İşte çok merak edilen Karaciğer Testleri

Konusu 'Sağlık & Sakatlanma' forumundadır ve SAVAŞ74 tarafından 20 Haziran 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. SAVAŞ74
    Offline

    SAVAŞ74 Üye

    Katılım:
    20 Eylül 2010
    Mesajlar:
    1.331
    Beğenileri:
    1.287
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    İstanbul
    Ağrı ileten sinir uçları bulunmadığından, karaciğer hastalarında ağrı da pek olmaz. Nadiren iltihap, apse veya sıvı birikimi nedeniyle birdenbire büyüdüğünde sağ kaburga yayı altında “gerilme ağrıları” yaşanabilir. Ağrının yeri sağ kaburga yanının hemen altıdır. Karaciğer rahatsızlıkları kendini daha çok karnın üst kısmında şişlik veya dolgunluk ile gösterse de, bir karaciğer sorununun klasik belirtisi halsizlik ve yorgunluktur.


    Özellikle ilerleyici yorgunluk ve iştahsızlıklarda karaciğer mutlaka hatırlanmalıdır. Karaciğer eğer ciddi ölçüde tahrip olursa başta yorgunluk olmak üzere, pek çok sorun ortaya çıkar: Cilt ve göz akında sararma, en önemli belirtilerdendir ama iş bu noktaya geldiğinde çoğu kez karaciğerdeki rahatsızlık zaten oldukça ilerlemiştir.
    İlerlemiş karaciğer hastalıklarında karında ve ayaklarda şişme, idrar renginde koyulaşma, erkeklerde göğüslerde büyüme ve tüy dökülmesi, problem karaciğer yetmezliği aşamasına ulaştığında ise, ciltte kuruma, pullanma, kaşınma, damarsal genişlemeler, avuç içlerinde kızarma, saç ve kaşlarda azalma, bulantı, iştahsızlık gibi belirtilerde görülebilir.


    Karaciğerin sağlık durumunu ortaya koyan basit ve ucuz pek çok test var: “SGOT, SGPT, GGT” olarak kısaltılan karaciğer enzimlerinin tayini, kanda “BİLİRÜBİN” seviyeleri, idrarda “BİLİRÜBİN” ve “ÜROBİLİNOJEN” testleri bunların en çok istifade edilen testleridir. Tabii ki, incelemede kullanılan başka pek çok test var: Kanda protein düzeyi, virüs hepatiti işaretleri, immünolojik incelemeler görüntüleme yöntemleri bunlardan bazılarıdır. Basit, zararsız ve ucuz bir görüntüleme yöntemi olan ultrasonografi de sık kullanılan bir araştırma testidir.

    Alıntıdır: Kaynak - Osman Müftüoğlu
     
    Azi bunu beğendi.
  2. seytantuyu
    Offline

    seytantuyu Özel Üye

    Katılım:
    14 Ekim 2009
    Mesajlar:
    1.609
    Beğenileri:
    1.152
    Ödül Puanları:
    123
    Karaciğer rahatsızlıkları özellikle de vücut geliştirme sporu yapan bireylerde daha yaygın.

    Protein alımına bağlı olarak ALT ve AST değerlerinin yükselmesini bizzat yaşadım. Hatta kullandığım supplementleri de yarı yarıya azalttım.

    Merak ettiğim konuya gelirsek VG sporu yapan bir kişide karaciğer testlerinin tolere edilebilir bir seviyeye yükselmesi normal midir? Spor yapmayan bir kişiye göre böyle bir değerlendirme yapılabilir mi?

    En yakın zamanda bu konuyla ilgili bir çeviri yapmayı ya da gerekli bilgileri toparlayarak geniş bir makale yazmayı düşünüyorum.

    Vücut geliştireceğiz derken vücudun en büyük organı olan karaciğerden olmayalım.:)
     
    RaJeV ve Azi bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş