan sonra iciyorum.


    saygilar...
     
  14. elrunks
    Offline

    elrunks Üye

    Katılım:
    25 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    210
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    28
    ..ilginç acaba sıcak suyun altında ne kadar sürede tutuyorsun, muhakkak belirli bir süre olması lazım.
     
  15. ebben
    Offline

    ebben Üye

    Katılım:
    23 Haziran 2006
    Mesajlar:
    338
    Beğenileri:
    223
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Bilgisayar mühendisi
    Yer:
    Danimarka
    slm...

    ben ortalama 20-30 saniye tutuyorum, muslugun altinda.


    saygilar
     
  16. elrunks
    Offline

    elrunks Üye

    Katılım:
    25 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    210
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    28

    ...ben önermiyorum, yeterli olmayabilir dostum... zati bu konuda çeşiti makale ve konu forumumuzda mevcut ama bir kaynağa göre;

    Salmonella ısıya duyarlıdır ve iyi bir ısıtma ( 70 °C'nin üzerinde) ile öldürülebilir...

    http://www.food-info.net/tr/bact/salm.htm
     

Sayfayı Paylaş