Önemli Bir Sporcu Besini : Makarna ve Bilmediklerimiz

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve diez tarafından 2 Mayıs 2007 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 16 üye.
  1. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    Aslında sağlık sitelerinden böyle peşpeşe hazır konu eklemek pek tarzım değil ama bugün google da yağ yakımı fizyolojisi için araştırma yaparken rastladığım bir sitedeki bilgiler oldukça faydalı ve bilimsel geldi..bu yüzden birkaç konuyu forumda derleyip yayınladım..

    Makarna hakkında bilinmesi gerekenler ;

    Sporcu beslenmesi deyince akla ilk gelen yemeklerden biri şüphesiz makarna. Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği’nin (evet böyle bir dernek var) 2006 sektör raporunda verdiği tarife göre makarna durum buğdayından elde edilen irmiğin su ve bazı zenginleştirici maddeler ile karıştırılması ve istenilen biçimler verilip kurutulması suretiyle elde edilen yarı hazır gıda maddesi. Makarna buğdaydan elde edilen besinler arasında ekmekten sonra ikinci sırada gelmekte. Kitabına göre yapılması gerekiyorsa makarnanın mutlaka durum buğdayından irmik ve su karışımından yapılması gerekmekte. Durum buğdayının makarnalık kalitesini, tanenin fiziksel özellikleri, endosperm yapısı, protein miktarı, enzim aktivitesi ve pigment içeriği gibi birçok özelliği belirliyor. Nispeten sert durum buğdayının özelliği makarnanın üretiminde kullanılan irmik için en uygun buğday cinsi olması. Yumuşak buğdaydan ekmek, tatlı ve pastaları üretmek için kullanılan un elde ediliyor.

    Makarnanın Kalitesi
    Makarna kalitesini etkileyen faktörlerin başında, irmiğin üretildiği durum buğdayının kalitesi geliyor. İrmik ve un arasındaki en temel fark glüten kalitesinde. Durum buğdayında glüten dayanıklı iken yumuşak buğdayda glüten çok hassas. İrmikte bulunan glütenin zarı çok sıkı bir şekilde tel şeklinde örülmüş gibi ve glüten değerinin yüksekliği makarnanın da kalitesini yükseltiyor.

    Ayrıca, iyi kaliteli kuru bir makarnanın rengi altın gibi bir renkte olmalı ve kırıldığı zaman kuru, net bir ses çıkarması gerekmektedir. Işık karşısında makarnaya bakıldığında rengin homojen olması (siyah ve beyaz noktaların, hava kabarcıklarının, çatlakların bulunmaması), pişirilme esnasında dayanıklı ve esnek olması gerekmekte (eğer glüten iyi bir kalitede ise nişastanın etrafında bir zar oluşturmakta); böylece nişastanın makarnanın dışına çıkmasını engelleyip yapışkanlığı önlemekte, makarna suyu iyice emerek kendi ağırlığı ve hacminin iki katına ulaşmaktadır. Bunlara ek olarak irmik parçacık büyüklüğü de makarna kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden birisi. En iyi kalitede makarna üretimi için un içermeyen, irmik bakımından homojen olan, orta boyutta kaliteli irmikler tercih ediliyor.

    Makarna Nereden Geliyor?
    Makarna çeşitlerine yerleşmiş isimlere (spagetti, lazanya, tagliatelle) bakınca makarnanın anavatanının İtalya olduğunu düşünmek olası. Halbuki öyle değil. makarnanın ataları Asya’dan geliyorlar. Bilinen en eski makarna târifi 4000 küsur yaşında ve Çin kaynaklı. Bâzı kaynaklara göre Marco Polo 1290 yilinda makarnayı Çin’den Avrupa’ya, daha doğrusu Venedik’e taşıyan isim, spagetti ismi de „ince ipçikler“ mânâsına geliyor. makarnanın 1250 yıllarında Cenova’da Alman fırıncılar tarafından satıldığına dair rivâyetler de var. İtalyanlar “maccaroni” diye şikâyet ede ede alıyorlarmış, “maccaroni” “çok pahalı” demek.


    [​IMG]

    Makarnalar Ve Sporcu Beslenmesi
    Makarnalar sporcular tarafından bilhassa karbonhidrat (seker ve nişasta) deposu oldukları için çok tutuluyorlar. Zâten bu özellikleri onları spor esnasında bir numaralı enerji kaynaklarından biri yapmaya yetiyor. Karbonhidratlar kaslar tarafından yağlara oranla 4 kat daha hızlı kullanıldıkları için âcilen enerjiye ihtiyaç duyulan anlarda çok önemliler.
    Makarna kalori açısından oldukça sağlıklı bir besin. Pişirilmeden tartılacak şekilde 100g makarna yaklaşık 350kCal içeriyor. Yağ oranı sadece %3 iken karbonhidrat oranı %70 civarında. Proteinler makarnanın %10’unu oluşturuyorlar. Bunlara ek olarak demir, magnezyum, kalyum ve B ile E vitaminleri de makarnalarda olan maddeler.

    Ne Kadar Makarna Yemeli?
    Uygun miktarda makarna, yemeğin türüne göre değişiyor elbette. Çorbada kullanılacaksa kişi başına 20-30g yeterli iken, ana yemeğin yanında yenileceklerse 80-100g gerekebiliyor. Ana yemek olarak makarna yenecekse kişi başına

    100-150g civarında makarna hesaplamak gerekli. Haliyle gerekli olan makarna miktarı kullanılacak sosla da ilintili. Makarnaların aslen tadının olmaması onları her tür sos ile rahatça yemeye, değişik tadlar denemeye imkân tanıyor. Hafif bir sos nispeten fazla makarna ile yenebilirken ağır soslar daha az miktarda makarna ile yeniyorlar.
    Nasıl Hazırlamalı?
    Makarnayı hazırlamanın öyle aman aman bir yöntemi olmasa da birkaç noktaya dikkat etmekte fayda var. Makarnalar tuzlu suda haşlanmalılar. 100g makarna için yaklaşık 1 litre su gerekiyor, beher litre su için de bir tatlı kaşığı tuz. Suya ayrıca makarnaların yapışmaması için yağ konmasına gerek yok. Makarnalar ancak su kaynadıktan sonra suya atılıyorlar, düzenli aralıklarla karıştırılıyorlar ve mümkünse suyun ilk kaynamasından sonra ateşin altı kısılıyor. Genel olarak makarnanın ne kadar süre ateşte kalacağı paketin üzerinde yazmakla beraber arada sırada makarnayı ısırıp ne kadar piştiğini kontrol etmekte fayda var. Bâzı makarna çeşitleri süzüldükten sonra yumuşamaya devam edebiliyorlar. Pişmiş makarnalar büyük bir süzgeçte süzülüyor ve biraz silkeleniyorlar. Bundan sonrası kişinin zevkine kalmış. Makarnaları içinde tereyağı ya da sıvı yağ kızarmış tencereye tekrar atıp çeşitli soslarla karıştırmak mümkün.

    Makarna Şişmanlatır mı?
    Son yıllarda karbonhidrat düşmanlığı diyet endüstrisinin olmazsa olmazlarından oldu. Dolayısıyla hangi kadın dergisini açsanız, hangi gazetenin hafta sonu ekini karıştırsanız “karbonhidratları azaltın, makarna yemeyin” türünden bir tavsiye ile karşı karşıyasınız. Halbuki yukarıda verdiğimiz besin değerlerine bakınca aslında makarnanın hiç de şişmanlatıcı bir etkisi olmadığı aşikâr. Peki nereden geliyor bu rivâyet? Elbette soslardan. Genel olarak makarnalara konulan soslardaki yağ oranı oldukça yüksek ve bu soslar makarnanın kalori karnesini birden yukarı doğru zıplatabiliyorlar. Dolayısıyla bir perhiz esnâsında makarna yemenin sakıncası yok, lâkin üzerine ne koyduğunuzun (sadece salça mı yoksa tam teşekküllü bir sos mu?) çok önemi var.


    Türkiye Ve Makarna
    İnsana ilk bakışta garip gelebilir ama Türkiye makarna üretimi ve tüketimi konusunda dünyadaki belli başlı ülkelerden biri. 2005 yilinda Türkiye İtalya (3,1 milyon ton), Amerika (1,2 milyon ton), Brezilya (1 milyon ton) ve Rusya’dan (860 bin ton) sonra yıllık 500 bin ton üzerinde bir miktar ile dünyada makarna üretiminde 5. sırada yer alıyor. 2006’da üretim 600 bin tonu geçmiş. Toplam dünya makarna üretiminin 10,7 milyon ton olduğu düşünülürse dünyadaki makarna üretiminin yaklaşık 20’de biri Türkiye’de demektir bu. Türkiye’de üretilen makarnaların üçte biri çubuk makarna (spagetti), geri kalanı kesme makarna. Ülkemizde makarna üretimi Cumhuriyet Döneminde başlamış. Önceleri tamamı ev yapımı olarak “ ERİŞTE “ adı altında tüketilen makarnanın sanayi olarak Türkiye’ ye giriş tarihi de 1922 yılı.

    Olayın tüketim tarafında ise nispeten daha gerilerdeyiz. Burada da beklendiği üzere dünyada en fazla makarna yenen ülke İtalya (kişi başına yılda 28 kilogram). İtalya’yı Venezuela (13 kilo) ve Tunus izliyor (11,7 kilo). Türkiye’nin kişi başına yıllık makarna tüketimi 1962 yılında 1,2 kilo iken, 1978 yılında 3,9 kiloya, 90’lı yılların başında 4,3 kiloya, 2006 yılında ise 5,8 kiloya yükselmiş.

    Makarna hakkında yazı yazıp da spagettiydi, lazanyaydı diye bahsedip geçerken Türk mutfağında da haliyle bayağı zengin bir makarna ailesi yer etmiş durumda. Uzun makarna (çubuk, lazanya, yassı, uzun, erişte vb.), kısa kesme makarna (tırtıl, burgu, kabuk,boncuk, erişte, fiyonk, kuskus, kalem, mantı vb.) ile şehriye (tel, arpa, yıldız) Türk mutfağında yer alan makarna ailesi üyeleri. Bunların içinde sanırsak bilhassa eritse ve şehriye batı mutfaklarında yer almamaları nedeniyle daha bir “bizden” kabul edilebilirler

    kaynak : http://www.mtbtr.com/gezi_yayin/yayin.asp?kayitno=1093
     
    unknown00, dgseren, Dubur ve diğer 21 kişi bunu beğendi.
  2. Veyron
    Offline

    Veyron Özel Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.885
    Beğenileri:
    440
    Ödül Puanları:
    93
    Yer:
    Republic Of Fenerbahce
  3. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    açıkçası arama yaptım ama farklı bir ifade ile yapmak zorunda kaldım zira makarna kelimesi arandığında çok çıkacak türden.. :oops:

    buarada veyron kusura bakma bu senin yayınının 2.defa tekrarı oldu tarafımdan..birde yurdum insanında galiba kesişmiştik.. :oops: yönetimden ricam başlıkların birleştirilmesi yönünde..
     
  4. Striker
    Offline

    Striker Üye

    Katılım:
    26 Haziran 2007
    Mesajlar:
    290
    Beğenileri:
    53
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    doğru makarna ile 20 kilo verdiğimi bilirim sırf öğle yemeklerinde tüketerek :D
     
  5. Serious_Sam
    Offline

    Serious_Sam Üye

    Katılım:
    31 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    141
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    0
    makarna en sevdiğim yemek diyebilirim. hergün olsa hergün yerim oturduğumda tepeleme iki tabak, sosluysa tencereyide bitirebilirim.
     
  6. Striker
    Offline

    Striker Üye

    Katılım:
    26 Haziran 2007
    Mesajlar:
    290
    Beğenileri:
    53
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    peki makarna yerine mısır yesek haşlanmış nasıl olur bi sorun teşkil edrmi yada akşam yemeğinde mısır yesek bişi olurmu
     
  7. okko
    Offline

    okko Üye

    Katılım:
    19 Ocak 2007
    Mesajlar:
    146
    Beğenileri:
    17
    Ödül Puanları:
    28
    bende makarnaya bayılırım şişmanlatmadığınıda doktor bi arkadaşım her muhbabetimizde tekrarlar.
     
  8. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    makarna durum buğdayından yapılır ve ekmeklik buğdaya göre çok daha besleyicidir..ayrıca makarna undan yapılmaz bilindiğinin aksine..durum buğdayı irmiğinden yapılır ve tam tahıl ürünü olduğu için kompleks karb.kategorisine girer..(yağsız,sossuz iken tabi)

    http://www.iib.org.tr/IIB_Portal/DesktopDefault.aspx?tabid=1056&CatalogID=205&mid=2032


    http://www.ntvmsnbc.com/news/181299.asp

     
    doqukaaN, 307KD ve djburakgs bunu beğendi.
  9. djburakgs
    Offline

    djburakgs Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2007
    Mesajlar:
    541
    Beğenileri:
    156
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    İstanbul-Üsküdar
    bu bilgiler işimize yarayacak türden. çok şanslıym . makarnayı çok seven birisiyim. istediğim zaman istediğim vakit yiyebiliyorum...
     
  10. Reddie
    Offline

    Reddie Üye

    Katılım:
    8 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.214
    Beğenileri:
    388
    Ödül Puanları:
    93
    kepekli tuketiyorum, nuhun ankara
     
  11. castorpollux
    Offline

    castorpollux Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2008
    Mesajlar:
    467
    Beğenileri:
    411
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Ankara
    evet bende makarna fanatiklerindenim, marketlerde en sevdiğim reyonların başında makarna reyonları gelir :)
     
  12. Ayaz
    Offline

    Ayaz Özel Üye

    Katılım:
    26 Şubat 2006
    Mesajlar:
    806
    Beğenileri:
    994
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Almanya
    Ben de kepekli makarna tüketirim. Kepeklinin avantaji ise daha kompleks olmasi ve vücuda daha uzun süre enerji katmasi. Ayrica makarnanin glisemik endeksi düsüktür. Glisemik endeksi yüksek olan gidalar kana daha cabuk karisir ve bir anda harcanmasi gerekir. Yani daha cok idman sonrasi karbonhidratlarda aranan özellik.
     
    castorpollux bunu beğendi.
  13. uur38
    Offline

    uur38 Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2008
    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    makarnayı sıfır yag ile pisirmek daha iyi olur diyorlar sizce bu dogru mu?
     
  14. gaddarkemal
    Offline

    gaddarkemal Yeni Üye

    Katılım:
    30 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    994
    Beğenileri:
    756
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Daha iyi gibi muğlak bir ifade yerine neye göre daha iyi olduğunu söylediklerini söylemeniz gerekirdi.

    Ben bu aralar fazla olmamak kaydıyla tereyağ kullanıyorum. 2 gün önce idmanlarıma başladım çok şükür, çok ara vermiştim. Yağlanmıştım zaten ama büyüme döneminde yağların olumlu etkileri olduğunu düşünüyorum. Onun için yağlı pişiriyorum ama bi süre sonra bu sefer yağsız yemem gerekecek çünkü ona göre bir hedefim vardır artık ve hedefe uygun pişiririm.

    Bu arada bende genelde kepekliyi tercih ediyorum ama işte değişiklik olsun diye arada beyaz yiyorum varsın kepekli olmasın ama usandım diğerinden diye :)
     
  15. smltncr
    Offline

    smltncr Yeni Üye

    Katılım:
    6 Kasım 2008
    Mesajlar:
    576
    Beğenileri:
    214
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Denizli
    peki antremandan sonra karbonhidrat bakımından en uygun besin nedir
     
  16. El Diablo
    Offline

    El Diablo Üye

    Katılım:
    5 Eylül 2008
    Mesajlar:
    840
    Beğenileri:
    1.595
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Merhaba,

    İstanbulda bir ünüverste tarafından yapılan bir araştırmada ( şeker hastalarında) kepekli ekmek yiyen ve normal ekmek yiyen kişilerin kan şekerinin aynı hızda aynı sevyeye çıktığını tespit etmişler.
    Yani kepekli ekmek ile beyaz ekmek arasında ( şişmanlama veye zayıflama anlamında) bir fark yok. Tamam, daha fazla lif ve mineral olabilir ama insulin tetiklemsi açısından ikiside aynı.
    Bu ekmek için geçerliyse o zaman makarna içinde geçerli diye düşünüyorum.
    Eğer bir ekmek veya makarna olacaksa o zaman tam tahıl olması gerekiyor. Tam tahıl ürünlerde kan şekeri uzun bir süre aynı sevyede kalıyor. Çıkışı ve düşüşü yavaş oluyor. Buda insulin salgılamasının daha dengeli olmasını sağlıyor.
    Makarnanın içindeki proteini vücut diğer hayvansal proteinler gibi değerlendiremiyor. Yani 100 gr etin içindeki 20 gr protine (örnek olarak eğer 100 gr makarnanın içinde 4gr protein varsa) 500gr makarnanın içindeeki 20gr protein eşdeğer değildir. Bitkisel proteinlerin değeri düşüktür. Protein değeri bir tam yumurta ( 100%)baz olarak hesaplanır. Bitkisel proteinlerde esensiyel amino asidler eksik oluyor. Bu nedenle protein değeri düşük oluyor.

    selamlar
     
  17. okaaan
    Offline

    okaaan Yeni Üye

    Katılım:
    29 Aralık 2008
    Mesajlar:
    892
    Beğenileri:
    420
    Ödül Puanları:
    0
    Makarna......

    Makarna hakkında
    Her ne kadar "makarna" dediğimiz zaman aklımıza ilk gelen şey İtalya olsa da, makarnanın Çin'de keşfedildiği söylenir. Çin'de makarnanın MS.1 yy'da keşfedildiği, hatta MS. 960 -1280 yılları arasında hükümdarlık yapmış olan Sung hanedanlığı sırasında popülerliğinin artıp, özel makarna dükkanları bile açıldığı biliniyor.

    Bugün artık başlı başına bir makarna şeklini ifade eden "makaroni" ismi ise ilk başlarda tüm makarna çeşitlerini karşılamak için kullanılmış bir kelimedir. Neden bu kelimenin seçildiğine dair bir sürü fantastik hikaye olmasına rağmen, kelimenin kesin kökeni bilinmemektedir. İtalyanlar makarnaya, hamur anlamında olan "pasta" ismini uygun görürken, Türkler "makarna" terimini tercih etmiştir. .........

    * Pratiktir 10 dakikada hazırlanabilir.

    * Ekmekten bile fiyatıyla ekonomiktir.

    * Besleyicidir. ekmeğe göre mineral madde. protein ve lif bakımından daha zengindir.

    * Şişmanlatmaz çünkü pişirilmiş makarnanın kalorisi ekmekten yarı yarıya düşüktür. pişirilmiş makarna daha uzun sürede sindirilir. tok ve dinç tutar.

    * Yağsızdır. Çok az (%1-1.5) minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır.

    * Makarnada bulunan kompleks karbonhidratlar kana yavaş karıştığı için tok tutar.

    * Kilo vermenize ya da kilonuzu korumanıza yardımcı olur.

    * İştahı azaltır.

    * Enerjinizi sabit tutar.

    * Şeker hastalığına yakalanma riskini azaltır.

    * Kalp - damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

    * Makarna yaratıcılıktır! Makarna özgürlük ve yaratıcılık demektir. Hem pişirmesi hem de yemesi eğlencelidir.


    Makarnanın besin değeri
    1991 yılında ABD Tarım Bakanlığı tarafından yayımlanan ve günümüzde tüm beslenme uzmanlarının sağlıklı beslenmenin ana kuralı olarak kabul ettiği "Beslenme Piramidi"nin en alt sırasında yer alan (en çok tüketilmesi gereken karbonhidratlar grubu) bölümün içine ekmek, tahıl, pirinç ve makarna girer.
    [​IMG]

    Bir yetişkinin günlük besin ihtiyacının %50-60' ı karbonhidratlardan, %15-20'si proteinlerden ve %30-35'ı yağlardan sağlanmalıdır. Makarnanın 100 gramı, 369 kalori ve 12.5 gram protein içerir. 200 cc'lik bir su bardağı makarna (çiğ), ki bu 70 grama eş bir değerdir, yağsız olarak; 260 kalori ve 8.7 gram protein içerir. Aynı ağırlıkta makarna yağlı olarak hazırlandığında; 340 kalori ve 8.7 gram protein içerir. Yani normal bir kişinin, 1500 kalorilik bir diyette alması gereken CHO miktarının %28'ı bu şekilde karşılanabilir.

    Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır. Metabolizmada çabucak parçalanır, hemen enerjiye dönüşür. Makarnanın kolay ve hızla hazmedilen bir besin olmasının nedeni de budur. Acil enerji ihtiyacı duyan, bir karşılaşmaya ya da gösteriye hazırlanan sporcular, sanatçılar, yani fiziksel güç gerektiren işlerle uğraşan herkes için makarna, özellikle tercih edilen bir temel besindir.

    Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur. Çünkü içinde şişmanlatıcı unsurlar bulunmaz. Formuna dikkat eden herkes, hafif bir sosla yapılmış makarnayı gönül rahatlığıyla yiyebilir. Makarna hem çok doyurucudur, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir.

    Makarna Nasıl Pişirilir.
    • Her zaman geniş ve derin bir tencere kullanmakta fayda vardır.
    • Makarna pişirmede en ideal oran 1,5 litre suya 1 paket (500 gram) makarna ve 1 tatlı kaşığı tuzdur.
    • Su kaynadıktan sonra ateşin altını kısarak tuz ekleyin ve iyice karıştırın. Tuz eridikten sonra makarnayı ekleyin.
    • Makarnayı ekledikten sonra ateşi yeniden açın. Karıştırmak için herzaman tahta kaşık kullanmanızı öneririz.
    • Pişirme işlemine tencerenin kapağını kapatmadan devam edin. İdeal pişirme süresi paketinin üzerinde yazar.
    • Makarna piştikten sonra süzme aşamasında buhardan haşlanmamak ve süzeği göreilmek için tencereye 1 bardak soğuk su döktükten sonra süzeğe boşaltın.
    • Sosunuzun tipine ve sunuş tekniğinize göre sos ile karıştırıp servis edin.
      Yanında ne içmeli?
      Yapılan istatistikler göstermiştir ki, makarnanın yanında en çok gazlı içecekler tüketilmekte. Ancak Türkler Ayran, İtalyanlar beyaz şarap tercih etmekte.

      Bizim önerimiz ise şu şekilde,
      • Acılı makarna yanında beyaz şarap
      • Et (sosis, sucuk vb...) içeren soslu bir makarna ise kırmızı şarap
      • Salçalı makarna ile ayran
      • Sebzeli makarna ile sıkma portakal suyu
      • peynirli makarna ile kola

    Kaynak:makarna.gen.tr
     
    Son düzenleme: 23 Ocak 2010
  18. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    Değerli üyemiz;

    Konunuz ilgili bölüme eklenmiştir..

    Lütfen başlık açarken arama yapınız..Lütfen 1 dakikanızı ayırarak forum kurallarını okuyunuz. Forum kurallarını okumak için buraya tıklayınız

    Anlayışınız için teşekkür ederiz.

    Saygılarımızla
    BodyForumTR Ekibi
     
  19. Mugen
    Offline

    Mugen Üye

    Katılım:
    25 Ocak 2010
    Mesajlar:
    110
    Beğenileri:
    46
    Ödül Puanları:
    38
    Yer:
    istanbul
    Makarnayı çok tüketen biriyimdir. Çok keyifle yiyorum ve seviyorum. Makarnanın kendisinin sorunlu olmadığını, önemli olanın üzerindeki sos olduğunu daha öncede okumuş ve duymuştum. Yaptığım makarnalarda en faz 1 yemek kaşığı zeytin yağı kullanarak sos yaparım. Sanırım 1 yemek kaşığı zeytin yağı çok sorun oluşturacak miktar değildir. :) Zaten bol yağlı olsada yiyemem, bol yağlı yemekler beni çabuk kesiyor. Tek derdim gizli yağlar.
     
  20. Bench Press
    Offline

    Bench Press Üye

    Katılım:
    6 Eylül 2008
    Mesajlar:
    344
    Beğenileri:
    77
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Özel güvenlik görevlisi
    Yer:
    İstanbul
    Makarna bekar insanın dostlarındandır. Kaynar suya at,8-10 dk.da hazır. :) Bir de hazır çorba yaptın mı akşam yemeği tamamdır. Ton balıklı,peynirli ve ya ketçaplı yiyorum genelde. Yoğurdu sevsem de yoğurtla beraber çok hoşuma gitmiyor. Makarnayı süzmek akıl karı değildir derler. Belki daha güzel gözükür ancak süzünce,özellikle yıkayınca besin değerleri fazlaca düşüyor tabi. Bazen az suyla haşlayıp suyunu çekene kadar pişiriyorum. Yapışıyor tabi ama şekilden çok içeriğe önem veriyorum ben. :)
     

Sayfayı Paylaş