Östrojen ve östrojen içeren bitkiler nelerdir?

Konusu 'Kadınlara Özel - Beslenme & Diyet' forumundadır ve letsev tarafından 31 Ekim 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. letsev
    Offline

    letsev Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    1.560
    Beğenileri:
    1.080
    Ödül Puanları:
    123
    Selam; aslında bu bölümde konu açmak pek hadimize değil ama bayanların affına sığınıyorum. konu erkekleride ilgilendiriyor aslında ama konuyu buraya açmam daha doğru oldu sanırım.

    "Östrojen nedir? Östrojen eksiliği ve östrojen fazlalığı neye yol açar. Östrojen içeren bitkiler nelerdir? Östrojen tedavisi nasıl yapılır...



    Östrojen Nedir?
    Östrojen hormonu , kadınların adet döngüsünde ve diğer önemli rol oynayan bir grup steroid hormondur.Östrojen hormonu hem erkek hem kadınlarda bulunmakla beraber, üreme yaşında kadınlarda seviyeleri çok daha yüksektir. Östrojen kadınlarda göğüs gibi ikincil cinsiyet özelliklerinin gelişimini sağlar ve adet döngüsüyle ilişkili olan endometrium kalınlaşması ve diğer süreçleri düzenler. Folikül uyarıcı hormon (FSH) ve lüteinizan hormon (LH), yumurtlayan kadınlarda östrojen üretimini düzenlerler. Kan dolaşımında bulunan östrojen, FSH ve LH'nin seviyelerinin azalmasına neden olduğu için bazı oral kontraseptiflerde östrojenler bulunur.

    Östrojen Hormonu Görevleri Nelerdir?
    Kadınlarda bulunan üç ana östrojen, östradiol, östriol ve östron'dur. Menarş ile menopoz arasında başlıca östrojen östradiol dür. Ergenlik çağında vücudun hipofiz bezinden salgılanan FSH ve LH hormonları genç kızlarda yumurtalıkları uyararak östrojen salgısını başlatır.Östrojen hormonu salınımı genç kızlarda boy büyümesi erkeklere nazaran ergenliğin başında başlar, hızlı olur ve daha çabuk biter. Östrojenin etkisi ile genital bölgede kıllanma, kalça bölgesinde yağlanma, memelerde büyüme, meme başının renginde koyulaşma ve gelişme görülür. Genç kızlarda vücut hatları yuvarlaklaşır, meme ve kalçalar dolgunlaşır. Yumurtalıkların hacmi artar, rahim iç ve dıştan kalınlaşır, vagina boy olarak uzar ve içindeki hücreler kayganlığı sağlayan mukus maddesini salgılar. Kadınlarda ergenliğin son noktası olarak adet kanaması gerçekleşir ve bununla beraber boy büyümesi durur. Östrojen progesteron dediğimiz diğer bir hormonla belirli bir düzen içinde çalışır. Adetin ilk iki haftasında östrojen salgılanıp, rahmi büyütür ve yumurtanın oluşmasında rol oynar. Adet döneminin son iki haftasında progesteron salgılanarak rahim salgılarını arttırır, eğer bu dönemde hamilelik gerçekleşirse progesteron rahmi hamileliğe hazırlar, gebelik oluşmaz ise progesteron adet kanaması, mens oluşmasına yol açar.

    Östrojen eksiliği ne yapar?
    Östrojen eksikliği memelerde küçülme, vaginada kuruluk, cinsel ilişki esnasında ağrı, cillte kırışıklık, saç dökülmesi, vaginada sarkma, cinsel isteksizlik ve cinsel ilişkiden zevk almama sonuçlarını doğurur. Östrojen eksikliği olursa kadın erken menopoza girebilir, bu durumda sıcak basmaları, terleme atakları ve psikolojik dengesizlikler görülür.

    Östrojen fazlalığı ne gibi sonuçlar doğurur?
    Östrojen fazlalığı en sık yumurtalık faaliyetlerinin bozulması sonucu gelişir. Polikistik over hastalığı dediğimiz sendromda düzenli aylık yumurtlama yoktur ve kısırlık vardır. Overler östrojeni fazla salgılarsa armut tipi şişmanlık başlar, yani kalçalarda yağ birikir, sellülitlerde patlama olur.Östrojen fazlalığı durumunda kalça ve bacakları kalın orantısız bir vücut açığa çıkar. Fazla östrojenin en kötü sonucu kanser hücrelerini uyarmasıdır. Östrojen hap olarak alınsa da vücut kendi kendine aşırı salgılama yapsa da fazlası kanseri tetikleyebilir. Östrojen düzeyinin kanda yüksek olması rahim ve meme kanseri için direk bir risk faktörüdür. Östrojen fazlalığı yağ dokusunun miktarını arttırır. Artan yağ dokusunda daha fazla testosteron östrojene çevrilir, bu da yağ dokusu miktarını daha da artırır. Sonuçta bir kısır döngü oluşur. Daha fazla östrojen daha fazla yağ; bu da yine daha fazla östrojen demektir. Sonuçta hücreler uyarılır ve vücutta kadınlık organlarında kanser gelişimi başlayabilir. Östrojen fazlalığı vücudun su ve tuz tutmasına neden olur. Yüz yuvarlaklaşır, el ve ayaklarda şişlik ve ödem gelişir. Östrojen fazlalığı bacak damarlarının tıkanmasına, akciğere pıhtı kaçmasına, safra kesesinde taş oluşmasına ve tansiyonda artışa sebep olabilir.

    Östrojen içeren bitkiler nelerdir?
    Menopozda olduğu kadar bazı cinsel ve cilt sorunlarının varlığında günümüzde östrojen içeren bitkiler sıklıkla kullanılmaktadır. Östrojen içeren bitkiler arasından en çok kullanılanları;

    Adaçayı: Doğal östrojenler içeriyor. Ateş basması, gece terlemeleri gibi menopoz şikayetlerinde etkili.

    Soya fasulyesi: Soyadan elde edilen ve doğal östrojen olan isoflavonlar, menopoz şikayetlerini hafifletiyor.

    Civan perçemi: Doğal östrojen kaynağı olan bitki menopoz şikayetlerinin giderilmesinde çok yararlı.

    Anason: İçinde belli oranda doğal östrojenler ve buna benzer maddeler var. Menopoz sıkıntılarının yanı sıra uyku bozuklukları, gaz kolit, hazımsızlık şikayetlerine iyi geliyor.

    Maydanoz: Doğal östrojenler içeren maydanoz menopoz şikayetlerini gidermek için etkili.

    Kızıldereli otu: Kızıldereli kadınlar belli bir yaşa geldikten sonra birtakım rahatsızlıklarını gidermek için bu bitkiyi kullanıyorlardı. Bu bitki Türkiye'de de bulunuyor.

    Evening Primerose Oil (Çuha çiçeği yağı): Kızılderililer'den kalma bir bitki. Özellikle gece yatarken kullanılıyor. Bitkinin içinde östrojen yok. Ancak ateş basmaları, gece terlemeleri gibi şikayetlerin dışında egzamalara, kolesterole, kaşıntılara, adet sancılarına karşı etkili.
    "

    kaynak: http://www.e-jinekolog.com/hormon_bozuklugu/ostrojen.html
     
    Son düzenleme: 31 Ekim 2012
    derin_aker, dishiwelet ve (silinen üye bunu beğendi.
  2. izmirdenselamlar
    Offline

    izmirdenselamlar Üye

    Katılım:
    11 Ekim 2016
    Mesajlar:
    22
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    11
    Cinsiyet:
    Bay
    bundan 4 ay önce libido düşüklüğü şikayetiyle tedaviye başladım. 4 paket testojel E vitamini ve çinko kullandım. 4 ay önceki tahliller

    SERBEST TESTESTERON:13.6 8.69-54 DEĞER ARALIĞI TOTAL TESTESTERON:361 229-786 DEĞER ARALIĞI
    TSH:4.3 FSH:2.66 1.27-19 DEĞER ARALIĞI LH:2.62 DEĞER ARAŞIĞI1.24-8.62
    PROLAKTİN (PRL): 9.83 2.7-18 DEGER ARALIĞI ESTRADİOL 16 DEĞER ARALIĞI :20-47
    FT4 (SERBEST) - 1.31 ng/dL 0.88 - 1.72

    4 AY SONRASI:

    PROLAKTİN :4.36
    TOTAL TESTO: 617
    FSH:3.2 LH : 1.9
    ESTRADİOL :50
    SERBEST TESTO :15.11

    şuan testogel i bıraktım libido iyi fakat e2 (estradiol) ve progesteron üst sınırın üstünde çıktı. gögüslerde hafif büyüme ve ağırlık hissi var. gögüs çalısınca fazla şişiyor sanki. anlayacağınız bi huzursuzluk yaptı. bunun için bir tavsiyeniz var mı. birde lh düşük geldi bana 1.9 sizce normal mi?
     

Sayfayı Paylaş