çok ayrıntıcısınız, gelin tartışalım

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve lahme tarafından 27 Aralık 2013 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 7 üye.
  1. lahme
    Offline

    lahme Üye

    Katılım:
    10 Aralık 2013
    Mesajlar:
    17
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    arkadaşlar büyük bir çoğunluğumuz (acemisinden müsabığına) beslenme programını, aldığı kaloriyi, yediğinin gramajını virgülüne kadar hesaplıyor. çok katı kurallar koyuyor, sınırlıyor kendini. müsabık arkadaşlarımız oluyor, bunu meslek olan yapan arkadaşlar onlar, zaten profesyonel oldukları için onların bunu yapması normal

    açıkçası ben yediğim yemeğin rakamlarıyla uğraşmıyorum. elbette bu sporun da bir disiplini var, ben de onlara uyuyorum. temel kuralları biliyorum ve onlara göre hareket ediyorum ama bunlar basit şeyler. örnek verecek olursam
    -karbonhidrat-protein dengesini kafadan göz kararı ayarlıyorum
    -5-6 öğün yemeye çalışıyorum az ve yoğun öğün yerine sık ve daha hafif öğün daha iyi
    bunun gibi basit şeyler. ama mesela yağsız olsun diye tavuk göğsünü haşlayıp yemiyorum, tavuğun yağlı kalça kısmını alıyorum fırında olsun sote olsun lezzetli biçimde pişirip keyifle yiyorum, bulguru da pirinci de seviyorum, çavdarı da buğdayı da seviyorum kompleks diye sürekli tek çeşit yemiyorum o an canım hangisini isterse onu yiyorum. tatlı konusunda kendimi sınırlayan biri değilim, canım çikolata çekti mi gider alırım istediğim kadar yerim, o an canım çok çektiyse bir kare çikolatayı bitiririm. canım baklava çekti mi 5-10 kalıp (canım ne kadar istiyorsa) yerim. bazen yemeğin yanında canım kola çeker, istediğim kadar içerim.
    tabi her gün yiyip içmiyorum bunları ama canım çekti mi "hayır bunları kesinlikle yememeliyim" deyip kendimi engellemiyorum, demek istediğim bu. doğal olarak %10 gibi bir yağ oranına sahip değilim ama yaklaşık %15 diye tahmin ediyorum hatta biraz daha az olabilir. haftada 3 gün antrenman yapıyorum, ortalama 1-2 defa 1-1.5 saat masa tenisi oynuyorum, o da kardiyo oluyor bana

    ektomorf olmamın bunda etkisi vardır muhakkak ama bir endomorf veya mezomorf arkadaş haftada benden 1-2 kez fazla kardiyo yapsa şartları eşitlemiş oluruz.
    siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
     
    neverbackdown. bunu beğendi.
  2. Wops
    Offline

    Wops Üye

    Katılım:
    3 Aralık 2013
    Mesajlar:
    23
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Aynı ben : ) farklı olarak sadece asitli içeceklerden uzak duruyorum , onun dışında fazla kısıtlamıyorum kendimi . Yani tavuk göğsünün hangi derecede kaç dakika yüzde bilmem kaç yağ-tuz oranıyla pişmesiyle falan uğraşmıyorum .
     
  3. ABEKAYNANA
    Offline

    ABEKAYNANA Üye

    Katılım:
    30 Ekim 2013
    Mesajlar:
    445
    Beğenileri:
    187
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    Gurbetci
    Yer:
    Amerika yolcusu
    Sence böyle yapıpta memnun olanların saadece ektormorf olması tesadüf mü ?
    Ekto ve ekto-mezo harici bir genetik senin dediğin gibi öyle gidip baklava yesin, kola içsin, vs.. derse sonuc hüsran olur, onların bıraz daha ayrıntılara takılmaları lazım. Mezo da abartmassa böyle şeylerden mutlu olabilir kuralları es geçebilir.
    Buda ektormorfun bir güzelliği, metabolizma aşırı hızlı çalışır meso,endo'ya göre.
     
  4. muti5757
    Offline

    muti5757 Üye

    Katılım:
    27 Ocak 2011
    Mesajlar:
    505
    Beğenileri:
    328
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenciyim
    Ben mesela şeker un mamülleri vs bu tür şeylerden uzak duruyorum bazen haftada 1 2 haftada 1 istediğimi yiyorum müsabik mı olmak istiyorum ? Hayır bilmiyorum neden ama sanki böyle beslenmedikçe gram gram hesaplamadıkça geleşimiyecekmişim gibi hissediyorum antrenmanlardan verim alamıcakmışım gibi hissediyorum ondan dolayı yiyemiyorum istesemde herşeyi
     
  5. lahme
    Offline

    lahme Üye

    Katılım:
    10 Aralık 2013
    Mesajlar:
    17
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    doğrudur, bildiğin safkan ektomorfum. kardiyo yapmadığım zamanlarda bile gözle görülür bir değişme olmamıştı. zaten ilk mesajımın sonunda buna değinmiştim ama endomorf olan biri benden biraz fazla kardiyo yapsa yine formunu korur, haksız mıyım?
     
  6. ABEKAYNANA
    Offline

    ABEKAYNANA Üye

    Katılım:
    30 Ekim 2013
    Mesajlar:
    445
    Beğenileri:
    187
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    Gurbetci
    Yer:
    Amerika yolcusu
    Düşünce olarak haklısın ama hele ki kişi endo ise senden 1 / 2 fazla yapsa bile az gelir. Tabi yine de bu endonun metabolizmasina ve yağ oranına bağlı, oda istisna yaani..
     
  7. lahme
    Offline

    lahme Üye

    Katılım:
    10 Aralık 2013
    Mesajlar:
    17
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    evet sanırım çoğunlukla böyle bir düşünce var, zaten herhangi bir insana bu forumda bir hafta takılmasını söylesen tatlıdan yağdan ölecekmiş gibi koşarak uzaklaşır :D ben de bu kadar katı olunmasının gereksiz olduğu düşüncesindeyim
    sucuklu yumurta yapıyorum kahvaltıda, başka bir gün patatesli yumurta yapıyorum, diğer bir gün peynirli yapıyorum, bazen haşlama yapıyorum, otlu peynir, kaşar vs. değişik peynirler yiyorum, keyifli şekilde yapıyorum kahvaltıyı
    her gün aynı şekilde haşlama yumurta yulaf ezmesi yağsız peynir yağsız süt çavdar ekmeği yapsam keyif alamam
     
  8. ABEKAYNANA
    Offline

    ABEKAYNANA Üye

    Katılım:
    30 Ekim 2013
    Mesajlar:
    445
    Beğenileri:
    187
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    Gurbetci
    Yer:
    Amerika yolcusu
    En iyisi böyle olmasi zaaten, ektormorf böyle birşey.


    Tapayalk reyizden gönderildi.
     
  9. repax
    Offline

    repax Üye

    Katılım:
    6 Eylül 2011
    Mesajlar:
    230
    Beğenileri:
    53
    Ödül Puanları:
    38
    Bence bu işin ucunu kaçırmamak lazım.Çok katı yaparsan eğer sıkılırsın ve bırakma ihtimalin yükselir ama ucunu salarsanda yaptıgın sporun karşılıgını alamazsın.Hepimiz biliyoruzki bu sporun karşılıgını mutfakdaki performansımızla alıyoruz :)

    Benim düşüncemde hemen hemen senle aynı.Genellikle hepimiz şeker fast food yağlı gıda yemeyen kişileriz.Ama aralarda kaçamaklar istiyor insanın canı.
    İşte bu durumlarda şekeri tercih etmemeye çalışıyorum.Şekerden aldıgım kaloriyi fast food dan alırım daha iyi diye düşünüyorum ve örneğin gidiyorum bi burger king e 2 menü yiyorum :)
    Çünkü inanın şekerden alınan kalori kadar zor yakılan bir şey yok.Mideye en çok Jöle kıvamını veren madde şeker bence.
     
  10. Lakot
    Offline

    Lakot Üye

    Katılım:
    12 Ekim 2013
    Mesajlar:
    45
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bay
    ne yaparsan yap her şeyin fazlası zarar, benim felsefem budur...
    başlığı açan arkadaşa katılıyorum , spor yaparken de yemek yerken de fazlasından kaçınmak bu işte uzun vadede istediklerini kazandırır.
    örneğin yağ akımını 0'a düşüren kilolu biri aynı oranda kardio antremanlarını artırmak zorunda ki kilo versin , kısa sürede eklem ağrıları baş gösterir...
    diet yapmak hedefe ulaşana kadar sonrası düzenli bir yaşam...
     
  11. kubilaykıbrıs
    Offline

    kubilaykıbrıs Üye

    Katılım:
    11 Kasım 2013
    Mesajlar:
    111
    Beğenileri:
    36
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    izmir-kıbrıs
    öncelikle sorun nedir diye düşünmek gerekli A-) kilo vermek mi ,B-) fit bir vücutmu , C-) sağlıklı yaşam mı ? basitçe önce tek tek açıklayalım.
    a-Kilo vermek günlük kalori ihtiyacının altına düştüğün sürece kilo verirsiniz.Ama kilonun ne kadar yağ ne kadar su ne kadar kas olduğu malum.
    b-fit bir vücut için dietinizi spor ile destleklersiniz . Verdiğiniz kilonun yağdan gitme oranı artar kastan gitme oranı azalır.
    c-sağlıklı yaşamda ise yedikleriniz ister spor yapın ister yapmayın çok daha önemlidir. Aldığınız besinlerin içeriği organlarda ve hormonlarda nasıl tepki verdiğinin bilincinde olmak denilebilir. Abur cubur çikolata şerbetli tatlılar kısacası şeker bunlardan uzak olmanız gerekli.
    Şimdi genel olarak yorumlayalım;
    Spora yeni başlayan herkes kısa sürede kaslarında süper bir gelişme bekler fakat bu böyle olmaz peki sebebi nedir ?
    1-Sporu bir şekilde düzgün yapsa da spordan cıkınca proteini lahmacun yiyerek sağlıyorsa bu yanlıştır.
    2-Spora gitmediği günlerde beslenmeyi elinin tersiyle itip bol şeker,fruktoz,bal,pekmez,alkolü alırsan
    3-Atıyorum 80 kiloyken 70 kiloluk adam gibi az yemek
    4-İnsilünü birden fırtlatmak
    Bunların hepsi sizi yerinizde saydırır ve kaslarınızın büyümesini ve göbeğinizin kaybolmasını olumsuz etkiler.
    peki şeker almak istiyorum meyveden alsam olurmu ?
    aşırı meyvenin etkisi kiloluysanız,şeker,tansiyon ve kalp hastasıysanız fazla şeker toksit etkisi yapar. furuktoz yüzünden diğer şekerlerden farklı 5 karbonludur. Toksit olduğu için yer yemez karaciğere gider ve yağ olarak depo edilir.Sindirimden uzaklaştırır. Ayrıca bel bölgesinde yağlanma probleminin büyük etkisi karaciğerin yağlanmasıdır.
    Dahada yazmak isterim açıkcası fakat bizim toplumumuzda bilip bilmeden şekerden bir şey cıkmaz yağlar mı o yağda şart bize diyip öne atılan insanlar neyi nasıl ne zaman ne kadar yimeniz gerektiğini bilmeniz gereklidir.
    TOPARLAMAK GEREKİRSE, zayıf olmak demek sağlıklı olmak değil,kilolu olmak sağlıksız olmak demek değildir.Burda bakılması gereken metabolizmanız nasıl buna bakmak gereklidir.İlk başlarda şekerin beyaz ekmeğin kötü olduğunu bilipte off günlerinde bunun sağlıklı olduğunu iddaa etmek nasıl doğru olabilir.NORMAL BİR İNSANIN şeker ihtiyacı maksimum bir çay bardağı meyve suyu yada 2 adet elma ile eşdeğerdir.
     

Sayfayı Paylaş