Selçuk Üniveversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Kara, ''Bir kilogram üzüm, içerdiği besin değerleri açısından, 1.150 litre süt, 390 gram et ya da 1.2 kilogram patatese eşdeğerdir. Kanser oluşumunu önleyen, kalp krizi riskini azaltan üzüm, cildin güçlenmesini sağlıyor'' dedi. Kara, kalori değeri yüksek olan üzümün, kalsiyum, potasyum, sodyum ve demir yönünden zengin olduğu gibi, A, B1, B2, ve C vitaminleri açısından da önemli bir besin kaynağı olduğunu belirtti. Bazı karaciğer hastalıkları ile kansızlığın tedavisinde etkili olan üzümün, yüksek tansiyonu kontrol altında tuttuğunu ifade eden Kara, ''İçerdiği meyve asitleri ve lifli yapısı ile mideye zarar vermeden, böbrek ve barsak sisteminin çalışmasını düzenler. Kanın temizlenmesine yardımcı olan bu şifa kaynığı meyve, doğum kontrol hapının yan etkilerini azaltır'' dedi.
Adıyaman da 1998 de yapılan Türkiye Şamp. Ahmet Enünlü ve Rıza Batur hocalarla tanışma fırsatım oldu.Dönüşte uçakta sohbet ederken özellikle antreman sonrası bir iki avuç kuru üzüm ye,bide anremanları 35-40 dk.fazla yapma dediler. İnternet ozaman yoktu.Bu sporla ilgili türkçe kitap ta ya yok yada yeterli değildi. Sahaflar çarşısında yabancı dergiler gördüm.İngilizce olanlarından aldım ve elimden geldiğince okumaya çalıştım. Bunlardan birinde üzüm ve çekirdeği hakkında bir makale vardı.Bildiğimiz şeylerden bahsediyordu.Benim dikkatimi çeken,çekirdeğinin antioksidan özelliği idi.Şimdilerde eczahanelerde çekirdeğinin ekstreleri satılıyor. Yarışmalardan sonra diyetli arkadaşların çoğunun grip türü enfeksiyonlara çok çabuk yakalandığını fark ettim.Çoğuda hastalığı ağır geçiriyordu. Ben üzüm ve çekirdeği ile beraber Zn,vitamin C,Vitamin E,ayrıca bol havuç suyu(vit.A) VE Tereyağ- bal ikilisi ile deyim yerindeyse kür yaptım. Hiç bir yarışma yada diyetten sonra hastalanmadım. sevgiler.
Ben de aslında faydasını bilmiyordum ama tadını sevdiğim için her gün Cornflexime katarak tüketiyordum. Cornflexle beraber çok güzel oluyor.
Arkadaşlar ben bunu bilir bunu söylerim her zaman, 100 gr falan gibi üzümlerde hesap yapacağınıza 500 ml su şişesinin çeyreği kadar koy pekmezi suyu ekle antrenmana girmeden yarısını çıktıktan sonra yarını dik abi kafaya kurtul yav. Hem çekirdeği ile birlikte işleme sokulduğu için daha iyi hiç olmazsa yerken eliniz şirelenmez hem vakittende tasarruf Ben üzümü yerken en şikayet ettiğim tarafı dişlerimin arasına çekirdeği yada üzümün sıkışması ve yerken ellerimin yapı yapış olması o yüzden ben bu methodu kullanıyorum ve gerçekten çok pratik...
Sn.Tanto; Pekmez yapım esnasında,üzüm kaynatılıyor ve bildiğimiz toz şeker ilave ediliyor.Pişirme esnsında vitamin ve mineral kayıpları oluyor.Fazladan sakkaroz almaya gerek var mı? ayrıca yapan firmanın sağlık koşullarına nekadar uyduğu önemli. Tv. programlarında bir ara pekmez yapımıyla ilgili çok çirkin görüntüler vardı. Genede tercih serbest. Bence doğal üzüm tüketmek daha faydalı.