Çalışmak ya da Çalışamamak, İşte Bütün Mesele Bu

Konusu 'Yeni Başlayanlar Bölümü' forumundadır ve Pretended tarafından 3 Nisan 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 7 üye.
  1. Pretended
    Offline

    Pretended Üye

    Katılım:
    12 Ekim 2008
    Mesajlar:
    75
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Merhabalar,

    Bu güzel forumu bir kaç defa farklı sorularımla meşgul etmiş, hatta Ankara'da Emek'te çalışılası spor salonları konusunda yardım da almıştım. Tavsiye edilen Life Time spor merkezine gidip oradaki antrenörlerden biriyle de epeyce konuştum. Onun söyledikleri üzerine sorularım olacak sizlere müsadenizle:

    1- İşim yoğun. 7'de evde olursam kendimi şanslı sayıyorum. O saatte de kafam iyice ambale olmuş halde, artık ışık/ekran görmek istemeyecek durumda dönmüş oluyorum. Hal böyleyken bir spor salonunda sağlıklı ve düzenli bir antrenman programı sürdürmem imkansız. Çünkü Life Time hem Emek'te olmasına rağmen evime uzak hem de bu tip salonların yapısı itibariyle, ancak akşam vakti oraya gidebileceğim için iyice başımı yoracak derecede aydınlatmalı olacaklar. Dolayısıyla her ne kadar oradaki bayan antrenör "kendi imkanlarınla evde olmaz o iş" demeye getirse de salonda da olacak gibi değil. Boşuna para saçıp ayda üç dört defa gitmiş olacağım. Hevesimi boşa harcayacağım.

    İşte bu yüzden ben evde çalışabilmek konusundaki ısrarımı sürdürmek zorundayım. Bu spora gerçekten başlamak istiyorum ve anlıyorum ki hareketlerin doğru yapılması, dolayısıyla antrenörle anında kontak önemli. Ama %100 verim olmasa dahi evde çalışarak en azından bir %80 verimle çalışmamın imkanı yok mudur?

    Bu sporu gerçekten ve layıkıyla yapmak istiyorum ama bir spor salonuna böyle yoğun bir işten sonra üstünü başını çıkarıp onca ışık altında çalışmaya gitmek ölüm gibi -ki zaman kısıtı da cabası.

    Rica ediyorum bu konuda yardımcı olun. Vücut geliştirme evde başlanabilecek bir spor değil midir gerçekten ?

    2- Voit VT 1100 gibi bir çalışma istasyonu (fiyatından haberdarım) işimi ne kadar görebilir? Gerçekten dendiği gibi birsürü masraf mı etmeliyim yoksa aslında bu Voit VT 1100 en azından yapmam gereken hareketlerin epey bir kısmını karşılayabilir mi ?

    3- Tekrar rica ediyorum ki bana vücut geliştirmenin evde başlanıp devam ettirebilmesine dair söyleyebileceğiniz fikirlerinize çok ihtiyacım var. Diyet ve hatta ilk hareketlerle ilgili bilgileri bahsettiğim antrenörden edinebilirim.

    Özellikle bu işin duayeni ağabeylerden, forum moderatörlerinden ve emekçilerinden ricada bulunuyorum.

    Şimdiden teşekkürler. Lütfen bu spora başlayabilmeme yardımcı olun.
     
  2. cexenes
    Offline

    cexenes Üye

    Katılım:
    27 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    272
    Beğenileri:
    223
    Ödül Puanları:
    53
    Evde çalışılabilir tabiki ama bence en azından 1-2 ay gidip çalışma sistemleri,hareketlerin yapılış şekli ile ilgili bilgi almanız lazım çünkü siz evde doğru yapıyorum zannettiğiniz hareketi yanlış yapabilirsiniz buda boşuna emek harcamak olur.Evde en zor çalışılacak bölge ise bence bacak geri kalan bütün bölgeleri bir çalışma istasyonu bir bar ve iki dumbel ile çalışırsınız.Kolay gelsin şimdiden.
     
  3. msb
    Offline

    msb Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2005
    Mesajlar:
    76
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Grafik Tasarımcı
    Yer:
    İstanbul
    Evde calisabilmek ya da calisamamak...

    Tamamen sizin azminize ve disiplininize kalmis bir sey. Evde vucut gelistirme yapilamaz diye bir sey yok, fakat bu isi spor salonunda yapmak daha motive edici bir aliskanlik. Ev calismalarinda yasanabilecek en buyuk handikap "Yeni geldim isten, dur bes dakika uzanayim su kanepeye, sonra kalkar baslarim spora" deyip ne oldugunu anlayamadan yeni sabaha uyanmaktir. Kendinizi disipline etmeli, forumlardaki butun bilgileri hatim etmelisiniz.

    Antrenorle aninda kontagin oneminden bahsetmissiniz ki bu dogrudur. Fakat artik olanaklar o kadar genis ki foruma yazacaginiz sorunuza birkac dakika icinde yanit alabilirsiniz.

    Hareketlerin dogru yapilisi ise yine forumda bulunan "Egzersiz hareketleri" basligi altinda bulunmaktadir. Ama tabii ki cexenes'in dedigi gibi ilk birkac ay spor salonuna gidip hareketleri hatasiz bir sekilde yapmayi ogrenmeniz daha dogru olacaktir ama bunu yapmaya imkanimiz yoksa da elden bir sey gelmez.

    Ama sunu da unutmayalim: Hani bir anlik hevesle evine tam takim dumbell seti alip da 3 kere kaldirip "Abi evde olmuyo yea" diyenler var ya, iste onlarin bircogu spor salonuna da baslar ve 2 gun sonra vazgecip giderler. Olan toplu olarak yatirdiklari salon aidatlarina olur. O yuzden tekrar soyluyorum;
    olay sizin motivasyonunuzda sakli.
     
  4. aycan1903
    Offline

    aycan1903 Üye

    Katılım:
    27 Eylül 2008
    Mesajlar:
    743
    Beğenileri:
    367
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    ben 5,5 aydır evde çalışıyorum... eğer disiplinli birisi olduğunu düşünüyorsan sorun olmaz, kendi kurallarını koyup onlara sonuna kadar uyarsan evde de rahatlıkla vücut geliştirebilirsin... yeterki ekipmanın olsun...
    evde yaşanan en büyük sıkıntı partner olmamasıdır, örneğin bench presste paetner olmadığı için kendinizi sıkıp son bir kaç defa daha ağırlığı basmaya cesaret edemezsiniz :)

    iş sizde bitiyor... motivasyon sağlamak sizin elinizde!
    iyi çalışmalar!
     
  5. Pretended
    Offline

    Pretended Üye

    Katılım:
    12 Ekim 2008
    Mesajlar:
    75
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Öncelikle vakit ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkürler.

    Motivasyon ve öz disiplin konusunda kendimden zerre kadar şüpheli değilim. O konuda problemim yok.

    Benim için bir spor salonuna gidememek, evde "5 dakika oturuvereyim" derken sabah uyanmaktan çok daha olası. Bu konudaki telkinlerinizi anlıyorum ama bu durumdaki konumumun farklı olduğundan emin olabilirsiniz.

    İşin geri kalanı hususundaki meraklarımı gözden kaçmıştır diye tekrarlayayım o zaman:

    - Spor istasyonunun yanında hangi diğer ekipman evde antrenman için şarttır ?
     
  6. SRV
    Offline

    SRV Üye

    Katılım:
    31 Aralık 2008
    Mesajlar:
    28
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    istanbul
    Merhaba,
    yıllarca akşam iş çıkışı spor yapma denemelerim oldu, fakat mesai saatleri düzensizliği, toplantıların uzaması, iş çıkışı yorgunluğu, eve girdikten sonra çoluk-çocuksal durumlardan ötürü hımbıl-göbekli ofis çalışanı olma yoluna girdiğimi farkettiğimde kendimce radikal bir aksiyon aldım.
    Uykuyu seven birisi olmama rağmen; sabah işe gitmeden önce salona gidiyorum;
    06.00'da uyanıyorum
    bir tas yulaf ezmesi, yedikten evden çıkıyorum
    sonra 07.30-08.30 gibi ağırlık çalışıyorum
    09.00'da işyerinde oluyorum.
    (iş yerine yakın bir salon buldum,başlarda işkence gibi oluyordu, ama artık günüm daha mutlu geçiyor, hormonal mı yoksa güne spor ile başlamanın getirdiği bir psikoloji mi bilmiyorum ama üstünde düşün bence)
     
  7. Pretended
    Offline

    Pretended Üye

    Katılım:
    12 Ekim 2008
    Mesajlar:
    75
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Öneriniz için teşekkürler ama gözlerimdeki rahatsızlıktan ötürü zaten dışarı çıkmadan 1-1.5 saat önce uyanmak zorunda kalıyorum. Bir de sabah salona gitmek için bu saati daha da geriye çekersem sanırım yarasaya benzerim. Yine de öneri için teşekkürler.
     
  8. serkan1984
    Offline

    serkan1984 Üye

    Katılım:
    12 Haziran 2006
    Mesajlar:
    448
    Beğenileri:
    341
    Ödül Puanları:
    73

    bench sehpası düz ve kırık bar , ayarlı dumbell barı bunları kesinlikle almalısın eger maddi durum iyiyse yanına bi tanede adler power stand ekleyebilirsin

    evde vucut yapılmaz diyenlere pek aldırma ben evde çalıştıgım dönemlerde cogu salonda çalışandan iyi vucut yapmıştım....evde çalışırkenki en büyük eksigin partner olacaktır bu sorunu halletmeye calış
     
  9. Pretended
    Offline

    Pretended Üye

    Katılım:
    12 Ekim 2008
    Mesajlar:
    75
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    serkan1984, cevabın için teşekkür ediyorum.

    Adler Power Stand 'a şimdi baktım. Bu yanında ağırlıkları olmayan -ayrıca satın alınması gereken- bir alet mi yoksa bana mı öyle geldi? Voit VT 1100 gereksiz masraf mıdır ?
     
    Son düzenleme: 7 Nisan 2009
  10. serkan1984
    Offline

    serkan1984 Üye

    Katılım:
    12 Haziran 2006
    Mesajlar:
    448
    Beğenileri:
    341
    Ödül Puanları:
    73
    adler power stand aslında dips barfiks ve boks platformu içeren bir ürün yok ben bu kadar para vermem diyosan barfiks demiri alıp eve monte et ....voit gereksiz masraf degil aslında ama hareketlerde maksimum 70 kg kullanabiliyorsun spora yeni başlıyacak bir için uygun ama bu sporda ilerledigin zaman agırlıkları seni tatmin etmeyecektir...sen en iyisi bench sehbası voit vt 1100 ve bariks demiri al bunlar sana yeter .....veya marcy sm 4000 tam senin aradıgın alet aslında ..hatta forumda marcy sm 4000 aratırsan bir arkadaş eksi yönleri ve artı yönleri ile ilgili baya iyi bilgiler vermişti
     
  11. Pretended
    Offline

    Pretended Üye

    Katılım:
    12 Ekim 2008
    Mesajlar:
    75
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Oy oy oy. Marcy SM 4000'in fiyatını 1.600 YTL gördüm satan bir web sitesinde. Beni aşar gibi bu. Voit VT 1100 'ü "epey kasılacağım" diyerek kredi kartına mahkum olmak koşuluyla alacaktım zaten.

    Ama ben tam anlamadım şimdi Voit VT 1100 hakkındaki görüşünü. Adler mi alayım, Voit mi alayım ? Bunlardan hangisini aldığımda ek olarak hangi aletler de gerekecek seni veya diğer arkadaşları tekrar yorabilir miyim ?
     
  12. Pretended
    Offline

    Pretended Üye

    Katılım:
    12 Ekim 2008
    Mesajlar:
    75
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
  13. serkan1984
    Offline

    serkan1984 Üye

    Katılım:
    12 Haziran 2006
    Mesajlar:
    448
    Beğenileri:
    341
    Ödül Puanları:
    73
    dostum marcy sm 4000 seni aşıyosa ilk olarak bench sehbası düz kırık bar ve iki adet ayarlı dumbell barı al bunlar seni idare eder
     
  14. Pretended
    Offline

    Pretended Üye

    Katılım:
    12 Ekim 2008
    Mesajlar:
    75
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Peki verdiğim linkteki alet Marcy SM4000 mi bakar mısın ?
     
  15. serkan1984
    Offline

    serkan1984 Üye

    Katılım:
    12 Haziran 2006
    Mesajlar:
    448
    Beğenileri:
    341
    Ödül Puanları:
    73
  16. vanesy
    Offline

    vanesy Üye

    Katılım:
    21 Ocak 2009
    Mesajlar:
    360
    Beğenileri:
    177
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    mimar
    mümkün olduğunca az masraf yaparak başlamanı tavsiye ediyorum. çalıştıkça ihtiyaçlarını daha iyi tayin eder daha doğru kararlar verebilirsin. çokfonksiyonlu ev istasyonları da anlatıldığı kadar verimli değiller.
    4 tane 2,5kg, 4 tane de 5 kg döküm ağırlık, 2 kısa bir de zbar ile pekala başlayabilirsin. belki bir de barfiks demiri... ayarlanabilir bir fid sehpa ise en güzel istasyondan daha faydalıdır.
     
  17. Pretended
    Offline

    Pretended Üye

    Katılım:
    12 Ekim 2008
    Mesajlar:
    75
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Başlangıç hareketleri için bunların yardımcı olacağını düşünüyorsanız bunlarla d abaşlayabilirim. Haklısınız.

    Ayarlanabilir Fid Sehpa için netten örnek gösterebilir misiniz ?
     
  18. vanesy
    Offline

    vanesy Üye

    Katılım:
    21 Ocak 2009
    Mesajlar:
    360
    Beğenileri:
    177
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    mimar
    öncelikle ileride konuya bakacaklar için anlatmak istediğimi biraz daha açıklayayım:
    kablolu, kelebekli, bacak çalıştırmalı bir alet aldığın zaman göreceksin ki alet işlemiyor. lat pull downları, cable rowları oyuncak gibi. hele adlerler, voitler vs sadece sehpa olarak bile işlemiyor. bu aletlerden alınca önce ayrı bir kablo makinası almak gereği duyarsın. bu sefer eski alet gereksiz yer kapladığı için gözüne batar. üç ay sonra kaldırdığın ağırlıklar artınca da alet basit bir bench presste bile güven vermemeye başlar, yenisini alıp bir de onu satmaya uğraşırsın.
    geçenlerde bir mağzada ucuz bir fid denedim, neredeyse vücut ağırlığımla kırılacaktı ki bu esnada satıcı bu esneme normal diyip duruyodu. oysa ağırlık sehpası esnemez. farkedilebilir hiçbir esneme normal değildir.

    hangi aletleri alacağın bütçen ve hedeflerinle alakalı. malesef türkiyede dünya devi bazı markalar bulunmuyor. bulunanlarsa ithalatçıların profesyonellik dışı tavırlarıyla aylarca stok dışı kalabiliyor.

    tesadüf bu ya; konuya önceki mesajımı attıktan sonra evdeki sehpam kırıldı. hem bütçesizlik hem de aceleden marcy cb-200 sipariş ettim. 190tl. fid + askılı (barbell koyma yeri) ama tam dik konuma gelmiyor ve açı değiştirme sistemi çubuklu. çubukluları pek tercih etmem. ürün de iyi bir ürün değil ama güven verirse temel barbell ve dumbell egzersizlerini karşılar ve orta seviye için yeterlidir (bacak aparatından pek bir şey beklemiyorum.). eğer ürün ilgini çekerse bir kaç güne bana hatırlat, yorum yaziyim. ama acelem olmasa bu sehpayı almazdım.
    body-solidin fid sehpası türkiyedeki en iyi fid sehpalardan. pahalı gelmezse düşünmeden al. en ekonomik fid seçimi ise marcy fid sehpası. 250 tl filandır. ama benim aldığım gibi dandik olanların dışında marcy modelleri stok dışı. fin spor getireceğini söylüyor iki aydır. yaza gelebilir. marcy 2001 bana kalitesine göre pahalı geliyor ama belki sen beğenirsin. pasifiğin ürettiği york fid sehpa da iyidir ama online satışı yok. izmir mağzasında bir tane kalmış. yakınlardaysan gidip alabilirsin. bu yazı böyle gider...

    evde çalışırken sırtı geliştirmek görece zordur. en temel sırt hareketi olan barfiks için bir demir yaptırırsan bu sorun çözülür. flexor 20 liraya yaptırdığını yazmıştı yanlış hatırlamıyorsam. eğer barfiks çekebilecek seviyede değilsen ya da eve demir yaptıramıyorsan barbell row a ağırlık verirsin ama barbell row un da pozisyonu zordur, rahat rahat ağırlık arttırılamaz. bunu anlatmamın sebebi, bu durumda alttan üstten çekmeli (lat pull down+cable row) bir makineye ihtiyaç duyabilirsin. evde temel aletler dışında ihtiyaç duyabileceğin tek makina budur. bunun dışındaki makineler ve aletler sadece ticari amaçlarla üretilen ve profesyonellerin kullanmadığı aletler. z bar bile biceps için iyi değildir. tümüyle pazarlama başarısı. yoksa düz kısa bar daha iyi biceps çalıştırır. mekik sehpasına da gerek yok. sadece yere bir battaniye sersen onlarca karın hareketi çalışabilirsin....

    şimdi ben senaryoya göre düşük maliyetten yüksek maliyete öneriyim:

    1- flat-incline bench press sehpası + barbell + 2 dumbell + ağırlıklar
    2- flat-incline-decline bench press sehpası + barbell + 2 dumbell + ağırlıklar
    3- flat-incline-military sehpa + 2 dumbell + ağırlıklar
    4- flat-incline-decline-military sehpa + 2 dumbell + ağırlıklar
    bu dördü ekonomik paket. ucuzdan pahalıya.

    şimdi bir full paket söyleyeyim:
    -fid sehpa + bech-squat rack(kafes tipi olursa daha iyi)+ barbell + 2 dumbell + ağırlıklar
    bu çok esnek ve iş görür bir set ama min. 1000tl tutar. rack ın kalitesine göre de fiyat katlanır. 2000 tl lik bir set tatmin edicidir. her salonda rack vardır, görmüşsündür. kafes tipi rack ile squat ve deadlift i güvenle yapar şahane sırt ve bacak çalışırsın. press hareketlerinde de her eğimde de askılık yapar (military press dahil.)

    ama rack için yerim yok, param yok, o kadar esnek olmasa da olur dersen :
    - 1 pro flat-incline bench press sehpası + barbell + 2 dumbell + ağırlıklar,
    alırsın. decline olmasa da olur dersin. pro bench press (askılı) sehpalarının fid olanı zor bulunur. flat-incline ve flat-decline olanları var. yukarıdaki marcy 2001 ev tipi ürün olduğu için pro sayılmaz ama marcy nin iddialı ürünlerinden.
    burdaki ayrım fid ağırlık sehpasında askı olmadığı için dumbell egzersizlerine izin vermesi ama barbell çalışmaları için ayrıca askıya (rack) ihtiyaç duymasıdır.askılı olan bech press sehpalarını direk tavsiye etmememin sebebi ise bir rack ile squat gibi en baba hareketi, güvenli deadlift ve sehpayı dikip military press yapabilecek olman. bech press sehpasının askıları military press ve squatta alçak kalır. fid + rack ın avantajları bunlar. mark rippetoe kitabında (starting strength) bir düz sehpayla kafes tipi rack tavsiye eder ve bunlarla tüm temel barbell hareketlerinin yapıyabileceğini söyler. barfiksi de rack ın üst demirinde çekebilirsin der.

    özü sona sakladım:
    eğer squat yapmam, rack presste farklı yükseklikleri izole etmem, dumbell çalışmalarıyla yetinirim dersen fid sehpa; squat yapmam ama barbell çalışmak isterim dersen bench press sehpası; squatsız olur mu yahu dersen fid+military ve rack almalısın.

    markalara gelince: türkiyede alınabilir tek ev tipi ürün marcy dir. voit, adler, delta ve benzerlerini düşünme bile. marcynin de düşük kaliteli olanları var. onları da tavsiye etmem. benim aldığım en düşüklerden . deneyip marcynin ne kadar kalitesini düşürebildiğini göreceğim. pro ürünlerin ise hepsi alınabilir. kapasiteleri ve kullanışlılıklarına göre karar verirsin. 200-250 kg nin altında taşıma kapasitesi olan pro.ları ise düşünmemeni tavsiye ederim. modül e, esjime, pasifik e, fin spor a bakabilirsin ama katalogları incele, internetten araştır ve satış temsilcilerine güvenme.

    bunların dışında barfiks demiri mi yoksa lat pull+cable makinesimi alacağın sana kalmış ama eğer makine almak istersen onda da kullanmayacağın fonksiyonları olmamasına dikkat et. makineler kompaktlaştıkça aksıyor.

    daha yazar giderim ama çok uzatmışım. uzun zamandır değinmek istediğim bir konuydu. sanırım yazdıkları kafanızda fikir oluşturacaktır.

    aşağıya kafes tipi rack kullanımına ait bir kaç foto ekleyeceğim.
     
    Jesse Pinkman bunu beğendi.
  19. vanesy
    Offline

    vanesy Üye

    Katılım:
    21 Ocak 2009
    Mesajlar:
    360
    Beğenileri:
    177
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    mimar
    lütfen hazır olmadığınız egzersizlerle pişman olacağınız çalışmalar yapmayın. kendi seviyenizi en iyi siz bilirsiniz. kendinizi kandırmayın.
    [​IMG]
    cage squat partnersiz çalışmalarda güvenlik sağlar. eğer sporcu tükenirse, düşerse, sakatlanırsa destek çubukları barbeli tutar.

    [​IMG]
    rack pull da ağırlığı yerden değil belirli bir yükseklikten alır, deadlifte kıyasla alt belinizi ve kalçanızı daha az zorlarsınız.

    [​IMG]

    rack presslerde belli yükseklik aralığını izole ederek şiddetlendirme yapabilirsiniz.
     
    Son düzenleme: 13 Nisan 2009
  20. kaldıray
    Offline

    kaldıray Üye

    Katılım:
    7 Nisan 2009
    Mesajlar:
    878
    Beğenileri:
    215
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    fotoğraf
    Yer:
    marmaris
    bir ayarlanır bench masası bir rack sistemi hoşuma gitti hayal gücünü çalıştıran bir sistem. çok sevdim.

    böyle lifetime sporsalonları perişan olacak kadar çalışmalar varsa para boldur zaten 3 yerine 4 odalı biryere taşının bir odayı da spor salonu yapın olsun bitsin
     

Sayfayı Paylaş